MuscleMeat

Sticky Testosteron replacement therapy (HRT / TRT)

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.

jacky den bels

Monstrous Giant
10 jaar lid
Lid geworden
2 apr 2006
Berichten
13.308
Waardering
214
Lengte
1m80
Massa
95kg
Ik heb een stukje gevonden over TRT en vertaalt zo goed als ik het kan, ik ben niet medisch geschoold .......op en aanmerkingen even mailen kan ik het een en ander gewoon aanpassen....

Hormone Replacement Therapy

Als mannen de 40 passeren,gebeuren er hormonale veranderingen die je fysiek,coïtusuele en mentale functies beïnvloeden.De uiterlijke kenmerken zijn :meer buikvet verminderde spiermassa het effekt van een verstoorde hormoonbalans.Een algemeen gevoel van je niet echt lekker voelen wat soms leid tot een depressie is een algemeen voorkomende psychologisch effekt van die hormonale inbalans. Tot voor kort werden deze veranderingen toe geschreven aan het ouder worden en men moest maar accepteren dat je lichaam aan het aftakelen was wat duurt tot de dood.

Een opvallend aantal gegevens die verkregen zijn hebben aangewezen dat veel van de ziektes
Die middelbare mannen beleven inclusief depressies ,buikvettoename,prostaat en hartziektes direkt gerelateerd zijn aan hormonaal onbalans die te corrigeren zijn met de nu verkrijgbare en toepasbare medicijn en supplement therapie.Traditionele dokters schrijven steeds meer medicijnen voor tegen depressies ,verhoogd cholesterol,angina en veel ander ziektes die veroorzaakt kunnen worden dooe een hormonaalonbalans.

Als dokters het bloed zouden onderzoeken van hun mannelijke patiënten en dan met name
Estrogeen,testosteron,thyroid en dhea konden ze wel eens verrast vaststellen dat veel van deze problemen verholpen konden worden door het op peil brengen van de hormoon waardes die overeen komen met die van een fitte 21 jarige.

Maar weinig dokters weten wat ze moeten onderzoeken bij een bloedtest,of ze hebben niet de kennis om goed de hormonen weer op peil te brengen om het degeneratieproces om te draaien.Deze methode zou de patient en de dokter de informatie kunnen geven die nodig is om de hormoonhuishouding ten behoeve van het voorkomen en de effekten van het ouder worden tegen te gaan.

Te veel estrogeen

De meest opvallende hormoononbalans bij oudere mannen is een terug val in vrij testosteron terwijl het estrogeen gehalte zo ongeveer gelijk blijft. Door een aantal factoren lijden mannen als ze ouder worden van de dubbele effecten van te weinig testosteron en te veel estrogeen,dit resulteert in de gewone kenmerken van de gezondheidsproblemen die verband houden met het ouder worden.
Een oorzaak van hormoononbalans bij mannen is dat hun testosteron meer word omgezet in estrogeen.Een rapport liet zien dat het estrogeen gehalte van de gemiddelde 54 jarige man hoger is als dat van een 59 jarige vrouw.

De reden dat testosteron behandeling op zich zelf niet werkt voor veel mannen is omdat de toegediende testosteron zich omzet in nog meer estrogeen en de onbalans nog erger maakt;te veel estrogeen en te weinig vrije testosteron,Terwijl er studies zijn die het tegendeel bewijzen laten wij later zien dat de standaard labaratorium onderzoeken niet adequaat het estrogeen teveel bewijzen.

Estrogeen is een noodzakelijk hormoon voor mannen,maar te veel kan een grote variatie aan gezondheidsproblemen veroorzaken.Het gevaarlijkste effekt van teveel estrogeen en te weinig testosteron is een vergrote kans op een hartaanval of een beroerte.Hoge estrogeen waardes worden gelinkt aan een vergrote prostaat.

Als er te weinig testosteron aanwezig is hecht het estrogeen zich aan de testosteron receptoren door het hele lichaam en veroorzaakt zo vele problemen bij ouder wordende mannen.Bij jeugdige mannen worden kleine hoeveelheden estrogeen gebruikt om de krachtige celvormende kwaliteiten van testosteron tegen te gaan.Als de estrogeen waardes stijgen kan de cel stimulatie door testosteron op nul gezet worden ,en dit resulteert het verminderen van coïtusuele opwinding en in libidoproblemen normaal bij oudere mannen.

Hoge estrogeenwaardes houden ook de hersenen voor de gek door die te laten denken dat er genoeg testosteron aanwezig is en daar door de natuurlijke aanmaak van testosteron nog verminderd.Dit gebeurd als estrogeen de testosteron receptoren verzadigd bij de hypofyse in de hersenen.De verzadigde hypofyse houd dan op met signalen te geven om eigen testosteron aan te maken.
Een verder effekt van te veel estrogeen is dat het de aanmaak van coïtushormoonbindend globulin(shbg) verminderd.SHBG bind vrij testosteron in het bloed en maakt het onbereikbaar voor de cel receptoren.

Afgaand op de meerdere slechte effekten van teveel estrogeen bij mannen,zouden er agressieve acties ondernomen moeten worden om het estrogeen te verminder tot een veilige waardes als een bloedtest een te veel aan estrogeen bewijst en dat bespreken we later weer.

Het belang van vrije testosteron

Testosteron is meer als een coïtushormoon;er zijn testosteron receptoren overal in het lichaam ,maar vooral in de hersenen en het hart.Jeugdige proteine synthese voor de spiermassa en de botgroei hebben testosteron nodig.Testosteron verbetert de zuurstofopname door het hele lichaam,helpt je bloedsuikerspiegel,reguleert je cholestrol en je imunnsysteem op peil te houden.Je lichaam heeft testosteron nodig om het jonger te houden qua uithouding en hersenfuncties.Testosteron is een broodnodig hormoon voor je botdichtheid ,spiermassa,en rode bloedlichaampjes productie.

Bij studies in de psychiatrie bleek dat mannen die aan depressies leden ,lagere testosteronwaardes hadden als een controlegroep.Voor sommigge mannen zou het kunnen zijn dat een toename van het vrije testosteron een effectieve anti depressiva therapie is.

Een van de minst begrepen hormonen is testosteron.Bodybuilders beïnvloeden de reputatie van testosteron door het toedienen van grote hoeveelheden van synthetische testosteron in hun jonge lichamen .Misbruik kan leiden tot ernstige effekten op latere leeftijd,maar dat heeft niets te maken met de goede gevolgen bij mannen boven de 40.Bij deze kan het de natuurlijke testosteron waardes herstellen.

Conventionele dokters promoten testosteron replacement therapy niet omdat die schrik hebben dat testosteron prostaatkanker kan veroorzaken,Later laten we zien dat het geen medische reden is om testosteron therapie niet toe te passen.

Een andere reden voor sceptische dokters om TRT niet voor te schrijven is omdat een paar slecht uitgevoerde onderzoeken aantoonde dat het lange termijn effekt niet goed was in het ouder worden.Deze studies tonen aan dat het ouder worden werd tegen gegaan maar dat de effekten met de tijd verminderde;wat de dokters er niet bij vermelden is dat het toegevoegde testosteron omgezet werd in estrogeen in het lichaam.De hogere etrogeen waardes deden de pluspunten weer teniet van het toegediende testosteron.De oplossing voor het estrogeen teveel is om de omzetting van testosteron naar estrogeen te verhinderen.Meerdere studies hebben aangetoond dat het behouden van jeugdige waardes van vrije testosteron de man kan helpen om zijn jeugdige kracht ,gezondheid,hartfunctie,coïtusualiteit,en zijn kijk op leven te verbeteren.

Waarom testosteron waardes dalen:

Testosteron productie begint in de hersenen en als die een tekort registreren word dat via een paar processen doorgegeven aan de cellen van Leydig in de testikels om testosteron aan te maken.

Bij sommige mannen ,verliezen de testikels het vermogen om testosteron aan te maken om het eender wat de hersenen voor signalen afgeven,dit word aangetoond als bij een bloedonderzoek blijkt dat je hoge waardes hebt voor je LH en lage waardes voor je testosteron.Met andere woorden je maakt zelf geen testosteron aan .In andere gevallen kan het zijn dat er te weinig LH word aangemaakt zodat je testikels denken dat er genoeg testosteron aanwezig is.Bloedtests kunnen dit ook aantonen of er genoeg LH word vrijgegeven en van daaruit kan de goede behandeling worden vastgesteld.

Als je testosteron waarde in je bloed heel laag zijn is het belangrijk om de oorzaak te vinden,maar welk probleem ook ,er zijn vandaag de dag therapieen om veilig je testosteron waarde op een jeugdig niveau te brengen.

Zoals al eerder aangegeven is niet het te weinig aanmaken van testosteron een groot probleem,maar het overmatig omzetten naar estrogeen.Opnieuw specifieke behandelingen zullen later besproken worden hoe je teveel estrogeen kunt onderdrukken enje vrij testosteron naar je oude waardes kunt opkrikken.

De effecten van testosteron op je libido

Sexuele stimulatie en je erectie beginnen in je hersenen als de testosteron receptoren gestimuleerd worden door een aantal prikkelingen van de zenuwen ,bloedlichaampjes,en spieren.Vrij testosteron beïnvloed suxueel verlangen en heeft invloed op je prestaties ,sensaties,en ultieme sensatie van bevrediging(dit heb ik mooi verwoord vind ik zelf  )

Zonder toereikende testosteron waardes,is het coïtusleven van een man zo goed als nihil.Als de waardes zijn hersteld,kunnen positieve veranderingen in de coïtusorganen verwacht worden.(waarbij ik wel even moet wijzen dat er ook een andere oorzaak kan zijn als een tekort aan vrije testosteron bijvoorbeeld verstopte aderen in de penis).

De genitiale regio is bezaaid met testosteron receptoren die ultra gevoelig zijn voor vrije testosteron geleide coïtusuele stimulatie.Studies hebben aangetoond dat testosteron injecties ,cremes.en pleisters niet geleid hebben tot langdurig effekt in de libido verhoging bij oudere mannen.We weten nu waarom .De testosteron kan omgezet worden in estrogeen.Het estrogeen word dan opgenomen door de testosteron receptoren in het hele lichaam.Als een estrogeen molecule een testosteron receptor bezet houd op een celmembraam,blokkeerd dat het vermogen om een toegediende testosteron een gezond hormonaal signaal af te geven.Het maakt niet uit hoeveel serum vrij testosteron er beschikbssr is als te veel estrogeen aan het strijden zijn voor dezelfde cellen receptoren.

Estrogeen kan ook de productie van het coïtus hormoon –binding globulin(SHBG) verhogen,en die binden de actieve vrije testosteron in niet actieve gebonden testosteron.Gebonden testosteron kan niet opgenomen worden door testosteron receptors in de cel membramen.
Om testosteron het langdurende libido verhogend effekt te laten veroorzaken moet het in de vrije vorm aanwezig zijn in de bleodbaan.Het is ook noodzakelijk om het te veel aan estrogeen te onderdrukken om dat ddie ook de vrije receptoren wil bezetten voorde coïtusprikkels in de hersenen en de genitalieen.Herstellen van een jeugdige hormoonbalans kan een grote invloed hebben op mannelijke coïtusualiteit.

Testosteron en het hart:

Normaal ouder worden leid tot het zwakker worden van het hart,zelfs in afwezigheid van vaatziektesAls niets anders de ouderen dood ,op een gegeven moment houd het hart er gewoon mee op.

Testosteron is een spieropbouwend hormoon en er zijn veel testosteron receptoren in de hartstreek.Het zwakker worden va het hart kan soms toegeschreven worden aan het tekort van testosteron.Testosteron is niet alleen verantwoordelijk voor de eiwit synthesyse van de hartspier,maar is ook verantwoordelijk voor je aders en het helpt je cholesterol gehalte goed te houden.

Er komen steeds meer studies die bewijzen dat een hoog testosteronwaarde goed is tegen vaatziektes bij mannen.Een studie bewijst dat de bloedtoevoer naar het hart met 68% toenam ;
Bij mannen met TRT;en in China behandelen dokters met succes angina met TRT.

De volgende lijst toont de effecten op hart en vaatziektes bij een lage testosteron waarde

Cholesterol,triglyceriden en insuline waardes worden hoger
Aders slippen dicht
Bloeddruk stijgt
Hgh aanmaak verdwijnt(verzwakking van je hartspier)
Buikvet word meer(meer kans op een hartaanval)
Diegene met een cardiovasculaire ziekte zouden hun bloed moeten laten testen op vrije testosteron en estrogeen.Sommige mannen zouden kunnen stoppen met het nemen van dure medicijnen die ze nemen voor het cholesterol , bloeddruk als ze een testosteron tekort en /of een onbalans in testosteron/estrogeen verhelpen.

Ondanks vele studies die het nut bewijzen van TRT in het behandelen van hartziektes,weigeren traditionele cardiologen om in te zien wat een belangrijke rol dit hormoon speelt bij het in leven houden van hun patiënten.

De belangrijkste reden voor mannen om hun testosteron waarde niet te herstellen is de schrik voor prostaat kanker;de theorie hierachter is dat de kankercellen testosteron nodig hebben om te groeien.Het probleem met deze theorie is dat mensen met prostaatkanker een lage testosteron waarde hebben en dat de meeste studies aantonen dat serom testosteron waardes geen effekt hebbn op prostaat kanker.
Het vergroten van de prostaat heeft ook te maken met het dalen van de testosteron waardes en het verhogen of gelijk blijven van de estrogeen waardes.

Omdat dit geloof zo sterk is dat testosteron prostaat kanker kan veroorzaken hebben we veel studies onderzocht die hier aan gerelateerd zijn.Van de 27 onderzoeken die we hebben bestudeerd;waren er 5 die aantoonden dat mannen met een hoog testosteron waarde meer kans op prostaatkanker hadden terwijl 21 studies het tegendeel bewezen en een studie was neutraal.

Voordat iemand begint met TRT zou je je wel moeten laten onderzoeken op prostaatkanker;niets is zonder risico.
Onthoud dat testosteron geen prostaatkanker veroorzaakt ;maar als je het al hebt en je weet dat niet dan zal het toedienen van testosteron hoogstwaarschijnlijk je PSA waardes omhoog stuwen en je dokter een snelle diagnose van prostaatkanker verschaffen(en een vroegtijdige behandeling).We zijn er ons van bewust dat niet iedereen dit risico wil lopen.

We wachten ongeduldig op meer studies maar de angst voor prostaatkanker zou geen reden moeten zijn om je lichaam al het goede van TRT te ontzeggen.

Als bij iemand prostaat kanker is geconstateerd kan die niet met TRT beginnen omdat de kanker cellen testosteron gebruiken als een groemiddel.Dit ontzegt de kakerpatienten al de goede effecten van TRT.

Testosteron en depressies

Een constant gegeven in de medische literatuur is dat TRT een toegenomen gevoel geeft van een goed gevoel.Zoals al eerder aangegeven tonen nieuwe studies aan dat een lage testosteron waarde samenhangt met symptomen van depressie en andere mentale afwijkingen.

Een veel voorkomende bijwerking van anti-depressiva is libido onderdrukking.diegene die aan depressie lijden nemen dit erbij ,of nemen geen anti-depressiva om toch een normaal coïtusleven te hebben.Als meer psychiaters hun patiënten zouden test op vrij testosteron en TRT zouden voorschrijven aan diegene met een lage testosteron waarde zou de noodzaak voor anti depressiva kunnen verminderen of wegnemen.Zoals al eerder aangegeven TRT verbetert het libido en dat is het tegenovergetselde van anti-depressiva.

Dit zijn de effecten van lage testosteron waardes

Verlies van concentratievermogen
Gemoedstoestandwisselingen/emotioneel
Snel geraakt/geïrriteerd
Timide
Zwak voelen
Innerlijke onrust
Slechter geheugen
Intellectie word minder
Passief
Algemene vermoeidheid
Minder geinteresseerd in je omgeving
De bovenstaande kenmerken kunnen allemaal klinische symptomen zijn van een depressie ;en TRT heeft al bewezen dat het deze symptomen kan wegnemen.Zodus TRT heeft grote effekten op depressies van mannen.

Testosteron en het ouder worden

We weten dat diabetes type 2.osteoperose en cardiovasculaire ziektes gerelateerd zijn aan testosteron tekort.We weten ook dat depressies,buikvet,spier atrophy,weinig energie gewoon het ouder worden samenhangen met de niet zo optimale vrije testosteron waardes.

Een steeds terug kerend patroon dat samenhangt met het ouder worden is dat laag testosteron een exsessieve productie veroorzaakt va n het gevaarlijke hormoon cortisol.Sommige anti-aging experten noemen cortisol het hormoon van de dood vanwege de gevolgen zoals immuun disfunctie,hersencel verwonding,aderwand beschadeging enz…

Een groep wetenschappers deden een onderzoek waarbij ze testosteron toedienden bij groepen van ouder wordende mannen en de effekten waren;lagere cholesterol waardes,glucose en triglyceriden,verlaging van de bloeddruk,vermindering van buikvet.Deze onderzoekers toonden ook aan dat teveel cortisol de testosteron onderdrukte en de hgh aanmaak en dat het toedienen van testosteron een verdediginsschild legde tegen de productie van cortisol.

Het is belangrijk om aan te duiden dat testosteron een anabool(of rpoteine bouwend) hormoonis terwijl cortisol een catabolisch hrmoon is dat proteine in je lichaam afbreekt.Normaal ouder wordende mannen hebben een vermindering van het vrije testosteron en een vermeerdering van het cortisol.Als mannen de 40 gepasseerd zijn begint het cortisol te overheersen,en het catabolische effekt begint te overheersen.

Deze uitkomsten zijn duidelijk aanwijzingen in onze strijd omTRT om de normale gang van ouder worden tegen te gaan.

Als eerste testosteron is niet alleen een coïtushormoon het moet gezien worden als een totaal lichaamshormoon die elke cel in het lichaam beïnvloed.De veranderingen gezien bij het ouder worden zoals het verlies van vetvrije massa,zwakker worden,depressie,het verminderen van de coïtusdrive zijn allemaal gerelateerd aan het verminderen van de testosteron.
Ziektes zoals hartziektes ,beroerte,artrites,osteoporose hebben ook direct of indirect daar mee te maken.

Een ander mythe is dat testosteron slecht is voor het hart .Eigenlijk laag testosteron is erger voor het hart dan hoge cholesterol.Testosteron de het beste cardiovasculaire beveiliging voor de man;het versterkt het hart;omdat er meer receptoren in het hart dan in elke andere spier.
Het verlaagt LDL cholesterol en het totale cholesterol.TRT is het meest ondergewaardeerde therapie bij hartziektes.Het werkt als een bloedverdunner ,helpt bloedproppen te voorkomen.

Vroeger onderzoek naar testosteron gebruikte de verkeerde vorm ,injecties resulteerde in teveel testosteron ,met overmatige conversie naar estrogeen.Hetzelfde ,totaal testosteron is vaak gemeten in plaats van vrij testosteron.Sommige studies duren niet lang genoeg om vooruitgang te tonen;bijvoorbeeld het duurt 6 maanden tot een jaar voordat je genitaal weefsel voldoende hersteld is van een verstopping veroorzaakt door te weinig testosteron ne je potentie is hersteld.

Dokters moeten onderwezen worden in de goede effecten van de delicate balans tussen androgenen(testosteron) en estrogenen en die is bij elke individu weer anders;dit impliceert dat TRT persoonlijk is en goed in gaten gehouden zou moeten worden.
 
Laatst bewerkt:
Hrt- Info (Deel 2)

Zwaarlijvigheid en hormoononbalans.
Een steeds terugkerend feit in de wetenschappelijke literatuur is dat zwaarlijvige mensen een lage testosteron en zeer hoge oestrogeen niveau hebben. De centrale of diepgewortelde zwaarlijvigheid (pottenbuik) wordt gezien als een risicofactor voor cardiovasculair ziekte en type II diabetes. De nieuwe bevindingen hebben licht op subtiele hormoononevenwichtigheid bij zwaarlijvige mensen geworpen die van grenskarakter zijn en vaak binnen de normale waaier van de laboratoriumverwijzing vallen. Het opvoeren van testosteron niveaus schijnt het buikvet, omgekeerde glucoseonverdraagzaamheid, evenals proteine abnormaliteiten in het serum te verminderen. De verdere analyse heeft ook een regelgevende rol voor testosteron in het tegengaan van onderhuids vet onthuld. De longitudinale epidemiologische gegevens tonen aan dat de vrij lage testosteronniveaus een risicofactor voor ontwikkeling van diepgewortelde zwaarlijvigheid zijn.

Één studie toonde aan dat serum estrone en estradiol twee keer in één groep morbide zwaarlijvige mensen werden opgeheven. Vetcellen stellen het aromataseenzym samen, en dit veroorzaakt mannelijke hormonen om in oestrogenen om te zetten. Vet weefsels, vooral in debuikholte staat er om bekend dat het testosteron aromatiseert in potente estrogenen.

Volgens een studie kan het eten van vetrijk voedsel het vrije testosteronniveau verminderen diezelfde studie die de serumniveaus van hormonen na opname van verschillende types van voedsel mat. Hoog - proteïne of koolhydraathrijke maaltijden hadden geen effect op de niveaus van het hormoon, maar een vethoudende maaltijd verminderde vrije testosteronniveaus 4 uren.

Dus zwaarlijvige mensen lijden aan testosterondeficiëntie die door bovenmatig aromataseenzym dat wordt gemaakt in de vetcellen en ook uit het vet dat zij in hun dieet hebben verbruikt. De resulterende hormoononevenwichtigheid (teveel oestrogeen en niet genoeg vrije testosteron) bij zwaarlijvige mensen verklaart gedeeltelijk waarom zo velen impotent, zijn en aan een toorn van voorbarige degeneratieve ziekten lijden.

De factoren die de Onevenwichtigheid van het Oestrogeen/testosteron inbalans bij mannen veroorzaken

Als uw bloedonderzoeken hoog oestrogeen en lage testosteron laten zien,zijn hier de gemeenschappelijke factoren van toepassing:

Overmatig Enzym „Aromatisering“ - aangezien de mensen verouderen, veroorzaken zij grotere hoeveelheden van een enzym genoemd aromatase. Het aromataseenzym zet testosteron in oestrogeen in het lichaam om. Als men het arotomaseenzym kan remmen resulteert dat in een significante daling in oestrogeenniveaus terwijl vaak het opvoeren van vrije testosteron op jeugdig niveaus. daarom, kan een anti aromatiseringsagent“van grote waarde zijn voor verouderende mannen zijn die bovenmatig oestrogeen hebben.


Gezonde lever van de Activiteit

Een gezonde lever elimineert een teveel aan estrogeen en geslachts hormoon-bindende globuline. Het verouderen, de alcohol, en bepaalde drugs schaden de leverfunctie, en kunnen een belangrijke oorzaak van hormoononevenwichtigheid bij oudere mannen zijn. Hoge alcoholinname verhoogt estrogeen bij mannen en vrouwen.

Zwaarlijvigheid vetcellen creeren aromatiserende enzymen speciaal in het buikvet.Lage testosteron staat de vorming van buikvet toe, dat dan meer vorming van het aromataseenzym en zo nog lagere niveaus van testosteron en hoger oestrogeen veroorzaakt (door testosteron in oestrogeen te aromatiseren). Het is vooral belangrijk voor te zware mensen om van de Hormone Replacing Therapy. te volgen.

Zinkdeficiëntie
Zink is een natuurlijke bevechter van het aromataseenzym.Daarom gebruiken de meeste mensen die aan levensverlenging doen adequate hoeveelheden zink (30 tot 90 mg/dag),verhoogd estrogeen word bij hen door andere redenen veroorzaakt als door een zinktekort.

De veranderingen van de levensstijl (zoals het verminderen van alcoholopname) kunnen een dramatische verbetering van het -oestrogeen-testosteronbalans veroorzaken, maar vele mensen moeten aromatasebevechters gebruiken voor een lager oestrogeen en hun leverfunctie verbeteren om bovenmatige SHBG te verwijderen. Herinner aromatase zet testosteron in oestrogeen om en kan SHBG onrechtstreeks verhogen. SHBG bindt aan vrije testosteron en verhindert zijn biochemische gevolgen in het lichaam uit te oefenen

Het corrigeren van een hormoononbalans


Een mannelijke hormoononbalans is corrigeerbaar door de juiste bloedonderzoeken te gebruiken en beschikbare medicijnen en voedingsmiddelen te gebruiken. Het volgende vertegenwoordigt een geleidelijk programma om een jeugdig hormoonevenwicht bij verouderende mensen veilig te herstellen:
Stap # 1:
De volgende bloedonderzoeken worden geadviseerd voor elke man boven de 40:

Volledig bloedonderzoek en chemies profiel (lever-nier functie, glucose, mineralen, lipiden, schildklier (TSH) enz. te omvatten)
Het vrije en totale testosteron
Estradiol(estrogeen)
Progestereen
DHEA
PSA
LH
Homocysteine

Stap 2:
Interpreteren van het estrogeen/testosteron waardes,het volgende zijn standaard richtlijnen.

Vrije testosteron zou op het hoge normale waarde moeten zijn.Wij definieeren de hoge normale waarde als de bovenste 1/3 van de hoogste waarde op de referentie lijst.Onder geen enkele omstandigheid zou het vrije testosteron boven die waarde mogen liggen.Estrogeen zou in de middelste tot de lage normale waardemoeten liggen.Als estrogeen waardes in de bovenste 1/3 de deel liggen van de normale waarde,of boven de normale referentiewaarde;dan zou dit teveel aan estrogeen moeten worden gereduceerd .

Wat meeste het verrassende is is hoe de standaardlaboratorium „verwijzingswaaiers“ een man (en zijn arts) kan doen geloven kan hij een juiste hormoonsaldo heeft eenvoudig omdat hij binnen de „normale“ waaier valt.

De volgende grafieken vergelijken de conventionele normale waaiers voor een mens op de leeftijd van 20-49 en wat de optimale waaiers zouden moeten zijn voor de meeste mensen over leeftijd 40:

Referentie waardes gebruikt door :labcorp and life extension’s hormone conventional
Normale waarde optimale waarde
Vrije testosteron 12.4 - 40 26 - 40 pg/ml
Estradiol 0-44 Totale testosteron 15-30 pg/mL
Totale testosteron 300 - 1000 600-1000 ng/dl

Referentiewaardes gebruikt door SmithKline worden gebruikt:
Vrije testosteron 34-194 128-194 pg/mL
Estradiol 0-50 15-30pg/mL
Totale testosteron 194-833 500-833 ng/dl

Referentiewaardes gebruikt door Quest labaratories:
Vrije testosteron 50-210 138-210 pg/ml
Estradiol 0-60 15-30 pg/mL
Totale testosteron 260-1000 500-1000 ng/dl

Gelieve te herinneren dat de conventionele „normale“ waardes hierboven voor mensen op de leeftijd van 20-49 zijn. De conventionele geneeskunde verwacht niet dat een man boven de 50 veel testosteron heeft, zo gebruiken de laboratoria een veel lagere referentiewaarde voor mannen boven de 50. Bijvoorbeeld, is de referebtiewaarde die door LabCorp voor mannen boven de 50 voor vrije testosteron wordt gebruikt slechts 10.8 tot 24.6, nog hebben wij sterke reden te geloven de optimale waaier voor een man boven de 50; 26 tot 40 zou moeten zijn. Deze lage referentiewaardes tonen hoe de conventionele geneeskunde verwacht en aanvaardt dat een man boven de 50 suboptimale vrije testosteronniveaus zal hebben (en aan alle negatieve gevolgen van een testosterondeficiëntie lijden die wij tot dusver besproken hebben.) Wij veronderstellen dat niemand na het lezen van dit artikel in de „normale“ waaier van vrije testosteron voor mensen over leeftijd 50 wil zijn.

Ook niet dat deze referentiewaardes erop wijzen dat het voor een mens normaal kan zijn om geen oestrogeen te hebben. Het feit dat de meeste verouderende mensen teveel oestrogeen hebben wil niet betekenen het voor een mens aanvaardbaar is om GEEN (of vrijwel geen) oestrogeen te hebben. Het oestrogeen wordt gebruikt door mensen om beendichtheid te handhaven en de abnormaal lage oestrogeenniveaus kunnen het risico voor prostate kanker en osteoporose verhogen. zich gelieve te herinneren de doelstelling is hormoonbalans, niet om hemelshoge testosteronniveaus en niet genoeg oestrogeen niet te creëren. Het probleem is dat als wij niets doen, de meeste mensen teveel oestrogeen en te weinig testosteron zullen hebben.

Als de vrije testosteronwaardes beneden normaal liggen (onder het hogere derde van het hoogste aantal van de verwijzingswaaier) zijn, zijn er vijf mogelijke redenen voor dit:
Teveel testosteron wordt omgezet in oestrogeen door bovenmatig aromataseenzym en/of slaagt de lever er niet in om surplus aan oestrogeen voldoende te ontgiften. De bovenmatige van de aromataseenzym en/of lever dysfunctie is waarschijnlijk het geval als de estradiolniveaus meer dan 30 zijn. Herinner aromatase zet testosteron in estradiol om, die oestrogeen overbelasting en testosteron deficiëntie kan veroorzaken. Teveel vrije testosteron wordt gebonden door SHBG (geslachts hormoon-bindende globuline). dit zou vooral duidelijk zijn als de totale testosteronniveaus in de hoge normale waaier waren, terwijl vrije testosteron onder de hogere één derdewaaier was (in het geval van LabCorp, dat dit betekenenzou een getall onder 26)
De slijmachtige klier slaagt er niet in om adequate hoeveelheden af te scheiden het luteinizing van hormoon (LH) om testicular productie van testosteron te bevorderen. Totale testosteron zou in dit geval in lage één derde tot de helft van het waarde getal zijn. (in het geval van LabCorp, zou dit een aantal onder 333-500 zijn)

De testikels hebben hun capaciteit verloren om testosteron, ondanks adequate hoeveelheden testicular bevorderend hormoon te produceren. In dit geval, zou LH boven normale waardes liggen en totale testosteron in zeer lage normale of onder normale waardes zijn. De ontoereikende hoeveelheden DHEA worden veroorzaakt in het lichaam. DHEA is een voorloperhormoon aan DHEA (en oestrogeen

Step# 3: Wat te doen als de Resultaten minder dan Optimaal zijn
als de estradiolniveaus hoog zijn(boven 30) , totale testosteron is midden tot hoog normaal en vrije testosteronniveaus zijn laag normaal (bodeméén derde van het hoogste aantal van de referentiewaaier), zou u moeten:
(1) zorg dat u 80-90 mg per dag zink binnenkrijgt. De functies van het zink zijn aromatasebeschermer voor sommige mensen. ]
(2) gebruik 110 mg phytoestrogens elke dag. De hoge niveaus van phytoestrogens concurreren met estradiol op de plaatsen van de celreceptor en bevorderen de lever om oestrogenen uit het bloed te verwijderen. De kruisbloemige groenten zoals broccoli en bloemkool kunnen de lever ook bevorderen om bovenmatig oestrogeen te stimuleren om het teveel aan oetrogeen af te breken.
(3) verminderen of stoppen met alcoholconsumptie om uw lever toe te laten om het teveel aan oestrogenen beter te verwijderen.
(4) bekijk alle medicijnen die u regelmatig neemt om te zien of die een gezonde leverfunctie kunnen beinvloeden. De gemeenschappelijke medicijnen die leverfunctiekunnen beïnvloeden zijn… ibuprofen, acetaminophen, aspirine, cholesterol verlagende medicijnen, sommige hart en bloeddrukmedicijnen, en sommige kalmeringsmiddelen . Het is interessant om op te merken dat drugs die worden de voorgeschreven om de symptomen van testosterondeficiëntie zoals statins en bepaalde kalmeringsmiddelen te behandelen een testosterontekort eigenlijk kunnen verergeren, waarbij het cholesterolprobleem of de depressie erger worden gemaakt! (5) verlies gewicht. Vetcellen, vooral in buikgebied, produceren aratomase enzymen, die testosteron in oestrogeen omzetten.
(6) als alle bovengenoemd er niet in slaagt om vrije testosteron te verhogen en bovenmatige estradiol te verlagen, dan vraagt uw arts om de machtige aromatase bestrijder het
medicijn Arimidex (anastrozole) in de zeer lage dosis half (0.5 mg) mg voor te schrijven, twee keer per week. Arimidex wordt voorgeschreven aan de borstkanker patiënten als dosis 1 to10 mg per dag. Zelfs bij de hoge dosis die aan kankerpatiënten wordt voorgeschreven, zijn de bijwerkingen zeldzaam. In de minieme dosis 0.5 mg twee keer per week, zal een mens een directe daling in estradiolwaardes zien en zou een stijging van vrije testosteron tot de optimale waaier moeten ervaren.
(b) als de vrije testosteronniveaus in het lagere tweederde van het hoogste aantal in de referentiewaaier zijn, maar het totale testosteron is hoog normaal, en de oestrogeen waardes zijn niet meer als 30, zou u moeten:
(1) overweeg na enkele aanbevelingen in de vorige sectie om aromatase te bestrijden aangezien veel van de zelfde factoren van toepassing zijn op een teveel aan SHBG.
(2) neem 320 mg saw palmetto per dag en 240 mg per dag van het methanolic uittreksel van netel (dioica Urtica). De netel kan SHGB specifiek verminderen terwijl saw palmetto de gevolgen van bovenmatig oestrogeen kan blokkeren door de kernplaatsen van de oestrogeenreceptor in prostaat cellen te blokkeren die beurtelings de cel bevorderende gevolgen van testosteron en dihydrotestosterone activeren. Saw Palmetto
Blokkeert ook de oxydatie van testosteron naar androstenedione,een krachtig androgeen die betrokken is bij de ontwikkeling van prostaat ziekte.

(c) als de totale testosteron in het lagere één derde van de referentiewaaier is of onder normaal is, en het vrije testosteron is laag, zou u moeten:
(1) kijkof uw luteinizing hormoon (LH) onder normaa isl. Als LH laag is, kan uw arts een individuele dosis chorionic gonadotropin (***) hormoon voor injectie voorschrijven. Chorionic gonadotropic zijn hormoonfuncties lijken op LH en kunnen testicular productie van testosteron opnieuw opstarten. Uw arts kan u leren hoe de uiterst kleine naalden te gebruiken om in te spuiten twee tot drie keer per week. (De nota van de Redacteur: Sommige wetenschappers denken dat het kanker kan veroorzaken. Als dit u betreft, kunt u ook een pleister een gel of een tablet vorm gebruiken)

(2) na één maand op chorionic gonadotropic hormoon, kan een bloedonderzoek bepalen ofde totale testosteronwaardes zijn gestegen. U kunt uw testikels ook groter zien worden. Als de totale testosteronniveaus worden hersteld, houd dan de waardes van estradiol en vrije testosteron om de 30-45 dagen voor de eerste 5 maanden in de gaten om er zeker van te zijn dat het toegvoegde testosteron ervoor zorgt datin uw lichaam zet een gezonde metabolische weg, d.w.z. het verhoogt uw niveaus van vrije testosteron, maar dat het niet de estradiolwaarde verhoogt tot boven de 30.

(d) als de totale testosteron ondanks verscheidene maanden van chorionic gonadotropic hormoontherapie laag blijft, wijst dit erop dat uw testikels geen testosteron kunnen produceren. In dit geval, begin therapie met pleister,capsule of gel. Gebruik geen testosteron injecties of tabletten. Alvorens testosteron vervangingstherapie in werking te stellen,laat een PSA onderzoek en een digitaal rectaal examen uitvoeren om te kijken of je geen prostaatkanker hebt. Als de totale testosteron waarde is hersteld tot aan een hoog normale waarde, check de waardes van het bloed van estradiol, vrije testosteron, en PSA om de 30-45 dagen voor de eerste 6 maanden om er voor te zorgen dat de toegevoegde testosteron uw lichaam een gezond metabolisch effekt geeft en het geen opleving veroorzaakt van een onderliggende prostaatkanker. De doelstelling is uw waardes van vrije testosteron aan het hogere derde van de referentiewaarde te krijgen, maar niet om oestrogeenwaardes te verhogen tot boven de 30.





Onthoud, overmatig oestrogeen (estradiol) blokkeert de productie en het effect van testosteron door het lichaam, vermindert coïtusualiteiten vergroot het risico op prostaat en cardiovasculaire ziekte. Zodra u de juiste verhouding van vrije testosteron (hoger één derde van het hoogste aantal van de referentiewaardes) en estradiol (niet meer dan 30) hebt gevestigd, zorg ervoor uw bloed om de 30 tot 45 dagen voor de eerste 5 maanden wordt getest. Dan test daarna om de 6 maanden voor vrije testosteron, estradiol, PSA, enz. Voor mannen tussen de 40 en 60,is het corrigeren van overmatige oestogeen waardes alles wat er gedaan hoeft te worden.Mannen boven de 60 hebben soms de chorionic gonadotropin injectie nodig, en later in het leven, kan men een testosteronpleister,gel of capsule gebruiken.

Het testosteronpleister en PSA

een oncoloog aangesloten bij de life extension foundation rapporteert dat sommige mannen die een testosteronpleister gebruikeneen verhoogd PSA laten zien dat daalt na het toedienen van testosteron. Er zijn gepubliceerde studies die dit tegenspreken Verhoging van PSA zou door exogene testosteron die word omgezet in oestrogeen en DHT. Therapieen zijn besproken die kunnen verhinderen dat testosteron word omgezet in oestrogeen en DHT. Deze oncoloog merkte op dat prostaatkankerpatiënten met lage testosteronwaardes een agressievere ziekte hebben, het waarschijnlijkst met betrekking tot de ontwikkeling van tumorcellen die androgeen onafhankelijk zijn, en zo meer bestand zijn tegen therapie. Deze observatie wordt gesteund door de gepubliceerde literatuur.




Andro Supplementen


Androstenedione is een percursor voor zowel testosteron en oestrogeen.. De vroege studies toonden aan dat de „andro“ supplementen testosteron niveaus verhoogden, maar de recentere studies toonden anders aan.. Een studie in the Journal of the American Medical Association (JAMA) rapporteerde over een 8 weken durende studie die aantoont dat androstenedione supplementen oestrogeenwaardes bij 30 mensen verhoogde. Geen verhoging van kracht, spiermassa, of testosteron waardes werd waargenomen. Ondertussen,word geadviseerd om geen androsteine meer te nemen tot verder onderzoek is verricht.

Synthetishe testosteron

Synthetische testosteron „steroide“ medicijnen verschillen van lichaameigen testosteron en geven niet het zelfde effect zoals natuurlijke testosteron. Hier is een lijst van enkele synthetische testosteron medicijnen die je moet vermijden bij een gebruik op lange termijn:

Methyltesteron
Danazol
Oxandrolone
Testosteron propionate,cypionaat of enanthaat.

Alleen maar omdat testosteron een medicijn word genoemd ,wil dat niet zeggen dat het hetzelfde is als lichaamseigen testosteron.Geleerden hebben decenia geleden geleerd om identieke testeron te maken;maar omdat natuurlijk testosteron niet gepatenteerd kon worden
Hebben medicijnfabrikanten synthetische testosteron gemaakt die gepatenteerd en goedgekeurd kon worden door de FDA als een nieuw medicijn.Hier volgen er enkele

Androderm transdermal system(Smith kline beecham’s testosteron pleisters)
Testoderm transdermal system(Alza’s testosteron pleisters)
Testosteron cremes,capsules en sub lingual tabletten…al deze zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar ,en deze voorschriften zouden alleen uitgeschreven moeten worden na een bloedonderzoek dat een testosteronafwijking aantoont


Als u aan kinderen wordt blootgesteld, kunt u testosteron creme willen vermijden aangezien er één rapport is van een kind die vroegtijdig in de pubertijd kwam omdat het in contact kwam met de crème van zijn vaders lichaam en van zijn thuis trainings apperatuur.Deze unieke zaak is een bewijs van de krachtige effecten die testosteron in het lichaam veroorzaakt.




Pas op :doe geen TRT als je PROSTAATKANKER hebt. De mensen met bestaande prostaatkanker zouden een tegenovergestelde benadering moeten volgen aangezien het op testosteron betrekking heeft. Prostaatkankerpatiënten worden normaal voorgeschreven testosteron ablatietherapie die (een medicijn gebruikt die de productie van LH blokkeert en een ander medicijn die testosteron-receptorplaatsen op de cellen blokkeert). Een vroege vorm van prostaatkanker kan vaak gecontroleerd worden door de totale onderdrukking van testosteron in het lichaam. Een late vorm van prostaatkanker kan soms verholpen worden door medicijnen die oestrogenen produceren om de groei te onderdrukken van prostaatkanker cellen.Helaas ondervinden prostaatkankerpatiënten hierdoor vaak tijdelijk veel van de onplezierige gevolgen van lage testosteron die in dit artikel zijn beschreven. Alvorens een therapie in werking te stellen die uw vrij testosteronwaarde verhoogt, een bloed PSA (prostate specifiek antigeen) test en een digitaal rectaal onderzoek geadviseerd voor mensen boven de 40. Hoewel het herstellen van vrije testosteron op gezonde fysiologische niveaus (25 tot 40 pg/mL) geen prostaatkanker veroorzaakt , kan het de bestaande prostaatkankercellen ertoe bewegen om zich sneller te verspreiden.

Het verplichte Testen

wanneer het terechtkomen in een programma van de hormoonmodulatie, het medische testen is belangrijk. Eerst, moet een PSA test gedaan worden om bestaande prostaatkanker uit te sluiten. Dan zijn de vrije testosteron en estradiol tests nodig om ervoor te zorgen teveel testosteron niet in estradiol (oestrogeen) wordt omgezet. Als de oestrogeenniveaus te hoog zijn, kan het gebruik van antiaromatase medicijnen het testosteron behoeden tegen het omzetten (het aromatiseren) in oestrogeen. Follow-uptesten op testosteron, het oestrogeen, en PSA zijn nodig om sluimerende prostaatkanker uit te sluiten en om uw programm perfect af te stemmen. Het is mogelijk dat testosteron pleisters ,cremes, enz.het testosteron teveel doen stijgen. In dit geval, bloed of speeksel kan u geld besparen omdat u minder testosteron nodig hebt.

Er zijn nu natuurlijke dieetsupplementen in ontwikkeling, die vrije testosteronniveaus opvoeren en bovenmatig oestrogeen onderdrukken. Zelfs wanneer deze supplementen beschikbaar worden, zijnPSA testen nog verplicht, om het even welke substantie die testosteron verhogen zou door de meeste prostaatkankerpatiënten vermeden moeten worden
 
Laatst bewerkt:
HRT Info (Part 3)
This is from Ulter on Anabolic Fitness Continued:

Study 8: "A population-based nested case-control study was conducted to determine the relation of prediagnostic serum levels of testosterone, dihydrotestosterone, prolactin, follicle-stimulating hormone, luteinizing hormone, estrone, and estradiol to the risk of subsequent prostate cancer. Serum specimens of study subjects were available from a blood collection campaign in Washington County, Maryland, in 1974. There were no significant differences in levels of these hormones between cases and controls, although elevated levels of luteinizing hormone and of testosterone:dihydrotestosterone ratios were associated with mild increased risks of prostate cancer."
Cancer Epidemiology Biomarkers Prev. (1993 Jan-Feb;2(1):27-32 )

Study conducted at: National Cancer Institute, Division of Cancer Etiology, Bethesda, Maryland 20892.

Study 9: " The possible relationship between changes in peripheral hormone levels and the occurrence of prostatic pathology was studied in a case-control study, involving estimation of various plasma hormones in 368 Dutch and 258 Japanese men, who were grouped as controls and patients with benign prostatic hyperplasia, focal prostatic carcinoma, or clinically evident prostatic carcinoma. There were no significant differences in plasma androgen levels between Japanese or Dutch prostate cancer cases and their respective control subgroups. These findings do not support a correlation between the lower plasma testosterone levels and a lower incidence of prostate cancer in the Japanese men. Furthermore, no significant differences were found between salivary levels of testosterone or the ratio between testosterone and SHBG in the various Dutch subgroups. In Japanese benign prostatic hyperplasia patients, the testosterone to SHBG ratio was significantly increased. In conclusion, the results of this retrospective, cross-sectional study do not indicate that hormonal levels play a primary role in the origin or promotion of prostatic abnormalities."
Cancer Research (1991 July 1; 51(13):3445-50)

Study conducted at: Department of Endocrinology and Reproduction, Erasmus University, Rotterdam, The Netherlands.


Study 10: " Frozen serum samples were analysed for PSA, DHT, testosterone and SHBG, and compared to the diagnosis and tumour stage, grade and ploidy. DHT levels were slightly lower in patients with prostate cancer but the difference was not statistically significant. There was a trend towards lower DHT values in more advanced tumours. Testosterone levels were lower in patients with cancer than in the control group, but the differences were not significant. There was no correlation between testosterone levels, tumour stage and ploidy. The testosterone/DHT ratio tended to be higher in patients with more advanced tumours. SHBG levels were lower in patients with cancer than in controls but the differences were not statistically significant. There were no systematic variations of tumour stage, grade and ploidy. Within a group, DHT levels tended to be lower among cases and in those with more advanced tumours. No systematic variation were found in the levels of testosterone or SHBG."
British Journal of Urology (1996 March;77(3):433-40)

Study conducted at: Department of Urology, Karolinska Institute at Stockholm Soder Hospital, Sweden.

Study 11: " Index cases and their brothers and sons had a significantly lower mean plasma testosterone content than controls of comparable age. Preliminary data suggest that the metabolic clearance rate of testosterone and the conversion ratio of testosterone to estradiol are relatively high in probands. The observations indicate that familial factors are potent risk factors for the development of prostatic cancer. They also suggest that plasma androgen values in families with prostatic cancer cluster in the lower range of normal and that plasma coïtus-steroid content is more similar in each brothers with or without prostatic cancer than among nonbrothers"
Prostate (1985; 6(2):121-8)

Study 12: " Baseline coïtus hormone levels were measured in 1008 men ages 40-79 years who had been followed for 14 years. There were 31 incident cases of prostatic cancer and 26 identified from death certificates with unknown dates of diagnosis. In this study, total testosterone, estrone, estradiol, and coïtus hormone-binding globulin were not related to prostate cancer, but plasma androstenedione showed a positive dose-response gradient."
Cancer Research (1990 Jan 1;50(1):169-73)

Study conducted at: Department of Community and Family Medicine, University of California San Diego, La Jolla 92093.


Study 13: " The hypothesis that serum concentrations of pituitary hormones, coïtus steroid hormones, or coïtus hormone-binding globulin (SHBG) affect the occurrence of prostatic cancer was tested in a consecutive sample of 93 patients with newly diagnosed, untreated cancer and in 98 population controls of similar ages without the disease. Remarkably close agreement was found for mean values of total testosterone (15.8 in cases and 16.0 in controls), and free testosterone (0.295 and 0.293 respectively), with corresponding odds ratios for the highest vs lowest tertile of 1.0 (1.00 = no increased risk) for testosterone and 1.2 for free testosterone. Similar close agreement between cases and controls was found for serum concentrations of estradiol, androstenedione and SHBG, although the mean estradiol level was non-significantly lower among cases."
British Journal of Cancer 1993 July;68(1):97-102

Study conducted at: Department of Urology, Orebro Medical Center Hospital, Sweden.

Study 14: "Modest depression of serum testosterone and estradiol was noted for prostate cancer patients compared to clinic controls, although the differences were not statistically significant. This depression was interpreted to be a likely result of the malignant process rather than a cause of it.
Prostate 1987;11(2):171-82

Study conducted at: Department of Epidemiology, School of Public Health, University of North Carolina at Chapel Hill, 27514.

Study 15: "The prostate cancer patients had a slightly lower mean free testosterone and mean estradiol/free T ratio than the BPH patients. The mean estradiol/free testosterone ratio was significantly higher in the BPH patients and in the PC patients than in the young controls. It seems possible that the observed age-dependent significant increase in plasma estrogen concentration in the BPH patients may act as a protective factor against prostatic cancer.
Prostate 1983;4(3):223-9

Study 16: " A 4-fold higher relative risk for the development of prostatic cancer was observed for brothers of prostatic cancer cases compared to their brothers-in-law and males in the general population of the state Utah. Probands and their brothers, and sons of the patients with the disease had significantly lower plasma testosterone levels than controls of comparable age. This is the first documentation indicating that familial (possibly genetic) factors are potent risk factors for predisposing men to the development of prostatic cancer and in regulating the plasma content of androgens. Our results indicate that plasma androgen levels in families with prostatic cancer are clustered in the lower range of the normal population. They also suggest that plasma androgen content is more similar within each family with the cancer than among the families without cancer
Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (1982 Jun;54(6):1104-8 )

Study 17: "Pretreatment hormone levels were determined in 222 patients with prostatic cancer and their prognostic value assessed. The patients were grouped into yearly survival categories and only those whose cause of death was due to the disease were included in the study. Low concentrations of testosterone in plasma at the time of diagnosis related to a poor prognosis. Patients who died within 1 yr of diagnosis had the lowest mean plasma levels of this steroid. The pretreatment mean plasma testosterone concentrations were found to be higher as the survival period of the various groups lengthened. The indications from this study are that poor testicular function is associated with early death from prostatic carcinoma and that the measurement of blood levels of testosterone at diagnosis could provide a prognosis of subsequent life-span.
European Journal of Cancer Clinical Oncology (1984 April ;20(4):477-82 )

Study 18: " Pretreatment plasma concentrations of total testosterone, prolactin, and total estradiol were measured in 123 prostatic cancer patients who were categorized into groups according to the UICC classification. The mean follow-up time was 48 months. Higher pretreatment estradiol and testosterone levels were associated with better survival.
candinavian Journal of Urology and Nephrology Supplmental (1988;110:137-43)

Study conducted at: Second Department of Surgery, Helsinki University Central Hospital, Finland.


Study 19: "This cross-sectional study was undertaken to determine whether serum hormones (free testosterone, androstenedione, luteinizing hormone, or prolactin) have any influence on serum prostate specific antigen (PSA) levels in patients with stage A-C prostate cancer. None of the hormones in any of the analyses showed any association to serum PSA values. Serum free testosterone, androstenedione, and luteinizing hormone appeared to have no influence on serum PSA values in nonmetastatic cancer patients.
AMA, 1995 Nov; 87(11):813-9

Study conducted at: Department of Radiation Oncology, Michael Reese Hospital, Center for Radiation Therapy, University of Chicago, Illinois.

Study 20: " Serum levels of testosterone, DHT, androsterone, 5 alpha-androstane-3 alpha, 17- beta-diol (5 alpha-diol) and estradiol were measured by radioimmunoassay in the sera of 9 patients with untreated prostatic cancer and in 11 with benign prostatic hypertrophy (BPH). Although no specific changes in steroid hormone levels in either disease group were found, response patterns of serum T, DHT, and E2 were shown to be those characteristic of male senescence, suggesting a relative predominance of estrogens over androgens.
Prostate Supplemental (1981;1:19-26 )

Study 21: "We studied the effect of exogenous testosterone administration on the serum levels of PSA (prostate-specific antigen) and PSMA (prostate-specific membrane antigen) in hypogonadal men. Serial serum PSA, serum PSMA, and serum total testosterone levels were obtained at intervals of every 2-4 weeks in 10 hypogonadal men undergoing treatment with exogenous testosterone, delivered as testosterone enanthate injection or by testosterone patch. A 2-tailed, paired t-test failed to demonstrate a significant correlation between serum PSA or PSMA and serum testosterone levels. This study suggests that in hypogonadal men, neither PSMA nor PSA expression is testosterone-dependent.
Journal of Surgical Oncology (1995 Aug;59(4):246-50 )

Study conducted at: Department of Surgery, Walter Reed Army Medical Center, Washington, D.C. 20307-5001.

The Neutral Study:

Study 22: " Blood samples were collected from 52 incident cases of histologically confirmed prostate cancer and 52 age- and town of residence-matched healthy controls in Athens, Greece. DHT was associated inversely, significantly, and strongly with the risk of prostate cancer, whereas testosterone was associated marginally positively, and E2 was associated nonsignificantly inversely with the disease.
Cancer Causes Control 1997 July;8(4):632-6

Study conducted at: Department of Epidemiology and Harvard Center for Cancer Prevention, Harvard School of Public Health, Boston, Massachusetts 02115.


Studies Indicating Testosterone Causes Prostate Cancer

Study 1: "We conducted a prospective, nested case-control study to investigate whether plasma hormone and coïtus hormone-binding globulin (SHBG) levels in healthy men were related to the subsequent development of prostate cancer. No clear associations were found between the unadjusted levels of individual hormones or SHBG and the risk of prostate cancer. However, a strong correlation was observed between the levels of testosterone and SHBG (r = .55), and weaker correlations were detected between the levels of testosterone and the levels of both estradiol (r = .28) and DHT (r = .32) (all P < .001). When hormone and SHBG levels were adjusted simultaneously, a strong trend of increasing prostate cancer risk was observed with increasing levels of plasma testosterone [ORs by quartile = 1.00, 1.41, 1.98, and 2.60 [95% CI = 1.34-5.02]; P for trend = .004), an inverse trend in risk was seen with increasing levels of SHBG [ORs by quartile = 1.00, 0.93, 0.61, and 0.46 [95% CI = 0.24-0.89]; P for trend = .01), and a non-linear inverse association was found with increasing levels of estradiol [ORs by quartile = 1.00, 0.53, 0.40, and 0.56 [95% CI = 0.32-0.98]; P for trend = .03). No associations were detected between the levels of DHT or prolactin and prostate cancer risk. High levels of circulating testosterone and low levels of SHBG-both within normal endogenous ranges-are associated with increased risks of prostate cancer. Low levels of circulating estradiol may represent an additional risk factor."
Journal of the National Cancer Institute (1996 Aug. 21;88(16):1118-26 )

Study conducted at: Department of Medicine, Brigham and Women's Hospital, Harvard Medical School, Boston, MA.

Study 2: "Basal serum concentrations of coïtus steroids, coïtus hormone-binding globulin (SHBG) and gonadotrophins, and the basal levels and response to adreno-corticotropic hormone (ACTH) of adrenocortical steroids, were measured before treatment in 72 patients with prostate cancer and in 42 age-matched healthy controls. Patients aged < 60 years with prostate cancer had significantly elevated levels of total testosterone and unconjugated [E1) and total [tE1) oestrone while patients aged > or = 60 years had significantly elevated levels of total and non-SHBG-bound testosterone (NST), 17 alpha-hydroxyprogesterone and tE1. Gonadotrophins, SHBG levels and relationships between total testosterone and SHBG were normal in both age groups of patients, as were basal levels and ACTH-induced increments of adrenocortical steroids. The patients had normal age-related variations in SHBG and NST and in basal levels and ACTH-induced increments of adrenocortical steroids. There was a significant age-related increase in serum E1 in the control subjects but not in the patients. Patients with metastatic disease had significantly lower tE1 levels than had patients without metastases. The results suggest an increased sensitivity of the testis to gonadotrophic stimulation, as well as an increased peripheral oestrogen synthesis in patients with prostate cancer, the latter being most pronounced in younger subjects. Men developing prostate cancer may have been exposed to a combination of elevated endogenous oestrogen and androgen levels for a long time. These findings support the theory of a synergism between oestrogens and androgens as an important factor in the aetiology of prostate cancer.
British Journal of Urology (1997 March;79(3):427-31)

Study conducted at: Department of Obstetrics and Gynaecology, Karolinska Institute, Huddinge University Hospital, Sweden.


Study 3:"A blinded, case-control study was undertaken to determine if hair patterning is associated with risk of prostate cancer, as well as specific hormonal profiles. The study accrued 315 male subjects who were stratified with regard to age, race, and case-control status (159 prostate cancer cases/156 controls). Free testosterone was greater among cases than in controls (16.4 +/- 6.1 vs. 14.9 +/- 4.8 pg/ml, P = 0.02). Conversely, DHT-related ratios were greater among controls. Data suggest that increased levels of free testosterone may be a risk factor for prostatic carcinoma.
Journal of Andrology (1997 Sep-Oct;18(5):495-500)

Study conducted at: Division of Urology, Duke University Medical Center, Durham, North Carolina 27710.


Study 4: " We present the case of a hypogonadal patient in whom a 20-fold increase in prostate-specific antigen and a palpable prostatic nodule developed 6 months into the administration of intramuscular testosterone."
Urology (1999 Feb;53(2):423-4 )

Study conducted at: Department of Urology, Lahey Clinic Medical Center, Burlington, Massachusetts 01805.


Study 5: " The metabolic clearance and production rates of testosterone were significantly higher in (prostate cancer) patients than in controls. These results indicate that men with prostatic cancer have elevated clearance and production rates of testosterone without an alteration of estradiol production or clearance."
Journal of Steroid Biochemistry (1989 July;33(1):19-24 r.)

Study conducted at: Department of Internal Medicine, University of Utah School of Medicine, Salt Lake City 84132.

zo dit is het veel plezier
 
HRT = Hormone Replacement Therapy
TRT = Testosterone Replacement Therapy



Testosterone Replacement Therapy
Wayne J.G. Hellstrom, M.D.
Tulane University Medical Center
New Orleans, LA


Introduction

Testosterone is responsible for normal growth and development of male coïtus organs and maintenance of secondary coïtus characteristics. It is the primary androgenic hormone, and its production and secretion are the end product of a series of hormonal interactions. Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) is secreted by the hypothalamus and controls the pulsatile secretion of luteinizing hormone (LH) and follicle-stimulating hormone (FSH) by the anterior pituitary. Luteinizing hormone regulates the production and secretion of testosterone by the Leydig cells of the testes, and FSH stimulates spermatogenesis.

When the testes fail to produce normal levels of testosterone, testosterone deficiency results. Hypergonadotropic hypogonadism is caused by primary testicular failure. Testosterone levels are low and pituitary gonadotropins are elevated. In secondary, or hypogonadotropic hypogonadism, there is inadequate secretion of pituitary gonadotropins. In addition to a low testosterone level, LH and FSH levels are low or low-normal.1, 2 While pre-pubertal hypogonadism is generally characterized by infantile genitalia and lack of virilization, the development of hypogonadism after puberty frequently results in complaints such as diminished libido, erectile dysfunction, infertility, gynecomastia, impaired masculinization, changes in body composition, reductions in body and facial hair, and osteoporosis.1 In addition to these complaints, mood inventory scores indicate that hypogonadal men report levels of anger, confusion, depression, and fatigue that are significantly higher than those reported by men with normal testosterone levels.3

Men with primary hypogonadism (congenital or acquired) or hypogonadotropic hypogonadism are candidates for testosterone replacement therapy, and there are now a variety of products available to treat these disorders. Successful management of testosterone replacement therapy requires appropriate evaluation and an understanding of the benefits and risks of treatment.

Diagnosis of Testosterone Deficiency

Given the variety of causes of testosterone deficiency, a medical and medication history, physical exam, and directed laboratory evaluation are imperative. The medical history should include questions regarding developmental abnormalities at birth, the rate and extent of virilization at the time of puberty, and the current status of coïtusual function and secondary coïtusual characteristics, such as beard growth, muscular strength, and energy level. Hypogonadal men have statistically significant reductions in the incidence of nocturnal erections, the degree of penile rigidity during erection, and the frequency of coïtusual thoughts, feelings of desire, and coïtusual fantasies.3 Alterations in body composition, including increases in percent body fat, changes in adipose tissue distribution, and reduction in muscle mass, are frequently seen in hypogonadal men.4,5 Spinal trabecular bone density is also decreased in men with hypogonadotropic hypogonadism,6 and hip fractures are more common in hypogonadal men than in normal men.7

Initially, hormonal screening is limited to measurement of total serum testosterone, which is obtained in the morning. When the total testosterone level is low and/or the patient complains of reduced libido, a serum prolactin level should also be measured. A high serum prolactin level may indicate pituitary dysfunction and may require consultation with an endocrinologist. Serum LH levels are measured when serum prolactin levels are normal or low to help differentiate intrinsic testicular failure from a pituitary or hypothalamic abnormality. LH is usually high in patients with primary testicular disease. When the serum testosterone level is low and LH is elevated, testosterone replacement therapy is warranted.

Testosterone Replacement Therapy

Testosterone replacement should in theory approximate the natural, endogenous production of the hormone. The average male produces 4-7 mg of testosterone per day in a circadian pattern, with maximal plasma levels attained in early morning and minimal levels in the evening.8 However, the subtleties of pulsatile and diurnal rhythms are potentially difficult to imitate, and evidence suggests that different dose response curves exist for different androgen-dependent functions.9 The clinical rationale for treatment of testosterone deficiency may include:
-stabilizing or increasing bone density
-enhancing body composition by increasing muscle strength and reducing adipose
-improving energy and mood
-maintaining or restoring secondary coïtusual characteristics, libido and erectile function

Types of Testosterone Replacement Therapy

Ideal testosterone replacement therapy produces and maintains physiologic serum concentrations of the hormone and its active metabolites without significant side effects or safety concerns. Several different types of testosterone replacement are currently marketed, including tablets, injectables, and transdermal systems.

Oral agents

Although elevations in liver function tests and abnormalities at liver scan and biopsy are relatively common in patients receiving oral testosterone,10 these preparations still constitute roughly a third of the testosterone prescriptions filled in the United States. Both modified and unmodified oral testosterone preparations are available. Unmodified testosterone is rapidly absorbed by the liver, making satisfactory serum concentrations difficult to achieve. Modified 17-alpha alkyltestosterones, such as methyltestosterone or fluoxymesterone, also require relatively large doses that must be taken several times a day.

Intramuscular injection

Testosterone cypionate and enanthate are frequently used parenteral preparations that provide a safe means of hormone replacement in hypogonadal men. Testosterone is esterified to inhibit degradation and to make it soluble in oil-based injection vehicles that retain the drug in muscle tissue. In men 20-50 years of age, an intramuscular injection of 200 to 300 mg testosterone enanthate is generally sufficient to produce serum testosterone levels that are supranormal initially and fall into the normal ranges over the next 14 days. Fluctuations in testosterone levels may yield variations in libido, coïtusual function, energy, and mood. Some patients may be inconvenienced by the need for frequent testosterone injections.11 Increasing the dose to 300 to 400 mg may allow for maintenance of eugonadal levels of serum testosterone for up to three weeks, but higher doses will not lengthen the eugonadal period.12

Transdermal systems

Currently, three testosterone transdermal systems are marketed: a system applied to the scrotum that has no permeation enhancers [Testoderm, 6 mg, ALZA Corporation, Palo Alto, CA] and two systems that contain permeation enhancers for application to appendage or torso skin [Androderm 2.5 mg and 5 mg, SmithKline Beecham Pharmaceuticals, Philadelphia, PA; Testoderm TTS, 5 mg, ALZA Corporation, Palo Alto, CA]. Scrotal patches produce high levels of circulating dihydrotestosterone (DHT) due to the high 5-alpha-reductase enzyme activity of scrotal skin.

Clinical studies of transdermal systems demonstrate their efficacy in providing adequate testosterone replacement therapy.13-15 Skin irritation may be associated with the use of transdermal systems; however, Testoderm and Testoderm TTS caused significantly less topical skin irritation than Androderm in two separate clinical studies.16,17

Monitoring Patients on Testosterone Replacement

Patients on testosterone replacement therapy should be monitored to ensure that testosterone levels are within normal levels. The physician prescribing testosterone replacement should evaluate any changes in the clinical symptoms and signs of testosterone deficiency and should assess for other concerns, such as acne and increase in breast size and tenderness. Serum testosterone levels should be checked three to 12 hours after application of a transdermal delivery system. For patients on injectable testosterone, nadir testosterone levels should normally be obtained at three to four months prior to the next injection. Levels that exceed 500 ng/dL or are less than 200 ng/dL require adjustment of the dose or frequency.

A digital rectal examination (DRE) should be performed and prostate specific antigen (PSA) checked in all men before initiating treatment. These should be repeated at approximately three to six months, and then annually in men >40 years of age. An abnormal DRE, a confirmed increase in PSA >2 ng/mL, or a total PSA >4.0 ng/mL requires urologic evaluation that usually consists of transrectal ultrasonography and coïtustant prostate biopsies. The hematocrit level should also be checked at baseline, at three to six months, and then annually. A hematocrit >55% warrants evaluation for hypoxia and sleep apnea and/or a reduction in the dose of testosterone therapy. Measurement of bone mineral density of the lumbar spine and/or the femoral necks at one year may be considered in hypogonadal men with osteopenia.

Benefits of Testosterone Replacement Therapy

A number of benefits of testosterone replacement therapy have been demonstrated, including effects on mood, energy levels, and libido. Long-term follow-up of testosterone replacement in hypogonadal males and a control group indicates that self-assessment of libido was significantly higher (p<0.0001) in the testosterone-treated group.18 Testosterone replacement has also been shown to enhance libido and the frequency of coïtusual acts and sleep-related erections.19 Transdermal testosterone replacement therapy, in particular, has been linked to positive effects on fatigue, mood, and coïtusual function, as well as significant increases in coïtusual activity.20 More specifically, testosterone replacement therapy has been shown to improve positive mood parameters, such as feelings of wellness and friendliness, while reducing negative mood parameters, such as anger, nervousness, and irritability.21 Testosterone replacement is an effective treatment for some depressive symptoms in hypogonadal men and may effectively augment treatment in selective serotonin reuptake inhibitor (SSRI)-refractory major depression.22 Relative to eugonadal men, hypogonadal men in one study were impaired in their verbal fluency and showed improvement in verbal fluency following testosterone replacement therapy.23

Testosterone replacement therapy is also associated with potentially positive changes in body composition. In hypogonadal men, testosterone replacement therapy has demonstrated a number of effects, including an increase in lean body mass and decrease in body fat,24 an increase in weight,25 and increases in muscle size.26 Parenteral testosterone replacement in hypogonadal men resulted in improved strength and increased hemoglobin compared to controls.27 In another study by Urban and colleagues,28 testosterone administration also increased skeletal muscle protein synthesis and strength in elderly men. Testosterone replacement with transdermal testosterone delivery systems in HIV-infected men with low testosterone levels has been associated with statistically significant gains in lean body mass (p=0.02), increased red cell counts, and improvements in emotional distress.29 Transdermal testosterone has also been administered to HIV-positive women, yielding positive trends in weight gain and quality of life.30

Improvements in bone density have also been shown with testosterone replacement therapy. Increases in spinal bone density have been realized in hypogonadal men,31 with most treated men maintaining bone density above the fracture threshold.32 Testosterone replacement in hypogonadal men improves both trabecular and cortical bone mineral density of the spine, independent of age and type of hypogonadism.33 In addition, a significant increase in paraspinal muscle area has been observed, emphasizing the clinical benefit of adequate replacement therapy for the physical fitness of hypogonadal men. 33

Contraindications to Testosterone Replacement Therapy

Testosterone replacement is contraindicated in men with carcinoma of the breast or known or suspected carcinoma of the prostate, as it may cause rapid growth of these tumors. Hormone therapy is also inappropriate in men with severe benign prostatic hypertrophy (BPH)-related bladder outlet obstruction. Use of testosterone to improve athletic performance or correct short stature is potentially dangerous and inappropriate. In addition, the hormone does not correct ambiguous genitalia resulting from androgen deficiency during fetal development34,35 and should not be administered at dosages high enough to inhibit spermatogenesis.

Safety Issues with Testosterone Replacement

Although testosterone replacement may be indicated in the aging male with documented hypogonadism, this hormone should not be administered with the intent of reversing the aging process in men with normal testosterone levels. Testosterone replacement therapy may be associated with azoospermia, lipid abnormalities, polycythemia, sleep apnea, and the potential for prostate changes.

Azoospermia

The administration of exogenous testosterone as a means of male contraception is under study.36 In these men, azoospermia usually results within approximately 10 weeks of beginning therapy. Rebound of the sperm count to baseline levels occurs within six to 18 months of cessation, and subsequent fertility has been demonstrated.37

Lipid Abnormalities

Physiologic testosterone replacement is known to reduce total cholesterol, low density lipoprotein (LDL), and high density lipoprotein (HDL) levels,24 but the extent to which these parameters are affected by treatment varies considerably between studies. While reductions in HDL did not reach significance in a study by Tenover24 and testosterone replacement was not associated with unfavorable changes in lipid profiles in a separate study by Tan and colleagues,38 research by Anderson and colleagues39 suggests testosterone replacement therapy may result in significant reductions in HDL and elevations in blood viscosity. Some authorities recommend that lipid values be followed closely in men receiving testosterone replacement therapy.

Polycythemia and Sleep Apnea

Polycythemia has been associated with testosterone replacement therapy24 and is correlated with elevated bioavailable testosterone and estradiol levels.40 Physiologic replacement with transdermal testosterone, however, resulted in fewer cases of polycythemia than replacement with testosterone enanthate injections.40 Although the mechanism is unclear, testosterone replacement therapy may also cause or worsen obstructive sleep apnea.

Prostate Changes

Although PSA is not specific for prostate cancer, it is a good surrogate for judging the effects of androgens on the prostate. In one study of testosterone-treated men, PSA rose to normal levels but no higher than in the controls, leading the authors to conclude that testosterone-induced prostate growth should not preclude hypogonadal men from testosterone replacement therapy.41 Indeed, another study indicates that even men who achieved supraphysiologic levels of serum testosterone had no significant changes in PSA levels.42

In a different evaluation, hypogonadal men with normal pretreatment DRE and serum PSA levels who were treated with parenteral testosterone replacement showed no abnormal alterations in PSA or PSA velocity.43 The authors concluded that any significant increases in these parameters should not be attributed to testosterone replacement therapy and should be evaluated. The effects of transdermal testosterone replacement on prostate size and PSA levels in hypogonadal men have also been evaluated.44 Prostate size during therapy with transdermal testosterone was comparable to that reported in normal men, and PSA levels were within the normal range.

Prostate Cancer

There appears to be little association between testosterone replacement therapy and the development of prostate cancer. The etiology of prostate cancer is apparently multifactorial, and dietary, geographic, genetic, and other influences are all thought to play a role in the development of the disease. Recent studies indicate that testosterone levels have no apparent systematic relationship to the incidence of prostate cancer.45,46


Summary

Testosterone is the primary androgenic hormone and is responsible for normal growth and development of male coïtus organs and maintenance of secondary coïtus characteristics. Pre-pubertal hypogonadism is generally characterized by infantile genitalia and lack of virilization, while the development of hypogonadism after puberty frequently results in complaints such as diminished libido, erectile dysfunction, infertility, gynecomastia, impaired masculinization, changes in body composition, reductions in body and facial hair, and osteoporosis. Hypogonadal men also report levels of anger, confusion, depression, and fatigue that are significantly higher than those reported in eugonadal men.

Evaluation of potential candidates for testosterone replacement therapy should include a complete medical history and hormonal screening. Total serum testosterone should be measured in the morning. When the serum testosterone level is low and LH is elevated, testosterone replacement therapy is warranted. Patients with low serum LH and testosterone levels need an imaging study of their pituitary and may need endocrinologic consultation.

Testosterone replacement should in theory approximate natural, endogenous production of the hormone. The clinical rationale for treatment of testosterone deficiency may include: stabilizing or increasing bone density; enhancing body composition by increasing muscle strength and reducing adipose tissue; improving energy and mood; and maintaining or restoring secondary coïtusual characteristics, libido, and erectile function.

Several different types of testosterone replacement are currently marketed, including tablets, injectables, and transdermal systems. Oral testosterone is associated with elevations in liver function tests and abnormalities at liver scan and biopsy. While injectable testosterone is considered safe, fluctuations in testosterone levels may yield variations in libido, coïtusual function, energy, and mood, and patients may be inconvenienced by the need for frequent testosterone injections. Transdermal systems offer a convenient, though more costly, means of testosterone replacement and have demonstrated safety and efficacy in a number of clinical trials.

The physician prescribing testosterone replacement should evaluate any changes in the clinical symptoms and signs of testosterone deficiency and should assess the patient by performing a DRE and checking serum testosterone levels, PSA, and hematocrit at baseline and at prescribed intervals during treatment. Although testosterone replacement is contraindicated in men with carcinoma of the breast or known or suspected carcinoma of the prostate, in general, therapy appears to be safe for the vast majority of hypogonadal men. There is no apparent association between testosterone replacement therapy and the development of prostate cancer. The administration of exogenous testosterone is not a means of reversing the aging process in men with normal testosterone levels, but it may offer considerable benefit for men suffering from hypogonadism.
 
Heb dit alles ooit al keer gelezen. Flinke lap tekst maar zeker het lezen wel waard. Na het lezen daarvan begon ik serieus met overwegen om zelf op mijn jonge leeftijd al te TRT'n
 
jacky, de nieuwe mod van het bejaarden subforum ???
 
jacky, de nieuwe mod van het bejaarden subforum ???

nee dat niet maar er moet iemand posten en sommige dingen zijn gewoon super geschikt voor deze sectie en als ik die toevallig vind post ik ze :en dat moet iedereen eigenlijk doen in elke sectie hoe meerinfo des te beter.
 
Waar ik benieuwd naar ben is hoe het hiermee staat in B/NL
 
Laatst bewerkt:
Dat is echt een behoorlijke lap tekst, dat gaat nu niet lukken. Als ik meer tijd heb ga ik het zekers lezen.
 
UroMotief voor de Huisarts
UroMotief website
maar eigenlijk is er hier niet veel van te vinden ;ik weet wel dat je op doktersvoorschrift het kunt krijgen maar weet niet direct wat de criteria daar voor zijn.Volgens mij is het in Amerika veel normaler dat je zoiets doet lijkt me wel ;maar mij lijkt het wel een goede oplossing .........Oja word ook voorgeschreven aan vrouwen om de menopauze heel dragelijk te maken dacht ik.
 
ik zal de andere stukken ook nog wel vertalen zo goed en zo slecht als het lukt maar het zijn behoorlijke lappen tekst dus is niet een twee en drie gebeurd dus heb wat geduld
 
en nummer twee is ook al weer gebeurd.....
 
interessant leesvoer
 
da,s een knap stukje werk J den Bels:rolleyes:
heb het 1e gedeelte gehad.
 
zo eindelijk heb ik alles in het Nederlandse gedeelte gelezen, het Engelse gedeelte gaat met te lang duren :o

thanks jack :)
 
de rest komt nog wel :D
 
nice!

zeer interessant en duidelijk. dank voor het vertalen.

Heb je de referentie naar het engelse artikel?

En ik vraag me af, als je je e omlaag en t omhoog krijgt, is dat dan weer slecht voor je haar, dat je (sneller) kaal wordt?

Groeten, vshape
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven