XXL Nutrition

Volksrepubliek Noord-Korea

Bezoekers in dit topic

aFvRpesl.jpg
 
Ik had niet gedacht dat die kleine rakker zo halsstarrig ging vasthouden aan het (economische) systeem van zijn vader en grootvader. Anderzijds is het voor ons niet zo erg, want het zou NK alleen maar sterker maken.
 
Misschien zit die beenblessure er voor iets tussen.
 
46198D6E00000578-0-image-a-21_1510055395788.jpg


46198DA200000578-0-image-a-25_1510055416758.jpg


46198EBF00000578-0-image-a-32_1510055457541.jpg


46198B5800000578-0-image-a-17_1510055378330.jpg


46198E0E00000578-0-image-a-29_1510055438865.jpg
 
Een Noord-Koreaanse soldaat is vanmorgen door de gedemilitariseerde zone overgelopen naar Zuid-Korea. Dat meldde het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap, op gezag van de legertop in het land.

De soldaat vluchtte uit Noord-Korea via de ‘Joint Security Area’ (JSA), het enige deel van de gedemilitariseerde zone waar soldaten van beide landen oog in oog staan. Hij werd naar verluidt neergeschoten door Noord-Koreaanse troepen en is naar een ziekenhuis in Zuid-Korea gebracht voor verzorging.
 
Lijkt me heerlijk als je je hele leven in Noord hebt gewoond en je Zuid (levend) weet te bereiken. Leve de vrijheid.
 
Sowieso heerlijk wanneer het zo publiekelijk is. Ik vrees wel het ergste voor zijn familieleden. :(
 
Laatst bewerkt:

Veel undercover beelden

#Hellhole
 
De deserterende militair werd vervolgens met een helikopter van het Amerikaanse leger naar het ziekenhuis in Suwon, ten zuiden van Seoel, overgebracht. Hij werd vijf of zes keer geraakt, maar stelt het volgens de artsen goed. Tijdens twee operaties werden de kogels uit zijn lichaam gehaald. Hij is bij bewustzijn en ademt zelfstandig. “Hij stelt het goed,” zei chirurg Lee Cook-Jong tijdens een persconferentie: “Hij zal niet sterven.”

:clap:
 
Laatst bewerkt:
Het resultaat van de gezondheidszorg in Noord Korea. :o

Een week lang was de militair buiten bewustzijn. Chirurg Lee Cook-jong ontdekte onder meer enkele gigantische parasieten - de langste 27 centimeter - in het ziekelijke lichaam van de Noord-Koreaan. Oh bleek ook hepatitis B en tuberculose te hebben. Hij wordt tevens behandeld voor depressie en posttraumatische stress.

Maar de man is inmiddels stabiel, verzekerde Lee Cook-jong. “De patiënt zal niet sterven.” Meer nog: verwacht wordt dat hij dit weekend de afdeling intensieve zorgen mag verlaten.
 
Zuid-Koreaanse chirurg vertelt het ongelooflijke verhaal over hoe hij Noord-Koreaanse soldaat het leven redde
De beelden gingen de wereld rond: een Noord-Koreaanse soldaat die met gevaar voor eigen leven richting de zwaarbewaakte grens tussen zijn land en Zuid-Korea racete, uitstapte en de kogels probeerde te ontwijken terwijl hij de vrijheid tegemoet liep. Zijn voormalige collega’s probeerden de wanhoopspoging van Oh Chong Song nog te stoppen en slaagden erin vijf kogels in zijn lichaam te schieten, maar ‘Oh’ haalde het toch. Ternauwernood. De Zuid-Koreaanse chirurg die Oh behandelde, doet nu het hallucinante verhaal van de redding. “Zijn lichaam was als een glazen fles.”

Lee Cook-Jong, opgeleid in de VS, is een gerenommeerde chirurg in het Ajou University Hospital in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Hij had al een drukke dag op 13 november toen hij plots telefoon kreeg: er was een Amerikaanse Black Hawk-helikopter onderweg met een zwaargewonde soldaat.

En niet zomaar een soldaat. “Ik kreeg te horen dat hij neergeschoten was door Noord-Koreanen”, doet Cook-Jong het verhaal van hoe Oh op de traumatafel van het ziekenhuis belandde. De chirurg vertelt hoe hij de soldaat met de brancard tegemoet liep op het landingsplatform van de helikopter, die net 25 minuten onderweg was geweest.

Oh werd door Zuid-Koreaanse soldaten met gevaar voor eigen leven weggehaald uit de grenszone tussen Noord- en Zuid-Korea, waar hij was ingestort door de vijf kogelwondes. Met de snelle Black Hawk-helikopter hoopten ze nog op tijd te zijn om hem in leven te kunnen houden. Gelukkig maar, zegt Cook-Jong. “Zijn vitale tekenen waren zo onstabiel dat hij aan het sterven was door de lage bloeddruk en door de shock. Zijn lichaam was als een glazen fles: we kregen gewoon niet genoeg bloed in hem.”

De 24-jarige soldaat werd door vijf kogels van zijn dan al voormalige strijdmakkers doorzeefd. Het waren schotwonden die hem bijna fataal werden en die enkel vermeden konden worden door een operatie van maar liefst vijf uur. Een kogel ging bijvoorbeeld door de knie, een andere door de triceps in de arm en nog een andere doorboorde zijn rug, borst en schouder.

Het ergste moest echter nog komen. Want terwijl Cook-Jong probeerde een kogel te verwijderen uit Ohs ingewanden, stootte hij op iets wat hij tijdens zijn hele carrière nog niet had meegemaakt: dikke, lange parasietenwormen kwamen uit Ohs darmen gekropen, zich een weg naar buiten banend. “Alles zat onder het bloed, maar de parasieten waren wit en goed zichtbaar: dikke, grote, lange en heel heel harde wormen die daar lagen te kronkelen.”

Pas toen de tot 27 centimeter lange parasieten uit Ohs lichaam werden verwijderd, slaagden de artsen er met veel moeite in hun patiënt te stabiliseren. Toch denken ze dat zijn leven een aantal keren aan een zijden draadje hing. “Het is een mirakel dat hij het overleefd heeft”, aldus Cook-Jong.

Parasieten kunnen voor de mens bijzonder gevaarlijk zijn, en komen meestal in het lichaam door contact met uitwerpselen, bijvoorbeeld via menselijke meststoffen op gewassen. Waarschijnlijk hebben de slechte hygiënische omstandigheden in Noord-Korea de aanwezigheid van parasieten in Ohs lichaam nog bevorderd.

Ondertussen gaat het relatief goed met Oh. De dokters zijn zelfs verbaasd over zijn snelle herstel, nu hij opnieuw kan wandelen, praten en zelfstandig naar het toilet gaan. “Ik ben heel trots op hem”, zegt dokter Cook-Jong. “Hij is uit Noord-Korea gevlucht op zoek naar vrijheid. Het is gemakkelijk er over te spreken, maar het doen is veel moeilijker, dus ik bewonder hem echt wel.”

Maar ondanks zijn vooruitgang is Oh echter nog niet uit de gevarenzone. Complicaties van tuberculose en hepatitis B bemoeilijken zijn herstel.

Ook psychisch blijft het lastig voor de gevluchte soldaat, die waarschijnlijk aan het posttraumatisch stresssyndroom lijdt. Hij heeft nog regelmatig nachtmerries waarin hij denkt in Noord-Korea te zijn. Dokter Cook-Jong heeft daarom een Zuid-Koreaanse vlag in zijn kamer gehangen. “Hij heeft me letterlijk al eens gevraagd of hij echt in Zuid-Korea is. ‘Kijk naar de vlag’, zei ik. ‘Zie je die ooit in Noord-Korea?’”

Oh is nog niet ondervraagd door de Zuid-Koreaanse veiligheidsdiensten. Dat mag nog niet van de dokters, omdat zijn toestand nog niet stabiel genoeg is en ze hem willen beschermen. “Als ze te veel vragen stellen over zijn verleden in Noord-Korea, kan dat een effect hebben op zijn emotionele status en zijn stressniveau. Dat gaat hij mogelijk niet meer goed kunnen eten en minder snel herstellen.”

Hoe de toekomst er voor Oh uitziet is nog onduidelijk. Aan zijn dokters vertelde hij al dat hij rechten wil studeren en geen interesse heeft om bij het Zuid-Koreaanse leger te gaan. Vandaag luistert hij vooral naar muziek - Zuid-Koreaanse popmuziek zoals van de meidengroep Girls Generation - en kijkt hij naar tv - vooral Amerikaanse tv-series en films.

Oh blijkt dol op de crimiserie ‘CSI’. Toen hij ‘The Transporter’ zag, zei hij aan Lee Cook-jong dat hij zelf ook chauffeur was, net zoals de supersnelle Jason Stathem in de film. Mogelijk verwees hij naar zijn job bij het Noord-Koreaanse leger.

763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.jpg
763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0.jpg

Het zegt genoeg over het NK leger dat een soldaat, gestationeerd aan hun belangrijkste grens, er zo slecht aan toe was.
 
Een Noord-Koreaanse vrouw die het land wist te ontvluchten, heeft voor de Verenigde Naties haar afschuwelijke ervaringen in strafkampen aldaar gedeeld. Zo werd ze gedwongen een abortus te ondergaan en zag ze hoe lichamen van omgekomen gevangen aan honden werden gevoerd.

Ambassadeur van de VS bij de Verenigde Naties Nikki Haley organiseerde maandag een bijeenkomst over de mensenrechtensituatie van vrouwen in Noord-Korea. Daar sprak een Noord-Koreaanse vrouw die drie keer wist te vluchten naar China. Ji Hyeon-A werd echter iedere keer weer uitgewezen naar haar land van herkomst, waar ze in strafkampen en gevangenissen terechtkwam.

De VN-ambassadeurs hoorden de gruwelijke ervaringen van Ji. Zo legde ze uit dat het regime in Pyongyang geen baby’s van ‘gemixt ras’ tolereert. Noord-Koreaanse vrouwen die bijvoorbeeld in China zwanger worden, worden dan ook gedwongen een abortus te ondergaan.

“Zwangere vrouwen moeten iedere dag hard werken”, zei Ji over de strafkampen. “ ’s Nachts hoorden we hen schreeuwen. Baby’s stierven voordat ze ooit hun moeders hadden kunnen zien.”

Ook Ji zelf kon niet ontsnappen aan deze gruweldaad. De derde keer dat de vrouw Noord-Korea ontvluchtte, raakte ze zwanger in China. Drie maanden later werd ze teruggestuurd. In een Noord-Koreaans politiekantoor moest ze een abortus ondergaan zonder enige vorm van medische hulpverlening. “Mijn eerste kind is gestorven zonder ooit de wereld te hebben mogen aanschouwen. Ik had geen tijd om mijn excuses aan te bieden”, zei Ji met tranen in haar ogen voor de VN.

Ji maakte meer gruwelijkheden mee toen ze gevangen zat. Zo vertelde ze dat in een van de gevangenissen gedetineerden werden uitgehongerd. Ji zag hoe meerdere gevangenen van de honger omkwamen. Alsof dat nog niet erg genoeg is, werden hun lichamen aan de honden van de wachters gevoerd.

Volgens Ji is Noord-Korea “een verschrikkelijke gevangenis en de familie Kim. heeft veel doden op hun geweten. Je hebt een wonder nodig om er te overleven”. Verder haalde de vrouw uit naar China, dat Noord-Koreanen terugstuurt terwijl de Chinese regering goed weet wat hen te wachten staat. Ze riep de VN op voor de Noord-Koreaanse vluchtelingen in de bres te springen.

Uiteindelijk wist Ji in 2007 Zuid-Korea te bereiken, waar ze werd herenigd met haar moeder, broer en jongere zus. van haar vader, die in Noord-Korea achterbleef, heeft ze na tien jaar nog altijd niets vernomen.
 
Laatst bewerkt:
Back
Naar boven