Prima bulkvoer:
Van dekooktips.com
BENODIGDHEDEN:
500 gram gehakt, niet gekruid (half om half of rundergehakt)
6 afgestreken theelepels zout (of meer of minder naar smaak)
1/2 theelepel peper
1 theelepel nootmuskaat
2 grote eieren (zie: Info)
120 gram paneermeel
2 zeer volle eetlepels klein gesneden verse basilicum
1 zeer volle eetlepel klein gesneden verse rozemarijnblaadjes
2 zeer volle eetlepels klein gesneden verse salieblaadjes
50 gram margarine
eventueel:
1 tomaat en circa 1 eetlepel maïzena (voor de 'jus')
BEREIDINGSTIJD: circa 40 minuten
BEREIDEN:
Doe het gehakt in een schaal en prak het gehakt los met een vork (het gehakt is dan straks makkelijker met de rest van de ingrediënten te mengen).
Strooi het zout, de peper en de nootmuskaat over het gehakt.
Breek de eieren boven het gehakt en voeg daarna het paneermeel en de tuinkruiden toe.
Meng de inhoud van de schaal met een vork losjes door door elkaar tot alles goed gemengd is.
Verdeel het gehakt in 6 gelijke porties.
Kneed een portie gehakt met de handen verder tot een samenhangend geheel en vorm er een bal van. (Tip: Doe dit kort en losjes - Van gehakt dat te lang gekneed is maak je geen mooie luchtige bal gehakt maar echte taaie 'stuiterbal'.)
Maak van de overgebleven porties gehakt op dezelfde manier nog 5 gehaktballen.
Verhit de margarine in een (braad)pan tot de margarine niet meer schuimt en bak de gehaktballen er rondom bruin in.
Voeg een beetje water toe (ongeveer 1 centimeter in de pan) - en voor extra lekkere jus ook nog een in kleine blokjes gesneden tomaat.
Zet de hittebron hoog tot de inhoud van de pan kookt, zet de hittebron daarna lager - maar let er wel op dat het water net blijft koken - en leg een deksel iets schuin op de pan.
Wacht 20 minuten tot de gehaktballen gaar zijn, controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit - voeg zo nodig wat water toe.
'Jus':
Haal de gehaktballen uit de pan. Giet 1/3 liter bouillon of water in de pan (of meer of minder indien gewenst).
Breng aan de kook en bindt de 'jus' met maïzena tot de gewenste dikte (Tip nodig? Klik hier).
Proef en breng de 'jus' zo nodig nog op smaak met wat voorhanden is (bijvoorbeeld: Een bouillonblokje of bouillonpoeder, peper, zout, een scheutje maggi).
Van dekooktips.com