Fitness Seller

Hoe voorkom en behandel je blessures?

Bezoekers in dit topic

Darkey

Competitive Bodybuilder
10 jaar lid
Lid geworden
17 jun 2007
Berichten
1.526
Waardering
7
Lengte
1m82
Massa
91kg
Vetpercentage
14%
Iedereen heeft wel eens te maken gehad met een (sport)blessure. Soms komt het door slechte warming op maar ook overbelasting of een foute beweging kan de oorzaak zijn.

Hierover gaat dit topic van de week.

Hoe Hoe voorkom en behandel je blessures?

Vragen die in dit artikel aan bod zouden moeten komen zijn:
- Heb je zelf wel eens blessures gehad?
- Wat denk je dat hier de reden van was?
- Hoe voorkom je iedere training blessures (warming up, cooling down)?
- Train je door met een blessure?
- Heb je nog een 'geheime' tip voor diegene die een bepaalde blessure heeft?

Uit alle posts wordt er na een aantal weken in een poll door de leden één winnaar gekozen die het meest complete artikel heeft geschreven. Naast bekendheid en complimenten van je mede-dbb’ers krijgt:

de winnaar en nader te bepalen tegoedbon oid van een van de forumsponsoren. In verband met de nieuwe karma policy is dit per omgaande aangepast!

Uit alle inzenders van 2009 wordt verder tijdens de decembermaand een gratis Elite Lidmaatschap verloot bij de verkiezing van het beste artikel van het jaar!

Succes
 
:)

http://forum.dutchbodybuilding.com/f43/koelen-ijs-207332/

de blessures die ik heb gehad:
gescheurde biceps, triceps, grote lat (ook een andere spier in mijn onderrug), middelste schouderkop, onderarmen (beide meerdere malen), buikspier, quadriceps.
aanhechtingsproblemen:
onderarm/biceps, elleboog/triceps
peesontsteking schouder gevolgt door frozen shoulder
en een hoop klein leed: pols, rug,

het meerendeel van deze blessures heb ik te danken aan een combinatie van:
niet voldoende opwarmen.
een nieuwe oefening niet langzaam opbouwen wat gewicht betreft.
als de spier uitgeput is (het punt waarop de training voldoende is) er nog een loodzware oefening achterdoen.
bv eerst rug flink aanpakken en daarna biceps nog een keer loodzwaar met meerdere oefeningen terwijl een paar setjes met gemiddeld gewicht voldoende is.

ook als men met bv met biceps begint is het logisch dat met een compoundoefening begonnen wordt eventueel nog een compoundoefening erachteraan en dan een pomp/concentratieoefening.
blessures ontstaan vaak als men enkel loodzware compoundoefeningen doet voor bv biceps.
je gaat dan een totaal uitgeputte spier nog eens loodzwaar aanpakken wat averechts werkt.

ook je lichaamsbouw telt mee, ik ben van mezelf een superecto: beslist niet gebouwd voor oefeningen met loodzware gewichten met enkele herhalingen, elke keer als ik denk: ik ga eens toppen wordt dat gelijk afgestraft met een blessure.
(heeft niks met leeftijd te maken, had ik ook al toen ik nog jonger was)
zelfs mijn huisarts zegt: je bent niet gebouwd voor zwaar werk.

ook je energieniveau heeft met blessures te maken, voordat je loodzwaar gaat knallen vraag jezelf dan af:
heb ik genoeg geslapen?
heb ik voldoende gegeten?
heb ik stress?
heb ik niet ergens een beginnende blessure/opkomend pijntje?

bij te weinig slaap/eten/stress zal het bijvoorbeeld door caffeinepillen, pre WO boosters lijken of je de wereld aankan.
maar is niet zo, maak dan van je training een lekkere pomptraining en bewaar die knal training als je 100% fit bent.

dan de tijd die je doorbrengt op de sportschool, voor de meesten zal dit rond het uur uitkomen, dit uur moet minuut voor minuut goed besteed worden.
mijn gedrag op de sportschool laat mij het uiterste halen uit de training, helaas is mijn gedrag ook uiterst asociaal....
maar dit houdt in dat ik mij voledig kan concentreren op de oefening, niemand die mij halverwege de set vragen komt stellen, niemand die mij stoort als ik in mijn 60 seconden rust tussen de setjes, rek en strekoefeningen doe en mij weer concentreer op de volgende oefening.
hierbij bedoel ik: blessures kunnen ook ontstaan door dat je gestoort wordt tijdens de training met vragen etc. en dat ze in je 1 minuut pauze tussen de sets komen vragen of je er even achter komt staan, waardoor die pauzeminuut er 2 of 3 worden en je afkoeld.


veel blessures vallen te behandelen met lichte hersteltrainingen die onder je pijnniveau blijven, koelen met ijs en een meer rustdagen inlassen.
 
Laatst bewerkt:
wtf skinnie wat spook je wel niet uit man dat al je spieren afscheuren?
 
wou strongman worden, gaat niet als je bouw er niet voor hebt:(
 
Is dat ook niet een kwestie van aanleg, je blessuregevoeligheid? Ik train bijvoorbeeld hard en doe dat al vier jaar zonder (of iig heel weinig) warm up sets. Tegenwoordig doe ik wel 2 warm up sets per spiergroep, maar ik kan niet zeggen dat ik verschil merk. Ik doe het meer omdat heel vaak gezegd wordt dat het toch wel heel belangrijk is. Wat ik wel doe, en dat is denk ik ook het meest belangrijke, is:

- Een goede uitvoering van de oefeningen
- Genoeg rust tussen trainingen nemen
- Genoeg eiwitten nemen zodat de spieren genoeg voor handen hebben om te herstellen
- Altijd 100 gram honing en 50 gram whey na de training
- Als ik een pijntje heb of het idee van overtraining ga ik niet stug door met het training van de spiergroep waar ik last van heb. Neem dan extra rust

Denk dat dit wel een hoop blessures kan voorkomen. De enige blessure die ik heb gehad was een ontstoken pees waar je arm overgaat in je hand. Dat is dmv een chirurgische ingreep verholpen en was vrij onschuldig. Voor de rest nooit wat gehad.
 
Laatst bewerkt:
Allemaal waarheden, maar volgens mij is dit niet meer dan de basis. Hoe zou je een blessure kunnen voorkomen als je zwaar traint bv? of als er toch wat gebeurd hoe ermee om te gaan?
 
Bij zwaar trainen voorkom je blessures door:
- De oefening op een gecontroleerde manier uit te voeren. Zodra je de controle over de oefening verliest doe je het te zwaar en een verkeerde uitvoering met te zwaar gewicht kan alleen maar blessures betekenen.
- Bij nieuwe oefeningen rustig beginnen en de oefening leren aanvoelen.
- Als je echt pijn hebt niet door blijven trainen maar stoppen
- Je moet pijn van de spieren onderscheiden van pijn in de gewrichten en/of pezen. Als je pijn in de spieren hebt is het goed in al het andere zeker verkeerd en moet je stoppen
- Laat je niet afleiden tijdens je training
- 2 opwarmsets per spiergroep
- overdrijf niet in het aantal oefeningen.

Ik heb nooit blessures. Alleen soms lichte pijnen in pezen na de training maar verdwijnd altijd vrij snel omdat ik weet wanneer ik moet stoppen. Bij pijn in de pezen ben ik meestal iets te lang door gegaan. Als het een blessure is die aanhoud stop je met het trainen van die spiergroep. Tenzij je een idioot bent natuurlijk
 
Laatst bewerkt:
heb zelf nog nooit echt een blessure gehad door het trainen.
alleen nu sinds dat ik op kracht train merk ik dat mijn pezen het zwaar krijgen (pezen binnenkant arm, tegenovergestelde van elleboog)
met kracht gains op mp en clean & press.

maar dit is iedere keer weer over na 1 dagje, of misschien 2 dagen rust.

verder goed naar me lichaam luisteren
 
Het niveau van artikelen is weer tenenkrommend.
Hey mods, geef mij eens een elite-membership, dan zal ik vaker een artikeltje schrijven.
Big T, niet gierig doen vriend, het zal je forum ten goede komen.



Hoe voorkom en behandel je blessures?

Blessures zijn helaas onoverkomelijk verbonden aan (top)sport. Daar waar op de limiet getraind wordt, in welke sport dan ook, bestaat de kans op een overschrijding van die limiet met blessures tot gevolg. Ook in de krachtsport, waarin met grote regelmaat tegen het maximale wordt getraind, zijn blessures in meer of mindere mate haast onoverkomelijk.
“if you can’t stand the heat, stay out of the kitchen” en “waar gehakt wordt vallen spaanders” zijn wat dat betreft toepasselijke spreekwoorden.
Echter, door meer kennis en inzicht te krijgen in de ontstaanswijze maar vooral het voorkomen van blessures kan het risico in deze beperkt worden tot een minimum.

De begripsbepaling “blessure” is erg ruim. Er zijn verschillende structuren van het lichaam die letsel op kunnen lopen. Huid, spier, pees, bot, kapsel, tussenwervelschijven, slijmbeursen, etc, het kan allemaal kapot.
De meest voorkomende blessures in de krachtsport komen echter voor in spier-en-of peesweefsel, derhalve zal spierweefsel gebruikt worden om inzicht te krijgen in de ontstaanswijze van een blessure.

De spierscheur
Een spiervezelscheuring ontstaat simpelweg door een overschrijding van de belasting ten opzichte van de belastbaarheid. Bij het scheuren van een spier wordt de continuïteit van de spiervezels onderbroken. De spiervezels zijn niet in staat weerstand te bieden tegen de kracht van buitenaf (de werking van het gewicht) en de vezels scheuren in meer of minder mate kapot. Een spierscheuring vindt vrijwel altijd plaats tijdens de excentrische fase van de beweging. In deze fase komen de vezels op rek terwijl er ook nog eens een kracht (gewicht) op de vezels in werkt. Als de maximale rek van de vezels overschreden wordt scheuren de vezels. Dit gebeurt vaak wanneer er tijdens de excentrische fase van de beweging weer kracht gezet om de beweging te remmen; de vezels zijn al aan het verlengen wat op zichzelf al veel stress oplevert en de daarbij komende krachtinspanning waardoor de vezels weer “in elkaar moeten grijpen” zorgen voor een dusdanige belasting dat de vezels scheuren.
Zo zijn er bijvoorbeeld een groot aantal case-reports van pectoralis major rupturen bij bankdrukken onderzocht, en vrijwel allemaal was het moment van trauma tijdens de maximale excentrische fase van de beweging.
De omvang van de blessure wordt bepaald door het aantal vezels dat gescheurd is.
Zo wordt onderscheidt gemaakt tussen;
- vezelscheuring
- gedeeltelijke spierscheuring
- totale spierscheuring
De blessures wordt waargenomen door een plotseling optredende pijn (zweepslag)
Bij duidelijke spierscheuring is er een indeuking te zien, of een abnormaal opgezwollen spierbuik.
De bij de scheuring optredende bloeding;
Intramusculaire bloeding: de bloeding situeert zich in de spier zelf
Intermusculaire bloeding: de bloeding situeert zich tussen de spieren

mos0215.fig1.jpg


Spier/pees-scheuring van de pectoralis major met forse bloeding



Pees of gewrichtskapsel-letsel
De eerder besproken theorie over de ontstaanswijze van een spierscheur kan ook toegepast worden op pees-weefsel of gewrichtskapsel-weefsel.
Ook bij de pezen of kapsels geldt; daar waar de continuïteit van het weefsel wordt onderbroken (veelal door excessieve stress/rek) scheurt het weefsel.


Hoe behandel je een spierscheur


Behandelingsadvies in het acute stadium

De ICE-regel
In het acute stadium wordt de “ice-regel” toegepast, ice staat voor;
Ice (ijsen)
Compression (compressie toepassen; bandage)
Elevation (hoogleggen)

Deze drie acties zijn vooral ter voorkoming van zwellingen ten gevolge van vocht- en inwendig bloedverlies. Door het koelen krimpen de bloedvaten ter voorkoming van nog meer bloedingen. Daarnaast zorgt de compressie voor voorkoming van zwelling en door het hoogleggen werkt de negatieve werking van de zwaartekracht de bloeding tegen.
Bijkomend voordeel van koelen is dat het een pijndempend effect heeft.

Het koelen kan afwisselend in blokken van 20 minuten toepast worden, tot er geen sprake meer is van zwelling. (regelmatig blijven toepassen dag 1 en eventueel dag 2).
LET OP: nooit ijsen op een blote huid en de huidtoestand controleren ter voorkoming van bevriezing van de huid! Ook nooit koelen op open wonden!


Behandelingsadvies in het subacute stadium
Afhankelijk van de ernst van de scheuring wordt er een periode van rust/immobilisatie ingelast. Nogmaals; de continuïteit van de vezels is onderbroken en deze scheuring heeft tijd nodig om te herstellen. Indien het letsel te vroeg weer belast wordt bestaat de kans dat de scheuring verergerd wordt omdat de spier op dat punt verminderd belastbaar is.
Als er gekeken wordt naar algeheel herstel van bindweefsel dan mag er toch wel uitgegaan worden van een week of 6 voordat het weefsel weer in grotere mate belast mag worden.
Voor die tijd is het weefsel verminderd trekvastig en bestaat de kans op een recidief van de scheuring. Dit wil nog niet zeggen dat er na een periode van rust weer meteen voluit getraind kan worden.
Het “littekenweefsel” in de spier heeft ook na zes weken nog tijd nodig om in de juiste richting te vormen. De nieuwe vezels moeten nog ‘wennen’ aan de richting van de krachtsinwerking en hebben langere tijd nodig om in de juiste richting te vormen.
De vorming van bindweefsel in de juiste richting wordt in vakterm “crosslinks”genoemd.

Een spierscheuring hoeft echter niet te betekenen dat er langere tijd helemaal niet meer getraind mag worden. Het herstel wordt juist bevorderd indien er na een periode van complete rust (1 week na trauma) weer licht getraind wordt. Hierbij moet gedacht worden aan slechts lichte isometrische krachtsinspanningen en later dynamische onbelaste krachtsinspanningen en in een latere fase dynamisch belaste krachtsinspanningen (eventueel nog ondersteund door tapebandage). Door lichte vormen van belasting toe te passen bevorder je de doorbloeding hetgeen het herstel bevordert. Daarnaast geef je het wondgebied al juiste “signalen” over de richting van de krachtsinwerking waardoor het weefsel al de kans krijgt in de juiste richting te vormen.
Het bepalen van de juiste intensiteit van de belasting zonder een belemmering voor herstel luistert echter erg nauw en derhalve moet beseft worden dat een overschrijding van de belasting in de herstelfase een blessure bovenop een blessure veroorzaakt…
Speel op safe en kies ervoor om belastende oefeningen te vermijden of juiste bandage toe te passen om het wondgebied te ontlasten.
Kies er bij voorkeur voor om bij serieuzere spierscheuringen hulp in te schakelen van een specialist zoals een fysiotherapeut en ga niet zelf voor “internetdoktertje” spelen.

In de regel mag er uitgegaan worden van een week of zes voordat er weer naar maximale belasting opgebouwd kan worden.


Hoe voorkom je blessures

Warming – up
Voordat er aan elke training begonnen kan worden moet er een bepaalde vorm van een warming-up toegpast wordern..
Bij de warming-up staat één woord centraal; warmte.

Door een warming-up verlopen een aantal processen in het lichaam beter waardoor verbetering van het prestatieniveau toeneemt en vooral de kans op blessures afneemt.
Het grootste effect van een warming-up is dat de circulatie wordt versneld.
Deze circulatieversnelling zorgt ervoor dat warmte in de spier wordt geproduceerd, daar wordt afgevoerd en over het hele lichaam wordt verspreidt.
Deze hogere temperatuur heef een gunstige invloed op;
- elasticiteit van spiervezels
- viscositeit in spiervezels
- gladheid van gewrichtsvlakken
de interne weerstand van het bewegingsapparaat wordt hierdoor minder en de mogelijk tot coördineren wordt beter.

Warmte heeft op nog meer systemen invloed;
- de geleidingssnelheid van zenuwen worden beter, hierdoor kunnen bewegingen sneller verlopen.
- De afgifte van O2 verloopt efficienter.
- De O2 komt beter ter plaatse omdat vanuit bloeddepots (mild en lever) meer bloed in de circulatie kan worden gepompt. Er kan daardoor dus meer O2 worden getransporteerd.
- Bloed wordt meer naar de werkende organen gestuurd, omdat bloedvaten naar andere organen wat worden dichtgeknepen door glad spierweefsel (kraanfunctie).

Door een goede warming-up verminder je de kans op blessures aanzienlijk.
Ik persoonlijk ben van mening dat een warming-up bij krachttraining ook gericht moet zijn op de training; als je borst gaat trainen heeft het niet veel zin om een kwartier op de loopband op te warmen. Je gaat geen benen trainen dus het is zinloos om bloed naar je benen te sturen.
Veel verstandiger is om een aantal warm-up sets voor borst te doen. Zo stuur je het bloed in de juiste “werkgebieden” en train je alvast de coördinatie van de beweging zonder dat er veel kracht op de te trainen spieren inwerkt.

Eigenlijk geldt dit voor elke oefening; kies ervoor om een of meerdere warm-up sets te doen met een veilig gewicht; zo kunnen je spieren alvast wennen aan de beweging zonder dat er excessieve stress op de vezels komen. Doordat de spieren de bewegingen al eens gemaakt hebben is de kans bij je werksets minder groot op een spierscheuring.

De zin en onzin van rekken en strekken
Het nut van rekken ter preventie van sportblessures staat al tijden der discussie.
Er zijn tegenstrijdige conlusies over de zin van het rekken, en onderzoeken spreken elkaar tegen. Co Adriaanse heeft weleens gezegd “rekken is kleppen bij de hekken”.
Maar het gaat hier niet om voetbal, het gaat hier om krachtsport.
En met betrekking tot krachtsport ben ik van mening dat rekken, zeker statisch rekken, niet zinvol is ter voorbereiding van de training en zelfs contraproductief kan werken.
Door het oprekken van vezellengte is aangetoond dat je kracht verliest; je vermindert de natuurlijke elastische werking van spier-en peesweefsel, deze elastische werking heeft een belangrijke functie met betrekking tot krachtlevering.
Deze elastische werking kan gezien worden als een rem; tijdens het zakken de stang tijdens het bankdrukken komen de vezels van o.a de pectoralis major op rek waardoor de excentrische al afgeremd wordt. Bij het squatten komen hebben bijvoorbeeld de hamstrings deze remmende werking. Zou je statisch rekken ter voorbereiding van je training dan mis je deze werking en vergroot je de range of motion ongewild.

Een paar warm-up sets met licht gewicht zijn mijn inziens voldoende om dusdanig rekmoment te geven zonder dat je de elastische werking verliest.


Het gebruik van een riem ter voorkoming van rugblessures
Het is in sommige gevallen zinvol om een riem te gebruiken ter voorkoming van rugblessures.Het principe van een riem is gebaseerd op een verhoging van de intra-musculaire druk.
Eigenlijk heeft je lichaam een “ingebouwde riem”. Door het intrekken van de navel (aanspannen van de buikmusculatuur) bouw je een intra-musculaire druk op; er komt spanning om je ingewanden te staan en het ingebouwde spiersysteem die voor de stabilisatie van je (lage) rug zorgt (o.a de transversus abdominus en multifidi) doet zijn werk en zet de wervels vast zodat onvoorziene wervelbewegingen niet voor blessures kunnen zorgen.
Een riem werkt op dezelfde manier; aan de achterkant biedt de brede band bescherming zodat de wervels tegen deze zijde gefixeerd worden, en aan de voorkant zorgt de (strak zittende) riem voor een verhoging van de intra-musculaire druk (naast je natuurlijke opbouw van intra-musculaire druk). Hierdoor neemt het risico op rugblessures ten gevolge van onvoorziene wervelverschuivingen af.
Het is verstandig om bij zware stress op de lage rug gebruik te maken van een riem, daar deze extra versteviging biedt.

weight-belt.jpg



Het gebruik van bandages ter voorkoming van blessures
Net zoals het dragen van een riem kan ook het dragen van bandages (knie,pols,elleboog) een extra steun geven zodat het desbetreffende gewricht en/of spier ontlast worden.

Of het dragen van een riem of bandage “valsspelen” is en/of zorgt voor een minder trainingseffect op met betrekking op kracht/coördinatie laat ik in het midden….
Persoonlijk ben ik van mening dat het gebruik van dergelijke attributen met beleid moet worden gebruikt, d.w.z alleen bij maximale sets waarin er een reeële kans op schade is.


De invloed van de stand van het bekken en de stand van de bovenarm op blessures

Tot op heden zijn alleen spierscheuringen aan de orde gekomen met betrekking tot blessures.
Maar zoals al eerder genoemd zijn er zoveel meer soorten blessures, en om daarin inzicht te geven worden nu twee veel voorkomende (en interessante) blessures bij en vooral door krachtsport kort uitgelegd;

1. De invloed van de stand van het bekken op blessures

Het doel van krachtsport/bodybuilding is het “bouwen van je lichaam”, zij het om kracht of massa te winnen. Je verandert de natuurlijke anatomie van je lichaam. Deze veranderingen kunnen echter voor problemen zorgen. De stand van het bekken kan bijvoorbeeld door krachtsport veranderd worden, door;
- stijve, korte erector spinae’s (rugspieren)
- verkorte heupflexoren
- verlengde zwakke buikspieren
- verlengde, zwakke gluteus en hamstrings

ontstaat er een andere positie van het bekken; een kanteling naar voren toe (anterior tilt).

anterior_pelvic_tilt.jpg




Deze onnatuurlijke positie (die mogelijk door krachtsport veroorzaakt dan wel verergerd kan worden) kan ten grondslag liggen aan een aantal blessures zoals hamstrings-en rugblessures.

Anderzijds kan een te sterke en/of korte hamstring en/of gluteus er voor zorgen dat het bekken te ver naar achter kantelt, hetgeen ook weer voor blessures kan zorgen.

PosteriorPelvicTilt.gif




Voor meer informatie over de positie van het bekken en de invloed op blessures, en vooral het voorkomen van deze problematiek verwijs ik naar dit uitstekende artikel;

http://www.tmuscle.com/free_online_...mance/hips_dont_lie_fixing_your_force_couples





2. De invloed van de stand van de bovenarm op blessures

Het veranderen van je lichaam kan ook negatieve invloed hebben op de sporing van het schoudergewricht. Een verkeerde stand van de bovenarm is een veelvoorkomende oorzaak bij bodybuilders en powerlifters.
Door een overheersende borst, schouder en trapezius-partij wordt de bovenarm iets naar voren getrokken. Deze houding kenmerkt zicht door een vaak voorovergebogen houding waarbij de schouders iets naar voren staan. Doordat er een onnatuurlijke houding ontstaat spoort de bovenarm niet mooi meer met het schouderblad. (de kop staat te ver naar voren ten opzichte van de kom). Gevolg; schouderklachten.

Mogelijke therapie; veel strekken van de borst/schouder musculatuur en trainen van de achterkant schouder en rugmusculatuur waardoor er een rechtere houding gecreeërd wordt. Er ontstaat een betere balans tussen spieren die de bovenarm naar voren trekken en spieren die de bovenarm naar achter trekken.
De hele dag trainen op een rechte houding waarbij de schouders naar achter worden getrokken.

[Afbeelding niet meer beschikbaar]



Voor meer inzicht over schouderproblematiek verwijs ik naar dit uitstekende ;) artikel;

http://forum.dutchbodybuilding.com/...bodybuilder-zijn-grootste-nachtmerrie-200609/


Conclusie

Blessures zijn helaas onlosmakelijk verbonden aan (top)sport, zo ook aan krachtsport.
De achtergronden van blessures zijn soms heel simpel; je kan simpelweg een spierscheur oplopen doordat je niet goed heb opgewarmd, of wel goed heb opgewarmd en een te zwaar gewicht gepakt hebt en/of een verkeerde beweging heb gemaakt. Soms is de oorzaak wat complexer en ligt een verkeerde stand van het bekken bijvoorbeeld ten grondslag aan die hamstringscheur, of is een onnatuurlijke stand van de bovenarm de oorzaak van je schouderpijn. Blessures zijn grotendeels te voorkomen door een goede warming up en verstandig trainen, en indien je een blessure hebt hoeft dit niet "het einde van de wereld te betekenen" indien hier verstandig mee omgegaan wordt. In veel gevallen is het herstelbevorderend als een deskundig persoon (fysiotherapeut) zich ontfermd over je blessure, daar hij een vakkundig advies en behandeling kan geven. Het is in ieder geval verstandiger dan doortrainen met een blessure en vertrouwen op de raad van de “internetdeskundigen” van dutchbodybuilding…
 
Hee Loo, terug van weggeweest ;-) welkom met deze mooie bijdrage.
 
mooi artikel!
Zijn elite-membership is wss binnen :d
 
Over belsures gesproken:
Ik ben helemaal ****ed op het moment door een of andere rare pijn achter mijn rechter schouderblad dat trekt naar mijn schouder.
Kan niet eens meer diep inademen.
Kan wel chinnen of dumbbellpress doen en kan ook mijn arm redelijk vrijbewegen maar ga het risico niet nemen want de pijn die ik dagelijks heb nu slaat gewoon nergens op, ik ben echt wel wat gewend en klaag niet snel maar dit doet echt pijn, kan amper slapen en het gaat nu al zo een 5 dagen zo.
Het is gewoon zomaar begonnen net voor kerst, zo uit het niets, heb ook niks verkeerd gedaan tijdens het trainen ofzo voorzover ik weet.

Hoop maar dat het vanzelf weggaat.
 
Hombre, klinkt niet al te best, hoop voor je dat het verdwijnt. sterkte.

d
 
Over belsures gesproken:
Ik ben helemaal ****ed op het moment door een of andere rare pijn achter mijn rechter schouderblad dat trekt naar mijn schouder.
Kan niet eens meer diep inademen.
Kan wel chinnen of dumbbellpress doen en kan ook mijn arm redelijk vrijbewegen maar ga het risico niet nemen want de pijn die ik dagelijks heb nu slaat gewoon nergens op, ik ben echt wel wat gewend en klaag niet snel maar dit doet echt pijn, kan amper slapen en het gaat nu al zo een 5 dagen zo.
Het is gewoon zomaar begonnen net voor kerst, zo uit het niets, heb ook niks verkeerd gedaan tijdens het trainen ofzo voorzover ik weet.

Hoop maar dat het vanzelf weggaat.

kan een scheurtje in je spier zijn, heb ook weleens gehad dat ik getraint had en niks aan de hand en dat ik 's nachts wakker werd van de pijn van een spierscheurt, stond hij waarschijnlijk al op knappen en een verkeerde beweging in mijn slaap deed de rest...
 
kan een scheurtje in je spier zijn, heb ook weleens gehad dat ik getraint had en niks aan de hand en dat ik 's nachts wakker werd van de pijn van een spierscheurt, stond hij waarschijnlijk al op knappen en een verkeerde beweging in mijn slaap deed de rest...

skinnie, 's nachts hoor je te slapen en geen 'verkeerde' bewegingen te doen ... :D
 
skinnie, 's nachts hoor je te slapen en geen 'verkeerde' bewegingen te doen ... :D

toch waar, 1 x mijn lat en 1 x een buikspier in mijn slaap, wordt je opeens schreeuwend van de pijn wakker:(
 
toch waar, 1 x mijn lat en 1 x een buikspier in mijn slaap, wordt je opeens schreeuwend van de pijn wakker:(

Wanneer komen er pics van jou met een sixpack?
 
kan een scheurtje in je spier zijn, heb ook weleens gehad dat ik getraint had en niks aan de hand en dat ik 's nachts wakker werd van de pijn van een spierscheurt, stond hij waarschijnlijk al op knappen en een verkeerde beweging in mijn slaap deed de rest...


Denk dat je gelijk hebt en dat het een spierscheur was want de dag ervoor had ik niks.
Werd de volgende ochtend wakker en het zat al niet zo lekker.
Tegen de middag was het niet te harden.

Het is eindelijk een beetje over maar de tering dat was wel heftiger dan welke blesure ik ooit vroeger met vechtsport gehad heb, dat soort dingen waren altijd binnen een weekje of twee weg.

Ben deze week rustig aan weer begonnen met lichte gewichten (voorzover ze niet al licht waren) 5 oefeningen borst,2 tricep en buikspieren op maandag, woensdag ochtend 3 bicep en 4 schouders en buik, gisteren avond rug maar widegrip gaat moeilijk, heb gemerkt dat ik aardig wat kracht verloren ben in die tijd dat ik niks gedaan heb.
Maar we gaan weer vrolijk verder. wel heb ik weer wat meer buikvet en zijn mijn armen van 39 naar 36,5 gegaan :(
 
zeker heftig die pijn, niet te harden..
en wat je snel kwijt bent, heb je snel weer terug (kracht en massa)
succes!

maar heb ik nou prijs gewonnen met mijn post?
voor hoeveel euro mag ik supplementen uitzoeken?
 
Back
Naar boven