Hallo allemaal,
Mijn naam is Dion, ik ben 32 jaar oud en weeg momenteel 65 kg. Dit is het lichtste wat ik ben geweest sinds mijn 18e. Ik ben op zoek naar tips rondom voeding zodat ik op een gezonde manier aan kan komen, rekening houdende met mijn intolleranties en voorkeuren.
Hoe die kilo's er bij komen maakt me niet uit, het gaat er mij om dat mijn lichaam aan herstel kan werken, dat is mijn uiteindelijke einddoel; ik wil een overschot aan meer energie, daardoor meer reserves, meer ruimte om te werken aan herstellen van mijn darmbioom (beschadigd door gluten), en op langere termijn; een hersteld (nu uitgeput) endorfinesysteem.
Mijn absolute bodem lag qua gewicht altijd rond de 67-68 kg, en ik ben op mijn top (na jaren van fitness en die-hard dieten) op 84 kg terecht gekomen. (Ik was hier op het forum destijds ook actief, maar ben mijn account kwijt, lol.) Helaas bracht een burnout en de turbulente jaren daarop volgend me weer volledig terug naar mijn bodem. (Chronische stress, slaapproblemen, angststoornis, depressie, en allerlei andere ontregeldheden are no good..)
In mijn zoektocht naar herstel (ik zal de exacte klachten jullie besparen, dat zijn er te veel) ben ik een aantal maanden geleden een traject gestart bij een Orthomoleculair Therapeut / natuurgeneeskundige. Aan de hand van diverse tests (bloed, urine, faeces, speeksel) zijn we achter de volgende dingen gekomen:
- Ik heb een glutenintollerantie (exorfine);
- Mijn endorfinesysteem is compleet onregelt hierdoor (en door overbelasting van stress enz.);
- Mijn galblaas is traag (onverwerkte vetten / vetschuim in faeces aangetroffen);
- Mijn leverwaarden (ALAT) zijn al 4 jaar lang hoog; respectievelijk 46 (2018), 96 (2019), 53 (2020), 43 (2021);
- Mijn cortisollevels zijn normaal (wat ik nog steeds raar vind);
- Bloedwaarden zijn oke, op vit. D en B12 na;
Daarop aanvullend kom ik dus tot de volgende 'richtlijnen' qua voeding:
- Ik eet geen gluten;
- Ik eet geen koemelk;
- Ik eet geen (geraffineerde) suikers;
- Ik eet geen sojaproducten;
- Ik minimaliseer bonen (fodmap);
- Ik minimaliseer vlees (2-3x week);
- Ik drink geen alcohol, koffie, thee enz;
- Ik eet 90% biologisch;
Verder gebruik ik de volgende supplementen;
- Multi Men (Garden Of Life)
- Turmeric Complex (Royal Green)
- Vit. B12 (Vitals)
- Vit. D3 (Healthy Vitamins)
- Magnesium (Exendo)
Wat blijkt nu, na mijn eerste maand diëten op gemiddeld 3300kcal per dag? Ik ben van 65,2 kg naar 64,7 kg gegaan (beide in de ochtend op nuchtere maag gemeten)..
Tijdens mijn fitnessleven was 3300 kcal op rustdagen en 3600 kcal op fitnessdagen meer dan voldoende om 1-2 kg per maand te gainen.
Teleurstellend, en enigszins ook beangstigend. Roept tevens veel vragen op:
Zie ik dingen over het hoofd? Beweeg ik toch meer dan ik denk? Ik werk fysiek (bouw een camper) en sta de hele dag in de kou.. Ik wandel 3x per week een uurtje, verder even niets qua sport (geen energie voor).
Is mijn eiwit inname te laag? Moet ik die verhogen (mogelijk door een erwten-proteineshake oid; tips welkom!)
Is mijn 'eiwitprofiel' niet compleet vanwege het niet eten van koemelk en mindere mate vlees.. Maar er zijn stronglifters die volledig vegan zijn gegaan.
Moet ik juist toch krachttraining gaan doen om mijn groei te stimuleren? Al is het maar 2x per week een half uurtje met weerstandsbanden thuis ofzo? Maar zelfs bij een overschot zonder te sporten zou ik gewicht moeten gainen..
Gaan de ingenomen calorieën vanuit vetten dan wellicht toch verloren door de malabsorptie vanwege traag werkende galblaas (en 'overbelaste' lever)..
Is het de stress? De kwalitatief mindere slaap? En zo nog 1000 vragen.
Ik tast echt in het duister! Ik ga in ieders geval deze week verhogen naar 3500+ kcal, om te zien of dit me wat oplevert.
In de bijlage (pagina 1) een overzicht van geconsumeerde kcal en macro's de afgelopen 4 weken, en een overzicht van mijn dieetrichtlijnen (pagina 2); ik hou deze niet 100% aan, maar registreer wel alles in MFP, dus ik weet sowieso dat ik dagelijks aan mijn caloriebehoefte voldoe!
Alvast bedankt voor het meedenken!
Dion.
Mijn naam is Dion, ik ben 32 jaar oud en weeg momenteel 65 kg. Dit is het lichtste wat ik ben geweest sinds mijn 18e. Ik ben op zoek naar tips rondom voeding zodat ik op een gezonde manier aan kan komen, rekening houdende met mijn intolleranties en voorkeuren.
Hoe die kilo's er bij komen maakt me niet uit, het gaat er mij om dat mijn lichaam aan herstel kan werken, dat is mijn uiteindelijke einddoel; ik wil een overschot aan meer energie, daardoor meer reserves, meer ruimte om te werken aan herstellen van mijn darmbioom (beschadigd door gluten), en op langere termijn; een hersteld (nu uitgeput) endorfinesysteem.
Mijn absolute bodem lag qua gewicht altijd rond de 67-68 kg, en ik ben op mijn top (na jaren van fitness en die-hard dieten) op 84 kg terecht gekomen. (Ik was hier op het forum destijds ook actief, maar ben mijn account kwijt, lol.) Helaas bracht een burnout en de turbulente jaren daarop volgend me weer volledig terug naar mijn bodem. (Chronische stress, slaapproblemen, angststoornis, depressie, en allerlei andere ontregeldheden are no good..)
In mijn zoektocht naar herstel (ik zal de exacte klachten jullie besparen, dat zijn er te veel) ben ik een aantal maanden geleden een traject gestart bij een Orthomoleculair Therapeut / natuurgeneeskundige. Aan de hand van diverse tests (bloed, urine, faeces, speeksel) zijn we achter de volgende dingen gekomen:
- Ik heb een glutenintollerantie (exorfine);
- Mijn endorfinesysteem is compleet onregelt hierdoor (en door overbelasting van stress enz.);
- Mijn galblaas is traag (onverwerkte vetten / vetschuim in faeces aangetroffen);
- Mijn leverwaarden (ALAT) zijn al 4 jaar lang hoog; respectievelijk 46 (2018), 96 (2019), 53 (2020), 43 (2021);
- Mijn cortisollevels zijn normaal (wat ik nog steeds raar vind);
- Bloedwaarden zijn oke, op vit. D en B12 na;
Daarop aanvullend kom ik dus tot de volgende 'richtlijnen' qua voeding:
- Ik eet geen gluten;
- Ik eet geen koemelk;
- Ik eet geen (geraffineerde) suikers;
- Ik eet geen sojaproducten;
- Ik minimaliseer bonen (fodmap);
- Ik minimaliseer vlees (2-3x week);
- Ik drink geen alcohol, koffie, thee enz;
- Ik eet 90% biologisch;
Verder gebruik ik de volgende supplementen;
- Multi Men (Garden Of Life)
- Turmeric Complex (Royal Green)
- Vit. B12 (Vitals)
- Vit. D3 (Healthy Vitamins)
- Magnesium (Exendo)
Wat blijkt nu, na mijn eerste maand diëten op gemiddeld 3300kcal per dag? Ik ben van 65,2 kg naar 64,7 kg gegaan (beide in de ochtend op nuchtere maag gemeten)..
Tijdens mijn fitnessleven was 3300 kcal op rustdagen en 3600 kcal op fitnessdagen meer dan voldoende om 1-2 kg per maand te gainen.
Teleurstellend, en enigszins ook beangstigend. Roept tevens veel vragen op:
Zie ik dingen over het hoofd? Beweeg ik toch meer dan ik denk? Ik werk fysiek (bouw een camper) en sta de hele dag in de kou.. Ik wandel 3x per week een uurtje, verder even niets qua sport (geen energie voor).
Is mijn eiwit inname te laag? Moet ik die verhogen (mogelijk door een erwten-proteineshake oid; tips welkom!)
Is mijn 'eiwitprofiel' niet compleet vanwege het niet eten van koemelk en mindere mate vlees.. Maar er zijn stronglifters die volledig vegan zijn gegaan.
Moet ik juist toch krachttraining gaan doen om mijn groei te stimuleren? Al is het maar 2x per week een half uurtje met weerstandsbanden thuis ofzo? Maar zelfs bij een overschot zonder te sporten zou ik gewicht moeten gainen..
Gaan de ingenomen calorieën vanuit vetten dan wellicht toch verloren door de malabsorptie vanwege traag werkende galblaas (en 'overbelaste' lever)..
Is het de stress? De kwalitatief mindere slaap? En zo nog 1000 vragen.
Ik tast echt in het duister! Ik ga in ieders geval deze week verhogen naar 3500+ kcal, om te zien of dit me wat oplevert.
In de bijlage (pagina 1) een overzicht van geconsumeerde kcal en macro's de afgelopen 4 weken, en een overzicht van mijn dieetrichtlijnen (pagina 2); ik hou deze niet 100% aan, maar registreer wel alles in MFP, dus ik weet sowieso dat ik dagelijks aan mijn caloriebehoefte voldoe!
Alvast bedankt voor het meedenken!
Dion.