Even corrigeren: via transaminering kan het lichaam aminozuren omzetten in andere aminozuren:
essentieel-->sommige andere essentiele aa
essentieel-->meeste non-essentieel
non-essentieel-->sommige non-essentieel
Je lichaam verbrandt altijd een mengsel van: hoofdzakelijk vetten, koolhydraten en in mindere mate eiwitten.
Ook bij inspanning verbrandt het lichaam nog een groot deel vetten. De glycogeenvoorraad is dus niet zomaar uitgeput, iets wat veel bodybuilders wel denken. Ik kan bijvoorbeeld 120 km trainen op 4 boterhammen. Dat zijn wel meer dan 3000 kcal's. Als ik in het begin vooral KH zou verbranden, waar haal ik die op het einde dan nog vandaan? Het idee dat je eerst je glycogeenvoorraad opverbruikt en daarna pas overgaat op vetten is slechts ten dele waar, maar is in de bb wereld nog springlevend.
Overigens: koolhydraten in witte rijst, aardappels, witte boterhammen, en krentenbollen zijn complex. De GI ligt echter ruim boven de 50. Het is niet de complexiteit die het hem doet, maar vezels, eiwitten en vetten. Fruit bevat bijna uitsluitend suikers en toch is de GI laag. (Vezels)
Maar GI KH zijn overrated!
Koolhydraten die je eet terwijl je glycogeen gevuld is, gaan naar de vetweefsels en de hersenen en rode bloedcellen als brandstof, of worden gebruikt als bouwstof.
@ KukiShu
Het lichaam gebruikt helemaal niet het liefst KH als energiebron, maar vet.
Over het algemeen wordt er errug weinig uitgescheten van de koolhydraten die je inneemt.
Ook vetten worden over het algemeen voor >95% opgenomen.
Enne: Als je glycogeenvoorraad leeg is, krijg je een hongerklop, maar ik geloof niet dat er ooit een
bb-er daar last van heeft gehad.