Fitness Seller

Anadrol

Bezoekers in dit topic

Oxymetholone.png


Oxymetholon

IUPAC naam

17β-hydroxy-2-hydroxymethylene- 17α-methyl-3-androstanone

Ook bekend als

Anadrol, drol, oxy, oxymetholone

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

332.482 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

95%

Halveringstijd:

8-9 uren

Gebruik:

Toediening:

Oraal

Effectieve dosis:

50-150 mg / dag

Verkrijgbare dosissen:

2,5 , 5 en 50 mg tabs

Straatprijs:

1,2 - 2 € / 50 mg tab

Anadrol (actieve stof: oxymetholon) is een synthetische anabole steroïde ontwikkeld door Zoltan 'Anadrol Z' F. in 1960. De voornaamste klinische toepassingen waren de behandeling van osteoporose en bloedarmoede, en ook de stimulering van spiergroei in ondervoede en onderontwikkelde patiënten. Het medicijn werd goedgekeurd door het Amerikaanse FDA. Later werden echter non-steroïde medicijnen zoals Epogen ontwikkeld en deze bewezen meer effectief te zijn in de behandeling van bloedarmoede en osteoporose, zonder de bijwerkingen van oxymetholon. Het medicijn bleef desondanks wel beschikbaar en vond uiteindelijk een nieuwe toepassing in de behandeling van hiv-wastingsyndroom.


Geschiedenis
Anadrol werd voor het eerst geproduceerd en geïntroduceerd door Syntex in de Verenigde Staten. Dit bedrijf stopte de productie van deze steroïde in 1993 en liet verscheidene kopieën in Europese landen vallen. Anadrol werd in 1998 opnieuw geïntroduceerd met dezelfde merknaam maar onder een ander bedrijf, namelijk Unimed. Hoewel Syntex deze steroïde nog steeds produceerd onder andere merknamen in sommige landen, is Unimed de producent in de Verenigde Staten.

Oxymetholon is tot op heden de enige anabole steroïde die beschouwd wordt kankerverwekkend te zijn (1,7).

Medisch gebruik
Indicaties kunnen zijn:

 • Bepaalde vormen van bloedarmoede (door het verhogen van de productie van erythropoietin, een chemische stof in het lichaam die de productie van rode bloedcellen verhoogt.)

 • Osteoporose

 • AIDS/HIV-wastingsyndroom
Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Oxymetholon is één van de sterkste en meest zichtbaar actieve steroïden op de markt. Het werkt niet alleen zeer snel, maar veroorzaakt ook een virtuele explosie van spiermassa. Winsten van 5 kilo in 2 weken zijn niet ongewoon. Dit is grotendeels het gevolg van een gemiddeld tot laag androgeen effect gecombineerd met een hoge anabole activiteit die tot stand gekomen is door niet-AR gerelateerde mechanismen (mechanismen anders dan simpelweg binden aan de androgene receptor).

De winsten die gemaakt worden met oxymetholon bestaan niet alleen uit spiermassa. Gebruikers ondervinden een drastische afvlakking van de spieren ten gevolge van oestrogeen-gerelateerd vet (lipolysis) en waterretentie. Het is aangetoond dat deze lipolysis eerder drastisch is. Een bepaalde studie (2) op langdurige hemodialyse patiënten toonde zonder twijfel de rol die oxymetholon kan spelen in het veroorzaken van hyperlipedemia. De vet-depositie rato, post-hepatisch (na verwerking door de lever), nam drastisch toe in de oxymetholone groep terwijl nummers stabiel bleven in de controlegroep.

260px-Anapolon.jpg


Anapolon 50 mg tabletten

Er is gesuggereerd geweest dat de oestrogene effecten van oxymetholon niet zoveel bepaald worden door oestrogeen, als door activatie van de oestrogene receptor door oxymetholon zelf. Omdat er weinig tot geen aromatisering komt van oxymetholon, werd eerst het mogelijk progestationaal effect onderzocht, dat gelijkaardig leek aan dat van nandrolon. Maar een studie (3) die de progestationale effecten van oxymetholon en methandrostenolon tegenover die van testosteron en nandrolon en metabolieten plaatstte, toonde aan dat de progestagene activiteit van oxymetholon niet eens in de buurt kwam van die van testosteron, laat staan die van nandrolon. Dit sloot de mogelijkheid van progestagene activiteit en aromatisering uit, waardoor alleen oxymetholone zelf in een structuur met de oestrogene receptor zou kunnen verbinden. Vermits het een A-ring heeft die gelijkaardig is aan die van estradiol (het voornaamste oestrogeen), zou dit de meest logische verklaring zijn. Vermits progesteron als een oestrogeen agonist werkt, zou het circulerend oestrogeen nodig hebben om de wateropbouw zoals oxymetholone veroorzaakt tot stand te brengen, dus dit leek vooralsnog een vergezocht idee te zijn.

Het component water als resultaat van oxymetholone gebruik mag ook niet onderschat worden. Het voordeel van waterretentie is natuurlijk de smering van de gewrichten, wat het comfort toelaat van pijn-vrije trainingen zelfs met extreem zware gewichten, alsook de retentie van meer voedingsstoffen in de cel, wat mogelijk kan leiden tot meer permanente groei in het spierweefsel. De keerzijde van de gigantische waterretentie is dat het de gebruiker een eerder pafferige look geeft. Een look die niet ongewoon is bij off-season competitieve bodybuilders en de zwaarste klassen van powerlifters. Met de toename van oestrogeen komt natuurlijk het toenemend risico op meer bijwerkingen zoals gynaecomastia (groei van borstweefsel bij mannen). Daarom wordt steeds aangeraden dat een kuur met oxymetholon vergezeld gaat met het gebruik van een anti-oestrogeen zoals Nolvadex. Nolvadex, er rekening mee houdend dat het aromatase enzym niet betrokken is, zou de meest voor de hand liggende keuze zijn omdat het de receptor voor oestrogeen blokkeert in plaats van het aromatase enzym. Hierbij is het belangrijk op te merken dat de winst die men maakt met oxymetholon voor een groot deel tot stand komen door de werking van oestrogeen, dus het verminderen van deze werking kan ook de resultaten verminderen.

Omdat het zowel een mild androgeen als een potent oestrogeen is, neemt het bloedvolume toe. Androgenen laten het aantal rode bloedcellen toenemen (hoewel aangetoond is dat dit via andere mechanismen gebeurd dan erythropoiësie (4)) zodat de aerobische prestaties verbeteren, terwijl oestrogenen de witte bloedcellen doen toenemen in een poging om de immuniteit te stimuleren. Koppel die toename van rode bloedcellen aan een toename van water en men krijgt een aanzienlijke toename van het bloedvolume. Het is bekend dat dit effect resulteert in een sterkere spierpomp voor de gebruikers van oxymetholon producten. De synthese van extra erythrocyten (rode bloedcellen) verhoogt ook het uithoudingsvermogen en de prestaties ( dit effect wordt grotendeels teniet gedaan door het grotere oestrogene component. Oxymetholon is geen goed product voor atleten). Samen met het opmerkelijke effect op de spierkracht van oxymetholon's waterretentie zorgt dat voor sterk verbeterde prestaties in trainingen. Deze eigenschappen zijn ook verantwoordelijk voor het populaire gebruik van Anadrol bij de behandeling van bloedarmoede.

260px-Anadrol_50_Sharpest_Edge_Pharmaceuticals.jpg


Anadrol 50 Sharpest Edge Pharmaceuticals

Het gebruik van oxymetholone zou nauwgezet en kort moeten zijn. Terwijl het waarschijnlijk de sterkste steroïde is, kwantitatief gezien, is het ook veruit de meest gevaarlijke steroïde voor de gezonheid. Naast het grote risico op de gewoonlijke steroïde-gerelateerde bijwerkingen (acne vulgaris, benigne prostaathypertrofie, gynecomastie en alopecia androgenetica), heeft het ook talrijke andere bijwerkingen. Het meest opmerkelijk is de hepatoxiciteit van oxymetholon (schadelijkheid voor de lever) : het is standaard 17-alpha-gealkyleerd zoals bij de meeste orale anabole steroïden, wat resulteert in een onvermijdelijke stijging van het aantal transaminase enzymen in de lever. De meest frequente van de hepatoxische effecten is jaundice (5) (het geel kleuren van de huid) als gevolg van een door oxymetholon geïnduceerde toename van biliburine, maar andere kunnen zijn peliosis hepatis en vorming van hepatische tumors (kanker). En dat is nog niet alles. Er zijn ook een aantal intrinsieke bijwerkingen opgemerkt bij het gebruik van deze steroïde. Hoofdpijnen, maagpijnen, misselijkheid, braken, slapeloosheid en diarree zijn onder andere gebruikelijke beproevingen geassocieerd met oxymetholon gebruik.

Dit is de reden waarom alleen strikte dosissen van oxymetholon worden gebruik, vaak slechts 1-2 tabletten van 50 mg. De algemene regel is om 1 of 1,2 mg per kilogram lichaamsgewicht te gebruiken, waardoor de meeste gebruikers in de 100-150 mg range komen. Vanwege de negatieve effecten op de lever, wordt het vaak niet langer dan twee tot drie weken gebruikt. De resultaten komen snel, maar zijn ook vluchtig, en een therapie wordt gewoonlijk verder gezet met een andere aromatiseerbare stof, hoogstwaarschijnlijk een langwerkende testosteron variant zoals Sustanon of testosteron enanthaat. Sommige experts waarschuwen dat oxymetholone nooit langer dan 6 weken gebruikt mag worden (7). Bij het gebruik van oxymetholon, of elke andere 17-alpha-gealkyleerde steroïde, zou men altijd op regelmatige basis een arts moeten consulteren en de leverwaarden laten controleren. Het is niet zo dat oxymetholon noodzakelijkerwijs meer giftig is voor de lever, maar eerder dat veel hogere dosissen nodig zijn dan bij andere orale steroïden, dus het relatieve risico neemt evenredig toe.

De androgene kwaliteiten van oxymetholon zijn niet gelinkt aan een 5-alpha gereduceerde vorm. In feite vertoond het een eerder zwakke interactie met het 5AR enzym, wat het zinloos maakt om een mogelijke toename in haarverlies te behandelen met 5-alpha reductase-blokkerende producten zoals finasteride. Het androgene component is afkomstig van het feit dat oxymetholon heel erg lijkt op dihydrotestosteron ware het niet dat er een toegevoegde 2-hydroxymethylene groep aanwezig is. Vermits deze groep metabolisch verwijderd kan worden, zou dat methyl-DHT achterlaten. Een stof met een zwakkere affiniteit voor de androgene receptor dan gewone DHT, maar meer actief en met minder affiniteit voor het DHT-reducerend enzym 3beta hydroxysteroïd dehydrogenase. Uiteindelijk resulterend in veel sterkere, in plaats van zwakkere androgene effecten dan stoffen die actief 5-alpha gereduceerd zijn. Dit vlakt grotendeels af, omdat de distributie gelijkmatig is door heel het lichaam, terwijl 5-alpha-reductie gewoonlijk concentreert tot meer androgene vormen in androgeen reactieve weefsels zoals de huid en hoofdhuid.

260px-Anabrol50.jpg


Anabrol 50 Brovel Mexico

Het effect op de bloeddruk is eerder drastisch, het is dus aan te raden om het samen met een anti-hypertensief medicijn te gebruiken, vooral als men al een vrij hoge bloeddruk heeft. Hierbij is ook de zorg en controle van een arts het advies. Vanwege de HPTA (hypothalamic-pituitary-testicular axis) onderdrukkende aard, wordt ook het gebruik van Clomid of Nolvadex geadviseerd aan het einde van het oxymetholon gebruik. Tot slot, heeft oxymetholon ook een kwalijk effect op de glucose-tolerantie (6), wat op de grens is van het veroorzaken van diabetische situaties. Iets om rekening mee te houden bij personen waarbij reeds gelijkaardige problemen zijn vastgesteld.

Men kan concluderen dat de negatieve effecten op het gestel als gevolg van het gebruik van dit hormoon eerder drastisch zijn, en dat het gebruik daarom niet aan te raden is voor beginners, vrouwen of mensen met bestaande gezondheidsproblemen. Niettemin blijft Anadrol een populaire steroïde onder ervaren gebruikers om een anabole steroïden kuur op te starten vanwege de opmerkelijke toename in kracht en omvang. De meeste gebruikers die Anadrol met succes hebben gebruikt hebben er geen probleem mee, om het de sterkste en meest betrouwbare steroïde die vandaag verkrijgbaar is te noemen. Een enigszins verrassende opmerking echter, aangezien methandrostenolon gelijkaardige resultaten kan teweegbrengen met de helft of een derde van de dosissen die normaal gebruikt worden bij oxymetholon en met minder bijwerkingen. Daarom raden experts eerder methandrostenolon aan dan oxymetholon, aangezien het, milligram per milligram, duidelijk sterker is. Oxymetholon blijft echter een sterke en gunstige stof, ondanks de bijwerkingen. De effecten zijn mogelijk ook iets meer explosief dan die van methandrostenolon en daarom geven gebruikers die spierkracht willen mogelijk de voorkeur aan oxymetholon.

Veel oxymetholonproducten werden stopgezet in de vroege jaren '90 door de grote hoeveelheid bijwerkingen, waardoor ze eerder oninteressant werden. De verlengde interesse kwam er wanneer het op effectieve manier werd gebruikt bij de behandeling van het aids-wastingsyndroom, wat een comeback in gang zette. De originele Anadrol50 (50 mg) werd echter eerder overgenomen door Unimed. De originele Anadrol50 van Syntex bestaat dus niet meer. Er is ook een golf van illegale productie en handel sinds de jaren '90 zoals de oxymetolona 50 van Ttokkyo. Gebruikers moeten dus goed opletten bij het zoeken van oxymetholon.

Bijwerkingen
 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten bij mannen) als gevolg van oestrogeenvorming

 • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat)

 • Acne en vette huid

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)

 • Toename van het lichaamshaar (blijvend)

 • Alopecia androgenetica (blijvend)

 • Vermannelijking bij vrouwen (blijvend)

 • Verhoogt risico op kanker (1,7)
Stacken en gebruik
Anadrol is een product dat alleen oraal voorkomt en is 17-alpha gealkyleerd met een methylgroep om meer actieve stof over te houden na het passeren van de lever, zoals bij de meeste orale stoffen. Als gevolg daarvan heeft het een aanzienlijke graad van hepatoxiciteit en zou niet langer dan 6 weken gebruikt mogen worden. Het is zeer aan te raden om de leverwaarden regelmatig te laten controleren. Door de langedurige activiteit en zwakke affiniteit (door de 17AA) kunnen goede resultaten behaalt worden met een enkele dagelijkse dosis, dus het spreiden van de dosis is een optie maar geen noodzaak. Een enkele dosis van 50-100 mg per dag is de aanbevolen dosis, maar ook dosissen tot 150 of 200 mg worden door ervaren bodybuilders gebruikt. Door de snelle werking en hoge toxiciteit wordt het meestal gebruikt om een kuur met langwerkende injecteerbare steroïden op te starten in de eerste 3-5 weken van de kuur. Het zal onmiddellijk heel wat spiermassa en kracht toevoegen, wat gebruikers door de eerste, weinig productieve weken van de injecteerbare kuur helpt. Het gebruik is dus heel gelijkaardig met dat van Dianabol, maar de laatstgenoemde is iets veelzijdiger.

260px-Oxydrol50.jpg


Oxydrol Britisch Dragon (50 mg)

Als zodanig is het een goede toevoeging in het begin van een testosteron/nandrolon stack of bij boldenon of metenolon. Vermits het een intrinsieke affiniteit heeft voor de oestrogeenreceptor en bijna geen intrinsieke affiniteit voor de androgeenreceptor, is het niet waarschijnlijk dat men het zou willen gebruiken in een cut-kuur. Om de gigantische waterretentie te verminderen, kan er voor een stack met trenbolon of stanozolol gekozen worden, maar nooit met het doel er harder te gaan uitzien. Anadrol, zoals Dianabol, is ook één van de weinige orale steroïden met geen echte verdienste wanneer het alleen gebruikt wordt. Hoewel de winsten stevig zijn, zijn ze bijna onmogelijk te behouden na de kuur.

Het toevoegen van medicijnen in een poging de bijwerkingen te verminderen wordt door experts bij oxymetholon niet aanbevolen. Zelfs het gebruik van leverbeschermende producten zou mogelijke schade niet kunnen voorkomen (7). En het verhogen van de dosis van deze leverbeschemers vermindert ook evenredig de werkzaamheid van Anadrol. Om de oestrogene werking van Anadrol te beperken zou men relatief hoge dosissen van een sterke oestrogene receptor antagonist als Nolvadex kunnen overwegen. Maar ook dit zou de werking van Anadrol verminderen, omdat men niet de oestrogenen aanpakt, maar wel de oestrogene werking van Anadrol zelf. Het komt er dus op neer dat men minder bijwerkingen inruilt voor winst in spiermassa. Een advies dat zeker belangrijk kan zijn is het gebruik van medicijnen tegen hoge bloeddruk, aangezien extreme hypertensie als gevolg van oxy gebruik reeds vastgesteld werd. Tot slot moeten gebruikers regelmatig de leverwaarden laten controleren wanneer zij Anadrol gebruiken.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Syntex

Anadrol 50 (US)

50 mg tabs

Anapolon 50 (GB)

50 mg tabs

Anasteron (o.c.) (GR,S)

50 mg tabs

Hemogenin (Brazil)

50 mg tabs

Oxitosona 50 (o.c.) (ES)

50 mg tabs

Ibrahim TK

Anapolon

2.5, 5 and 50 mg tabs

Cilag

Dynasten (o.c.) (PT)

50 mg tabs

Grünenthal, Proto-chemie

Plenastril (o.c.) (CH)

50 mg tabs

Abic, Ramat-Gan

Roboral (Israel)

50 mg tabs

Sarva

Synasteron (B)

50 mg tabs
Referenties
 • 1. Berkow R, ed. The Merck Manual of Diagnosis and Therapy. 15th ed. Rahway, NJ: Merck Sharp and Dohme Research Laboratories; 1987:1208.

 • 2. Reeves RD, Morris MD, Barbour GL., Hyperlipidemia due to oxymetholone therapy. Occurrence in a long-term hemodialysis patient., JAMA 1976 Aug 2;236(5):469-72

 • 3. Desausles PA, Les hormones anabolisantes de point de vue experimental (Anabolic hormones from an experimental viewpoint), Helv. Med. Acta 1960 , 479-503

 • 4. Molinari PF, Neri LL., Effect of a single oral dose of oxymetholone on the metabolism of human erythrocytes., Exp Hematol 1978 Sep;6(8):648-54

 • 5. Pavlatos AM, Fultz O, Monberg MJ, Vootkur A, Pharmd., Review of oxymetholone: a 17alpha-alkylated anabolic-androgenic steroid, Clin Ther 2001 Jun;23(6):789-801; discussion 771

 • 6. Woodard TL, Burghen GA, Kitabchi AE, Wilimas JA., Glucose intolerance and insulin resistance in aplastic anemia treated with oxymetholone., J Clin Endocrinol Metab 1981 Nov;53(5):905-8

 • 7. http://ntp.niehs.nih.gov/ntp/roc/twelfth/profiles/Oxymetholone.pdf
 
Back
Naar boven