Chocolade verstert de reactie van de spieren op sport, waardoor deze sneller stevig worden, dat blijkt uit recent onderzoek.
Wetenschappers aan de universiteit van Californië gaven aan mannelijke muizen van middelbare leeftijd een ingrediënt uit chocolade, genaamd epicatechine, en lieten de dieren sporten. Epicatechine is een flavonol, dit is een soort molecule dat een groot effect op het lichaam heeft. Ze kregen hier twee kleine vloeibare dosissen per dag van, een controlegroep muizen kreeg een even grote hoeveelheid water. De groepen werden in twee verdeeld, de helft moest aan een matig tempo wandelen, de andere moest intensief sporten. Na 15 dagen legden alle muizen een test op een loopband af, de onderzoekers onderzochten ook de beenspieren van de dieren.
Energie
Daaruit bleek dat de dieren die water kregen het eerst opgaven, ze waren sneller vermoeid. Zelfs de muizen die aan een matig tempo op water hadden gesport, werden sneller vermoeid dan passievelingen die epicatechine kregen. De fitste dieren waar degenen die het bestanddeel hadden gekregen en intensief hadden gesport. Ze konden 50 procent verder lopen dan de controlegroep. De cellen van hun spieren bevatten meer nieuwe mitochondrieën, dit zijn structuren die energie aanmaken. Hoe meer een spier hiervan bevat, hoe gezonder deze is en beter bestand is tegen vermoeidheid. Ook zou uit het onderzoek blijken dat dit bestanddeel zelfs de spieren stimuleert wanneer je niet sport. Dat effect wordt versterkt door lichaamsbeweging, zelfs in beperkte mate. Hoe epicatechine hiervoor zorgt, is nog niet helemaal duidelijk.
Kleine hoeveelheid
Het is de onderzoekers ook nog niet duidelijk of dezelfde resultaten ook voor mensen van toepassing zullen zijn. Volgens professor Villarreal haal je het meeste voordeel uit een donkere cacaodrank, dan kant-en-klare chocolademelk. Een ander pluspunt is dat een kleine hoeveelheid al volstaat. Uit het onderzoek blijkt dat een half blokje chocolade genoeg is om de effecten van je sportsessie te optimaliseren. (ep)
http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-...-dan-doping-Chocolade-sterkt-de-spieren.dhtml
Wetenschappers aan de universiteit van Californië gaven aan mannelijke muizen van middelbare leeftijd een ingrediënt uit chocolade, genaamd epicatechine, en lieten de dieren sporten. Epicatechine is een flavonol, dit is een soort molecule dat een groot effect op het lichaam heeft. Ze kregen hier twee kleine vloeibare dosissen per dag van, een controlegroep muizen kreeg een even grote hoeveelheid water. De groepen werden in twee verdeeld, de helft moest aan een matig tempo wandelen, de andere moest intensief sporten. Na 15 dagen legden alle muizen een test op een loopband af, de onderzoekers onderzochten ook de beenspieren van de dieren.
Energie
Daaruit bleek dat de dieren die water kregen het eerst opgaven, ze waren sneller vermoeid. Zelfs de muizen die aan een matig tempo op water hadden gesport, werden sneller vermoeid dan passievelingen die epicatechine kregen. De fitste dieren waar degenen die het bestanddeel hadden gekregen en intensief hadden gesport. Ze konden 50 procent verder lopen dan de controlegroep. De cellen van hun spieren bevatten meer nieuwe mitochondrieën, dit zijn structuren die energie aanmaken. Hoe meer een spier hiervan bevat, hoe gezonder deze is en beter bestand is tegen vermoeidheid. Ook zou uit het onderzoek blijken dat dit bestanddeel zelfs de spieren stimuleert wanneer je niet sport. Dat effect wordt versterkt door lichaamsbeweging, zelfs in beperkte mate. Hoe epicatechine hiervoor zorgt, is nog niet helemaal duidelijk.
Kleine hoeveelheid
Het is de onderzoekers ook nog niet duidelijk of dezelfde resultaten ook voor mensen van toepassing zullen zijn. Volgens professor Villarreal haal je het meeste voordeel uit een donkere cacaodrank, dan kant-en-klare chocolademelk. Een ander pluspunt is dat een kleine hoeveelheid al volstaat. Uit het onderzoek blijkt dat een half blokje chocolade genoeg is om de effecten van je sportsessie te optimaliseren. (ep)
http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-...-dan-doping-Chocolade-sterkt-de-spieren.dhtml