Fitness Seller

Alopecia androgenetica

Bezoekers in dit topic

Alopecia Androgenetica
200px-Haaruitval.jpg


Alopecia androgenetica

Alopecia Androgenetica is de latijnse benaming voor haaruitval door mannelijke androgenen. Een synoniem voor Alopecia Androgenetica is ook wel mannelijke kaalheid. Meer dan 60% van de Nederlandse mannen krijgt op een gegeven moment te maken met Alopecia Androgenetica. Het is in feite erfelijk bepaald of iemand er mee te maken krijgt of niet, het kan zowel van vaders- als moeders kant “geërfd” worden. Alopecia Androgenetica word veroorzaakt doordat DHT (dihydrotestosteron) zicht hecht aan de androgeen receptoren (AR) van de haarfollikels. Doordat de haarfollikels gevoelig zijn voor dit hormoon wordt de anagene groeifase van het haar verkort en de schacht van het haarzakje verkleint. De haren worden dusdanig klein dat ze niet meer met het blote oog te zien zijn. Alopecia Androgenetica volgt meestal een vast uitvalpatroon. Het begint bij de kruin of de inhammen, totdat er een hoefijzervormig haarpatroon overblijft. De haarfollikels aan de zijkanten- en het achterhoofd zijn niet gevoelig voor DHT.

DHT
Dihydrotestosteron (DHT) is een mannelijk androgeen dat gevormd word uit testosteron doormiddel van het 5-AR (5- alpha reductase) enzym. Van dit enzym bestaan er twee typen. Type 2 komt vooral in de hoofdhuid voor en type 1 in de rest van het lichaam.

Mogelijke behandelingen
Gebruik maken van minoxidil, finasteride of dutasteride, zodat je haaruitval stabiliseert. In sommige gevallen treed er ook hergroei op bij gebruik van finasteride of dutasteride, hoewel dat dus niet altijd het geval is. Daarom is het verstandig om er een groeibevorderaar bij te gebruiken zoals minoxidil.

Haaruitval door anabole steroïdengebruik
Of je haaruitval krijgt van anabole steroïden is meestal genetisch bepaald. Als je al kalend bent of iemand in je familie kalend is, is de kans bijna 100% dat je extra haaruitval krijgt van anabole steroïdengebruik.

Anabole steroïden en haaruitval
Alle anabole steroïden zorgen wel voor haaruitval indien je er gevoelig voor bent. Maar niet alle anabole steroïden zorgen voor evenveel haaruitval, vooral DHT varianten zoals Winstrol zijn de boosdoeners. Bij gebruik van een DHT variant heeft het geen nut om ook nog eens gebruik te maken van een 5-ar remmer, omdat de DHT variant het 5-ar enzym al voorbij is. Als je weet dat er alopecia androgenetica in je familie voorkomt, kun je het beter bij anabole steroïden als testosteron, deca, etc. houden. Bij gebruik van die anabole steroïden kun je er wel een 5-ar remmer bij nemen zoals finasteride of dutasteride. Deze 5-ar remmers zorgen ervoor dat de omzetting van testosteron naar DHT voor 70% tot 94% geremd wordt.

Veelgestelde vragen
Ik wil kuren maar geen haaruitval, wat kan ik doen?
Ten eerste geen DHT varianten gebruiken zoals winstrol. Begin met het gebruik van een 5-ar remmer (finasteride of dutasteride) een paar maanden voordat je kuur begint, zie het als een oplaadfase. Blijf het gebruiken tot een paar maanden na je nakuur.
 
Back
Naar boven