AndroidHealthClinic

4 Cholesterol: the good, the bad and the ugly

Bezoekers in dit topic

Esperantisto

Freaky Bodybuilder
15 jaar lid
Lid sinds
11 okt 2002
Berichten
6.844
Waardering
25
H4 Cholesterol: the good, the bad and the ugly
Bron: MR Eades & M Dan Eades: The Protein Power Lifeplan

In de laatste 10 jaar heeft het medisch-farmaceutische complex cholesterol gedemoniseerd alsof het een seriemoordenaar zou zijn en niet de “natuurlijk voorkomende en noodzakelijke” stof die het in werkelijkheid is. De druk om de cholesterolspiegel te verlagen heeft geresulteerd in ‘veilige’ normaalniveaus, die 40% van de volwassen Amerikaanse bevolking zou noodzaken tot het innemen van krachtige en potentieel gevaarlijke cholesterol-verlagende medicijnen om hen te ‘beschermen’ tegen het risico op hart- en vaatziektendoor een te hoog cholesterolgehalte.

Wat is cholesterol? Verre van een soort chemische crimineel, komt deze wasachtige alcohol (het is geen vet!) voor in elke cel van elk orgaan en weefsel in het menselijk lichaam.
Cholesterol heeft een meervoudige functie, waaronder het vorm en structuur geven aan de celwand en de ruwe grondstoffen leveren om de coïtushormonen, ‘jeugd’hormonen en andere hormonen die ervoor zorgen dat we tegen stress bestand zijn en ontstekingen verminderen. Zonder voldoende cholesterol kan het lichaam onvoldoende versleten of beschadigde cellen vervangen en vernieuwen, daar het maken van een nieuwe cel het aanmaken van een nieuwe celwand vereist, waarbij cholesterol een vitale rol speelt. Zonder nieuwe cellen wordt het lichaam oud en zal het sterven.

Het overgrote deel van de cholesterol in het bloed (ongever 80%) wordt door de eigen lever geproduceerd. Slechts ongever 20% staat in verband met de cholesterol die u via de voeding inneemt. In feite kan het lichaam aanvoelen hoeveel cholesterol het via de voeding binnenkrijgt en zal dan de eigen aanmaak van cholesterol zo nodig naar beneden of naar boven aanpassen.

Genoeg cholesterol binnenkrijgen via de voeding is van groot belang om een goed humeur te bewaren. Zonder voldoende cholesterol worden zowel mensen als dieren depressief, gedeeltelijk omdat onze hersenen een enorme hoeveelheid cholesterol bevatten. Wanneer het niveau aan cholesterol in het bloed te laag wordt, is dat even gevaarlijk voor onze gezondheid als wanneer het te hoog is. De mortaliteit is het laagste bij mensen die een totaalcholesterol gehalte hebben van tussen 160 en 220 mg/dl (bloed? = serumcholesterol) en dit is waar we zoveel mogelijk naar streven en waar mensen die onze voedingsadviezen volgen automatisch op uitkomen.

Krachtige cholesterol-verlagende medicijnen innemen om een risico-verlaging te beriken heeft in klinisch onderzoek nog nooit tot een verlaagde mortaliteit geleid. In feite bleek dat er bij de grootste onderzoeken, significant MEER mensen overleden die deze medicijnen innamen, dan bi de groep die dat niet deed. Ze stierven dan wel niet aan een hartaanval, maar dood is dood, welke oorzaak het ook mag zijn. En die cholesterolverlagende medicijnen hebben flink wat nadelige neveneffecten, zoals het vernietigen van spierweefstel en leverschade. De statins in het bijzonder, zorgen voor een complete stillegging van de produktie van een van de meest essentiële co-enzymen (co-enzym Q10), die uitgerekend een belangrijke functie heeft bij het verbeteren van de mogelijkheid van de hartspier om energie te genereren.

Co(enzym)-Q10 is een anti-oxydant die het hart tegen schade kan beschermen. In Japan wordt coQ10 zelfs voorgeschreven om ‘congestive heart failure’ (vert?) te behandelen, wat het uitstekend kan doen in hogere doses. Mensen die dergelijke statines innemen of hebben gedaan, zouden in ieder geval extra co-Q10 in moeten nemen (tenminste 100 tot 300 mg/dag in olie-vorm) om het verdwijnen van het eigen co-Q10 tegen te gaan.

Het meten van individuele cholesterol types (LDL, HDL) is in de laatste 5 (nu 8-9) jaar enorm verbeterd. Terwijl men eerst alleen het totaal cholesterol kon meten en later het goede (HDL) en slechte (LDL), kan men nu onderscheid maken in een dozijn aantal subtypes cholesterol. Maart terwijl dit wel van belang kan zijn in het onderzoekslab, is het voor de ‘man in de straat’ slechts van te belang te weten, wat hen nu een groter risico op een hartaanval geeft en wat dit risico vermindert.

Recent onderzoek wijst aan dat de twee meest voorspellende waarden voor een hartaanval niet het totaal aan cholesterol is en zelfs niet eens het ‘slechte’ LDL, maar het gehalte aan ‘triglyceriden’ en de hoeveelheid ‘goed’ HDL-cholesterol.

Hoe lager de ratio triglyceride: HDL is, des te lager uw risico op hart- en vaatziekten. Een warde van 5 wordt als drempelwaarde gezien. Is de waarde hoger, dan loopt u een risico, is de waarde lager dan neemt het risico af. Hoe hoger, des te groter het risico en vice versa. Mensen, die onze voedingsadviezen ter harte nemen, hebben meestal waarden die ver onder 5 en zelfs onder 2 liggen.

We zien slechts heel zelden een lichte verhoging van de hoeveelheid LDL-cholesterol, wat uiteraard nogal alarmerend kan zijn voor onze patiënten. Echter, een kleine verhoging is niet gevaarlijk. Er zijn namelijk twee typen LDL-cholesterol. Een klein, zwaar type en een groter, volumineuzer type. Onderzoek heeft aangetoont dat vooral het kleine type atherosclerose bevordert (verharden van de vaatwanden) terwijl het volumineuzere tyope dat niet doet.

Op een dieet met weinig vet en veel koolhydraten (wat ironisch genoeg vaak wordt voorgeschreven om het cholesterolniveau te verlagen), neemt juist het aandeel van dit zwaardere type LD_lcholesterol toe, wat elke mogelijke afname in het totaalgehalte aan cholesterol teniet doet.

Echter, met een dieet dat meer vet en minder KH bevat, zal het lichaam vooral het volumineuzere ongevaarlijke LDL produceren, waarmee het risico op hart- en vaatziekten verder verlaagd wordt.

Door eenvoudigweg minder zetmeel en suikers en meer goede, hoogwaardige vetten te eten, kunt u bereiken dat het totaalcholesterol, triglyceriden, het ‘slechte’ LDL-cholesterol verlaagd wordt en het gehalte aan ‘goed’ HDL cholesterol verhoogd wordt en daarmee het risico op hart- en vaatziekten sterk reduceren, zonder dure en potentieel gevaarlijke medicijnen te gebruiken.


Je kunt nu echt wel zien dat deze mensen arts zijn... valt me ook op dat ze wel heel erg veel reclame voor zichzelf maken.. zo uniek is hun zienswijze nu ook weer niet. Je ziet dat ook terug op hun webstek : www.eatprotein.com, ze schijnen vorig jaar 27 miljoen USD verdiend te hebben met al hun boeken en produkten.

Dan was Atkins lange tijd een stuk minder commercieel bezig, dat is bij hem pas de laatste 10 jaar of zo geworden. Echter, ik vind het verhaal van deze mensen een heel stuk doorwrochter, ze leggen ook meer nadruk op inname van groenten en fruit en wijzen op het grote belang van lichaamsbeweging.
 
Laatst bewerkt:
Back
Naar boven