XXL Nutrition

Agemanagement..Wat is zinvol om de tand des tijds enigzins te controleren?

Bezoekers in dit topic

Ik doe mee ;) Zal er eens aan beginnen.
 
Hoe het verouderingsproces vertragen? (Agemanagement)

Het komt op 1 ding neer hierbij. In elke cel zit je dna in de vorm van een chromosoon en aan het uiteinde van elk chromosoon zit een telomeer. Deze beschermd je dna en dus genen tegen beschadiging. Elke keer je cel deelt wordt je telomeer korter. Hoe korter deze wordt hoe meer kans je krijgt op beschadiging van je dna. Door beschadiging van je dna zullen bepaalde functies in je lichaam minder goed werken. Tot uiteindelijk teveel van je cellen een te kort telomeer hebben zodat de cel afsterft en jijzelf ook.

Dus het doel is het verkorten van je telomeren te vertragen zodat het herstelproces van je dna optimaal blijft en celsterfte beperkt. Nu je telomeer kan ook maar zoveel doen. Sommige stoffen kunnen je dna ernstig beschadigen zodat het niet meer gerepareerd kan worden, zelfs met een langere telomeer. Een balans in voeding, training, ontspanning, plezier en dus hormonen is belangrijk.

Het gaat allemaal om bescherming van het lichaam en dus je cellen. En je lichaam heeft buiten je telomeren nog beschermende stoffen. Oestrogeen is zo een stof. Ooit afgevraagd waarom vrouwen langer leven? Omdat zij meer oestrogeen hebben en deze zorgt ervoor dat je telomeren minder snel verkorten door je cellen te beschermen tegen hormonen zoals testosteron. Beiden kunnen je cellen beschadigen waardoor deze gaat delen en zo je telomeer verkorten. Vrije zuurstof radicalen zijn weer andere schadelijke stoffen. Deze kunnen verschillende stoffen in het lichaam zijn en anti-oxidanten beschermen tegen deze weer. Dit zijn maar 2 stoffen van vele die het kunnen, maar wel 2 belangrijke stoffen.

Anti-oxidanten, deze zorgen ervoor dat je cellen beschermd zijn tegen oxidatie door deze vrije zuurstof radicalen. Nu als je voldoende groenten (300gram/dag) en fruit (2 a 3 stuks) eet en varieert dan krijg je genoeg van deze anti-oxidanten binnen. Teveel anti-oxidanten hebben ook een negatief effect. Bepaalde vrije zuurstof radicalen hebben ook een doel in je lichaam. Spiergroei kan positief beïnvloed worden door sommige. Dus een goede balans is hierin belangrijk. Net hetzelfde als bij testosteron. Als je meer testosteron in je lichaam hebt moet je ook meer oestrogene stoffen hebben voor bescherming van de cellen.

Nu ik zeg oestrogene stoffen omdat je endogene (lichaamseigen) oestrogenen (estradiol, estrone en estriol) niet de enigste stoffen zijn met een oestrogene werking. Fyto-oestrogenen zijn stoffen uit planten (fruit en groenten dus ook) die op lichaamseigen oestrogenen lijken maar niet altijd over dezelfde activatie van je oestrogeenreceptor beschikken. Zoals je weet kan teveel oestrogeen (zoals de pil) voor ongewenste effecten zorgen, zoals kanker. Nu fyto-oestrogenen veroorzaken dit niet en beschermen zelfs tegen kanker. De hoeveelheden in je voeding zijn vrij miniem, maar belangrijk voor de gezondheid van je lichaam. Zonder deze stoffen heb je meer kans op kanker en dna beschadiging.

Het toevoegen van extracten met deze fyto-oestrogenen voor langere periode is niet aan te raden. Omdat extracten zeer hoge dosissen bevatten van deze fyto-oestrogenen. In elke plant komen er verschillende soorten voor die dan weer verschillen in kracht (hoe goed ze hechten aan de receptor).
Het gaat dus allemaal om je balans bereiken en behouden. Verschillende groenten en fruit bevatten verschillende soorten anti-oxidanten en fyto-oestrogenen in weer verschillende concentraties. Dus bepaalde fruit en groenten zijn gezonder voor het lichaam.

Met voldoende beweging, training, rust, plezier en een uitgebalanceerde voeding kan je dit perfect bereiken. Het toevoegen van plantenextracten en andere supplementen kan je balans positief of negatief beïnvloeden.




Wat kan er gebeuren met je hormoonaanmaak als je ouder wordt en wat kan je er aan doen?​

Als je lichaam uit balans is dan is dit hormonaal. Elke reactie in je lichaam heeft een invloed op je hormonen. Ze sturen alles, zij zijn de boodschappers van je lichaam. Zij zetten alles in werking en onderhouden je functies. Je dna bepaald eerst je hormoonaanmaak. Deze zegt tegen je lichaam wat er moet aangemaakt worden en hoeveel. Het bepaald de kenmerken en en de werking van je lichaam. Een balans hierin en een optimale aanmaak is dus nodig voor een vitaal en gezond leven. Dus als er dna beschadigd wordt zullen die processen ook weer beïnvloed worden. Als je te weinig van bepaalde aminozuren, vitaminen, mineralen, vetten, eiwitten, koolydraten of water binnen krijgt dan gaat je lichaam de stoffen niet in voldoende mate hebben om je hormoonaanmaak op pijl te houden. Verkeerde voeding zoals teveel suikers of bepaalde vetten hebben een negatieve invloed hierop. En 1 van de belangrijkste vitaminen en vetzuren hebben de meeste mensen een te kort aan. Vitamine D, deze kunnen we alleen voldoende aanmaken uit zonlicht. En omega 3, is alleen in voldoende mate te verkrijgen uit vis of walnoten. In boter wordt deze nu ook toegevoegd en in melkproducten kan je het ook terugvinden, maar niet voldoende. Deze middelen kunnen gesuplementeerd worden, maar naar natuurlijke bronnen gaat toch een voorkeur naar uit.

Nu het interessante aan bepaalde vitaminen en vetzuren is dat ze direct kunnen interacteren met sommige hormoonreceptoren. Ook beinvloeden ze de werking van bepaalde enzymen die hormonen omzetten. Geconjugeerd linoleenzuur bv. interacteert met het aromatase enym en de oestrogeenreceptor. Vitamine D ook, maar niet overal. Alles is nog niet bekend over de juiste interactie met elke receptor en enzymen. Maar dit hebben ze in bepaalde onderzoeken al kunnen vaststellen. Een receptor kan je zien als een sleutelgat en in sommige sleutegaten kan je andere sleutels insteken en toch wat mee draaien. Soms werkt deze volledig en soms gedeeltelijk. Dus verschillende moleculen passen op verschillende receptoren.


Welke hormonen zijn belangrijk bij man en vrouw?​

Door veroudering ga je dus meer schade aan je dna krijgen en gaat de aanmaak van je hormonen en enzymen (P450 cytochroom) beinvloed worden. Bij mannen zal testosteron dalen over tijd en bij vrouwen de aanmaak van oestrogeen en progsteron. Bij beiden daalt de aanmaak van groeihormoon geleidelijk aan. Dus de aanmaak van je hormonen en werking van je enzymen wordt dus deels beinvloed door het verouderingsproces, maar ook door omgevingsfactoren, voeding en beweging.

Bij mannen als testosteron te laag is kan je dus eerst een proberen je voeding aan te passen en vitamine D toe te voegen. De anti-oestrogene werking zal je testosteron aanmaak verhogen. Moest dit niet lukken zijn er nog altijd planten die stoffen bezitten die met het aromatase enzym interacteren en blokkeren. Je moet hier wel mee oppassen want je lichaam heeft oestrogeen nodig zoals ik voordien heb uitgelegd, zelfs om coïtussuele functies te ondersteunen. Ook reguleert het je vochtaanmaak en beschermd zo je gewrichten. Het toevoegen van testosteron is ook een mogelijkheid, maar hier moet je mee oppassen dat je oestrogeen niet te hard stijgt. De verhouding is hierbij belangrijk. Ook beinvloed je hierbij de werking van je enzymen. De voorkeur gaat hierbij dus weer naar natuurlijke, stimulerende bronnen eerst.

Vrouwen kunnen plantextracten toevoegen die fyo-oestrogenen bevatten, zelfs fyto-progestogenen. Beide kunnen van pas komen na de overgang omdat de oestrogeen en progesteron aanmaak in de eierstokken stopt. Dit heeft invloed op de schildklier. De schildklier heeft oestrogeen nodig voor optimaal jodium op te nemen. Hieruit worden de schildklierhormonen gemaakt.



Bronnen:
-Inhibition of steroid 5 alpha-reductase by specific aliphatic unsaturated fatty acids.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1132824/

-Conjugated Linoleic Acid Blocks Estrogen Signaling in Human Breast Cancer Cells
[Link niet meer beschikbaar]

-Anti-estrogenic Effects of Conjugated Linoleic Acid through Modulation of Estrogen Receptor Phosphorylation
http://www.springerlink.com/content/l18u2616r2422504/

-Geen krachtiger natuurlijk anti-oestrogeen dan mangosteen(J Nat Prod. 2008 Jul;71(7):1161-6.)
http://www.ergogenics.org/supplement171.html

- Dierstudie: gember werkt als clomid (Iranian Journal of Reproductive Medicine Vol.7. No.1. pp: 7-12, Winter 2009.)
http://www.ergogenics.org/supplement180.html

-Champignon remt aromatase (Cancer Res. 2006 Dec 15;66(24):12026-34.)
http://www.ergogenics.org/voeding42.html

-White button mushroom phytochemicals inhibit aromatase activity and breast cancer cell proliferation.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?Db=pubmed&Cmd=ShowDetailView&TermToSearch=11739882

-Interaction of estrogenic chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor beta.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9751507

-Plant foods and oestrogen receptor α- and β-defined breast cancer: observations from the Malmö Diet and Cancer cohort
http://carcin.oxfordjournals.org/content/29/11/2203.abstract

-Vitamine D
http://www.ergogenics.org/556.html

-Vis & Visolie/Omega-3
http://www.ergogenics.org/498.html

-Omega-3 Fatty Acids
http://www.tufts.edu/med/nutrition-infection/hiv/health_omega3.html

-Plant Estrogens - Phytoestrogens
http://www.medicineonline.com/articles/P/2/Plant-Estrogens/Phytoestrogens.html

-Thyroid gland function in ovariectomized ewes exposed to phytoestrogens.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12270220

-Gynecological efficacy and chemical investigation of Vitex agnus-castus L. fruits growing in Egypt.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18415863

-Isolation of linoleic acid as an estrogenic compound from the fruits of Vitex agnus-castus L. (chaste-berry).
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14974442

-First Discovery of the Female Sex Hormone Progesterone in a Plant
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/02/100204144815.htm-

-Evaluation of estrogenic activity of plant extracts for the potential treatment of menopausal symptoms.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11368622

-Cytochroom-P450 afhankelijk geneesmiddelmetabolisme: invloed van genetische aanleg, co-medicatie, ziekte, dieet en roken op CYP-enzymactiviteit
http://home.planet.nl/~timlin/art05.htm

-Get to Know an Enzyme: CYP3A4
http://www.pharmacytimes.com/issue/pharmacy/2008/2008-09/2008-09-8687
 
Yes! Een artikel van cools, super artikel. Als ik me goed herinner heb jij een medische opleiding toch?
Als je 'm nog uit wilt breiden met onderzoeken etc graag!
 
Normaal gezien wou ik biologie gaan studeren, maar door ziekte zit ik nu al een heel jaar thuis. En ipv medische opleiding, medische problemen dus :) Maar ik heb dus ook veel tijd en de drijfveer gehad om research naar zulke dingen te doen ;) En ik heb dus ook tijd om het artikel uit te breiden.

Maar de essentie zit er wel in. Als iemand een voorstel heeft waar ik dieper op in kan gaan, kan ik het misschien wel doen.
 
Laatst bewerkt:
Ik zie graag iets over hormonale toediening en/of supplementatie in al zijn facetten zoals toediening van testosteron tot omega3.
Als dat kan. :)

En voor degene die denken dat agemanagement te ver van hun bed is...agemanagement begint niet vanaf je 45e ofzo. Om een lang en gezond leven te hebben en te houden dien je hier al op jonge leeftijd mee bezig te zijn, natuurlijk niet met het toedienen van hormonen ed maar trainen valt hier bv ook onder. Sterker nog..als je bv viscapsules(omega3) neemt dan ben je hier al mee bezig. Dit doe je tenslotte om je aderen gezond en vitaal te houden.
 
Laatst bewerkt:
Ok, ik denk dat info over groeihormoon, testosteron, vitaminen en mineralen, aminozuren, vitamine D en omega 3 een mooie aanvulling gaat zijn. Voor vrouwen doe ik er nog oestrogeen en progesteron bij.
 
Super! Ik kijk er naar uit..
 
Mooi artikel cools maar je hebt t idd te simpel gehouden haha, bepaalde dingetjes zijn niet compleet juist(die telomeren enzo) . Voor de leek onder ons is t trouwens een super artikel omdat de essentie ervan wel juist is!:)

Kan ik echt van genieten, zoon onderwerp:thumbs:
 
Laatst bewerkt:
:) ja als ik het van die telomeren perfect moet uitleggen dan gaan de meeste het toch niet lezen. Ik hou van simpel, correct en duidelijk als ik zoiets uitleg. Voor sommige onderwerpen is het soms wel nodig dieper te gaan, maar dat hangt van het doel af. Ik ben nu bezig met het uit te breiden, maar dat duurt wel iets langer. Groeihormoon, testosteron, vetzuren (invloed op hormonen), oestrogeen en progesteron (vooral voor vrouwen) en vitamine D gaan vooral aan bod komen. Andere vitaminen, mineralen en hormonen ga ik kort en wat algemener bespreken. En als ik klaar ben moet ik de nodige onderzoeken en artikels nog zoeken om als referentie te geven.

Ah de schildklier ga ik er ook apart bijnemen ;) Voor vrouwen vooral omdat deze beinvloed wordt door oestrogeen en na de overgang is de aanmaak zeer miniem.
 
Laatst bewerkt:
:) ja als ik het van die telomeren perfect moet uitleggen dan gaan de meeste het toch niet lezen. Ik hou van simpel, correct en duidelijk als ik zoiets uitleg. Voor sommige onderwerpen is het soms wel nodig dieper te gaan, maar dat hangt van het doel af. Ik ben nu bezig met het uit te breiden, maar dat duurt wel iets langer. Groeihormoon, testosteron, vetzuren (invloed op hormonen), oestrogeen en progesteron (vooral voor vrouwen) en vitamine D gaan vooral aan bod komen. Andere vitaminen, mineralen en hormonen ga ik kort en wat algemener bespreken. En als ik klaar ben moet ik de nodige onderzoeken en artikels nog zoeken om als referentie te geven.

Ah de schildklier ga ik er ook apart bijnemen ;) Voor vrouwen vooral omdat deze beinvloed wordt door oestrogeen en na de overgang is de aanmaak zeer miniem.

mooi man, ikzelf studeer Biologie(microbiologie) dus vind dit altijd leuk om te lezen zulke onderwerpen:D
 
Hmm ik ga even wat research doen.
Heb nooit geweten van deze artikels enzo omdat ik nooit in deze sectie keek.
Misschien als het verplaatst word dat er meer animo is.

Ik ga vandaag op mijn vrije dag eens even dit topic bumpen met een artikel

Waar blijft je artikel, killa? Wie A zegt moet B zeggen :cool:
 
mooi man, ikzelf studeer Biologie(microbiologie) dus vind dit altijd leuk om te lezen zulke onderwerpen:D

Nice, waar studeer je? Ben zelf al een jaar schimmels, bacterien en virussen aan het onderzoeken (vanwege mijn ziekte). Ik heb met iemand gesproken die haar master biomedische wetenschappen pas heeft gehaald en zij was vooral bezig met schimmels. En zij vertelde dan in Belgie het onderzoek naar deze toch heel beperkt is. Van de candida soorten bestuderen zij er bv maar een, de albicans en nu pas ook de glabrata. Maar dit had ik al gemerk aan de testen die mogelijk zijn in labo's. Ook virussen en bacterien zijn heel beperkt. De fondsen in Belgie zou beperkt zijn. In nederland zou het iets beter zijn.
 
Laatst bewerkt:
Nice, waar studeer je? Ben zelf al een jaar schimmels, bacterien en virussen aan het onderzoeken (vanwege mijn ziekte). Ik heb met iemand gesproken die haar master biomedische wetenschappen pas heeft gehaald en zij was vooral bezig met schimmels. En zij vertelde dan in Belgie het onderzoek naar deze toch heel beperkt is. Van de candida soorten bestuderen zij er bv maar een, de albicans en nu pas ook de glabrata. Maar dit had ik al gemerk aan de testen die mogelijk zijn in labo's. Ook virussen en bacterien zijn heel beperkt. De fondsen in Belgie zou beperkt zijn. In nederland zou het iets beter zijn.

ik aan de uni leiden:) voor microbiologisch onderzoek naar mijn weten de beste studentenstad van nederland. Ikzelf Ben vooral geînteresseerd in afweersystemen en kankercelonderzoek, maar antibiotica etc vind ik ook interessant.
 
@Cools

Er wordt vaak gezegd dat (teveel) oestrogeen niet goed voor hart en bloedvaten is (en hogere kans op kankers kan vormen, pil bij vrouwen - progestosteron)
Wat is hier van aan?

Broccoli (i3c)zorgt ervoor dat estradiol sneller of meer omgezet naar een minder
sterk oestrogeen is dit dan nadelig?
 
ik aan de uni leiden:) voor microbiologisch onderzoek naar mijn weten de beste studentenstad van nederland. Ikzelf Ben vooral geînteresseerd in afweersystemen en kankercelonderzoek, maar antibiotica etc vind ik ook interessant.

Afweersystemen en antibiotica heb ik ook onderzocht ;) Heb er veel info over. Zeker omdat mijn afweersysteem faalt nu.

---------- Toegevoegd om 20:12 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 20:09 ----------

@Cools

Er wordt vaak gezegd dat (teveel) oestrogeen niet goed voor hart en bloedvaten is (en hogere kans op kankers kan vormen, pil bij vrouwen - progestosteron)
Wat is hier van aan?

Broccoli (i3c)zorgt ervoor dat estradiol sneller of meer omgezet naar een minder
sterk oestrogeen is dit dan nadelig?

Teveel oestrogeen is idd nadelig. Ik zal er eens wat research van bijeenzoeken.

Broccoli heb ik een tijdje geleden onderzocht, dat moet ik nog is opfrissen en zal er ook wat van posten.
 
Afweersystemen en antibiotica heb ik ook onderzocht ;) Heb er veel info over. Zeker omdat mijn afweersysteem faalt nu.

---------- Toegevoegd om 20:12 ---------- De post hierboven werd geplaatst om 20:09 ----------



Teveel oestrogeen is idd nadelig. Ik zal er eens wat research van bijeenzoeken.

Broccoli heb ik een tijdje geleden onderzocht, dat moet ik nog is opfrissen en zal er ook wat van posten.

Zou je me wat interessante artikelen of teksten kunnen sturen wat betreft deze onderwerpen als je dat wilt. dan pm ik je mijn e-mailadres ofzo, is een buitenkansje natuurlijk dit:)
 
Zou je me wat interessante artikelen of teksten kunnen sturen wat betreft deze onderwerpen als je dat wilt. dan pm ik je mijn e-mailadres ofzo, is een buitenkansje natuurlijk dit:)

Wel je eigen huiswerk maken jij he?:D
 
Sorry is mn dr helemaal bij in geschoten ivm school, heb de hele maand nog dus :)
 
Back
Naar boven