michieln zei:
Hoezo doe ik dat?
Wat ik zeg is dat je gewoon zo veel eieren kan eten als je wil, MITS je voeding en levensstijl verder in orde is. Als je industriele transvetten eet of voorbewerkt vlees, alcohol drinkt en/of rookt, dan is je voeding en levensstijl niet volledig in orde.
Jij zegt dat één voedingsmiddel zoals eieren het risico op een ziekte niet kan verhogen. Dit is dan onafhankelijk van de rest van het voedingspatroon. Het gaat over een hoge versus een lage consumptie.
Uit onderzoek blijkt dat een hoge versus een lage eiconsumptie het risico op diabetes mellitus II en hartfalen verhoogd. Waarom zou dit verhoogde risico op diabetes mellitus II bij eieren niet mogelijk zijn, maar bij voorbewerkt vlees op kanker ineens wel?
michieln zei:
Zoals ik al zei, mogelijk wordt de ontwikkeling van de aandoening versterkt door eieren (inflammatie, arachidonzuur), maar dat betekent niet dat eieren het risico vergroten. Dat kan wel zo lijken omdat de aandoening zich eerder voordoet dan normaal, maar dat betekent niet dat het risico daadwerkelijk vergroot wordt. Arachidonzuur triggert inflammatie namelijk niet, het zijn andere dingen die dat doen. In het geval van diabetes, een ongezond hypercalorisch dieet icm te veel koolhydraten/suiker en te weinig beweging. Overvloed aan glucose (vergeleken met activiteit) zorgt voor insulineresistentie, op het moment dat dat zich begint te ontwikkelen komen eieren wellicht in zicht. Maar denk je echt dat eieren de OORZAAK kunnen zijn?
Er zijn sterke aanwijzingen dat een hoge eiconsumptie het risico op diabetes mellitus II verhoogd.
Heb je onderzoeken van enige kwaliteit die "
jouw" theorie ondersteunen (we zitten immers in de wetenschapssectie)? Dat lijkt mij wel nodig wil je de onderzoeksresultaten die hier zijn aangehaald totaal niet serieus nemen.
Bovendien sluit ook hier het één het ander niet uit. Een hoge eiconsumptie kan zowel zorgen dat prediabeten sneller diabetes mellitus II ontwikkelen, als voor een verhoogd risico op diabetes mellitus II bij "gezonde" mensen.
Je kunt van alles gaan lopen gissen en aanhalen, maar wanneer je dat niet degelijk kunt onderbouwen houdt dat natuurlijk geen stand.
michieln zei:
Ik gebruik gezond verstand.
Afhankelijk van de dosis is alles toxisch. Dat betekent dat je van geen enkele voedingsstof oneindig veel kunt consumeren. Zelfs vitamines kennen een maximum veilige dosis. Naast een teveel kun je te weinig binnenkrijgen of voldoende. Steeds meer is er ook aandacht voor de optimale hoeveelheid.
Waarom zou er voor eieren geen maximum veilige hoeveelheid gelden?
michieln zei:
Het was niet serieus bedoelt, ik denk niet echt dat visolie het risico op T2DM vergroot. Meer om te laten zien dat er zoveel onderzoeken zijn waar je niets aan hebt.
Dat begrijp ik.
Geheel uit de lucht gegrepen is het onderzoek overigens niet. Maar wat ik er wel mee wilde aangeven is dat je blijkbaar niet goed in staat bent om onderzoeken in de juiste context te plaatsen. Je wilde ermee zeggen dat volgens mijn werkwijze ook visvetzuren het risico op diabtes mellitus II zouden verhogen. Maar je hanteerde niet mijn werkwijze, maar selecteerde een onderzoek om te proberen aan te tonen dat mijn werkwijze niet zou kloppen (dan zou ik immers ook moeten concluderen dat visvetzuren het risico op diabetes mellitus II verhogen).
michieln zei:
Het gaat er voor mij om dat je, mits je gezond leeft en eet en drinkt, je je niet druk hoeft te maken om eieren. Je moet het in de context van totale voeding bekijken en totale levensstijl. Bij mij past roken daar niet tussen. Dus dit soort dingen zijn niet relevant.
En waarom moet iemand zich wel druk maken om voorbewerkt vlees, industriële transvetzuren en alcohol als je verder gezond leeft? Omdat JIJ bepaalt dat deze ongezond zijn en eieren niet?
michieln zei:
Verder vraag ik me af waarom jij je op het woord eieren fixeert, zoals je hoop ik wel weet gaat het nooit om de naam, maar om de inhoud.
Dan kun je kijken naar wat er in eieren zitten
- eiwitten
- vetsoorten
- vitamines/mineralen
- cholesterol
Eiwitten van eieren specifiek die diabetes veroorzaken? Onzin natuurlijk.
Omdat je het product eieren eet dat is samengesteld uit vele bekende en onbekende stoffen. Individuele voedingsstoffen kunnen zowel gunstige als ongunstige effecten hebben op een bepaalde uitkomstmaat. Het gaat uiteindelijk om het netto-effect. Je kunt je alleen richten op bijvoorbeeld het voedingscholesterol (zoals jij voornamelijk hebt gedaan in je beginpost), maar deze resultaten kun je niet zomaar vertalen naar het product eieren. Wil je uitspraken doen over eieren, zul je bij voorkeur ook eieren in het onderzoek moeten betrekken en niet een klein onderdeel ervan.
Natuurlijk zijn er andere, belangrijkere, factoren die het risico op diabetes mellitus verhogen. Een te hoog lichaamsgewicht is wellicht de belangrijkste. Dat heb ik nooit ontkent. Wat de literatuur laat zien is echter dat een hoge eiconsumptie het risico op diabetes mellitus en hartfalen verhoogd vergelegen een lage consumptie.
Op wat voor soort onderzoek baseer je eigenlijk dat voorbewerkt vlees ongezond is?