Originally posted by Kris
Zure voeding verzuurd de spieren niet T. Zodra een zuur de bloedbaan in komt wordt het gebufferd onder de vorming van CO2. De CO2 adem je direct weer uit.
Bij inspanning wordt het melkzuur direct in de spier gevormd. Van daar uit diffundeert het naar de bloedbaan. Daar wordt het zuur gebufferd (geneutraliseerd).
De hevige ademhaling bij een inspanningsniveau dat ruim boven de maximale zuurstof opname ligt (dus tijdens verzuring) wordt overigens veroorzaakt door de CO2 productie. Je ademt dan om je CO2 kwijt te raken, niet om meer zuurstof binnen te krijgen. De longen zijn geen bottleneck voor zuurstofopname (tenzij je inspanningastma hebt).
Deels waar, en ik volg je uitleg maar je vergeet een paar dingen.
Wat gebeurd er tijdens en na de training: De Ph in je lichaam daalt, dit word idd zoals jij al zegt onder controle gehouden door oa de ademhaling/CO2 uitstoot (en de zweetproductie BTW). Echter, om onze lichaamscellen te beschermen zorgt een ander complexer regelsysteem in je lichaam ervoor dat de Ph van het bloed en het extracellulaire vocht constant tussen 7,2 en 7,4 blijft.
Als er teveel zuren worden aangeboden zoals bijv. dmv niet-base sportdrankjes en sapjes is het lichaam verplicht om enkele extra aanpassingen te maken, als noodmaatregel om het bloed en het extra cellulaire vocht op het juiste peil te houden.
Dat gebeurt door het teveel aan zuren te binden aan lichaamseigen mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en zink.
Door een te zure voeding verlies je dus al belangrijke mineralen. Die mineralen worden voornamelijk onttrokken aan tanden, huid botten en haren.
Mineralen zijn ook belangrijk voor de aanmaak van enzymen, zink bijv is betrokken bij de aanmaak van meer dan 80 verschillende enzymen. Als je teveel zuurvormend voedsel gaat eten of drinken gaat ook je enzymproductie achteruit waardoor het lichaam op tal van punten slechter gaat functioneren.
Als het om kleine hoeveelheden gaat dan kan je lichaam dat wel regelen. Als er echter, zoals bij het gebruik van sommige (sport)dranken na een intensieve activiteit dikwijls het geval is, een overvloed aan zuurvormende voeding wordt geconsumeerd, dan kan je in de problemen komen met allerlei lichamelijke problemen als gevolg.
De verbindingen die gemaakt worden om zuren te binden (stofwisselingsslakken) worden opgeslagen in de lichaamsweefsels in eerste instantie in bindweefsel en vet. Als dat verzadigd raakt komt het spierweefsel aan de beurt.
Kleine hoeveelheden bindweefselslakken kunnen afgevoerd worden naar de nieren wat 's nachts gebeurd. Als er echter meer zure eindproducten van de stofwisseling worden gevormd dan het lichaam kan afvoeren dan begint een proces van zelfvergiftiging dat zich uit in allerlei ziekten en kwalen.
Door de verslakking van het lichaam ontstaan een reeks van klachten zoals b.v. allergieën, infectiegevoeligheid, huidproblemen, haaruitval, jicht, reuma en...jawel spierkrampen.
Ook geven deze lichaamsslakken vermoeidheid en een vergrote pijngevoeligheid.
Je lichaam reageert nu eenmaal met pijn en vermoeidheid om aan te geven dat er iets niet in orde is.
Een bekend voorbeeld hiervan is jicht. Urinezuurkristallen worden dan afgezet op de gewrichten waardoor hevige pijn ontstaat.
Dus; als je teveel zuurvormend voedsel gaat drinken en/of eten, beroof je je lichaam van een aantal belangrijke mineralen die ook nodig zijn voor de vorming van enzymen en er ontstaan afvalproducten in de vorm van slakken die zich afzetten in de weefsels, waardoor vermoeidheid en pijn ontstaat. Op langere termijn zullen zich allerlei ziekten en kwalen gaan ontwikkelen.
Aangezien statistieken uitwijzen dat onze Westerse voeding veel te zuur is, kan je maar beter je sapje laten staan en vervangen door een neutraliserend sportdrankje of bijv een dextrose/whey/water oplossing.
Verder hebben de longen volgens mij nog altijd 2 functies: O2 opnemen en CO2 afgeven. Beide functies zijn levensnoodzakelijk, ook tijdens en na een intense (sport)activiteit, maar dit volledig terzijde.
