1. (werkt op alle apparaten, ook desktop, behalve iphone/ios)

  Ontzet Notitie

10 grootste fouten bij strongman

Topic in 'Post Je Eigen Artikels' gestart door prosteenstoter, 10 mei 2016.

Bezoekers aanwezig in Topic (Leden: 0, Gasten: 1)

 1. prosteenstoter

  prosteenstoter Ripped Bodybuilder Topic Starter

  Berichten:
  3.518
  Leuk Bevonden:
  479
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  235
  Lengte:
  1m91
  Massa:
  117kg
  Vetpercentage:
  25%
  Ik doe nu bijna 10 jaar aan Strongman, met wisselend succes, maar zie mijzelf in ieder geval wel als een kenner en heb heeeel veel wedstrijden gezien en gevolgd. Vandaar dat ik dit geschreven heb (eigenlijk vooral voor een vriend die wil beginnen) maar ik wilde het graag delen!


  Grootste fouten bij Strongman:

  1. Te veel focus op PR’s op de max oefeningen: Vaak zie je strongmen te veel tijd stoppen puur in het sterker worden op de log/deadlift. Dit zijn vaak maar 2 van de 6 events, dus verdeel je aandacht beter. Ook al vind je niet alle events even leuk, zorg dat je compleet bent!

  2. Te veel focus op zware gewichten: techniek is essentieel en techniek train je het best tussen de 60 en 80%! Daarnaast is strongman sowieso allastig om van te herstellen, laat staan als je elke oefening maximaal gaat. Ook train je techniek en vaardigheden het best in meerdere sets en dat gaat niet tot nauwelijks als je steeds tot het gaatje gaat!

  3. Te weinig focus op atletische training: te veel strongmen trainen als bodybuilders/powerlifters, terwijl atletisch vermogen bijna even belangrijk is! Je hoeft geen crossfitter of marathon loper te zijn maar je moet wel explosief en mobiel zijn en in het bezit van een redelijke conditie!

  4. Je grip negeren: vaak zijn mensen of van nature goed in grip en vinden het leuk, óf zijn er van nature slecht in en negeren het volledig. Zeker als je kleine handen hebt en/of redelijk zwaar bent wordt je grip minder. Zorg dat je hier veel aandacht aan besteedt: je zult de grip events dan niet winnen maar het kan veeeeel punten schelen!

  5. Te veel focus op “minder belangrijke” oefeningen: in strongman is alles belangrijk: kracht, conditie, massa etc… Er is dus voor bijna elke oefening wel een nut, variërend van curls en bench press tot sprints en zwemmen. Echter, denk na over hoeveel, wanneer en waarom in plaats van blindelings te doen wat je goed lijkt en/of wat je leuk vind!

  6. Negeren basis oefeningen: als het strongman seizoen begint wordt de squat of bench vaak genegeerd, met als resultaat een achteruitgang in algemene power! Je kan deze lifts (en anderen) best naar de achtergrond verplaatsen maar ze totaal negeren kan (zeker als natural) grote nadelige gevolgen hebben!

  7. Te grote veranderingen in gewicht: Vaak zie je dat mensen te veel veranderen in gewicht voor een wedstrijd… Of ze willen een zware wedstrijd doen en worden moddervet, of ze willen een betere conditie en meer snelheid maar verliezen daarbij massa. Het is goed om aan je zwaktes te werken maar vergeet ook niet je krachten te behouden… Alles op zijn tijd!

  8. Te gek gaan op trainingen: dit is binnen alle “gym-sporten” een probleem maar bij strongman al helemaal. Helemaal wild worden op een 300+ yoke of 150+ stone is leuk en moet af en toe kunnen maar zeker in wedstrijdvoorbereiding is het een onnodige belasting van je CNS en brengt daarbij een groot blessure risico met zich mee!

  9. Onnodige “ego lifts”: dit geld zowel op trainingen als op wedstrijden. Soms doet je trainingspartner op een training meer dan jij die dag kan, prima: train harder en slimmer en ook jij zult dat bereiken. Daarnaast is een wedstrijd een wedstrijd over vele onderdelen. Vaak zie ik mensen dood gaan voor een extra meter op de yoke of voor 10kg meer op de deadlift terwijl dit geen enkel punt oplevert. Denk hierbij na of dit het je waard is! Soms wel (bijv. op je 1e wedstrijd of als de wedstrijd sowieso een strijd tegen jezelf is) maar soms ook niet.

  10. Geen of slecht materiaal hebben: zorg op een wedstrijd voor een goede belt, goede schoenen en eventueel ander materiaal zoals wrist straps, magnesium etc… Dit is extreem belangrijk en kan grote verschillen maken! Kleiner en goedkoper materiaal zoals magnesium of hars kan je meestal wel lenen maar dit brengt onnodige stress en een slechtere voorbereiding met zich mee!
   
  Sanca Magni vindt dit leuk.
 2. tymboo

  tymboo Colossal Veteran Elite Member Challenge Winner +10 jaar member

  Berichten:
  13.806
  Leuk Bevonden:
  5.016
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  114.907
  Lengte:
  1m87
  Massa:
  120kg
 3. girovaki

  girovaki Competitive Bodybuilder

  Berichten:
  2.709
  Leuk Bevonden:
  216
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  11.843
  Lengte:
  1m87
  Massa:
  105kg
  Vetpercentage:
  15%
  Mooie basisrichtlijnen domie!
   

Deel Deze Pagina

 1. Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, uw ervaring aan te passen en u ingelogd te houden als u zich registreert.
  Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
  Ontzet Notitie