XXL Nutrition

Welke rijstsoorten zijn ongezond? (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Mortyr

Dutch Bodybuilder
15 jaar lid
Lid geworden
3 dec 2004
Berichten
254
Waardering
0
Zijn alle witte rijst soorten ongezond?
Is zilvervliesrijst het gezondst?
Hoe zit het met de andere rijst soorten zoals gele rijst en nasi goreng of koeskoes?
 
Couscous wordt gemaakt van tarwe. Rijst in welke vorm ook is niet ongezond, zilvervliesrijst bevat echter meer vitaminen en mineralen omdat in het vlies deze micronutrienten rijkelijk aanwezig zijn.
 
witte rijst zijn snelle suikers (geraffineerd) volkoren rijst is eerder een complexe koolhydraat.
 
Couscous wordt gemaakt van tarwe. Rijst in welke vorm ook is niet ongezond, zilvervliesrijst bevat echter meer vitaminen en mineralen omdat in het vlies deze micronutrienten rijkelijk aanwezig zijn.

Idd, zilvervliesrijst is de klapper onder de rijst, al moet ik toegeven basmati en jasmijnrijst blijven mede aanlokkelijk voor mij.
 
witte rijst zijn snelle suikers (geraffineerd) volkoren rijst is eerder een complexe koolhydraat.

Hoe zit het dan met geel kleurige rijst, zijn dat ook snelle suikers?
 
Hoe zit het dan met geel kleurige rijst, zijn dat ook snelle suikers?

Das gewoon safraan die voor de kleur zorgt ;)

Ik eet zelf altijd basmatie.. beter zilvervlies eten dus??
 
Volkoren rijst? :D Er bestaat geen volkoren rijst.

Instant rijst heeft de hoogste glycemische index, maar er is genoeg witte rijst met een vrij lage glycemische index. Als je instantrijst (snelkookrijst) vermijdt hoef je je weinig zorgen te maken over de invloed op je bloedsuikerspiegel. Ook al is dat bij instantrijst ook niet extreem, bijna niemand eet een droge bak rijst zonder toevoegingen.
 
Volkoren rijst? :D Er bestaat geen volkoren rijst.

Instant rijst heeft de hoogste glycemische index, maar er is genoeg witte rijst met een vrij lage glycemische index. Als je instantrijst (snelkookrijst) vermijdt hoef je je weinig zorgen te maken over de invloed op je bloedsuikerspiegel. Ook al is dat bij instantrijst ook niet extreem, bijna niemand eet een droge bak rijst zonder toevoegingen.


Bruine rijst = volkoren rijst die een minder snelle invloed geeft op je bloedsuikerspiegel zoals je aangeeft.
 
Bruine rijst = volkoren rijst die een minder snelle invloed geeft op je bloedsuikerspiegel zoals je aangeeft.

Ik ben een muggezifter maar in letterlijke zin is koren inderdaad gelijk aan graan, echter werd koren alleen gebruikt voor de bij ons bekende en verbouwde graansoorten zoals gerst, tarwe, rogge etc. Rijst is een graansoort maar niet als korensoort hier verbouwd.

In het Engels is de benaming : whole grain. Iets wat wel een goede noemer is.
 
Ik ben een muggezifter maar in letterlijke zin is koren inderdaad gelijk aan graan, echter werd koren alleen gebruikt voor de bij ons bekende en verbouwde graansoorten zoals gerst, tarwe, rogge etc. Rijst is een graansoort maar niet als korensoort hier verbouwd.

In het Engels is de benaming : whole grain. Iets wat wel een goede noemer is.

ach zo:) dus gewoon om correct te zijn bruine rijst.
 
witte rijst zijn snelle suikers (geraffineerd) volkoren rijst is eerder een complexe koolhydraat.

Bullshit !

rijst is rijst.

"volkoren" rijst (zilvervliesrijst dus) bevat wat meer vezels en een beetje meer mineralen, dat is alles.

Als je de rijst nu "droog" eet, dus zonder vet en eiwit, dan ben je sowieso niet slim bezig, maar als je vlees, groente, kruiden en vet mee rekent maakt het allemaal niets uit.

oh en gele rijst is gewoon gekleurde witte rijst (met kurkuma (onderdeel van kerrie) of saffraan)

En nasi goring is gebakken witte rijst (eerst gekookt, dan gebakken).

En risotto is kortkorrelige witte rijst met veel vocht klaar gemaakt (meestal eerst gebakken en dan gekookt tot een soort halve pap)
 
De keuze voor rijst moet zo zijn:

Neem liever rijst dat niet bewerkt is waardoor de glycemische index ook laag blijft. Vind je zilvervlies niet lekker, kies dan voor een rijst dat van nature een lage glycemische index heeft, bijvoorbeeld Basmati.
Neem geen rijst waar zout, suiker, olie enz is toegevoegd zoals die kant-en-klare rijst.
 
Oliza lijs , lekeel ete . sambal bij.

betje kloepoec.?

:hahaha:
 
Geen ene rijst is ongezond ligt er welliswaar aan hoe je het klaar maakt.

bruine rijst is het gezondst met wat kip en groente op smaak gebracht met wat kruiden en madame jeanettte:meal:

Witte rijst met suiker en kaneel en een klontje boter is daarentwgen natuurlijk erg ongezond.

Ja ik overdrijf graag.:o
 
Simpel vraagje: Is witte rijst met magere yoghurt een dikmaker?
 
Bullshit !

rijst is rijst.

"volkoren" rijst (zilvervliesrijst dus) bevat wat meer vezels en een beetje meer mineralen, dat is alles.

Als je de rijst nu "droog" eet, dus zonder vet en eiwit, dan ben je sowieso niet slim bezig, maar als je vlees, groente, kruiden en vet mee rekent maakt het allemaal niets uit.

oh en gele rijst is gewoon gekleurde witte rijst (met kurkuma (onderdeel van kerrie) of saffraan)

En nasi goring is gebakken witte rijst (eerst gekookt, dan gebakken).

En risotto is kortkorrelige witte rijst met veel vocht klaar gemaakt (meestal eerst gebakken en dan gekookt tot een soort halve pap)



Koolhydraten zijn de energieverschaffers van het lichaam.
Voor iedere sporter zou 60% van zijn voeding uit koolhydraten moeten bestaan, deze kun je halen uit bronnen zoals aardappelen, rijst, pasta, bananen en natuurlijk uit sportvoeding. Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, en glucose wordt in het bloed vervoerd naar je spieren en je lever, waar het wordt omgezet in glycogeen. Glycogeen is de uiteindelijke brandstof voor je spieren en organen.
Glycogeen is dus voor je lichaam wat benzine voor de vaderlandse economie is: het loopt erop. Glycogeen wordt opgeslagen in je spieren en je lever. Het wordt verbruikt om je lichaam warm te houden, om te bewegen en om te denken. Als je koolhydraten eet, lever je je lichaam dus de ruwe grondstoffen om glycogeen te produceren.

Na een training kan je lichaam meer glucose opnemen in de spiercellen, een eigenschap die van groot belang is voor het aanvullen van het glycogeengehalte (je lichaam blijft in deze staat tot 2 uur na een training). Als je geen koolhydraten eet na je training, zal je glycogeengehalte dalen en zal er een glucosetekort ontstaan. Hierdoor zullen je spieren de energie missen om te kunnen groeien. Of je nu vlak na je training suikers eet of complexe koolhydraten maakt geen verschil, zolang het aantal koolhydraten dat je eet maar voldoende is. Het aantal koolhydraten dat je na de training moet eten ligt tussen 0,7 en 1 gram per kilogram lichaamsgewicht. Eén a twee uur later zou je deze zelfde hoeveelheid nogmaals moeten nuttigen. Om een zo hoog mogelijk glycogeengehalte te bereiken heb je 7-10 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht nodig per dag. Uiteraard is dit niet aan te raden voor wie een dieet volgt. Het is daarentegen een echte must voor iedereen die onder 12% vetgehalte zit. Wie tussen 12% en 15% lichaamsvet heeft, kan dit ook volgen, mits er voldoende cardiotraining aan te pas komt. Het is in elk geval, voor iedereen die spieren wil opbouwen, een aanrader om direct na en vervolgens nog eens 1 a 2 uur later 0,7 tot 1 gram koolhydraten per kilo lichaamsgewicht te nuttigen.

Krijg je in één keer te veel calorieën uit koolhydraten binnen, dan zal het overschot opgeslagen worden als vet. Koolhydraten die snel worden verteerd (enkelvoudige suikers of enkelvoudige koolhydraten genaamd) zullen eerder als vet worden opgeslagen omdat het lichaam onvoldoende tijd heeft om de calorieën te verbranden. Voedingswaren die enkelvoudige suikers bevatten zijn: fruit, vruchtensappen, snoep, en junkfood met suiker zoals koekjes, cake en frisdranken. Vanzelfsprekend zul je enkelvoudige suikers zoveel mogelijk moeten vermijden. Het enige moment waarop het gunstig is om enkelvoudige suikers te nemen is direct na de training, wanneer de glycogeenvoorraden laag zijn.

Koolhydraten die langzamer door het lichaam worden verteerd (complexe koolhydraten genaamd) hebben een kleinere kans om als vet opgeslagen te worden en bevatten vaak veel voedingsvezels. Bodybuilders geven de voorkeur aan deze bron van koolhydraten.

Bronnen van koolhydraten die langzaam verbranden zijn onder andere:

Havermout
Volkoren brood
Granen
Aardappelen, Zoete aardappelen
Pasta
Rijst

Niet alle complexe koolhydraten verbranden even snel, bijvoorbeeld volkoren brood verbrandt langzamer dan wit brood, witte rijst verbrandt sneller dan bruine rijst. Let er ook op dat pasta sneller verbrandt dan de meeste andere complexe koolhydraten.
Bronnen van koolhydraten die sneller verbranden zijn onder andere:

Snoep
Frisdrank
Cake, Gebak
Suiker van elke soort
Vruchtensap - Niet zo goed als fruit, maar een betere keuze dan bovengenoemde voedingswaren
Fruit - Nog steeds een goede bron van vezels, vitaminen, en mineralen.

Koolhydraten hebben ook invloed op bloedsuiker, het peil van de glycogeenvoorraden en de productie van insuline. Maar het voert te ver om daar hier dieper op in te gaan. Onthoud alleen dat als je enkelvoudige koolhydraten (zoetwaren, suikers) neemt, je bloedsuiker relatief snel stijgt om vervolgens nog sneller te dalen (behalve als je ze na de training inneemt), waardoor je je moe en slaperig voelt, en zelfs naar nog meer suikers en koolhydraten verlangt. Dit is een andere reden waarom complexe koolhydraten de voorkeur hebben.


Een gram koolhydraten levert 4 kilocalorieën.
Vermijd enkelvoudige koolhydraten. Of, beter gezegd: vermijd producten die bol staan van de geraffineerde suikers, zoals frisdrank, drop, tumtums en wine-gums. Ze bevatten loze calorieën en geen andere belangrijke voedingsstoffen.
Zorg dat je je koolhydraten haalt uit natuurlijke, 'schone' voedingsmiddelen:bruin brood, aardappelen, rijst en fruit.
Zorg dat je zowel de complexe koolhydraten (brood en aardappelen)binnenkrijgt, als de simpele koolhydraten (fruit).
Vul je glycogeenvoorraden na de training aan met behulp van enkele snelle koolhydraten.
Vor meer info over koolhydraten kan je terecht bij Christophe.


Heb toch al meermaals op dit forum gelezen dat volkoren of bruine ongeraffineerde zonder zetmeel producten een complexere KH zijn. Dat deze bron klopt is idd geen garantie:)

Stift Sport - Koolhydraten
 
Geen ene rijst is ongezond ligt er welliswaar aan hoe je het klaar maakt.

bruine rijst is het gezondst met wat kip en groente op smaak gebracht met wat kruiden en madame jeanettte:meal:

Witte rijst met suiker en kaneel en een klontje boter is daarentwgen natuurlijk erg ongezond.

Ja ik overdrijf graag.:o

:D True.
 
Is er een verschil in de koolhydraten complex tussen kort en lang kokende rijst?
 
Pas op voor vleesetende rijstplanten. Dat gaat ten koste van je eiwitten.
 
Back
Naar boven