Een vet% schatten op basis van foto's is lastig. De één heeft meer een gelijkmatige opslag van vet (waardoor je bij een hoger vet% toch vrij droog lijkt), terwijl de ander meer plaatselijk opslaat en er vetter uitziet dan hij daadwerkelijk is.
Ondanks dat, durf ik toch wel te stellen dat je vet% niet boven de 15% ligt, maar ook niet onder de 10%. Door je lengte, gewicht, nekomtrek en buikomtrek (aanspannen en uitduwen ter hoogte van navel) te geven kan dit nog wel iets specifieker worden door middel van een berekening (Die bij mij meestal aardig overeenkomt met een huidplooi meting).
Wil je het accurater weten kan dit via een huidplooi meting (al is de betrouwbaarheid van het resultaat dan erg afhankelijk van de persoon die de meting uitvoert) of een DEXA scan (kosten 40,-). De impendantie metertjes (electrische apparaatjes die je vast moet houden of op moet gaan staan) die je vaak ziet in de sportschool zijn niet erg betrouwbaar.
Betreft benen. Vaak kunnen mensen benen veel zwaarder trainen dan ze doen. Zodra de spier wat begint te branden en vol met melkzuur schiet stoppen ze al. Terwijl als je echt wil je er nog zeker 3-4 herhalingen meer uit kan persen. Ook zie ik vaak dat ze over de weken niet proberen om zwaarder benen te kunnen trainen. Ze pakken elke week ongeveer hetzelfde gewicht en doen dan dezelfde herhalingen. Week in week uit. Zo gaan je benen niet groeien!. Vaak doen ze ook nog eens grotendeels isolatie oefeningen zoals leg extensions en leg curls, maar geen Full squats, Romanian deadlifts, deadlifts, etc. Of ze trainen benen maar 1x per week (terwijl als je echt wilt dat ze vooruitgaan ik eerder naar 2x per week zou gaan).
Maar vertel eens. Hoe train jij je benen. Welke oefeningen. Hoe is de uitvoering. Hoe hard doe jij je best op die oefeningen. Hoe goed ga je vooruit op deze oefeningen qua gewicht en herhalingen. Hoe vaak train je ze per week. Als je benen echt flink achterlopen kun je een programma opstellen welke prioriteit legt op benen en de spiermassa in de rest van het lichaam enkel onderhoud.