MuscleMeat

Verwarring verhouding macronutriënten (ernstig obesitas) (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

dropweight

Novice
Lid geworden
22 apr 2019
Berichten
3
Waardering
4
Lengte
1m81
Massa
125kg
Hoi!

Ik ben al enkele weken bezig om me in te lezen in de wereld van vetverbranding, in combinatie met de opbouw van spiermassa. Dit als voorbereiding op een drastische omgooi m.b.t. lifestyle (voeding) en het 3x per week bezoeken van een sportschool. In mijn geval noodzakelijk en op mijn 33e pas voor het eerst dat ik me hier mee bezig zal houden. Lees: ik heb een alles behalve atletische bouw.

Enkele highlights:

- 33 jaar, 1.81cm, 125kg, BMI: 38.2, vetpercentage onbekend
- Nooit gesport, dus mijn lichaam loopt achter (rustig beginnen met cardio, na enkele bezoeken combineren met krachttraining)
- Reeds een schema opgesteld m.b.t. sets/herhalingen etc.
- Huidige status: licht actief (ik heb altijd veel gelopen en heb af en toe best intensief werk)
- Streefgewicht: 75kg
- Max. 1kg per week afvallen i.v.m. de nadruk op het zoveel mogelijk beperken van (overdreven) loshangend vel (hier komt meer bij kijken, maar dit is de basis)
- Doel: Het verliezen van vet bij behoud/opbouw van spiermassa (kortom: niet volop inzetten op alleen vetverlies of alleen opbouw van spiermassa)

Telkens wanneer ik het verhaal van calorie-inname (en het daaraan verbonden x-aantal gram) en de insteek achter macro/micronutrienten denk te snappen, val ik terug in twijfel.

Ik behoor tot de categorie 'ernstig obees, klasse 2'. Mijn BMI komt neer op 38.2 en ik moet uitgaan van 2.470 kcal voor mijn BMR. Wil ik afvallen, dan zal ik gemiddeld 450 kcal onder dat getal moeten uitkomen. Wil ik aankomen voor spieropbouw, dan moet ik in de plus gaan zitten. Laten we voor het gemak uitgaan van 2.000 kcal per dag.

Het voorkomen van loshangend vel zit 'm in mijn geval voor een groot deel in het niet te snel verbranden van vet. Ik wil gelijktijdig zorgen voor de opbouw van spiermassa om de huid ondersteuning te geven, zodat het meer kans krijgt om mee te rekken. Vraag 1: Met de aftrek van 450 kcal om vet te verliezen, doe ik het tegenovergestelde van het ontwikkelen van spiermassa. Volop inzetten op 450 kcal in de plus is niet mijn streven, omdat het niet mijn doel is om een groot en gespierd lichaam te kweken. Waar dien ik rekening mee te houden als het aankomt op percentages in eiwitten, koolhydraten en vetten?

De standaard basis-riedeltjes m.b.t. de macro's bij obesitas komen over het algemeen neer op:
Eiwitten: 2,7g per kilo lichaamsgewicht = 2,7 x 125kg = 351g
Vetten: 1g per kilo lichaamsgewicht = 1 x 125kg = 125g
Koolhydraten: restant

Tot zover mijn begrip voor de logica. In geval van mijn dagelijkse behoefte van 2.000 kcal kom ik namelijk niet uit. De 351g eiwitten staan gelijk aan 1.404 kcal en de 125g vetten staan gelijk aan 1.125 kcal. Dan kom ik al ruim boven de 2.000 kcal uit.

Kijk ik naar een app als MyFitnessPal, dan wordt het alleen nog verwarrender. Bij het invoeren van mijn gewicht, lengte etc., vindt MFP dat ik 2.110 kcal nodig heb. De vraag is alleen of dit mijn onderhoud is, of dat dit al incl. de mindering is om af te vallen. De balans voor veel mensen met ernstig obesitas die af willen vallen in combinatie met sporten is 40% koolhydraten, 35% eiwitten en 25% vetten. Volgens mij moet ik voor mezelf uitgaan van 35% koolhydraten, 40% eiwitten en 25% vetten. Neem ik die percentages over in MFP, dan krijg ik de volgende berekening terug:

2.110 kcal
211g eiwit
185g koolhydraten
59g vet

Verander ik de kcal naar 2.000, dan komt hier het volgende uit:

2.000 kcal
200g eiwit
175g koolhydraten
56g vet

Vraag 2: Is dit een goed uitgangspunt om, in combinatie met de juiste voeding, wekelijks 1kg aan vet te verliezen en genoeg spiermassa op te bouwen d.m.v. krachttraining? Ik raak namelijk behoorlijk in de war van al deze getallen. De standaard-riedeltjes wijken behoorlijk af van de calculators online en vooral de MFP-app. Naar mijn idee komt dit vooral omdat de meeste calculators zijn ingesteld op fanatieke sporters of mensen die hun lichaam casual willen aansterken.

Vraag 3: Kun je eigenlijk wel nauwkeurig berekenen hoeveel je verbrand?

Toelichting: veel sites en online calculators hebben het puur over micro- en macronutrienten en de hoeveelheden gram en kcal. Het lijkt alsof er zelden een woord gerept wordt over andere vormen van calorieverbranding. Denk aan slapen, lopen, koken, autorijden, werk etc.

Hoe kun je gericht en feitelijk bijhouden wat je nodig hebt en moet verliezen? Komt dat in de basis neer op de verhouding van 200g eiwit, 175g koolhydraten en 56g vet, en alles wat je daarbuiten om verband (zoals slapen, autorijden etc.) is mooi meegenomen? Bovenop het gericht inzetten op bijv. 1000 kcal per bezoek aan de sportschool? Op die manier kun je, lijkt mij, niet heel gericht vooruit inschatten hoeveel je over een bepaalde periode afvalt. De ene week kan immers zwaarder uitvallen dan de ander.

Alvast dank voor het lezen en de input!
 
  • Like
Waarderingen: Obi
Er zijn veel stickies in de sectie voeding die jou wel kunnen helpen denk ik, dus mijn top is om die eerst door te lezen. Verder is je bmr niet wat je nodig hebt, maar wat je lichaam verbruikt als je niks zou doen, hier moet dus nog een factor bovenop waardoor je kcalorieen op een realistischer getal uitkomen. 2gram proteine per kilo lichaamsgewicht moet ook voldoende zijn, dus dat is ook makkelijker vol te houden. om je eerste vraag te beantwoorden: als je net begint met sporten kan je vaak ook nog spieren aanmaken zelfs als je in een kcalorieentekort zit, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken. (zou ik zelf persoonlijk sowieso nog niet doen, zelf zou ik eerst afvallen ivm gezondheidsrisico's en in die tijd inlezen en kennis vergaren over sporten en trainen. een goed uitziend lichaam komt imo op de 2e plek.) Om je 2e vraag te beantwoorden: Als je die factor aan je BMR toevoegt kom je aan een Kcalorieen getal die hier al mee rekening houdt.

Als je nog meer vragen hebt zijn de meesten (ik in ieder geval) bereidt om je te helpen.
Succes en respect dat je gewoon het touw in eigen hand neemt!
 
1. zou het idee dat je geen spiermassa kunt aankomen in een calorie tekort vergeten, zeker als absolute beginner kan dat gewoon. kan van alles gaan uitleggen over dat je met je overgewicht sowieso een enorme energiereserve hebt om dat tekort mee op te vangen en dat caloriebalans niet bepalend is voor proteïne balans, maar goed. focus je gewoon op het bereiken van je doelgewicht en toon inzet in je trainingen en je lichaam heeft geen andere keuze dan op beide vlakken te verbeteren. pas als je heel ver gevorderd bent in training en een extreem laag vetpercentage hebt gaat dat niet meer zo makkelijk samen maar dan weet je zo goed wat je doet dat je je eigen mening en aanpak hebt.

2. geen idee of die getallen een goed uitgangspunt zijn met hoe actief je bent en dat weten die voorgekauwde percentages en standaard riedeltjes ook niet. bereken je bmr en houd je activiteit bij om daar bovenop te tellen. eet genoeg proteïne en vul de rest aan met een verhouding in macros en maaltijden waarmee je je dieet kunt volhouden wat betreft honger energie en gezondheid, terwijl je totaal calorieën iets onder de som van je bmr+activiteit uitkomt zodat je lichaamsvet verliest.

3. ja als je autistisch genoeg doet kun je heel accuraat worden maar uiteindelijk komt het gewoon neer op of je per week/maand halve of hele kilo's afvalt of niet. zo niet moet je calorieën minderen of activiteit verhogen.
 
7x450 KCals is wekelijks ongeveer een 3100 KCals deficit. Hierop kan je geen kilo puur vet afvallen. Een kilo vet is circa 7700 KCals. Dit is overigens geen reden om je KCals verder naar beneden te schroeven (450 deficit is prima), maar om je een realistisch beeld te geven.

Met zulk overgewicht zou ik me in het begin gewoon richten op het creëren van een KCal tekort en je niet meteen op de macro's. Zolang je niet eet als een asshole zou je al vrij goed moeten zitten in je macro's (en micro's).
 
Er zijn veel dingen die meespelen met obesitas. Het is niet alleen macro's en onderhoud berekenen en eronder gaan zitten. Je moet ook je lijf leren kennen en de macro's (zoals minimale hoeveelheid eiwit en vetten) kan en moet je ook mee "spelen" in zo een geval. In onderstaande link staat wat "basisinformatie"
https://forum.bodybuilding.nl/topics/geupdatet-excel-voedingsschema.410162/

Ik zeg ook speciaal basis informatie omdat het geen wet en regel is en zeker met hoog vet% en overgewicht kan je heel wat afwijken hiervan. Zo kan je over het algemeen ook een groter deficit aan en af met een stuk minder dan de 1 gram vet per kg lichaamsgewicht.
Hier staat ook in hoe je je onderhoud berekend.. want je vergeet nu dat je onderhoud gelijk is aan je BMR vermenigvuldigd met ed activiteiten factor. Dus het zal aanzienlijk meer zijn dan die 2400 kcal... (kijk in de excel in de link voor de berekening)

T belangrijkste is wat Starx ook aangeeft... eerst een kcal deficit creeren waarbij je afvalt. De macro's haal je over het algemeen gezien wel. Belangrijkste is dat je je levensstijl aan gaat passen.

Kijk eerst eens wat je nu eet. (je kan het berekenen in de excel in de link). Val je nu netjes af dan kan je dat voorlopig zo wel houden. Zorg er in ieder geval niet voor dat je dingen zoals vetten... gaat vermijden. Je komt niet aan van vet eten maar van boven je onderhoud eten. Dus hou wel een goede hoeveelheid vetten in je schema maar het hoeft verre van 125 gram te zijn. Eiwitten kan je wel hoog houden maar meer dan 250 gram is imo niet echt noodzakelijk (en mogelijk kan het ook minder zijn) want je hebt nu ook een hoog vet% en wss een relatief lage spiermassa nog tov van je totale gewicht.

1. Het is voor nu het belangrijkste eens op te schrijven en uit te rekenen wat je nu echt eet! Meten = weten. (gebruik de excel anders gewoon.. er zijn ook apps voor zoals my fitness pall of fatsecret).
2. Kijk ook naar wat je gewicht de afgelopen tijd heeft gedaan met deze voeding.
3. Vanuit daar kan je verder bij gaan stellen in je schema.
4. Val je niet af dan verlaag je je voeding met een 500 kcal en kijk je een paar weken wat het doet. Zo ga je geleidelijk omlaag. Ondertussen kan je in het schema wat gaan puzzelen voor je macro's. Maar leg daar nu nog niet het focus op.
5. Ga trainen.. doorzetten en volhouden en consequentie is het belangrijkste hierin. Zorg dat je training te doen blijft en dat het je niet tegen gaat staan. Dan hou je het ook het langste vol.
6. Als je je voeding aanpast zorg dan wel dat wat je eet je ook smaakt. Ga geen droge meuk eten die je snel tegen gaat staan. Simpele dingen als kruiden of een zelfgemaate tomatensaus of andere low kcal sauzen kan ej veel lekker mee maken (op yoghurt basis bijvoorbeeld). Dat maakt het ook volhoudbaar
7. Gun jezelf ook wat lekkers. Dat kan je prima in je schema inpassen. (ik heb een live voorbeeld in huis.. van 145 naar 115 kg die niet kon sporten ivm gezondheid en door wandelen en meer en beter te gaan eten nu 35 kg lichter is.. wel over langere tijd maar toch... en evengoed gewoon op feestelijke dagen een drankje en hapje meedoen... gewoon ingefit ;) )

Neem vooral je tijd. Verwacht geen wonderen en maak foto's van jezelf. Je ziet nl een paar kilo al niet snel meer na een tijdje... en dat ongeduld maakt het lastig.

Mocht je meer hulp willen.. er zijn genoeg mensen hier die je willen/kunnen helpen. Me included. ;)
Je moet er alleen om vragen en vooraf wat "eigen werk" doen.. zoals inlezen.. opschrijven wat je eet.. berekenen.. etc. Dan kunnen er ook gerichte antwoorden worden gegeven.

Misschien kan je gewoon al eens beginnen op te schrijven wat je nu eet, hoeveel, en als het je lukt ook berekenen (zie spreadsheet ook voor hulp)

Succes! Mindset en doorzettingsvermogen gaan je echht enorm veel verder helpen! Maar maak haalbare doelen en ga niet voor korte termijn.
 
  • Like
Waarderingen: Obi
Hoi!

Ik ben al enkele weken bezig om me in te lezen in de wereld van vetverbranding, in combinatie met de opbouw van spiermassa. Dit als voorbereiding op een drastische omgooi m.b.t. lifestyle (voeding) en het 3x per week bezoeken van een sportschool. In mijn geval noodzakelijk en op mijn 33e pas voor het eerst dat ik me hier mee bezig zal houden. Lees: ik heb een alles behalve atletische bouw.

Enkele highlights:

- 33 jaar, 1.81cm, 125kg, BMI: 38.2, vetpercentage onbekend
- Nooit gesport, dus mijn lichaam loopt achter (rustig beginnen met cardio, na enkele bezoeken combineren met krachttraining)
- Reeds een schema opgesteld m.b.t. sets/herhalingen etc.
- Huidige status: licht actief (ik heb altijd veel gelopen en heb af en toe best intensief werk)
- Streefgewicht: 75kg
- Max. 1kg per week afvallen i.v.m. de nadruk op het zoveel mogelijk beperken van (overdreven) loshangend vel (hier komt meer bij kijken, maar dit is de basis)
- Doel: Het verliezen van vet bij behoud/opbouw van spiermassa (kortom: niet volop inzetten op alleen vetverlies of alleen opbouw van spiermassa)

Telkens wanneer ik het verhaal van calorie-inname (en het daaraan verbonden x-aantal gram) en de insteek achter macro/micronutrienten denk te snappen, val ik terug in twijfel.

Ik behoor tot de categorie 'ernstig obees, klasse 2'. Mijn BMI komt neer op 38.2 en ik moet uitgaan van 2.470 kcal voor mijn BMR. Wil ik afvallen, dan zal ik gemiddeld 450 kcal onder dat getal moeten uitkomen. Wil ik aankomen voor spieropbouw, dan moet ik in de plus gaan zitten. Laten we voor het gemak uitgaan van 2.000 kcal per dag.

Het voorkomen van loshangend vel zit 'm in mijn geval voor een groot deel in het niet te snel verbranden van vet. Ik wil gelijktijdig zorgen voor de opbouw van spiermassa om de huid ondersteuning te geven, zodat het meer kans krijgt om mee te rekken. Vraag 1: Met de aftrek van 450 kcal om vet te verliezen, doe ik het tegenovergestelde van het ontwikkelen van spiermassa. Volop inzetten op 450 kcal in de plus is niet mijn streven, omdat het niet mijn doel is om een groot en gespierd lichaam te kweken. Waar dien ik rekening mee te houden als het aankomt op percentages in eiwitten, koolhydraten en vetten?

De standaard basis-riedeltjes m.b.t. de macro's bij obesitas komen over het algemeen neer op:
Eiwitten: 2,7g per kilo lichaamsgewicht = 2,7 x 125kg = 351g
Vetten: 1g per kilo lichaamsgewicht = 1 x 125kg = 125g
Koolhydraten: restant

Tot zover mijn begrip voor de logica. In geval van mijn dagelijkse behoefte van 2.000 kcal kom ik namelijk niet uit. De 351g eiwitten staan gelijk aan 1.404 kcal en de 125g vetten staan gelijk aan 1.125 kcal. Dan kom ik al ruim boven de 2.000 kcal uit.

Kijk ik naar een app als MyFitnessPal, dan wordt het alleen nog verwarrender. Bij het invoeren van mijn gewicht, lengte etc., vindt MFP dat ik 2.110 kcal nodig heb. De vraag is alleen of dit mijn onderhoud is, of dat dit al incl. de mindering is om af te vallen. De balans voor veel mensen met ernstig obesitas die af willen vallen in combinatie met sporten is 40% koolhydraten, 35% eiwitten en 25% vetten. Volgens mij moet ik voor mezelf uitgaan van 35% koolhydraten, 40% eiwitten en 25% vetten. Neem ik die percentages over in MFP, dan krijg ik de volgende berekening terug:

2.110 kcal
211g eiwit
185g koolhydraten
59g vet

Verander ik de kcal naar 2.000, dan komt hier het volgende uit:

2.000 kcal
200g eiwit
175g koolhydraten
56g vet

Vraag 2: Is dit een goed uitgangspunt om, in combinatie met de juiste voeding, wekelijks 1kg aan vet te verliezen en genoeg spiermassa op te bouwen d.m.v. krachttraining? Ik raak namelijk behoorlijk in de war van al deze getallen. De standaard-riedeltjes wijken behoorlijk af van de calculators online en vooral de MFP-app. Naar mijn idee komt dit vooral omdat de meeste calculators zijn ingesteld op fanatieke sporters of mensen die hun lichaam casual willen aansterken.

Vraag 3: Kun je eigenlijk wel nauwkeurig berekenen hoeveel je verbrand?

Toelichting: veel sites en online calculators hebben het puur over micro- en macronutrienten en de hoeveelheden gram en kcal. Het lijkt alsof er zelden een woord gerept wordt over andere vormen van calorieverbranding. Denk aan slapen, lopen, koken, autorijden, werk etc.

Hoe kun je gericht en feitelijk bijhouden wat je nodig hebt en moet verliezen? Komt dat in de basis neer op de verhouding van 200g eiwit, 175g koolhydraten en 56g vet, en alles wat je daarbuiten om verband (zoals slapen, autorijden etc.) is mooi meegenomen? Bovenop het gericht inzetten op bijv. 1000 kcal per bezoek aan de sportschool? Op die manier kun je, lijkt mij, niet heel gericht vooruit inschatten hoeveel je over een bepaalde periode afvalt. De ene week kan immers zwaarder uitvallen dan de ander.

Alvast dank voor het lezen en de input!

Heb je er weleens over gedacht een dietist te bezoeken? Mensen met obesitas krijgen dat volgens mij vergoed vanuit de verzekering.
Die kan je helpen puzzelen zodat je niet meer zo verward raakt en je nog betere adviezen geven over gezonde voeding.
 
Heb je er weleens over gedacht een dietist te bezoeken? Mensen met obesitas krijgen dat volgens mij vergoed vanuit de verzekering.
Die kan je helpen puzzelen zodat je niet meer zo verward raakt en je nog betere adviezen geven over gezonde voeding.
Dan ken jij het niveau van de "gemiddelde" dietist niet....
Die volgen het basislijstje van t voedingscentrum en echt verstand is vaak (ik zeg niet altijd) ver te zoeken. Zeker als t om een combinatie van voeding en sport (kract training) gaat.
 
  • Like
Waarderingen: Obi
Dan ken jij het niveau van de "gemiddelde" dietist niet....
Die volgen het basislijstje van t voedingscentrum en echt verstand is vaak (ik zeg niet altijd) ver te zoeken. Zeker als t om een combinatie van voeding en sport (kract training) gaat.

Als je een nvao-geaccrediteerde diëtiste hebt, dan heeft die gewoon HBO niveau. Zij weten vaak hoe mensen met obesitas het beste kunnen diëten met gezonde voeding. Of ze verstand hebben van krachtsport dat weet ik niet, maar ik denk dat dat bijzaak is naast je gezondheid. Verder snap ik je wel dat als je als ervaren krachtsporter, misschien meer verstand hebt van specifieke voeding icm krachttraining voor jouw eigen lichaam. Maar zo te zien heeft TS nog niet eens door hoe hij zijn macro's en calorie behoefte moet uitrekenen :p
 
Als je een nvao-geaccrediteerde diëtiste hebt, dan heeft die gewoon HBO niveau. Zij weten vaak hoe mensen met obesitas het beste kunnen diëten met gezonde voeding. Of ze verstand hebben van krachtsport dat weet ik niet, maar ik denk dat dat bijzaak is naast je gezondheid. Verder snap ik je wel dat als je als ervaren krachtsporter, misschien meer verstand hebt van specifieke voeding icm krachttraining voor jouw eigen lichaam. Maar zo te zien heeft TS nog niet eens door hoe hij zijn macro's en calorie behoefte moet uitrekenen :p
Daar kan je je aardig in vergissen helaas... :o Er zijn er bij met alle papieren etc. die mensen van 130 kg op een 1000 kcl crashdieet zetten... Heb dat zelf meerdere malen zien gebeuren en dat waren geen sporters oid...
Het is nog best lastig een echte goede dietist te vinden die echt persoonlijke dieten maakt ipv een standaard lijstje voordraagt...

@TS wil je echt een goede dietist die met verstand werkt, medisch onderlegt is en ook persoonlijk kijkt wat nu echt voor jou werkt (ook als t niet volgens de boekjes loopt) dan kan je me altijd een pm sturen. (deze dietist valt overigens qua vergoeding binnen de basisverzekering.)
 
Heb je er weleens over gedacht een dietist te bezoeken? Mensen met obesitas krijgen dat volgens mij vergoed vanuit de verzekering.
Die kan je helpen puzzelen zodat je niet meer zo verward raakt en je nog betere adviezen geven over gezonde voeding.

Dat vind ik opzich wel raar.
 

Jarenlang je lichaam verwaarloosd en het dan vergoed krijgen vind ik gewoon raar. Is een beetje de omgekeerde wereld. Als je een bepaalde aandoening hebt dan vind ik het geen probleem.
 
Jarenlang je lichaam verwaarloosd en het dan vergoed krijgen vind ik gewoon raar. Is een beetje de omgekeerde wereld. Als je een bepaalde aandoening hebt dan vind ik het geen probleem.
Mensen met obesitas hebben meer kans op hart- en vaatziekten en als ze daarvoor behandeld moeten worden kost dat potentieël meer geld dan een traject bij een diëtist. Daarnaast wil je mensen die ongezond zijn, als zorgverzekeraar zo gezond mogelijk maken. Lijkt mij best logisch.
 
Mensen met obesitas hebben meer kans op hart- en vaatziekten en als ze daarvoor behandeld moeten worden kost dat potentieël meer geld dan een traject bij een diëtist. Daarnaast wil je mensen die ongezond zijn, als zorgverzekeraar zo gezond mogelijk maken. Lijkt mij best logisch.

Ze kunnen toch gewoon betalen voor extra hulp?

Zelfde als die steuntrekkers die krijgen altijd alles voor elkaar. Maar de hardwerkende man kan betalen en betalen.
 
Op zich ben ik het helemaal eens met dieetkosten vergoeding. Gezondheid voor alles. Maar er is ook veel ongelijkheid daar weer binnen.

Zo ken ik iemand die zich tonnetje rond heeft gegeten... en die kreeg een maagverkleining volledig vergoed. Inclusief de begeleiding door een dietiste en "dieetvoeding" voor erna. Terwijl die zelf al aangaf met een weekje normaal eten zo 2-3 kg te kunnen verliezen. En dat was alleen omdat die uit frustratie alleen maar lekkere dingen wilde eten en aangaf normaal voedsel niet te lusten als die verdriet had oid. (resultaat was overigens wel echt super... maar die eet nog steeds geen normaal eten.. :o )
Maar ik ken ook mensen met over/ondergewicht door ziekte en die dieetvoeding nodig hebben en het niet vergoed krijgen.

Ja de dietist wordt standaard in beide gevallen 3 uur per kalenderjaar vergoed... Dat geldt overigens voor iedereen. Maar de vergoedingen daarentegen lopen aardig scheef.

Maar dit loopt nu volledig Off topic.

Het gaat er nu om dat TS wil veranderen en zijn gezondheid wil verbeteren en daarbij hulp wil en dat kan krijgen. Zowel via een dietist als via het forum hier.
 
  • Like
Waarderingen: Obi
Ze kunnen toch gewoon betalen voor extra hulp?

Zelfde als die steuntrekkers die krijgen altijd alles voor elkaar. Maar de hardwerkende man kan betalen en betalen.
Ik weet niet of ze dat zelf kunnen betalen, maar ze betalen toch gewoon zorgpremie en hebben eigen risico. Dus ze dragen er zelf ook aan bij op die manier. Snap jouw punt wel enerzijds, maar ik denk dat het niet zo zwart/wit is als dat het allemaal vraatzuchtige profiteurs zijn die de rest van de mensen willen uitbuiten ofzo. Maar goed laten we dit topic verder niet vervuilen.
 
Dan ken jij het niveau van de "gemiddelde" dietist niet....
Die volgen het basislijstje van t voedingscentrum en echt verstand is vaak (ik zeg niet altijd) ver te zoeken. Zeker als t om een combinatie van voeding en sport (kract training) gaat.
 
Laatst bewerkt:
Hoi en bedankt voor alle feedback!

Twee dagen terug was ik al begonnen aan een tegenreactie, maar m'n browser crashte en ik kon vandaag pas opnieuw beginnen.

Omdat ik m'n openingspost niet al te lang wilde maken, besloot ik de focus te leggen op het hier en nu. Drie jaar geleden ben ik bijvoorbeeld al eens 25kg afgevallen, puur door te letten op mijn voeding. Geen extra beweging en geen extra controle op hoeveelheden macro's, maar slechts het drastisch inkrimpen van mijn dagelijkse inname. Niet bepaald gezond, maar denk daarbij aan broccoli en kipfilet als avondeten en het de rest van de dag minderen: hier en daar een cracker met kipfilet, fruit, noten of dat soort dingen. Voedsel en maniertjes die worden 'aangeraden' bij effectief afvallen. Inmiddels grotendeels terug bij af door onregelmatige werktijden, het daardoor mee-eten op werk etc. Het kan dus wel, en ik heb geen bezwaar tegen eentonig of smaakloos voedsel (dat was makkelijk vol te houden), maar voor nu heb ik het idee dat als ik dat had doorgezet mijn lichaam niet bepaald had meegekrompen. Tevens één van de redenen waarom het zoveel mogelijk beperken van overtollig huid tijdens dit tweede traject voor mij een must is.

Aquaexplo: "een goed uitziend lichaam komt imo op de 2e plek". Ik snap waar dit vandaan komt, maar in mijn geval is dit één van de belangrijkste punten om dit tweede traject serieus aan te pakken. Ik besef me al te goed dat de extra moeite die dit kost kan resulteren in een vorm zonder zichtbaar resultaat, maar dan heb ik er in ieder geval alles aan gedaan. In alle gevallen van de soortgelijke verhalen die ik heb gelezen, gezien of gehoord, is het van belang om dit onderdeel gelijktijdig te implementeren met de rest van onderdelen. De huid kan de krimp van vetcellen sowieso al niet goed bijbenen, laat staan wanneer ik eerst een hele berg afval. Dat is onbegonnen werk. Dus mijn prioriteit is om max 1kg per week af te vallen, vetcellen zoveel mogelijk te vervangen door spiermassa en te hopen dat de huid elastisch genoeg is en de tijd krijgt om zich voldoende aan te passen. In combinatie met andere methoden die voor anderen hebben geholpen.

Starx6673: "7x450 KCals is wekelijks ongeveer een 3100 KCals deficit.". Je zegt dus eigenlijk dat ik beter andersom kan rekenen. Ik wil max. 1kg per week afvallen, dus dat is dan 7700 kcal delen door 7 dagen = 1100 kcal per dag wat ik onder het onderhoud moet zitten. Iets dat ik tijdens mijn eerste traject dan (onbewust) deed, want toen viel ik gemiddeld 1,5kg per maand af. Echter verbrand ik nu dan extra kcal, doordat ik ook 3x per week zal trainen. Volgens mij dus iets wat ik pas na 1 of 2 maanden beter in kaart kan brengen.

Caterpillar29: "een diëtist kan je helpen puzzelen zodat je niet meer zo verward raakt". Het verward-gedeelte gaat over de verhoudingen en getallen die komen kijken bij macro's voor mensen met obesitas. De getallen die online te vinden zijn lijken over het algemeen uitgekauwd te zijn voor mensen die buiten die doelgroep vallen of voor mensen die een gespierd lichaam willen opbouwen. Door al die getallen ben ik gaan twijfelen aan de basis-berekeningen van cutten, bulken en onderhoud. Het samenstellen en toepassen van gezonde voeding is niet het probleem, vandaar dat ik nu een tweede traject opstart; dit keer wat serieuzer en nu in combinatie met extra beweging. Het is niet dat ik voor de eerste keer een poging onderneem, een 'zetje' zoek of op de zorg wil terugvallen.

Onderwerp diëtist: Een diëtist zou voor mij persoonlijk niet werken. Diëtisten hebben over het algemeen bepaalde structuren in hun werkwijze. Structuren die voor grote groepen mensen ongetwijfeld zullen werken, maar in mijn geval heb ik toch wel wat specifieke wensen (neem alleen al het overtollige huid verhaal). Daarnaast heb ik het karakter van iemand die zelf iets moet ondernemen, uitzoeken, leren, toepassen en uitvoeren om ergens van deze omvang echt volledig achter te kunnen staan. Niet dat ik zeg dat hulp van mensen met dergelijke kennis ongewenst is, maar zoals marina1975 al aangeeft; ik heb niet het idee dat de combi van voeding en krachttraining (over het algemeen) het best benut zou worden. Leuk en aardig om te stellen dat krachttraining "bijzaak is naast je gezondheid", maar dat heb ik reeds toegelicht. Ik heb dan nog eerder het idee dat een personal trainer meer zou uithalen.

Om deze post niet al te lang te maken, wat punten welke ik uit jullie antwoorden haal. Het merendeel is me reeds bekend, maar altijd goed om te weten/bevestigd te krijgen:
- ook bij een kcal-tekort maak je spieren aan
- 2g proteïne per kilo lichaamsgewicht (= 250g) is in mijn geval voldoende (= 1000kcal)
- eerst de nadruk leggen op gewichtsverlies, dan pas focussen op getallen/balans/macro's
- 125g vetten, mag minder (uitgaand van 90g vetten = 810kcal)
- "je kunt over het algemeen een groter deficit aan" (gemerkt tijdens mijn eerste traject, hoewel niet gezond)
- levensstijl aanpassen is ook niet zo'n issue; iets dat ik 3 jaar geleden ook deed (alleen niet doorzette - deels dus vanwege werksituatie, maar ook omdat ik zag dat ik ondanks gewichtsverlies niet op de juiste manier afviel)
- "zorg dat je training te doen blijft en dat het je niet tegen gaat staan" (ik ga beginnen met alleen cardio, waarvan ik weet dat ik het fysiek aankan; zo is rennen bijvoorbeeld geen slim idee en richt ik mij voor nu op fiets/roeitrainer. Na een paar bezoeken combineer ik daar verschillende vormen van krachttraining aan toe waar ik reeds een schema voor heb met sets/herhalingen etc.)
- qua voedsel eet ik nu (thuis) niet heel erg anders dan 3 jaar geleden: broccoli, kipfilet, maar nu in combinatie met soms rijst en andere groenten zoals paprika, champignons, wortels, snijbonen etc. wederom is alles erg gelet op het avondeten; overdags eet ik amper of de verkeerde dingen zoals brood, kaas etc. Qua drinken beperk ik me al jaren tot water en pakken Crystal Clear (waar amper iets in zit). Yoghurt en kwark krijg ik helaas niet naar binnen, dus daar moet ik in alternatieven gaan denken.

Kortom: ik heb de basics en de drive in huis om dit door te zetten (het is immers al eens eerder gelukt). De vorm van voeding (wat wel of niet goed is) is hier niet zozeer het issue. Meer hoe ik de getallen in kaart moet brengen in mijn specifieke geval (omdat je zelfs met online calculators niet veel verder komt dan 'standaard' en mijn eigen berekeningen veel te hoog eindigen). Een diëtist (of personal trainer) gaan me voor nu een stap te ver. Ik heb niet de instelling dat ik een motiverend zetje nodig heb en ben alles behalve een steuntrekker (het is niet dat ik zakken chips naar binnen heb lopen werken). Hoe het onderwerp daarop is uitgekomen...? En ja, het is misschien wat koppig om het overtollig huid verhaal te onderstrepen, maar dat staat voor mij persoonlijk gelijk aan de combi gewichtsverlies/voeding omdat dit vanaf de eerste dag goed moet worden aangepakt.

Voor nu dus als eerste de nadruk leggen op afvallen op een gezonde manier in combinatie met cardio/krachttraining, maar niet per se vast houdend aan regeltjes. Wel al globaal lettend op de balans en getallen, maar pas halverwege daadwerkelijk de macro's erbij nemen. Voorlopig is 2g eiwit / +/- 90g vet voldoende en mag ik ook meer deflict rekenen.

Wederom dank voor nu!
 
Hoi en bedankt voor alle feedback!

Twee dagen terug was ik al begonnen aan een tegenreactie, maar m'n browser crashte en ik kon vandaag pas opnieuw beginnen.

Omdat ik m'n openingspost niet al te lang wilde maken, besloot ik de focus te leggen op het hier en nu. Drie jaar geleden ben ik bijvoorbeeld al eens 25kg afgevallen, puur door te letten op mijn voeding. Geen extra beweging en geen extra controle op hoeveelheden macro's, maar slechts het drastisch inkrimpen van mijn dagelijkse inname. Niet bepaald gezond, maar denk daarbij aan broccoli en kipfilet als avondeten en het de rest van de dag minderen: hier en daar een cracker met kipfilet, fruit, noten of dat soort dingen. Voedsel en maniertjes die worden 'aangeraden' bij effectief afvallen. Inmiddels grotendeels terug bij af door onregelmatige werktijden, het daardoor mee-eten op werk etc. Het kan dus wel, en ik heb geen bezwaar tegen eentonig of smaakloos voedsel (dat was makkelijk vol te houden), maar voor nu heb ik het idee dat als ik dat had doorgezet mijn lichaam niet bepaald had meegekrompen. Tevens één van de redenen waarom het zoveel mogelijk beperken van overtollig huid tijdens dit tweede traject voor mij een must is.

Aquaexplo: "een goed uitziend lichaam komt imo op de 2e plek". Ik snap waar dit vandaan komt, maar in mijn geval is dit één van de belangrijkste punten om dit tweede traject serieus aan te pakken. Ik besef me al te goed dat de extra moeite die dit kost kan resulteren in een vorm zonder zichtbaar resultaat, maar dan heb ik er in ieder geval alles aan gedaan. In alle gevallen van de soortgelijke verhalen die ik heb gelezen, gezien of gehoord, is het van belang om dit onderdeel gelijktijdig te implementeren met de rest van onderdelen. De huid kan de krimp van vetcellen sowieso al niet goed bijbenen, laat staan wanneer ik eerst een hele berg afval. Dat is onbegonnen werk. Dus mijn prioriteit is om max 1kg per week af te vallen, vetcellen zoveel mogelijk te vervangen door spiermassa en te hopen dat de huid elastisch genoeg is en de tijd krijgt om zich voldoende aan te passen. In combinatie met andere methoden die voor anderen hebben geholpen.

Starx6673: "7x450 KCals is wekelijks ongeveer een 3100 KCals deficit.". Je zegt dus eigenlijk dat ik beter andersom kan rekenen. Ik wil max. 1kg per week afvallen, dus dat is dan 7700 kcal delen door 7 dagen = 1100 kcal per dag wat ik onder het onderhoud moet zitten. Iets dat ik tijdens mijn eerste traject dan (onbewust) deed, want toen viel ik gemiddeld 1,5kg per maand af. Echter verbrand ik nu dan extra kcal, doordat ik ook 3x per week zal trainen. Volgens mij dus iets wat ik pas na 1 of 2 maanden beter in kaart kan brengen.

Caterpillar29: "een diëtist kan je helpen puzzelen zodat je niet meer zo verward raakt". Het verward-gedeelte gaat over de verhoudingen en getallen die komen kijken bij macro's voor mensen met obesitas. De getallen die online te vinden zijn lijken over het algemeen uitgekauwd te zijn voor mensen die buiten die doelgroep vallen of voor mensen die een gespierd lichaam willen opbouwen. Door al die getallen ben ik gaan twijfelen aan de basis-berekeningen van cutten, bulken en onderhoud. Het samenstellen en toepassen van gezonde voeding is niet het probleem, vandaar dat ik nu een tweede traject opstart; dit keer wat serieuzer en nu in combinatie met extra beweging. Het is niet dat ik voor de eerste keer een poging onderneem, een 'zetje' zoek of op de zorg wil terugvallen.

Onderwerp diëtist: Een diëtist zou voor mij persoonlijk niet werken. Diëtisten hebben over het algemeen bepaalde structuren in hun werkwijze. Structuren die voor grote groepen mensen ongetwijfeld zullen werken, maar in mijn geval heb ik toch wel wat specifieke wensen (neem alleen al het overtollige huid verhaal). Daarnaast heb ik het karakter van iemand die zelf iets moet ondernemen, uitzoeken, leren, toepassen en uitvoeren om ergens van deze omvang echt volledig achter te kunnen staan. Niet dat ik zeg dat hulp van mensen met dergelijke kennis ongewenst is, maar zoals marina1975 al aangeeft; ik heb niet het idee dat de combi van voeding en krachttraining (over het algemeen) het best benut zou worden. Leuk en aardig om te stellen dat krachttraining "bijzaak is naast je gezondheid", maar dat heb ik reeds toegelicht. Ik heb dan nog eerder het idee dat een personal trainer meer zou uithalen.

Om deze post niet al te lang te maken, wat punten welke ik uit jullie antwoorden haal. Het merendeel is me reeds bekend, maar altijd goed om te weten/bevestigd te krijgen:
- ook bij een kcal-tekort maak je spieren aan
- 2g proteïne per kilo lichaamsgewicht (= 250g) is in mijn geval voldoende (= 1000kcal)
- eerst de nadruk leggen op gewichtsverlies, dan pas focussen op getallen/balans/macro's
- 125g vetten, mag minder (uitgaand van 90g vetten = 810kcal)
- "je kunt over het algemeen een groter deficit aan" (gemerkt tijdens mijn eerste traject, hoewel niet gezond)
- levensstijl aanpassen is ook niet zo'n issue; iets dat ik 3 jaar geleden ook deed (alleen niet doorzette - deels dus vanwege werksituatie, maar ook omdat ik zag dat ik ondanks gewichtsverlies niet op de juiste manier afviel)
- "zorg dat je training te doen blijft en dat het je niet tegen gaat staan" (ik ga beginnen met alleen cardio, waarvan ik weet dat ik het fysiek aankan; zo is rennen bijvoorbeeld geen slim idee en richt ik mij voor nu op fiets/roeitrainer. Na een paar bezoeken combineer ik daar verschillende vormen van krachttraining aan toe waar ik reeds een schema voor heb met sets/herhalingen etc.)
- qua voedsel eet ik nu (thuis) niet heel erg anders dan 3 jaar geleden: broccoli, kipfilet, maar nu in combinatie met soms rijst en andere groenten zoals paprika, champignons, wortels, snijbonen etc. wederom is alles erg gelet op het avondeten; overdags eet ik amper of de verkeerde dingen zoals brood, kaas etc. Qua drinken beperk ik me al jaren tot water en pakken Crystal Clear (waar amper iets in zit). Yoghurt en kwark krijg ik helaas niet naar binnen, dus daar moet ik in alternatieven gaan denken.

Kortom: ik heb de basics en de drive in huis om dit door te zetten (het is immers al eens eerder gelukt). De vorm van voeding (wat wel of niet goed is) is hier niet zozeer het issue. Meer hoe ik de getallen in kaart moet brengen in mijn specifieke geval (omdat je zelfs met online calculators niet veel verder komt dan 'standaard' en mijn eigen berekeningen veel te hoog eindigen). Een diëtist (of personal trainer) gaan me voor nu een stap te ver. Ik heb niet de instelling dat ik een motiverend zetje nodig heb en ben alles behalve een steuntrekker (het is niet dat ik zakken chips naar binnen heb lopen werken). Hoe het onderwerp daarop is uitgekomen...? En ja, het is misschien wat koppig om het overtollig huid verhaal te onderstrepen, maar dat staat voor mij persoonlijk gelijk aan de combi gewichtsverlies/voeding omdat dit vanaf de eerste dag goed moet worden aangepakt.

Voor nu dus als eerste de nadruk leggen op afvallen op een gezonde manier in combinatie met cardio/krachttraining, maar niet per se vast houdend aan regeltjes. Wel al globaal lettend op de balans en getallen, maar pas halverwege daadwerkelijk de macro's erbij nemen. Voorlopig is 2g eiwit / +/- 90g vet voldoende en mag ik ook meer deflict rekenen.

Wederom dank voor nu!
Allereerst goed dat je alles even voor jezelf samenvat! Het klinkt alsof je iig de drive hebt en bezig bent met zoveel mogelijk kennis te vergaren. Ik heb even snel dit doorgelezen en een van de dingen die ik je iig wil vertellen is: vetcellen raak je niet kwijt en kan je niet door spiercellen vervangen. Je vetcellen krijgen alleen minder inhoud waardoor ze kleiner zijn. Voor de huid zou ik idd niet al te snel afvallen aanraden en misschien helpt ook om de huid goed vettig/ zo elastisch mogelijk te houden met vaseline en misschien met bepaalde supplementen ofzo. Ik weet hier verder niet heel veel hier van maar zou er als ik jou was wel onderzoek naar doen aangezien het lijkt alsof zo min mogelijk losse huid nu jouw main target is
 
Back
Naar boven