AndroidHealthClinic

Eerste bestuurder (Van Es-GL-A'dam) wil openlijk af van 'Zwarte Piet'

Bezoekers in dit topic

TheUnknownKnown

Freaky Bodybuilder
10 jaar lid
Lid geworden
1 mrt 2009
Berichten
4.745
Waardering
266
Voor de Amsterdamse wethouder Andrée van Es staat vast dat de zwarte knecht van Sinterklaas zijn langste tijd heeft gehad. Daarmee is zij de eerste bestuurder in het land die openlijk afstand neemt van het fenomeen dat onlosmakelijk verbonden lijkt met het heerlijk avondje.

Als het aan de wethouder ligt, maakt het geschminkte gezicht van de pieten plaats voor een enkele roetveeg. Dat is ook het voorstel van John Helsloot van het Meertens Instituut. 'Zwarte Piet is in essentie een racistisch fenomeen,' zegt de onderzoeker vandaag in een interview met deze krant.

http://www.at5.nl/artikelen/91555/wethouder-van-es-wil-af-van-zwarte-piet



Doet me denken aan:
De negerzoen is verleden tijd, vanaf heden heet het koekje 'Buys Zoenen'. De fabrikant van de Zoenen heeft dit gedaan omdat hij van mening is dat de negerzoen een racistische bijklank heeft. "Negerzoen kan niet meer in deze tijd", zegt Jos Verhoeven van Bakkerij Van der Breggen, die verantwoordelijk is voor de productie


http://frontpage.fok.nl/nieuws/1964...s=DEZE+MELDING+SLUITEN+EN+NIET+MEER+WEERGEVEN
 
Ask a nigga 'n he'll say: ''Dun care main''.
 
Fokking socialistische hippies.
 
Jup, die van Es is van het meest linkse type en wil er alles aan doen om de multiculti te promoten en misstanden (die alleen zij en haar mede pro multicultilisten ziet) recht te zetten ten bate van de multicultirelen.

Van Es is moeder van een zoon, geboren in 1988. Zijn vader, Joe Simmons (1951-2003), kwam oorspronkelijk uit Curaçao (Willemstad).
Wkipedia.
 
Sinds ik als zwarte piet niet meer zwart mocht zijn, maar bruin.. en ik ook niet meer mocht dreigen met roe en zak... was de lol er wel af. Verder werd ik ook continu als een debiel afgeschilderd in de media, terwijl ik al het werk doe en die seniele oude zak met alle eer gaat strijken.

tsss.. laat dan helemaal maar zitten.
 
Onzin. Er zijn tig definities te verbinden aan het fenomeen zwarte piet.

Enkele van mijn favorieten:
- Zwarte Piet (Piter) was Ethiopische slaaf, bevrijd door de Sint;
- Zwarte Piet was een demoon die werd gedwongen goede daden te verrichten;
- Zwarte Piet was een berserker die rondliep in kleding bestaande uit berenhuid;
- Zwarte Piet stamt af van een Italiaanse schoorsteenveger;
- Zwarte Piet zou een voorchristelijke god zijn die zich diende te onderwerpen aan de christelijke sint.

Etc.

[Afbeelding niet meer beschikbaar]
 
hahaha was overlaatst naar een show van gabriel iglesias gaan kijken in antwerpen, en die had het in zijn show over het fenomeen sinterklaas & black peter. en dat dit voor amerikanen ook heel offensive overkomt :p
 
Wat een mongool.
 
Wat heb je toch een zure mensen op deze aardkloot.
 
[Afbeelding niet meer beschikbaar]



Hahaha veel negers en donkere mensen die ik ken vinden het ****ing racistisch maar tolereren/zeggen er niks van omdat het zo ingeburgerd is in de nederlandse cultuur
 
Wat is er racistisch aan, zoals het mij geleerd is komt het door de roet van de schoorstenen dat Piet zwart is.
 
Want het verbieden van donkere schmink zorgt ervoor dat racisme verdwijnt en iedereen hand-in-hand over de regenboog huppelt?
 

Wat gewoon een mislukte reclamestunt was:

Er zijn eerder benamingen met 'neger' in de loop der tijd gewijzigd, omdat zulke aanduidingen in sommige talen als discriminerend of racistisch kan worden ervaren; Duitse Negerküsse werden Schokoküsse of Schaumküsse, Franse Têtes de nègre werden Bisous de Mousse, Engelse Negro kisses werden Angel Kisses en Finse Neekerin suukot werd Brunberg suukot. Nederland en Vlaanderen vormden hierop echter een uitzondering.

In 2005 werd aangekondigd opnieuw te willen overwegen om de naam te wijzigen, omdat de Stichting Eer en Herstel Betalingen Slachtoffers van Slavernij in Suriname de naam, net als in de omringende landen, veranderd wilde zien.[1]

Koekfabrikant Van der Breggen deed vervolgens onderzoek naar de gevoeligheid van het woord "negerzoen", en op 23 maart 2006 werd publiekelijk bekendgemaakt dat ze hun negerzoenen voortaan zullen verkopen als "Buys Zoenen". De koekfabrikant stelt op zijn website: "Buys Zoenen zijn de opvolgers van onze alom bekende negerzoenen, die al 86 jaar populair zijn bij jong en oud. Na zorgvuldig markt-, merk-, en consumentenonderzoek vonden we het tijd de productnaam te moderniseren. Sommige mensen vinden het jammer dat de naam negerzoenen verdwijnt, omdat ze die al zo lang kennen. Er zijn echter ook mensen die minder enthousiast zijn over de benaming. Daar hebben we alle begrip voor. Buys Zoenen moeten zijn voor iedereen."[2]

Al vanaf de aankondiging voor overweging tot naamsverandering in 2005 waren de nodige schampere, kritische en emotionele reacties op het voornemen te horen en direct na de definitieve bekendmaking in 2006 laaiden discussies opnieuw op. Critici stellen dat het woord 'neger' in de Nederlandse taal niet dezelfde negatieve (pejoratieve) en discriminerende lading draagt als het Engelse equivalent en dat de lekkere negerzoenen juist voor een positieve associatie met het woord 'neger' zorgen. Zij zien de naamsverandering als een geval van doorgeslagen 'politieke correctheid'.[3]

De onderzoeken van de fabrikant zelf hebben uitgewezen dat het overgrote deel van de consumenten (94%) geen negatieve associaties met de productnaam had, en dat van de groep consumenten die er wel bedenkingen bij hadden het overgrote deel het product er niet om liet liggen. De fabrikant heeft dus een handelsnaam met grote naamsbekendheid opgegeven.

Op 19 december 2006 werd bekendgemaakt dat de rel rond de naamsverandering een actie was van de marketingafdeling van de fabrikant. Er werd hierdoor heel veel aandacht besteed aan de Zoenen, maar flinke omzetstijgingen bleven uit. De omzet daalde zelfs iets doordat er consumenten waren die door de naamsverandering het product links lieten liggen.[4]

Tegenwoordig staat op de verpakkingen op een heel slimme manier "sinds 1920 - Negen zoenen". Het betreft een slimme manier om terug te verwijzen naar de oude naam ('negerzoenen') onder het mom van het aantal zoenen in de verpakking.
 
Dat wist ik niet, ben er dus ingetuimd.....of was het in ene een publiciteits stunt toen er veel kritiek op kwam ?

Tegenwoordig staat op de verpakkingen op een heel slimme manier "sinds 1920 - Negen zoenen". Het betreft een slimme manier om terug te verwijzen naar de oude naam ('negerzoenen') onder het mom van het aantal zoenen in de verpakking.

Hoe groot was de stunt als het toch veranderd is ? En ik zie ook via google afbeeldingen met Buys Zoenen.
 
Wat is er racistisch aan, zoals het mij geleerd is komt het door de roet van de schoorstenen dat Piet zwart is.

Pieten waren moren is mij verteld... (en hoe komen die kleuren anders zo schoon als die kop zo zwart is ?... ALS'ie al zwart is, want meestal is'ie donkerbruin...)

De Moren was de benaming voor de islamitische bevolking van het middeleeuwse Spanje. De Moren waren voornamelijk Marokkaanse Berbers en Arabieren.

Marokkanen dus .... *duikt onder tafel*

---------- Post toegevoegd Mon 3 Dec 2012 om 16:45 ----------

Want het verbieden van donkere schmink zorgt ervoor dat racisme verdwijnt en iedereen hand-in-hand over de regenboog huppelt?

Verbeter de wereld met hele kleine stapjes.
 
In de prullenbak met die linkse rat
 
Wat is er racistisch aan zwarten die kado'tjes geven? Ik vind het eerder positieve discriminatie. Als je in de Bijlmer loopt zijn ze niet zo aardig.
 
Back
Naar boven