XXL Nutrition

Kalium/natrium (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Bokito

Monstrous Giant
10 jaar lid
Lid geworden
17 apr 2012
Berichten
11.722
Waardering
15.470
Hi,

Ben me hier wat meer over aan het inlezen ivm vochthuishouding. Heeft iemand goede artikelen/ervaringen wat de verhouding tussen deze twee zou moeten zijn?
 
Is dit voor een watercut? Ik volg, interessant onderwerp
 
Een bom aant bouwen chef:yes:
 
mss heb je hier wat aan

GUEST_a0638fdb-b6c3-442f-aa9a-9f5a6afe3208?wid=488&hei=488&fmt=pjpeg.jpg
 
En wat is het nut van baking soda? Bij veruit de meeste mensen is er al sprake van een overschot aan natrium t.o.v kalium.
 
En wat is het nut van baking soda? Bij veruit de meeste mensen is er al sprake van een overschot aan natrium t.o.v kalium.


het is smerig maar elke ochtend kleine thee lepel met warm water niks mis mee ;) trekt 100% vocht uit je lichaam alleen niet langer dan maandje gebruiken.
 
Hoe gaat dat principe dan in zijn werk, en waarom zou je niet gewoon wat meer zout gebruiken gedurende de dag? Wat heeft natriumbicarbonaat als voordeel boven natriumchloride?
 
Kalium = 3,5-4,5 mmol/L. Zit vooral nog heel veel kalium intracellulair, in het hloed (extracellulair) is maar 3-5% van je totale voorraad.

Natrium = 135-145 mmol/L. Vooral grote voorraad extracellulair.

Ze worden uitgewisseld tussen cel en bloed via enzym Na+-K+-ATPase, ofwel de natrium-kaliumpomp. Ze worden tegen de gradiënt ingepompt (van waar een lage concentratie is naar waar hoge concentratie is, dus tegen de richting in, dus kalium de cel in, natrium de cel uit) omdat ongekeeom via passief transport gaat door concentratieverschil (diffusie).

Je lichaam reageert dit ontzettend nauw, ook de elektrische werking (actiepotentiaal) van bijvoorbeeld de pacemakercellen in het hart is hierop gebaseerd. Kun je zelf dus niet echt veranderingen in aanbrengen, althans je lichaam corrigeert echt direct naar die 3,5-4,5 en 135-145 mmol/L, mits je gezond bent natuurlijk.

Wat heeft natriumbicarbonaat als voordeel boven natriumchloride?

Bicarbonaat is een base en is de metabole manier van je lichaam om de pH van je bloed te reguleren, door het uit te plassen of juist niet, via de nieren. Andere manier is via CO2, dat je meer/minder kunt uitademen via je longen. Bicarbonaat is een van je buffers wanneer het lichaam zuur wordt (acidose) en vindt zich dan aan de zuren, bijvoorbeeld bij een lactaatacidose of diabetische keto-acidose. Mate van compensatie is te meten via base excess in het bloed.
 
:thumbup:

Dus zolang je normale hoeveelheden natrium en kalium binnen krijgt regelt je lichaam de verhouding zelf.

Ik dacht dat je lichaam de pH van je bloed lauter en alleen reguleerde via de ademhaling, weer wat geleerd.
 
Je hebt maar 600mg na nodig per dag. *2,5 voor gram zout
 
Back
Naar boven