- Lid geworden
- 11 okt 2002
- Berichten
- 6.844
- Karma
- 25
Zoals sommigen wel weten ben ik bezig het boek "Protein Power LifePlan" door te lezen. Het gaat in op moderne beschavingsziekten en staat voor om terug te grijpen naar de voedingswijze van onze oerouders, maw het paleodieet op te pakken.
Nu staat er aan het eind van elk hoofdstuk een samenvatting en ik dacht dat het wel leuk zou zijn dat in het NLs te vertalen, ook voor me zelf om de stof wat beter in mijn hoofd te krijgen (ben beetje vergeetachtig typje!)
Dus... hier is de samenvatting van het eerste hoofdstuk over de mens als jager(-verzamelaar).
Iets wat er niet in staat, maar ik het vermelden waard vind, is dat men foutievelijk aannam dat mensen vooral verzamelaars waren en dat dit dan plantaardig materiaal betrof. Later is onderzoeksmateriaal weer eens grondig nagespit en wat bleek: het verzamelen van dierlijke voeding zoals insekten, ongewervelden, kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen is door (misschien vegetarische?) onderzoekers onder 'plant'aardige voedign geschaard... ja zo lust ik er ook nog wel een!
Ook interessant was bijv dat men er achter kwam dat onze jagende voorouders zo bedreven waren in het maken van stenen werktuigen dat ze die niet meesleepten maar ter plekke even maakten. Dat kan alleen voortkomen uit een enorme ervaring met de jacht... ergo: onze oerouders waren echt geen planteneters maar voornamelijk jagers en verzamelaars van dierlijke voeding!
Hier komt ie dan:
Bron: MR Eades & M Dan Eades: The Protein Power Lifeplan
1 Man the hunter – De mens als jager
Er is een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs die er op wijst dat mensen en hun voorgangers de mens-achtigen vlees hebben gegeten. Alles wijst er op dat mensen en hun voorlopers al 3 miljoen jaar overwegend jagers en in iets mindere mate verzamelaars zijn geweest. In de loop van miljoenen jaren is door natuurlijke selectie en menselijke ontwikkeling onze stofwisseling aangepast aan een oeroud dieet dat schijnt te hebben bestaan uit 65% voedsel van dierlijke herkomst en 35% plantaardige.
Pas 10.000 jaar geleden (op zijn vroegst!) zijn we gestopt met rondtrekken en zijn we ons met landbouw bezig gaan houden om granen te telen en hebben vanaf die tijd ook granen opgenomen in onze voeding.
De veranderingen in onze stofwisseling die nodig zijn om zich aan dit nieuwe soort voedsel aan te passen hebben op zijn minst een paar duizend generaties nodig (maw rond veertig- of vijftigduizend jaar). We zijn er dus nog niet en dat zal nog wel enige tijd vergen.
Het eten van granen maakte het mensen mogelijk om grote gemeenschappen te vormen en daarmee ook grote beschavingen op te bouwen, maar dat had wel zijn prijs voor individuele leden van de groep. Terwijl we wel kunnen overleven op een dieet dat op granen gebaseerd is, is dat niet het allerbeste soort dieet voor de species Homo sapiens; alle gevonden fossielen na die tijd wijzen er op dat na de introductie van landbouw de gezondheid, lengte en botstructuur [stature = ?] en levensduur heel sterk afnam.
In de laatste eeuw van onze Westerse wereld is dankzij een algehele toename van de eiwitconsumptie is dat weer enigszins verbeterd, maar omdat we nog steeds zwaar leunen op granen als voedselbron, blijft de metabolische [stofwisselings-]gezondheid achter. We worden als gemeenschap geplagd met epidemieën van diabetes (suikerziekte), hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en obesitas [vetzucht]. Al deze ziekten hebben we geërfd zodra onze voorouders hun succesvolle jaag-en-verzamel levensstijl inruilden voor de verslavende lokroep van granen (waarvan de consumptie de narcotische centra van de hersenen stimuleert [heeft een opioide werking]
In onze medische praktijk [die van de Eades] zorgen we voor mensen die al deze moderne ziekteverschijnselen vertonen. Om weer gezond te worden stellen we een terugkeer voor naar de basale voedingsprincipes van onze jagende en verzamelende voorouders door hen een dieet voor te schrijven van voedsel met een hoge nutriënt-dichtheid: vlees, vis en gevogelte, rijk aan eiwitten en hoog-kwalitatieve vetten; vruchten, bessen en groenten die rijk zijn aan anti-oxydantia en kankerwerende stoffen en het beperken van de voedingsmiddelen die onze voorouders nooit gekend hebben: granen, geraffineerde suikers en andere vormen van geconcentreerd zetmeel.
Espi
Nu staat er aan het eind van elk hoofdstuk een samenvatting en ik dacht dat het wel leuk zou zijn dat in het NLs te vertalen, ook voor me zelf om de stof wat beter in mijn hoofd te krijgen (ben beetje vergeetachtig typje!)
Dus... hier is de samenvatting van het eerste hoofdstuk over de mens als jager(-verzamelaar).
Iets wat er niet in staat, maar ik het vermelden waard vind, is dat men foutievelijk aannam dat mensen vooral verzamelaars waren en dat dit dan plantaardig materiaal betrof. Later is onderzoeksmateriaal weer eens grondig nagespit en wat bleek: het verzamelen van dierlijke voeding zoals insekten, ongewervelden, kleine zoogdieren, amfibieën en reptielen is door (misschien vegetarische?) onderzoekers onder 'plant'aardige voedign geschaard... ja zo lust ik er ook nog wel een!
Ook interessant was bijv dat men er achter kwam dat onze jagende voorouders zo bedreven waren in het maken van stenen werktuigen dat ze die niet meesleepten maar ter plekke even maakten. Dat kan alleen voortkomen uit een enorme ervaring met de jacht... ergo: onze oerouders waren echt geen planteneters maar voornamelijk jagers en verzamelaars van dierlijke voeding!
Hier komt ie dan:
Bron: MR Eades & M Dan Eades: The Protein Power Lifeplan
1 Man the hunter – De mens als jager
Er is een overweldigende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs die er op wijst dat mensen en hun voorgangers de mens-achtigen vlees hebben gegeten. Alles wijst er op dat mensen en hun voorlopers al 3 miljoen jaar overwegend jagers en in iets mindere mate verzamelaars zijn geweest. In de loop van miljoenen jaren is door natuurlijke selectie en menselijke ontwikkeling onze stofwisseling aangepast aan een oeroud dieet dat schijnt te hebben bestaan uit 65% voedsel van dierlijke herkomst en 35% plantaardige.
Pas 10.000 jaar geleden (op zijn vroegst!) zijn we gestopt met rondtrekken en zijn we ons met landbouw bezig gaan houden om granen te telen en hebben vanaf die tijd ook granen opgenomen in onze voeding.
De veranderingen in onze stofwisseling die nodig zijn om zich aan dit nieuwe soort voedsel aan te passen hebben op zijn minst een paar duizend generaties nodig (maw rond veertig- of vijftigduizend jaar). We zijn er dus nog niet en dat zal nog wel enige tijd vergen.
Het eten van granen maakte het mensen mogelijk om grote gemeenschappen te vormen en daarmee ook grote beschavingen op te bouwen, maar dat had wel zijn prijs voor individuele leden van de groep. Terwijl we wel kunnen overleven op een dieet dat op granen gebaseerd is, is dat niet het allerbeste soort dieet voor de species Homo sapiens; alle gevonden fossielen na die tijd wijzen er op dat na de introductie van landbouw de gezondheid, lengte en botstructuur [stature = ?] en levensduur heel sterk afnam.
In de laatste eeuw van onze Westerse wereld is dankzij een algehele toename van de eiwitconsumptie is dat weer enigszins verbeterd, maar omdat we nog steeds zwaar leunen op granen als voedselbron, blijft de metabolische [stofwisselings-]gezondheid achter. We worden als gemeenschap geplagd met epidemieën van diabetes (suikerziekte), hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en obesitas [vetzucht]. Al deze ziekten hebben we geërfd zodra onze voorouders hun succesvolle jaag-en-verzamel levensstijl inruilden voor de verslavende lokroep van granen (waarvan de consumptie de narcotische centra van de hersenen stimuleert [heeft een opioide werking]
In onze medische praktijk [die van de Eades] zorgen we voor mensen die al deze moderne ziekteverschijnselen vertonen. Om weer gezond te worden stellen we een terugkeer voor naar de basale voedingsprincipes van onze jagende en verzamelende voorouders door hen een dieet voor te schrijven van voedsel met een hoge nutriënt-dichtheid: vlees, vis en gevogelte, rijk aan eiwitten en hoog-kwalitatieve vetten; vruchten, bessen en groenten die rijk zijn aan anti-oxydantia en kankerwerende stoffen en het beperken van de voedingsmiddelen die onze voorouders nooit gekend hebben: granen, geraffineerde suikers en andere vormen van geconcentreerd zetmeel.
Espi
Laatst bewerkt: