AndroidHealthClinic

Test zelf eenvoudig de kwaliteit van je VISOLIEcapsules

Bezoekers in dit topic

Mister TN

True Natural BodyBuilder
Elite Member
15 jaar lid
TRUE NATURAL
Lid geworden
10 jan 2008
Berichten
2.617
Waardering
457
Lengte
1m82
Massa
100kg
Vetpercentage
9%
De belangrijkste kwaliteitsparameter voor visoliesupplementen is de mate van oxidatie.
Omega-3 vetzuren oxideren bij blootstelling aan zuurstof. Hoe langer de blootstelling, hoe meer oxidatie.
Dit proces wordt nog versneld bij blootstelling aan licht of hoge temperaturen.

Niet-geoxideerde visolie is wellicht goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten.
Geoxideerde visolie is met zekerheid ongezond voor hart en bloedvaten.
Het is dus uitermate belangrijk dat je visoliecapsules verse, niet-geoxideerde visolie bevatten.

Er bestaat een zeer eenvoudige manier om te testen of je visolie al dan niet geoxideerd is:
Hoe feller je visolie geoxideerd is, hoe meer hij ruikt en smaakt naar (rotte) vis.
Referentie: http://www.ascentahealth.com/omega-3-and-you/the-science/fish-oil-shelf-life-need-know/

DE TEST:
Open je visoliecapsule met een mes, ruik aan de olie en vervolgens proef de olie.
Hoe meer de olie naar vis ruikt en smaakt, hoe slechter de kwaliteit is.

Twijfel je of hij al dan niet sterk naar vis ruikt, knijp dan een capsule leeg in een plat schoteltje en laat dit een dag bij kamertemperatuur staan.
Stikt de olie na 24 uur vele malen meer naar vis, dan was je capsule wellicht nog in goede staat; stikt hij net even hard, dan was hij wellicht al drastisch geoxideerd in de capsule.


Nadeel van de test is dat ze eerder kwalitatief dan kwantitatief is, maar het geeft toch een idee.

Ik heb zelf 3 producten getest:

RESULTATEN:
1) Omega-3 van Now Foods (flesje pas geopend)
http://www.bodyenfitshop.nl/vitamines/omega-3/now-foods/high-quality-omega-3-1000-mg/
Duidelijke visgeur en -smaak

2) Omega 3 van My_Protein (flesje 6 maanden geleden geopend en op kamertemperatuur bewaard na openen)
http://www.myprotein.com/sports-nutrition/omega-3/10529329.html
Duidelijke visgeur en -smaak (doch precies iets minder dan die van Now Foods)

3) Omega Balance van My_Protein (flesje gisteren geopend en op kamertemperatuur bewaard na openen)
http://www.myprotein.com/sports-nutrition/omega-balance/10636962.html
Heel lichte visgeur en -smaak (31 juli 2015)

De eerste 2 producten lijken mij dus op z'n minst gedeeltelijk te zijn geoxideerd en dus niet van zeer goede kwaliteit. Het derde product lijkt me veel beter van kwaliteit. Ik ben van plan de laatste capsule van het flesje over enkele maanden ook nog eens te testen.

Gelieve hier ook de resultaten van jouw visoliecapsules te posten (productnaam, merk, link, geur/smaak, hoe lang het flesje al open is en bij welke temperatuur het bewaard is na openen).
Het zou tof zijn moesten we een betaalbaar merk vinden waar nauwelijks of geen visgeur/smaak aan zit.
 
Laatst bewerkt:
Ik heb de neus van mn moeder maar even ingeschakeld.

Productnaam: Marinol Omega3
Merk: Body&Fit
Link: http://www.bodyenfitshop.nl/vitamines/omega-3/body-fit-sportsnutrition/marinol-omega3/
(Ik heb de 180 capsule versie, deze zie ik niet meer staan op de website (potje).

Geur: Duidelijke visgeur (volgens mijn moeder) Mijn neus is wat minder, ik vond het dan ook niet heel sterk naar vis ruiken.

Smaak: Proeft naar vis

Potje is bewaard op kamertemperatuur in het keukenkastje.

Geen idee hoelang het potje al open is, houdbaarheid is tot 10/2015
Batch: R360101MAR

Edit: Het lijkt alsof je een soort bubbletjes kan zien op de capsule, echter beweegt het niet.
Edit2: Ik heb nooit last gehad van vis-boeren bij dit potje.
 
Laatst bewerkt:
Ik haal bij de kruidvat en als ik een boer laat proef ik wel vis en ruik ik dat wel. Maar waarom zou het dan meteen minder goed zijn? onderbouw je argument even
 
Grappig initiatief, maar helaas is het maar een zeer groffe en algemene manier van "testen". Oxidatieproces is namelijk van heel veel factoren afhankelijk. Zodra je een potje opent, is er al contact met zuurstof. Ook licht/temperatuur heeft invloed op het proces. Vandaar dat een niet lichtdoorlatende verpakking beter is dan lichtdoorlatende verpakkingen. Sommige mensen bewaren ze in een pillendoos, die zijn nooit echt luchtdicht. Het is eigenlijk het beste om die dingen zelfs in de koelkast te bewaren in een (donker) potje. Maar zelfs dan heb je geen invloed gehad op hoe de producent het al die tijd heeft bewaard.

Helaas werkt deze methode daarom beperkt en kan voor onjuiste conclusie leiden omdat iemand ze zelf slecht bewaart. Voor wat het waard is: ik heb de Omega 3 Balance van MyProtein (de Balance is van PureMax en duurder dan de standaard omega 3, maar veel puurder + sterker (ongeveer 700 mg EPA+DHA in mooie verhouding, hence the name balance)). Mijn bevindingen:

Productnaam: Myprotein Omega Balance
Merk: MyProtein

Geur: Visgeur aanwezig. Niet heel sterk, maar wel ruikbaar.

Smaak: (zeer) lichte smaak van vis (i.i.g. zeker geen rotte vis).

Potje is ook hier bewaard op kamertemperatuur in een (donker) kastje. Gaat wel om een relatief oud (doorzichtig) potje 2+ maanden. Binnenkort ga ik nieuwe bestellen, dan zal ik een "verse" testen.

Als keurmerken zoals Marinol (de echte Marinol..) en PureMax niet goed zijn, dan weet ik het ook niet meer. Kan iemand aub de Marinol van Powersupplements "testen", ben benieuwd. Overigens is het dus slimmer om kleinere porties te bestellen en niet de 300 caps verpakkingen die je soms ziet :)
 
Laatst bewerkt:
Ik haal bij de kruidvat en als ik een boer laat proef ik wel vis en ruik ik dat wel. Maar waarom zou het dan meteen minder goed zijn? onderbouw je argument even

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23863036

Int J Food Sci Nutr. 2013 Dec;64(8):993-1000. doi: 10.3109/09637486.2013.812619. Epub 2013 Jul 18.
Effect of omega-3 dietary supplements with different oxidation levels in the lipidic profile of women: a randomized controlled trial.
García-Hernández VM1, Gallar M, Sánchez-Soriano J, Micol V, Roche E, García-García E.
Author information
Abstract
The oxidation level of omega-3 fatty acid supplements commercialized in capsules may be a risk to consumers' health. For this purpose, we have designed a single-blind, parallel-group, randomized controlled trial in which 52 women participated. Volunteers were randomly distributed into three groups consuming: (1) less oxidized oil pills, (2) highly oxidized oil pills and (3) no capsules. All groups consumed a fish-rich diet. Circulating glucose, total cholesterol, triglycerides and glutamic pyruvic transaminase were determined at the beginning and end (30 days) of the study. As a result, the ingestion of less oxidized ω-3 supplements reduced circulating triglyceride and cholesterol levels, as opposed to the highly oxidized omega-3 capsules, which had a negative effect on cholesterol levels. In conclusion, the level of oxidation of the supplements is a key factor in controlling circulating lipid profile. Therefore, manufacturers must pay attention to the quality of the prime product prior to encapsulation.
 
Net van XXL "getest"

Ong. 1 mnd geleden gekocht.

Omega 3-6-9

Zit in een donkere pot , staat in de trapkast dus donker en op kamertemperatuur.

Je ruikt vis en proeft vis en ook na ong. half uurtje als je een boer laat dan komt die lucht/smaak mee maar om nu te zeggen dat het dan slechte kwaliteit is?? Volgens mij zijn daar de meningen wel over verdeeld.
 
Merk: Glucosamine.com (Powersupplements)
Pot open sinds: 7-2-2015
T.h.t: 12-2016
Bewaarplaats: in kastje op kamertempratuur

Geur: heel licht,bijna niet te herkennen als visgeur,moet een aantal keer goed ruiken om het te herkennen.

Smaak: had eerst wat visolie van mijn vingers afgelikt maar proefde niks toen maar de capsule in mijn mond leeg geknepen,proefde lichte vissmaak.
 
Merk: Glucosamine.com (Powersupplements)
Pot open sinds: 7-2-2015
T.h.t: 12-2016
Bewaarplaats: in kastje op kamertempratuur

Geur: heel licht,bijna niet te herkennen als visgeur,moet een aantal keer goed ruiken om het te herkennen.

Smaak: had eerst wat visolie van mijn vingers afgelikt maar proefde niks toen maar de capsule in mijn mond leeg geknepen,proefde lichte vissmaak.

Die van PS is wat laag gedoseerd (360 mg EPA + DHA is vrij laag), maar dan kun je er natuurlijk ook gewoon meer van nemen. Ik mijd omega 3 pillen van 1000 mg waar maar weinig EPA + DHA. De niet omega 3 vetzuren hoef ik niet..De MP omega balance doet het beter (70% omega 3 per 1000 mg), maar ben op zoek naar 80-90% helaas niet kunnen vinden nog..

---------- Toegevoegd om 01:59 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 01:54 ----------

[/COLOR]
Net van XXL "getest"

Ong. 1 mnd geleden gekocht.

Omega 3-6-9

Zit in een donkere pot , staat in de trapkast dus donker en op kamertemperatuur.

Je ruikt vis en proeft vis en ook na ong. half uurtje als je een boer laat dan komt die lucht/smaak mee maar om nu te zeggen dat het dan slechte kwaliteit is?? Volgens mij zijn daar de meningen wel over verdeeld.

De Omega 3 van XXL is een "18/12"-oil, wat wil zeggen dat er per gram 180 mg EPA en 120 mg DHA in zit. Ik heb ooit gehoord datr 18/12 visolie goedkoper is qua inkoop omdat die wordt gemaakt van relatief goedkope visolie (een soort visolie na de eerste "persing", wordt dus niet verder gefilterd/geconcentreerd. Voor de goede orde: ik heb er verder geen verstand van en zeg niet dat die van XXL niet kwalitatief is, ik zal nog wel even een bron laten zien. Die van PS is overigens geen 18/12 olie.

Een snelle bron (ik zal later wel meer bronnen zoeken): http://www.omegavia.com/what-is-pharmaceutical-grade-fish-oil/

"This oil most people have been buying for a long time, the ‘bread-n-butter’ grade oil is called ‘18/12 oil’. Eighteen-twelve.

Most of the fish oil supplements are still 18/12 oils. It is a cheap commodity. It’s considered ‘entry level’ fish oil. In car terms, think Ford Escort. The quality of this oil can vary from excellent to scary."

Heb ook een wetenschappelijk artikel gelezen wat erover ging, sindsdien koop ik geen 18/12 olieen meer. Het is niet per definitie slecht, je hebt ook kwalitatief zeer goede er tussen schijnt, maar ik vermijd het risico :)
 
Laatst bewerkt:
Die van PS is wat laag gedoseerd (360 mg EPA + DHA is vrij laag), maar dan kun je er natuurlijk ook gewoon meer van nemen. Ben nu die van MP gewend, omega balance betaal je 16 euro voor 90 pillen (is wel 700 mg EPA + DHA, daar neem ik 3 van en dan zit ik op 2,1 gram). Misschien dat ik toch weer terugstap naar de PS, qua prijs scheelt het niet want in die van PS zit weliswaar 360 mg ipv 710 mg, maar wel 180 caps ipv 90, dus hetzelfde.


Ik had ergens gelezen dat de methode die ze gebruiken om zulke hoge concentraties EPA+DHA te verkrijgen zoals die jij hebt niet zo best is.Door chemische bewerking.
 
Die van PS is wat laag gedoseerd (360 mg EPA + DHA is vrij laag), maar dan kun je er natuurlijk ook gewoon meer van nemen. Ben nu die van MP gewend, omega balance betaal je 16 euro voor 90 pillen (is wel 700 mg EPA + DHA, daar neem ik 3 van en dan zit ik op 2,1 gram). Misschien dat ik toch weer terugstap naar de PS, qua prijs scheelt het niet want in die van PS zit weliswaar 360 mg ipv 710 mg, maar wel 180 caps ipv 90, dus hetzelfde.

---------- Toegevoegd om 01:59 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 01:54 ----------



De Omega 3 van XXL is een "18/12"-oil, wat wil zeggen dat er per gram 180 mg EPA en 120 mg DHA in zit. Ik heb ooit gehoord datr 18/12 visolie goedkoper is qua inkoop omdat die wordt gemaakt van relatief goedkope visolie (een soort visolie na de eerste "persing", wordt dus niet verder gefilterd/geconcentreerd. Voor de goede orde: ik heb er verder geen verstand van en zeg niet dat die van XXL niet kwalitatief is, ik zal nog wel even een bron laten zien. Die van PS is overigens geen 18/12 olie.

Een snelle bron (ik zal later wel meer bronnen zoeken): http://www.omegavia.com/what-is-pharmaceutical-grade-fish-oil/

"This oil most people have been buying for a long time, the ‘bread-n-butter’ grade oil is called ‘18/12 oil’. Eighteen-twelve.

Most of the fish oil supplements are still 18/12 oils. It is a cheap commodity. It’s considered ‘entry level’ fish oil. In car terms, think Ford Escort. The quality of this oil can vary from excellent to scary."

Heb ook een wetenschappelijk artikel gelezen wat erover ging, sindsdien koop ik geen 18/12 olieen meer. Het is niet per definitie slecht, je hebt ook kwalitatief zeer goede er tussen schijnt, maar ik vermijd het risico :)


Ok tnx voor de info, zal me er is in gaan verdiepen
 
Ik had ergens gelezen dat de methode die ze gebruiken om zulke hoge concentraties EPA+DHA te verkrijgen zoals die jij hebt niet zo best is.Door chemische bewerking.

Dat weet ik niet, dat zou dan idd een keerzijde zijn. maar liefst mijd ik wel 1000 mg pillen waar minder dan 600-700 mg omega 3 in zit. Ik blijf voorlopig wel bij de omega balance denk ik, genoeg gekletst :p
 
Twijfel je of hij al dan niet sterk naar vis ruikt, knijp dan een capsule leeg in een plat schoteltje en laat dit een dag bij kamertemperatuur staan.
Stikt de olie na 24 uur vele malen meer naar vis, dan was je capsule wellicht nog in goede staat; stikt hij net even hard, dan was hij wellicht al drastisch geoxideerd in de capsule.
 
Twijfel je of hij al dan niet sterk naar vis ruikt, knijp dan een capsule leeg in een plat schoteltje en laat dit een dag bij kamertemperatuur staan.
Stikt de olie na 24 uur vele malen meer naar vis, dan was je capsule wellicht nog in goede staat; stikt hij net even hard, dan was hij wellicht al drastisch geoxideerd in de capsule.

Wat is dan volgens u wel goede visolie, merk?
 
http://chriskresser.com/the-definitive-fish-oil-buyers-guide

Freshness
I have written extensively about the dangers of oxidized, rancid oils. They promote oxidative damage and increase inflammation, both of which are risk factors for nearly every modern disease. The more unsaturated an fat is, the more vulnerable it is to oxidation. Long-chain, omega-3 fats found in fish oil are the most unsaturated of the fats, and thus the most susceptible to being damaged.

This is why it’s absolutely crucial to ensure that the fish oil you select is fresh and not rancid. Once it has gone rancid, it will have the exact opposite effect on your body than you want it to.

The first thing to do is to check something called the “peroxide value” on the COA. This is a measure of rancidity reactions in the oil that have occurred during storage. and should be less than 5 meq/kg.

If this checks out, and you decide to order that product, break open a capsule once you receive it. There should be no “fishy” odors. They should smell like the ocean, but not like a rotten fish. They should also not have a strong lemon or lime scent, which could be an indicator that the manufacturer is trying to mask the rancidity.


---------- Toegevoegd om 01:43 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 01:20 ----------

Wat is dan volgens u wel goede visolie, merk?

Dat is de vraag van 1 miljoen.

Ik zoek niet de beste visoliecapsule op de markt, omdat dit niet nodig is.
Ik zoek wel een moleculair gedistilleerde visoliecapsule die niet geoxideerde omega-3 bevat aan een redelijke prijs.

Het meest vertrouwen zou ik hebben in een IFOS gecertificeerd product omdat zij alle belangrijke factoren testen:
http://www.nutrasource.ca/ifos/get-certified/what-ifos-tests-for.aspx

Active ingredient(s) content (e.g., omega-3s [EPA + DHA]) compared to the label claim

Contaminants
Total PCBs
Dioxins and furans
Dioxin-like PCBs
New - IFOS now tests for radiation. As of January 1st, 2015, all fish oils submitted for testing will have radiation added to Consumer Reports.

Heavy metals
Mercury
Lead
Total arsenic
Cadmium

Stability (oxidation)
Peroxide
Anisidine
Total oxidation
Acid value

De Myprotein Omega Balance zou IFOS gecertificeerd zijn als we de producent Puremax mogen geloven. Ik heb het certificaat echter nog niet gezien of opgevraagd.
Ik hem echter wel zelf onlangs aangekocht, doch heb het flesje nog niet geopend omdat die van Now Foods nog niet op is.

http://www.puremax.com/home.aspx?d=content&s=154&r=339
All PureMax products contain fish oil of exceptional purity standards. PureMax contains only high quality food grade fish oil which are manufactured using industry-leading standards to reduce a wide variety of contaminants including oxidative impurities, dioxins, PCBs and heavy metals.

And for added reassurance, many PureMax fish oils are also independently reviewed by the third party testing and accreditation program, IFOS (International Fish Oil Standards).

Ik lees hierboven echter van ilyasse dat zelfs de Omega Balance een lichte visgeur zou hebben.
Daarom zou ik graag van forumleden horen of zij wel een visoliecapsule gevonden hebben die quasi volledig visgeur vrij is.
 
Laatst bewerkt:
Een recent onderzoek toont aan dat bijna alle visolie verkrijgbaar in Nieuw Zeeland rotzooi is: http://www.nature.com/srep/2015/150121/srep07928/full/srep07928.html. Aangezien visolie hier te koop hoogstwaarschijnlijk dezelfde herkomst heeft (Zuid-Amerika), zou ik die rotzooi maar lekker laten staan en gewoon 1-2x/week vette vis eten.
 
Kan toch bijna niks mis mee ? EDIT blijkbaar wel dus, NVM..
ja die van een bepaalde shop hier op dbb.....
 
Een recent onderzoek toont aan dat bijna alle visolie verkrijgbaar in Nieuw Zeeland rotzooi is: http://www.nature.com/srep/2015/150121/srep07928/full/srep07928.html. Aangezien visolie hier te koop hoogstwaarschijnlijk dezelfde herkomst heeft (Zuid-Amerika), zou ik die rotzooi maar lekker laten staan en gewoon 1-2x/week vette vis eten.

Bedankt. Mooie illustratie van hoe ernstig het probleem is (onderzoek dateert van eind 2014):

Fish oil supplements in New Zealand are highly oxidised and do not meet label content of n-3 PUFA

We evaluated the quality and content of fish oil supplements in New Zealand. All encapsulated fish oil supplements marketed in New Zealand were eligible for inclusion. Fatty acid content was measured by gas chromatography. Peroxide values (PV) and anisidine values (AV) were measured, and total oxidation values (Totox) calculated. Only 3 of 32 fish oil supplements contained quantities of eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA) that were equal or higher than labelled content, with most products tested (69%) containing <67%. The vast majority of supplements exceeded recommended levels of oxidation markers. 83% products exceeded the recommended PV levels, 25% exceeded AV thresholds, and 50% exceeded recommended Totox levels. Only 8% met the international recommendations, not exceeding any of these indices. Almost all fish oil supplements available in the New Zealand market contain concentrations of EPA and DHA considerably lower than claimed by labels. Importantly, the majority of supplements tested exceeded the recommended indices of oxidative markers. Surprisingly, best-before date, cost, country of origin, and exclusivity were all poor markers of supplement quality.

Dit sterkt me wel in de noodzaak om enkel nog IFOS gecertificeerde visoliesupplementen te kopen omdat die grondig op alles getest zijn.
Verse vis kan ook, dan vermijd je het oxidatieprobleem, maar dan krijg je helaas al snel grote hoeveelheden zware metalen, PCBs, dioxines etc. binnen. Dit soort contaminanten kan je enkel vermijden via moleculair gedistilleerde visolie(capsules).
 
Laatst bewerkt:
Ik had ergens gelezen dat de methode die ze gebruiken om zulke hoge concentraties EPA+DHA te verkrijgen zoals die jij hebt niet zo best is.Door chemische bewerking.

http://chriskresser.com/the-definitive-fish-oil-buyers-guide

When it comes to fish oils, there are three forms currently available on the market:

Natural triglyercide oil. This is what you get when you “squeeze” the whole fish and extract the natural oil from it. It is the closest to eating fish oil in its natural form, and is highly bioavailable. The drawback of this form is that, because it’s not concentrated, it usually has low levels of EPA and DHA. And because it isn’t purified, it can have high levels of contaminants such as heavy metals, PCBs, and dioxins.

Ethyl ester oil. Occurs when natural triglyceride oil is concentrated and molecularly distilled to remove impurities. The ester form is still in a semi-natural state because it is the result of a process that naturally occurs in the body. The advantage to this form is that it can double or triple the levels of EPA and DHA.

Synthetic triglyceride oil. This form occurs when natural triglycerides are converted to ethyl esters for concentration (as above), but then re-converted into synthetic triglycerides. The original position of the triglyceride’s carbon bonds change and the molecule’s overall structure is altered, which impacts the bioavailability of the oil.

De middelste is wat je wil.
 
Back
Naar boven