XXL Nutrition

AMA about vechtsporten

Bezoekers in dit topic

snowke90

Competitive Bodybuilder
Lid geworden
11 jan 2019
Berichten
2.306
Waardering
3.603
Lengte
1m90
Massa
110kg
Vetpercentage
30%
Hey dbbers,
Aangezien er een mooie AMA (ask me anything) sectie is, leek me dit een leuk idee voor deze vechtsporten sectie.
Ik ben Dominique, sterkste man atleet maar vooral judo trainer.
Enorm MMA fan, ik blijf voor bijna elke UFC card op en doe dit al jaren.
Daarnaast ook veel gekeken in het verleden bij andere organisaties (strikeforce, dream, pride, etc.) en volg nog steeds ook veel andere organisaties (bellator, one fc).

Ik geef als hobby al jaren krachttraining aan vechtsporters. Voor 99% judoka's, maar heb ook al adviezen/hulp gegeven aan mma vechters en kickboxers.
Daarnaast is een groot deel van mijn "1e generatie pupils" nu naast judo ook sambo aan het doen en met succes.
3 of 4 van "mijn" judoka's zitten nu ook in de kernploeg Sambo, waarvan mijn broertje (ook 3x NK judo) de succesvolste (3e op het EK sambo in Madrid).

Dit is absoluut niet bedoeld als misplaatste arrogantie, want ik weet dat er veel mensen op dit forum nog meer verstand van vechtsport hebben.
Denk alleen al aan legende Joop Kasteel, die hier ook op het forum zit/zat. Daarnaast heb ik, op een verdwaalde mma/kickbox training en een gele band shoto kan karate na, geen striking achtergrond.

Toch vinden mensen het misschien leuk om vragen te stellen/discussieren over allerlei topics in de vechtsport en/of krachttraining gericht op vechtsport.

Zo niet dan blijft dit een leeg topic, zou ook zomaar kunnen.

Groetjes,
Dominique
 
Meeste posts over mma worden gedaan in het sticky topic.
Laatste jaar is het wat stiller geworden in dat topic. Weet nog dat er vroeger tijdens de partijen in de nacht nog gepost werd toen er nog naar een livestream gezocht moest worden.

Kijk tegenwoordig zelf in de ochtend partijen terug, altijd wel uitkijken dat ik de tijdbalk niet zie.
 
Is judo beter dan bjj?
 
@ kieft: klopt man, ik heb er wel altijd leuke gesprekken met jou though. Ik moet zeggen dat ik in niet-quarantaine tijden ook vaker s'ochtends keek, maar bij gebrek aan beters te doen kijk ik nu bijna elke card live. Sws grote cards kijk ik altijd met een maat samen sinds een aantal jaar. Heeele grote cards (als Khabib/Conor/Stipe vecht bijv.) kijken we vaker met meerdere man. Heb een tijdje terug ook Fury - Wilder live gekeken, was het ook zeker waard. Wel vind ik bij MMA prelims ook vaak het kijken waard, zeker bij de UFC. In boxen/kickboxen vind ik daar dan weer geen reet aan, maar dit komt probably door mijn achtergrond.

chrisk: voor mma: absoluut niet. Bjj richt veel meer op submissions. Bij judo is het grondwerk vrij beperkt (je wordt snel tot opstaan gedwongen door scheids als er op de grond niks gebeurd). Wel denk ik dat judo een betere atletische basis is, vooral voor jongeren. Een beetje vergelijkbaar met worstelen in veel landen; als je (competatief) judo doet op niveau, ben je meestal een heel goed atleet en leer je heel snel andere skills (boxen, kickboxen, bjj). Wat dat betreft is bjj toch een stuk specifieker en minder gericht op explosie maar meer op skill. Echter, als ik een BJJ vechter tegen een judoka zou laten vechten op MMA en ze hebben allebei 0 kennis van andere vechtsporten, dan zou ik mijn geld op de bjj dude zetten. Natuurlijk ligt het ook persoon vs. persoon. De gemiddelde gast bij gracie bara Maastricht (de beste BJJ school van Limburg denk ik) hier vreet onze gemiddelde judoka op met huid en haar op de grond, maar mijn broertje is dusdanig sterk en goed (hij is een -90er, dus hij loopt ook rond op +-98kg) dat ze echt wel hun toppers moeten brengen om hem te pakken.

Over het algemeen kunnen BJJ gasten wel totaal niet staand "worstelen", alleen boeit dat ze niet omdat ze "onderop" eindigen niet erg vinden. Toen ik een aantal mma trainingen meedeed (waar het merendeel bjj-er was), gooide ik ze met gemak tegen de grond (al oversize ik ook wel bijna iedereen natuurlijk), maar buiten van de "knal" gebruik maken en bovenop blijven liggen kon ik weinig. Op een gegeven moment ging iedereen gewoon guard pullen.

Een heel verhaal, maar samengevat:
- Judo:
+ meer competitie in Nederland/Europa. Judo is een hele grote sport, dus Nederlands Kampioen worden is in 9/10 klasses echt al topsport. Bij BJJ gaan wedstrijden op bandniveaus en heb je volgens mij ook nog verschillende bonden. Titels zeggen dus relatief minder, je zult verder moeten reizen voor toernooien en waarschijnlijk ook veel kleinere poules hebben.
+ een geweldige basis voor bijna elke sport. Elke (goede) judoka die ik meeneem naar de gym/strongman training is meteen bovengemiddeld handig en sterk. Ik heb nooit moeite een judoka een squat te laten doen, ookal hebben ze 0 gym ervaring. Dit zal vast bij BJJ ook wel zo zijn, maar aangezien dat toch meer grondwerk is, heeft de kracht/handigheid minder carry over naar andere (vecht)sporten. Ik denk bijv. dat een ongetrainde (in striking) judoka vaak makkelijker zal leren boxen dan een ongetrainde BJJer, als alle andere factoren hetzelfde zijn.
+ ook een team sport. Ik heb geen idee of BJJ ook in teamverband kan, maar bij judo heb je bijv. Mix-Teams. Wel uiteraard 1 vs. 1 maar dan teams bestaand uit bijv. 5 mannen en 3 vrouwen op 8 verschillende gewichten. Ik heb veel team toernooien gedaan met mijn (relatief) kleine club, waaronder de finale van de Nationale Mix Team Competitie. Mijn broertje heeft afgelopen jaar de Nationale Titel Teams zelfs gewonnen met een bevriende Limburgse club. Ook zijn we vorig jaar 3e geworden in Jodoigne, met Nederlandse/Franse/Belgische en Duitse teams. In Duitsland heb je zelfs een heuse Bundesliga, waar judokas betaald worden. Ondanks dat vechtsporten individueel zijn, zijn teamwedstrijden in judo voor mij het mooiste wat er is.
+ perfect voor kinderen. Judo kan je al vanaf 5 jaar doen. Werpen en houdgrepen kan zelfs vanaf 6 jaar al competatief, waarbij andere zaken (verwuringen vanaf 12 jaar, armklemmen vanaf 15 jaar) erbij komen. Bjj is gericht op deze zaken, dus geen sport voor jonge kinderen.
- weinig tot geen directe carryover naar MMA qua techniek. Anders dan kracht/atletisch vermogen heb je bar weinig aan judo in mma of een echt gevecht.
- klassiek banden systeem. Je verdiend je banden door een club (tot en met bruin) of regionaal (tot en met 4e dan) of landelijk (tot en met 6e dan) examen. Er is wel bijzondere promotie voor bijv. wereldkampioenen, maar het is dus mogelijk om 6e dan meester te zijn, zonder ooit een wedstrijd te judoen. Dit maakt dat, ondanks dat deze meesters veel verstand hebben van judo, banden niks zeggen over hoe skilled iemand werkelijk is in een spar/wedstrijd. Ik heb bijv. maar 1e dan omdat het me oprecht geen fuck boeit. Ik moet wel soon 2e halen voor mijn lesbevoegdheid, maar dat is ook echt de enige rede dat ik ooit verder zou willen.
- teveel regels. Sinds er allerlei veranderingen zijn toegevoegd (bijv. geen benen meer pakken) is judo wellicht wel technischer en klassieker geworden, maar voor een leek ook niet te begrijpen en zelfs saai. Topwedstrijden worden meer dan eens beslist op straffen en ondanks dat een kenner het kan waarderen, is het meer dan ooit enkel een sport voor liefhebbers. Zelfs mijn ouders, die al 15 jaar judowedstrijden kijken, zouden nooit naar een wedstrijd kijken waar mn broertje of ik niet aan mee doet.
- Grondwerk is veelal gericht op positie houden (houdgreep), waarop je niet gauw gevechten (mma of op straat) wint. Daarnaast geven judokas ook gauw hun rug af als verdediging, ook niet handig als er geen scheids is om je te redden.

- Bjj (let op, zelf weinig ervaring in):
+ beste grondbasis voor MMA. Als je op de grond komt met een BJJ vechter loop je een grote kans om gesubmit te worden.
+ relatief laag blessure risico. Je hebt wel goede sparringspartners nodig (niet mensen die subs doortrekken bijv.) Hierbij wil ik niet zeggen dat BJJ niet pijn doet. Al je gewrichten zullen pijn doen, je zult mat burns krijgen, etc.etc. Echter, echt shit breken of horror blessures zie je vaker bij een sport waarbij je valt zoals judo of worstelen. Zeker als je elkaar respecteert en niet te trots bent om te tappen, ben je redelijk veilig op een bjj training.
+ banden systeem geeft een realistisch beeld over skills. Een band verdien je bij bjj echt door skills in sparren/wedstrijden. Voor competatieve sportmensen als mij is dit prachtig. Ik zie de hoge judo piefen al trillen van ellende bij de gedachte, maar wat mij betreft mocht dit in judo ook wel.
+ relatief goede sfeer. Wat ik aan bjj/grapple toernooien heb gezien, is er echt veel respect en waardering onderling. Judo is relatief elitair, je zult niet de 100000 jaar bajes uit een kickbox zaal bij elkaar hebben, maar onder de laag beschaving zit echt veel haat, zeker op topniveau. Dit lijkt bij bjj minder, waar bjj vechters toch meer een soort "broederschap" lijken te vormen.
- niet ideaal voor kids. Zoals al gemeld, daarvoor is judo beter.
- je zult, als je in MMA succesvol wil zijn, ook moeten leren worstelen. Ik ken weinig bjj gasten die iemand makkelijk naar de grond krijgen, zelfs in de ufc niet. Toppers als bijv. Werdum maar ook een Nate Diaz zijn geweldig als ze op de grond komen, maar hun takedowns zijn relatief zwak.
- weinig carryover naar striking sports. Ik denk oprecht dat bijv. judo of worstelen meer carry over heeft, omdat je beter staand leert bewegen en je heupen echt leert gebruiken. Dit doe je ook bij trappen/stoten. Bjj gasten leven op de grond, dus zijn staand uit hun element. Dit hoeft geen minpunt te zijn als je gewoon goed leert striken, maar je hebt vaak een achterstand tegen staande vechtsporten, zelfs als dit ook grapple sports zijn.
- veel gericht op een partij finishen en de tijd nemen. Dit is niet per se een minpunt, maar in de een ring/kooi vaak wel. Ik zie vaak bjj vechters die te veel puur zoeken en de tijd nemen. Dit kost ze vaak een (mma) partij op punten. Ook bjj gasten die ook judo/sambo doen, scoren vaak weinig op de grond (ondanks superieure skills) omdat veel technieken gericht zijn op de tijd nemen en "puzzelen".

Hoop dat je wat aan mijn antwoord hebt! :)
 
Denk dat je in grote lijnen gelijk hebt wat de verschillen betreft tussen judo en bjj, wat ik wel merk is doordat bjj niet traditioneel is en openstaat voor verandering je steeds meer vooruitgang ziet in wat stand up betreft

Je hebt het al gedeeltelijk beantwoord maar wat is jouw persoonlijke mening over de strengere regels tegenover die van de old school judo?
En dan vooral wat kani basami betreft, wat toch een van de meest riskante takedowns is denk ik...
 
De strengere regels met betrekking tot veiligheid ben ik 100% voorstander. Zoals dus idd schaar aanvallen maar ook "diving" (met je nek de grond in druiken tijdens een worp), dit zijn riskante aanvallen. Tuurlijk wordt er misbruik van gemaakt (mensen dwingen je soms om bijna een verboden handeling te maken, door bepaalde acties) maar in het algemeen ben ik voor veranderingen omwille van veiligheid. Ik ben ook 100% voorstander van al het werk van Big John en de zijne in MMA, vooral het gedeelte TKO ipv doorvechten totdat je echt helemaal weg bent. Als je je niet meer kan verdedigen heeft het echt 0 nut om meer klappen te vangen. Vechters zullen niet gauw tappen to strikes (hetgeen als pussy gezien wordt door fans/mede atleten), dus is het vaak beter dat een scheids het gevecht stopt.

Brengt mij wel meteen op een hekel punt waar ik in de judo tegenaan loop; met meer en moeilijkere regels, ben je wel meer afhankelijk van goede arbitrage. Dit laat op amateur niveau heeeel vaak te wensen over. Dit is begrijpelijk, het zijn maar mensen, maar is wel een duidelijk nadeel van meer en lastigere regels.

Het uitbannen van worstel technieken (been pakken etc.) vind ik een regelrechte aanfluiting. Verzonnen door en voor Japanners om weer dominanter te worden ten opzichte van de Oostblokkers. Ik vind dat als "jou judo" het echte judo is, je onder JUDO regels iedereen moet kunnen werpen, ook als ze naar je benen grijpen. Daarnaast is judo door deze ban, steeds minder een basis geworden voor MMA maar ook voor bijv. soldaten in de krijgsmacht. Van deze regelgeving ben ik dus absoluut geen fan, ook al was het voor mijzelf (1m90 en lange benen) gunstig!
 
Heel interessant, goed uitgelegd ook! Over het minpunt dat BJJ minder geschikt is voor kids, hier bij ons wordt BJJ aangeboden aangepast voor jongere kinderen. Submissions worden toegepast maar heel rustig, men concentreert zich eerder op de flow van het rollen etc.

Overigens vind ik België (en ook Nederland) beperkt in hun strength & conditioning voor (wedstrijd)vechters (heb enkel een zicht op kickboksers/thaiboksers) etc. Als je dit bijvoorbeeld vergelijkt met Amerika (de opleidingen alleen dan) is het een wereld van verschil. Hier zweren veel trainers bij enkel BW oefeningen, andere focussen zich op hoge herhalingen, andere KB's en/of Plyometrics etc... een groot deel van de strength & condiotining (ook op A klasse niveau) is veel te algemeen vind ik.

Daarom mijn interesse: hoe ziet een str & conditioning training eruit voor een striker die gewoon 'overall' beter wil worden? (explosiever, hardere stoten, etc...). Natuurlijk ervan uitgaande dat zijn techniek in orde is.
 
Yo Thai Boxing , leuk dat je dit onderwerp aansnijdt. Ik ben het 100% met je eens!

Er is wel veel verschil van persoon tot persoon natuurlijk. Een zwaargewicht zal meer in de gym te vinden zijn dan een lichtgewicht. Niet zozeer door broscience shit als "door krachttraining word je langzaam" (bullshit natuurlijk) maar juist door het feit dat een zwaargewicht minder mat/spar tijd kan doen, omdat de klappen (striking of worstelen) nu eenmaal harder aankomen en er wat lomper wordt bewogen. Over het algemeen is mijn basis echter:

- Er zijn 4 soorten kracht belangrijk voor een (vecht)sporter. Explosiviteit, snel kracht, kracht snelheid en uithouding.
* explosiviteit is maximale snelheid. Dit ontwikkel je dus door plyometrics. Denk aan box jumps, verspringen of het werpen van medicijnballen. Een hele goede basis die ik veel gebruik is de zogenaamde "kneeling jump". Starten op de kniëen, vanuit de heupen springen en op je voeten landen. Dit leert je goed springen (vanuit de heupen ipv de benen), waardoor het veel meer carry over heeft naar de sport. Let altijd op; explosiviteit is maximale snelheid, zonder einde. Een olympische lift is geen maximale snelheid, je moet snel genoeg bewegen om "onder de bar te komen" maar absoluut niet sneller dan dat. Bij een jump of worp stop je nooit; dit doet de zwaartekracht voor je. Hierdoor beweeg je veel sneller en train je dus maximale snelheid (= explosiviteit). Explosiviteit is als de 1e/2e versnelling van je auto; zonder deze ga je niet snel ergens geraken!
* snelkracht is het snel bewegen van een gemiddelde weerstand. Denk hierbij aan een clinch of een jab. Het is niet explosief (want geen maximale snelheid), maar wel erg snel (tussen de 0.4 en 1.0 m/sec. meestal). Dit ontwikkel je goed door (versimpelde) olympische lifts of normale gym oefening (wel compounds) aan 40-60% voor 1-5 reps. Vaak kan je accommodating resistance (elastieken, kettingen) gebruiken zodat je wel snel kan starten, maar niet te hard "lockt" (op bijv. een squat om pijn aan de knieën te voorkomen). Snelkracht is wat mensen meestal trainen als ze denken "explosiviteit" te trainen en is als de 3e/4e versnelling in je auto; geen full force maar belangrijk om deze te bereiken.
* kracht snelheid, oftewel maximaal kracht. De pure, "lompe" kracht. Traditioneel wordt hiermee bedoeld 90+ % van je 1rm voor 3-1 reps, maar ik zelf ga hier losser mee om. Zeker in corona tijden (waarbij een 1rm vaak gewoon niet kan door beperkte trainingsmogelijkheden) ontwikkelt een zware 5rm ook al maximaal kracht. Dit is de 5e versnelling; je kan er keihard op gaan, maar uiteindelijk zul je de motor opblazen en is het over.
* uithouding, de 6e vesnelling. Ik vind persoonlijk dat hier veels te veel nadruk op wordt gelegd door vechtsporters. Ja je cardio moet goed zijn, maar als je niet dik bent/rookt/veel feest (hetgeen je als sportman sws niet hoort te doen imo), is skill training (thaibox training in jou geval) vaak al prima voor je basis conditie. Richting een wedstrijd doe ik wel veel conditioning met judoka's, maar dit is meer omdat je dan juist iets minder wil sparren (ivm pijntjes/blessures). Over het algemeen geld; hoe ouder je wordt, hoe meer conditioning je in de gym moet doen. Ook hier weer omdat een oudere sporter minder tijd op de mat/in de ring kan doorbrengen zonder blessures.

Verder is pre-/rehab ook heel belangrijk. Als je oude blessures hebt moet je altijd deze aandacht blijven geven. Heb jij bijvoorbeeld een gescheurde kruisband gehad dan zou ik je hele carriere leg curls voor het leven blijven doen. Verder zijn er ook veel re-/prehab oefeningen die sport specifiek zijn.

- Welke spiergroepen zijn belangrijk:
* Posterior chain is nr. 1. 90% van je power komt uit je heupen/hamstrings/glutes/onderrug. Zeker de 1e 3 (explosiviteit, snel kracht en krachtsnelheid) moeten heel erg hierop gericht zijn. Aan een snelle curl heb je minder voor je stoot power dan aan een olympic lift met een goede hip extentie. Daarnaast zorgt een goede posterior chain ook voor minder rug (glutes) en knie (hamstring) klachten.
* Core is nr. 2. Denk hierbij niet aan 100 sit ups, want dat doet weinig. Je core werkt vooral isometrisch. Denk dus aan plank varianten, roll outs etc. Ook dit zorgt er weer voor dat je niet alleen sterker wordt, maar ook heel blijft. Ik weet dat heel veel mensen kapot veel obliques trainen (twisten enzo) voor stoot kracht, maar hier ben ik het niet mee eens. Krachtig roteren begint in de heupen, je obliques zijn hier imo alleen een schakel in.
* Wat je doet voor de overige spiergroepen hangt af van:
1) hoe vaak train je in de gym? Als je 1 a 2x per week naar de gym gaat moet je echt heel selectief zijn in wat je doet, dus posterior chain, core, compound push, compound pull en wegwezen. Denk dus bijv. aan 5x5 box jumps, 5x5 clean grip high pulls, 3 sets pull ups en 3 sets dips. Als je vaker traint en/of het je ook wat boeit hoe je eruit ziet, kun je meer toevoegen (rows, bench press, squats, deadlifts etc.)
2) hoe ervaren ben je? Als je amper een deadlift kan zou ik geen olympische lifts doen. Als je net begint in de gym zou ik echt basis bouwen (squat, overhead press, deadlift) zodat je steeds ingewikkeldere bewegingen kan doen.
3) welk gewicht zit je en hoe sterk ben je in dit gewicht? Te veel is nooit goed. Als je 100kg weegt en je squat 120kg, wordt je denk ik een betere vechter als je 180kg gaat squatten. Echter, de sprong van 180kg squats nar 240kg squats gaan waarschijnlijk zoveel trainingstijd/specialisatie van je vragen dat dit zijn doel voorbij streeft. Let op waarin je suckt (bijv. squats, pull ups, etc.) en werk hier extra hard op. Dit kan je doen of door progressive overloading of door een beweging te ontleden (dus je suckt in pull ups; dan lat pull downs en bb curls erbij doen bijvoorbeeld).
4) hoe belangrijk is je sport voor je? Als recreatieve boxer zou ik gewoon doorsnee krachttraining doen (squat, bench, deadlift, rows, etc.) met een beetje explosiviteitswerk (jumps, med. ball throws) erbij. Zo ben je een ruim bovengemiddeld atleet en ook een mooie man op een festival. Ik heb in het verleden heel vaak de fout gemaakt om ondergemotiveerde (voor mijn begrippen) sporters te specifiek te trainen met als gevolg dat ze OF ontevreden waren over mn training (want "pietje is breder") OF achter mijn rug om extra shit gingen doen (curl sessies met hum school bros) die mijn hele planning om zeep hielpen. Ben eerlijk tegen jezelf over wat je wil bereiken.

Een hele lap tekst, zal er ook een voorbeeld voor 1x en 2x per week bij zetten over hoe ik mijn judoka's train, ik denk dat dit voor kickboxen ook prima werkt:

1x per week:

- warming up: core werk (plank varianten), lichte kb swings
- explosiviteit: jump variant 5x5 (elke week wisselen van variant)
- snelkracht: snatch grip high pulls 5x5x 40-60% (gegokt, want bij deze doelgroep test ik een 1rm nooit)
- kracht snelheid: box squat 5x5x 70% (elke week +2.5kg zolang form acceptabel is)
* assistance: pull ups/dips/rear delts/abs/posterior chain/grip naar gelang persoonlijke weakness/blessure historie

2x er week:

A)
- warming up: core werk, lichte kb swings
- explosiviteit: jump varant 5x5
- * week 1: snelkracht: speed box squats 5x5x 60% of olympic pull 5x5
* week 2: kracht snelheid: heavy squat variant 5rm (niet echt tot falen, gewoon tot het zwaar gaat)
etc.
> assistance: posterior chain/core/lunges naar gelang persoonlijke weakness/blessure historie

B)
- warming up: core werk, rowing machine
- explosiveit: med. ball throw/slam variant 5x5
- * week 1: kracht snelheid: heavy press variant 5rm (zie A)
* week 2: snelkracht: speed bench press/overhead press variant 5x5x60% of olympic press (jerk, push press) 5x5
etc.
> assistance: rows/pull ups/presses/triceps/grip naar gelang persoonlijke weakness/blessure historie

Hoop dat je hier wat aan hebt man!
 
Back
Naar boven