Fitness Seller

Misdaad Topic

Bezoekers in dit topic

d2bCzRo.jpg


De koning van NY. :thinking:
 
Het verhaal met die 'Mimi' blijft episch.

Vanaf 6:00
 
Hey Paesano, is Frank Matthews sleeping with the fish? :thinking:
 
Deze seriemoordenaar reist mogelijk al moordend de wereld rond

De Golden State Killer spreekt al jaren tot de verbeelding. De man pleegde minstens twaalf moorden en 45 verkrachtingen in Californië tussen 1976 en 1986, maar niemand weet wie hij is. En mogelijk heeft de man nog veel meer op zijn kerfstok, want kort na zijn moordreeks in de VS werd de Australische staat Victoria geteisterd door bijna identieke aanvallen, vaak op kinderen. Reist deze seriemoordenaar al moordend de wereld rond?

Alles begon op 18 juni 1976. Jane Carson-Sandler ligt ’s ochtends nog wat in bed bij haar 3-jarige zoontje wanneer plots een gemaskerde man in haar kamer staat. Hij houdt een slagersmes in zijn hand en schijnt met een zaklamp in haar ogen. De man bindt Jane vast en verkracht haar voor de ogen van haar zoontje. Jane overleefde de aanval en deed enkele weken geleden haar verhaal in een Amerikaanse talkshow: “Ik ben dankbaar dat ik nog leef”, vertelde ze.

De politie probeert aan de hand van Janes getuigenissen de man te identificeren, zonder succes. Wat volgt is een moordreeks waarbij de bewuste man minstens twaalf moorden pleegt en 45 verkrachtingen. De politie zou hem later beschrijven als “the Original Night Stalker”, “the East Area Rapist” en recenter “the Golden State Killer”.

Aanvankelijk richtte de man zich enkel op vrouwen die alleen of samen met hun kinderen thuis waren. Maar een jaar na zijn eerste slachtoffer begon de Golden State Killer ook koppels aan te vallen. Zo ook Brian en Katie Maggiore in Rancho Cordova, zij werden vermoord terwijl ze hun hond aan het uitlaten waren.

“We dachten dat hij nooit zou stoppen, maar twee maanden later leek het alsof hij verdwenen was”, aldus Carol Daly, gepensioneerd speurder uit het departement Sacramento. Maar niets was minder waar: de Golden State Killer had gewoon zijn gebied in Californië verruimd. Hij begon nu ook toe te slaan in Santa Barbara.

Toen ook in Santa Barbara verschillende moorden gebeurden, legde de politie niet meteen de link met de Golden State Killer. Nooit liet hij vingerafdrukken of een ander spoor achter. In 2001 kon via DNA-materiaal dan toch aangetoond worden dat de moorden door dezelfde persoon werden gepleegd.

In 1986 stopten plots alle moorden en verkrachtingen. Maar in Victoria in Australië begonnen ze juist.

De Australische staat Victoria werd vanaf de 1987 geterroriseerd door een reeks gewelddadige aanvallen, net toen in Californië een einde kwam aan een lange moordreeks. In Australië werd hij ‘Mr Cruel’ genoemd, maar mogelijk waren hij en de Golden State Killer dezelfde persoon.

Omdat de aanvallen zoveel met elkaar gelijk hadden, sloegen de Australische speurders de handen in elkaar met die in de VS. De gelijkenissen tussen de misdaden in de VS en die in Australië bleken akelig treffend, zo namen beide daders vaak tijdens hun aanvallen een pauze om te eten en gebruikten ze dezelfde ingewikkelde knopen om hun slachtoffers vast te binden. Allebei waren ze tevens gewapend met een mes en een pistool en heel vaak waren kinderen en gezinnen het doelwit.

Verder onderzoek bracht nog veel meer gelijkenissen naar boven. Zowel in de VS als in Australië brak de dader eerst in in het huis van zijn slachtoffers, om vervolgens te wachten tot ze thuiskwamen. Ook de robotfoto’s van beide daders leken verdacht veel op elkaar.

In 1991 kwam de misdaadgolf ook in Australië tot een einde. Stierf de moordenaar of zette hij koers naar een ander deel van de wereld? Mocht de dader nog leven, dan zou hij volgens de speurders tussen 60 en 75 jaar oud zijn. Mogelijk schept de samenwerking tussen de Australische en Amerikaanse politiediensten straks meer duidelijkheid.

Onlangs werd het verhaal van de Golden State Killer nieuw leven ingeblazen met de documentaire ‘Unmasking a Killer’. De documentairemakers laten speurders en slachtoffers aan het woord en geven de kijkers een uitgebreide inkijk in het dossier.
 
12 moorden en 45 verkrachtingen later, heeft politie mogelijk ‘Golden State Killer’ gevat
De politie van de Amerikaanse stad Sacramento heeft de ‘Golden State Killer’ gevat, dat melden lokale media. De man wordt verdacht van minstens 12 moorden, 45 verkrachtingen en meer dan 100 inbraken tussen de jaren 1976 en 1986. Toch slaagde de politie er nooit in om hem te vatten, het spoor liep telkens dood. Tot nu. Woensdagavond volgt een persconferentie met meer details over de arrestatie.

De verdachte die werd aangehouden woont in Sacramento, de hoofdstad van Californië. Volgens een bron kreeg de politie de man op het spoor na nieuw onderzoek door Anne Marie Schubert, het plaatstelijke hoofd van justitie. Het zou gaan om de 72-jarige Joseph James DeAngelo. De politie bevestigt dat nieuws nog niet, maar woensdagavond volgt een persconferentie waar mogelijk meer details worden vrijgegeven over de aanhouding.

De ‘Golden State Killer’, ook gekend als de ‘East Area Rapist’ en de ‘Original Night Stalker’, is een gewelddadige seriemoordenaar en -verkrachter. Een gewetenloze dader, maar vooral een man die er jarenlang in slaagde om door de mazen van het net te glippen. De politie kreeg er maar geen vat op, het spoor liep telkens dood. Tot nu: verschillende FBI-agenten uit Sacramento County en Zuid-Californië gingen vanochtend een huis binnen in Citrus Heights, nabij de stadsgrens met Roseville. Joseph James DeAngelo heeft daar minstens twintig jaar gewoond, blijkt uit het openbare register. DeAngelo staat in het gevangenisregister van Sacramento County aangeduid als een verdachte van twee moorden, maar mogelijk heeft de man nog veel misdrijven op zijn kerfstok staan.

Het begon in 1976. Op 18 juli treft Jane, een vrouw uit Sacramento, een gemaskerde man aan in de deuropening van haar slaapkamer. Hij heeft een groot slagersmes en een zaklamp in de hand. Hij bindt haar vast en verkracht haar. De start van een reeks gruwelijke feiten.

Zijn eerste dodelijke slachtoffers vielen in februari 1978. Brian en Katie Maggiore zagen tijdens een wandeling met de hond hoe hij probeerde binnen te dringen in hun huis in Rancho Cordova. Het zou hen uiteindelijk het leven kosten.

“Al die verkrachtingen, dan die moorden… Wij dachten dat hij nooit zou stoppen”, zegt Carol Daly, gepensioneerd speurder uit het departement Sacramento. “Maar twee maanden na de zaak-Maggiore leek het alsof hij plots verdwenen was.”

Maar dat was alleen maar schijn. De zogenaamde East Area Rapist was gewoon naar een andere regio in Californië getrokken: Santa Barbara. Toen daar in december 1979 de eerste slachtoffers vielen, legde de politie echter niet meteen de link.

De dader hield wel eenzelfde patroon aan, maar liet nooit een steek vallen. Nooit liet hij vingerafdrukken achter. Nooit had iemand bewijzen. Hij kreeg er de bijnaam Original Night Stalker en zou nog tot in mei 1986 zijn slag kunnen slaan.

“Het waren vaak zeer koude, zeer gewelddadige misdaden”, zegt onderzoekster Erika Hutchcraft. “De gruwelijkste zaken die ik ooit heb moeten onderzoeken.”

Pas in 2001 kon DNA-materiaal aantonen dat eerdere vermoedens klopten: de East Area Rapist en de Original Night Stalker waren dezelfde persoon. Hij kreeg de naam Golden State Killer.

Maar zijn echte identiteit kon tot op heden niet achterhaald worden. Speurders hebben enkel kleine details over zijn uiterlijk en een robottekening van een vrouw die bijna slachtoffer werd.

Toch weigert de politie na al die jaren de hoop op te geven. In 2016 loofde de FBI nog een beloning van 50.000 dollar uit aan iedereen die informatie kon geven die tot zijn arrestatie zou leiden. Als hij nog in leven is, moet de Golden State Killer nu tussen de 60 en 75 jaar oud zijn.

Dit jaar komt er bovendien een boek en een televisieserie uit over de zaak, wat voor nieuwe aandacht zal zorgen. En dat geeft nieuwe hoop. “Hij moet een van de meest geslepen criminelen aller tijden zijn”, zei gepensioneerd rechercheur Ray Biondi. “Het is verbijsterend dat hij zo veel misdaden heeft begaan zonder één fout te maken.”
 
Ze hebben toch DNA?

relatively nice guy, would occasionally have cursing outbursts you can hear down the street.


in mijn buurt zou je dan een freakshow zijn
 
Back
Naar boven