Hi,
Na het bakken van 1200gr kipgehakt hou ik 800gr over. de voedingswaarde van het gehakt is ongeveer 22 gr eiwit per 100gr. Als ik dit opeet heb ik dus 12x22gr eiwit ondanks dat het zoveel in gewicht is gezakt na het bereiden. De kant en klaar kipreepjes hebben bijna dezelfde voedingswaarde als het gehakt maar deze slinken niet gezien ze al bereid zijn. Als ik dus 200gr kant en klaar kipreepjes eet heb ik bijna dezelflde waarde als 133gr kipgehakt, hoe is dat te verklaren dan? dan is het zelf bereiden dus uiteindelijk veel slimmer omdat je dan minder volume hoeft te eten? of in de cut juist makkelijker omdat je dan meer volume kan eten(dan pak je dus de kant en klaar).
Kan je dit voor mij verduidelijken.
Het klopt wat je zegt. Je mag er van mij zelfs chicken jerky van maken door het daarna nog een keer in de oven te doen waardoor het naar bv 500gr gaat, maar de eiwitten blijven er in. Eiwit verdampt niet, eiwit stolt. Alleen het natuurlijk vocht dat er in zit verdampt: kipfilet bevat van nature 75% vocht, 23gr eiwit en 1-2gr vet. Wanneer je een kipfilet van 200gr bakt, verliest je ongeveer 20% vocht. Vlees dat je in stukjes snijdt (van welk dier dan ook), krijgt daardoor een groter oppervlakte, ofwel meer ruimte om zijn vocht te verdampen, waardoor gehakt (of dit nu rund of kip is), meer van de 75% vocht zal verdampen dan de net benoemde 20%. In de 800gr die je eet zit dus 264gr eiwit (12x22), per 100gr, 33gr eiwit.
De kipreepjes, ofwel de 2.5kg zakken worden allemaal op dezelfde manier bewerkt, voordat het bereid wordt. Wat er gebeurt bij het bereiden is dat er bv 200gr bereidt wordt, maar er komt ook 200gr uit als eindproduct (bereid). Dit komt doordat er 1.8gr zetmeel en 0.83gr zout toegevoegd wordt aan de kipfilet, voordat het verhit wordt. De mix van het zout en zetmeel houdt het vocht vast zodat het in de filet blijft. Omdat er geen vochtverlies is, blijft het eiwit rauw gelijk aan eiwit bereidt per 100gr. Waarom wordt dit gedaan? Omdat het een groot voordeel op de beleving van het product heeft: malsheid. Hoe meer vocht een product verliest en hoe minder vet het heeft (kipfilet 1gr vet), hoe droger het wordt. Zo droog jij het kipgehakt uit, echter het vet van de 50% dij compenseert dit weer, ipv het zetmeel-zout. We hebben als test 100% kipfilet gehakt gemaakt, was niet te eten en supermarkt kipgehakt is daarom alleen dijenvlees. (Bij ons 50% kipfilet 50% dij zodat de macro's nog mooi blijven). Of vergelijk maar eigen gebakken kipfilet met de 2.5kg zak qua malsheid en structuur ('droogheid'). Daardoor kun je het ook vanuit bevroren toestand meteen opwarmen zonder eerst te ontdooien als tussenstap, het blijft mals wat het een makkelijk product maakt. Dit is na te lezen op de product pagina, zodat men het product begrijpt voordat het gekocht wordt. In alle eerlijkheid, alles wat we inkopen en zelf laten ontwikkelen, moet kloppen. We verkopen alleen wat we zelf ook zouden kopen. Net als de Argentijnse kipfilets komen deze 2.5kg zakken van ver. Daarom is niet alleen de Argentijnse kipfilet maar ook de 2.5kg zak getest op eiwit hier in Nederland. We hebben het zelf naar een Nederlands lab toegestuurd. Daar kwam inderdaad net als bij de Argentijnse kipfilet rond de 23gr eiwit uit zonder significante afwijking per 100gr product. Deze test zit ergens diep in de mail. Als je deze wilt zien kun je mij het beste even mailen
info@musclemeat.nl .
Het klopt wat je zegt. Als je er tegen op zit veel te eten, of je mag weinig eten, dan kun je kiezen tussen de 133gr versus 200gr. Het grappige is, dat doe ik ook
! Ik eet eigenlijk alle producten van Muscle Meat ook de 2.5kg zakken, zodat ik niks zat raak. Net als chocola elke dag eten, uiteindelijk gaat je het vervelen. Maar mijn voorkeur gaat naar bv kipgehakt, omdat ik nu eenmaal 6000kcal en 400gr eiwit zelf moet eten, wil ik dat het volume minimaal is, anders is het voor mij niet te doen, ook qua tijd niet. Zo drink ik havermout (blender) als voornaamste koolhydraat bron en eet ik bv geen aardappel (echt bergen zijn dat om aan de kcal te komen). Deze koolhydraat vergelijking is ook net als het vlees verhaal: een vocht verhaal. Vocht dat van nature in het product zit. Aardappel zit vol met vocht, weinig kcal, havermout is droog en bevat veel kcal.
(Lekker kort zie ik, nu ik uitgetypt ben
).