ik denk dat patriciA bedoelt omdat plantaardige eiwitten niet een volledig aminozuur profiel heeft. en dierlijk wel.
Nu zul je zeggen, als je het weet waarom vraag je het dan?
maar ik had een x gelezen dat wannneer je ze samen neemt dat je dan wel een compleet profiel krijgt en dat de meeste mensen ze gewoon ook meetellen.
Omdat het in mijn ogen voor een vertekend beeld zorgt, aangezien ik de kwaliteit daarvan te laag vindt liggen. Bij mijn weten verhogen ze de biologische waarde eerder, dan dat je er nieuwe losse eiwitten mee maakt.
Ei heeft een hogere biologische waarde dan kip, en whey staat daar weer boven. Je telt ei toch ook niet dubbel mee omdat hij een hogere BW heeft?
Je weet, een eiwit is nuttig als het aminozuurprofiel op datgene van een mens lijkt.
Stel dat de menselijke combinatie A-B-B-C is. En die in Ei is dan A-B-C-C. Dan is het perfect. Voeg je daar een plantaardige aan toe met de combinatie B-F, dan heb je een hogere biologische waarde.
Ik kén die opbouw niet voldoende (grotendeels omdat er weinig info over te vinden is in het Nederlands. Wel in het Engels, maar voor zulke teksten is mijn engels niet goed genoeg).
Daarom speel ik op safe, en tel ik ze niet mee. Voegen ze iets toe, dan is het alleen maar mooi meegenomen.
Het is wel mogelijk om een compleet aminozuur te maken met plantaardige eiwitten, dmv combinaties. Peulen en mais is 1 van die combinaties. Die sluiten elkaar dusdanig aan, dan het aardig op het menselijk eiwit lijkt.
Er zijn best veel van die combinaties (vooral met peulen) maar die ken ik niet allemaal.
Als je dat interessant vindt zou je eens op de amerikaanse boards moeten kijken, daar zitten regelmatig vegetarische bodybuilders.
Je moet ze gewoon meetellen, ze hebben misschien een minder compleet amino structuur maar het blijven eiwitten.
Vind het toch knap, het is weer een echte DBB opmerking.
Je weet niet eens waarom hij ze niet zou meetellen, en vervolgens heb je al wel je mening klaar.