Toevallig heb ik een beetje levensmiddelentechnologie gehad tijdens mijn studie, dus ik heb er beeld bij. De machines voor verschillende producten zijn vaak wel separaat geplaatst, maar staan in dezelfde ruimte. Daarnaast worden de grondstoffen in dezelfde loods bewaard en vervoerd. De eventuele kruisbestuiving is in absolute getallen dus minimaal, maar bij een heftige pinda allergie kunnen sporen van pinda's al leiden tot klachten.
Je kunt je voorstellen dat een medewerker grote voorraden pindameel verplaatst waarbij hij deze met zijn handen aanraakt. Pindameel is erg fijn en kan stuiven. Via zijn handen kan het op de amandelen terechtkomen die gebruikt wordt voor de amandelpasta. Het zijn minimale hoeveelheden, maar zoals bij Marientje dus genoeg om er beroerd van te worden.
Speciale glutenvrije producten bijvoorbeeld worden verwerkt in een fabriek die alleen maar glutenvrije producten maakt. En daarnaast hebben ze een hygiëneprotocol op corona niveau, zodat medewerkers ook geen gluten van thuis meenemen de fabriek in. Dat is allemaal echt mega streng, en mede daarom ook zo duur.