AndroidHealthClinic

Deadliften met rugprothese (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Misschien loont het de moeite om te kijken of er in jou regio ervaringsdeskundigen rondlopen? Die dus meerdere trajecten hebben meegemaakt met iemand die eenzelfde prothese heeft gehad?
Ik denk namelijk dat de enige mensen die hier een antwoord op kunnen geven, zijn diegene die meerdere keren het verloop hebben gezien van iemand met een mavericksprothese..

Hou ons wel op de hoogte, want ik ben echt heel benieuwd naar de uitkomst!

+1
Of zoek een sportdokter die je kan helpen met goeie raad.
 
kort maar krachtig; waarom zou je het risico lopen?
 
Een prothese slijt sneller dan het originele gewricht. Ik zou er dus zuinig mee zijn.
 
Ja waarom niet, mits met correcte techniek.
 
Een prothese slijt sneller dan het originele gewricht. Ik zou er dus zuinig mee zijn.

Ik dacht dat een prothese altijd minder snel sltijt?
 
Ff logisch geredeneerd: de arts zegt dat je alle sporten weer mag doen, waaronder dus ook hardlopen. Bij hardlopen krijgt je rug schokken te verduren van 3x je lichaamsgewicht, dus 3x96 kg = 288 kg. En dat niet 1x, maar bij elke pas! Als dat probleemloos kan met deze prothese, dan moet de belasting van deadlift wellicht ook geen probleem zijn. Iig is de belasting minder schoksgewijs dan bij hardlopen. En je rugspieren worden ook nog eens sterker. Misschien is het wel raadzaam om altijd een riem te dragen, voor de stabiliteit, ook bij lichtere gewichten.
 
Even logisch nadenken: Het gehele lichaam vangt die klap op, echt niet alleen je rug. Verder is het dan altijd alleen nog het gewicht boven de prothese wat telt ipv het hele gewicht. Het zal op die manier echt niet werken, niet zo simpel.
En deadliften is een ander type belasting. Ik denk juist dat zwaar deadliften zwaarder is voor je rug dan hardlopen ;)
 
Ik denk juist dat zwaar deadliften zwaarder is voor je rug dan hardlopen ;)

Natuurlijk is deadliften zwaarder voor je rug(spieren). Maar dat wil niet zeggen dat het effect op de rugwervels/tussenwervelschijven ook groter is dan bij hardlopen. Het schokeffect heb je bij deadliften niet.

Je techniek maakt ook veel verschil. Bij sumo style deadliften heb je misschien minder gauw last van je rug.
 
Natuurlijk is deadliften zwaarder voor je rug(spieren). Maar dat wil niet zeggen dat het effect op de rugwervels/tussenwervelschijven ook groter is dan bij hardlopen. Het schokeffect heb je bij deadliften niet.

Je techniek maakt ook veel verschil. Bij sumo style deadliften heb je misschien minder gauw last van je rug.

Het schokken zoals te zien bij hardlopen heb je hopelijk niet bij deadliften inderdaad. Maar als je het gewicht gaat vergelijken dat de prothese moet dragen bij hardlopen (nog minder dan het totale gewicht boven de prothese, zie redenatie hierboven) en bij deadliften en dan met name de eindpositie van de lift (Hetzelfde als bij hardlopen minus het schok effect, maar plus laten we een 'zware lift' nemen van 150KG). Lijkt mij de intensiteit van de belasting op de prothese bij deadliften toch stukken hoger. Ongeacht sumo-deadlift of de conventionele techniek.

Overigens heeft het echt geen nut om hier over te redeneren, maar het is wel leuk :p
 
Doe wat je wil maar als je arts nee zegt zou ik me daar aan houden. Werking van het menselijk lichaam is heel complex en een simpele constatering als 'belast wel of niet' is niet voldoende om uitsluitsel te geven.

helemaal mee eens...

Ik zou het niet proberen. Je kunt het tenslotte niet vrijblijvend proberen. Je betaald een prijs als het niet lukt...
 
Dit vind ik geen goed advies Dennis.
Zeker niet met deadlift.
Hoog in reps werken leid vaak tot een vermindering van de techniek.
Als je dan toch persé tegen het advies van je arts in wilt deadliften, dan zou ik eerder aanraden single reps te doen.
Maar waarom wil je zo graag deadliften..?
Ik lees niet echt dat je last van je rug hebt nu...
Ik weet niet of je ambities hebt in het powerlifting, want dan heb je geen keus natuurlijk.
Krachttraining zal meer slijtage opleveren dan wanneer je laag intensief sport, en heeft altijd wel wat risico in zich.
Dus zeker in jouw geval zou ik heel erg oppassen, en heel verstandig er mee om gaan.
"Als" je het al gaat doen, begin dan héél licht met een super mooie tehniek.
En ik zou zelfs willen zeggen: houd het licht!
Denk fitness i.p.v. Powerlifting.
Dan zou je er wel eens baat bij kunnen hebben.
Succes en wijsheid gewenst man.
Nog niks gelezen dat me mijn mening doet veranderen tot nu toe.
 
Ja je moet nog even met je rug en als je wel die lat pulldowns etc kan doen is dat toch ook prima? Kans op rugblessures met deadlift is wel groot... maar als je het gaat doen ga dan eerst 100procent focussen op je techniek en daarna pas op je gewicht :)
 
Voor als mensen het gaan vragen: nee ik heb geen bronnen

Van verschillende fysiotherapeuten heb ik begrepen dat deadliften voor je spieren (indien technisch foutloos uitgevoerd) erg goed is, maar daarentegen ook zelfs als die goed uitgevoerd wordt niet echt goed is voor je gewrichten en vandaar is het mij erg veel afgeraden (fysios die zich erg veel richten op krachtsporten, en ik vandaar dus wel vertrouw dat ze weten waar ze het over hebben)

Ik deadlift zelf wel ondanks dit advies, maar met een prothese zou ik zeggen om beter het zekere voor het onzekere te nemen. Inderdaad beter hyperextensions bijvoorbeeld zoals hierboven al is genoemd, veel minder belastend
ik ga niet zeggen dat het niet zo is! ik vind het raar en vroeg mij af wat de reden hierachter is. Imo als de deadlift goed gedaan wordt met correcte techniek en als je opbouwt dan kan volgens mij je rug enkel sterker worden.

Een prothese slijt sneller dan het originele gewricht. Ik zou er dus zuinig mee zijn.
protheses zijn gemaakt om langer mee te gaan dan je botten denk ik.

Verder ga ik akkoord met wat sommige mensen hier al gezegd hebben. Ik zou met een sportkinesist praten, het best iemand die gespecialiseerd is in zulke zaken. Misschien is er wel ergens een of ander forum die dit behandeld, of artikels. Dan denk ik dat je meer succes gaat hebben in het engels. Maar ik denk niet dat je arts er genoeg verstand van heeft, want weinig artsen weten wat gewichtheffen met je lichaam kan doen.
 
Beter niet doen. Had dan niet jouw probleem maar had wel steeds kleine klachtjes in mijn rug. Op dit forum lees je veel dat je niet moet zeiken maar trainen.

Had dat advies opgevolgd en door mijn rug gegaan waarvan ik nu een jaar later nog steeds veel last heb met vele ziekenhuis,fisio en huisartsbezoeken.

Mijn rug is me nu echt heilig en geef hem genoeg rust. Als je ook eenmaal last hebt van je rug kan je hem ook niet ontzien zoals je been of je arm maar dan voel je het bij elke beweging die je lichaam maakt.

Als ik het toch persee zou willen doen zou ik 100% zeker willen weten dat ik de oefening goed uitvoer.

Maargoed dit is ook maar een mening met een ervaring erbij.
 
protheses zijn gemaakt om langer mee te gaan dan je botten denk ik.

Nope.

Meestal moet na een 5 tal jaar de prothese gereviseerd worden.
Na .. tal jaar zal het lichaam de prothese beginnen afstoten.

Daarom steekt men altijd eerst de minst invasieve en minst grote prothese zodanig dat wanneer deze wordt afgestoten ze een andere in de plaats kunnen steken.

Ook willen ze altijd wachten met protheses totdat iemand rond de 50-60 jaar omwille van die afstoting. Reken maar uit van ongv 8j per prothese, dat maal 3/4 (aantal protheses je zal krijgen).. Dan kom je aan een leeftijd waarop je waarschijnlijk nog altijd een prothese nodig zult hebben op de een of andere manier.


Vele mensen die hier reageren vergeten verschillende dingen:
1) protheses zijn NIET gemaakt voor extreme belasting (JA deadliften is nog een andere categorie dan lopen)
2) protheses kosten geld.. veel geld
3) elke rugoperatie is er een te veel! rugoperaties bevatten een zeer hoog risico op complicaties !
4) je hebt maar 1 rug, deze kan je niet vervangen!

Mensen die reageren en vinden dat deadliften met een rugprothese ay okay is, zouden dringend hun gezond verstand eens moeten zoeken.

Alternatieven genoeg om je onderrug te verstevigen zonder al teveel belasting op je rug te brengen.
 
Mensen die reageren en vinden dat deadliften met een rugprothese ay okay is, zouden dringend hun gezond verstand eens moeten zoeken.

Ik stel zelfs voor dat mensen die vinden dat deadliften met een rugprothese okay is hier gewoon niet meer reageren want die weten er duidelijk niets van.

Wees blij dat je nog kan squatten en als ik jou was zou ik het risico niet lopen dat je binnenkort zelfs dat niet meer mag doen.

Je rug moet nog je hele leven mee gaan en als je 70 jaar bent ga jij misschien sowieso al last van je rug hebben omdat je een protese hebt dus maak het niet nog erger.
 
Ik heb net wat meer gelezen over discusprothese. Ik neem aan dat je het hebt over een beweegbare discus zoals deze:

discusprothese.jpg


Bij slijtage zijn ze moeilijk te verwijderen, dus dan ben je verder van huis.

Je kunt beter niet deadliften en ook onmiddellijk stoppen met squatten. Beter train je met apparaten dan met losse gewichten. Alles om de belasting van de discus te verminderen.

Zelfs als het gaat om een prothese waarbij de boel wordt vastgezet, is dit beter, omdat de belasting van de aangrenzende wervels daardoor groter wordt, en de rugproblemen zich kunnen uitbreiden.
 
Laatst bewerkt:
every one is a specialist.

Geen risico nemen.
 
Back
Naar boven