Fitness Seller

Anavar

Bezoekers in dit topic

Oxandrolone.png


Oxandrolon

IUPAC naam

5 alpha-androstan-2-oxa-17 alpha-methyl-17 beta-ol-3-onee

Ook bekend als

Anavar, oxandrolone

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

306.4442 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

97% (oraal)

Halveringstijd:

9 uur

Gebruik:

Toediening:

Oraal

Effectieve dosis:

20-40 mg/dag

Verkrijgbare dosissen:

0,5/2/2,5/5/10 mg

Straatprijs:

12 € / 100 mg

Anavar is een handelsmerk van de anabole steroïde oxandrolon die in 1964 door Searle Laboratories in de Verenigde Staten geïntroduceerd werd.


Geschiedenis
Anavar werd voorgeschreven voor de behandeling van een aantal medische stoornissen die onvrijwillig gewichtsverlies veroorzaken, om zo de spiergroei weer te stimuleren. Het werd ook aangetoond dat het gedeeltelijk succesvol was bij de behandeling van osteoporose. Het werd echter, deels als gevolg van slechte publiciteit door de misbruiken in bodybuilding, door Searle Laboratoria in 1989 stopgezet. Het werd later weer opgepikt door Bio-Technology General Corporation, nu Savient Pharmaceuticals, Inc., die na succesvolle klinische proeven in 1995 het medicijn weer vrijgaf onder de merknaam Oxandrin.

Medisch gebruik
Anavar is goedgekeurd voor ouderloze drugstatus door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor de behandeling van alcoholische hepatitis, het Syndroom van Turner, en gewichtsverlies veroorzaakt door HIV. Daarnaast zijn positieve resultaten aangetoond bij de behandeling van bloedarmoede en erfelijk angio-oedeem. In een gerandomiseerde dubbelblinde studie, werden patiënten geselecteerd met in totaal 40% oppervlakkige brandwonden, om standaard behandeling plus Oxandrolon, of zonder Oxandrolon te krijgen. Zij die werden behandeld met Oxandrolone vertoonden een verbeterde lichaamssamenstelling, behielden spiermassa en hoefden minder lang in het ziekenhuis te blijven (1).

Gebruik in Bodybuilding
Eigenschappen
Als een intrinsiek zwakke steroïde met een hoog prijskaartje en lage beschikbaarheid, dankt oxandrolon haar populariteit vooral aan haar veiligheid. In scherp contrast met oxymetholon, is oxandrolon vrij algemeen beschouwd als de veiligste van alle steroïden. De effecten zijn meer dan goed gedocumenteerd en zijn dit nu reeds voor een paar decennia. De medische gemeenschap ziet oxandrolone als een veilig alternatief voor meer schadelijke steroïden, daarom wordt het gebruik bij kinderen veilig geacht, zelfs bij patiënten die lijden aan hepa-toxiciteit als gevolg van alternatief steroïdengebruik (2).

Het meest opgemerkt medisch gebruik is er in de bespoediging van wondgenezing (3,4) vaak praktisch toegepast bij de behandeling van brandwonden (5,6,7). Maar meer recentelijk wint het opnieuw aan populariteit als een middel om het gewichtsverlies bij HIV-geïnfecteerde patiënten tegen te gaan. Het werd ook veilig geacht voor gebruik bij prepubescente kinderen met een vertraging van de groei (8). Er werden geen belangrijke nadelige effecten opgemerkt in deze specifieke therapie, hoewel één studie (9) meldde dat het gebruik van oxandrolone het begin van de puberteit bespoedigde bij deze kinderen. Verder zijn er frequent toepassingen gevonden voor oxandrolone in de behandeling van de symptomen van hepatitis en kanker evenals de behandeling van osteoporose bij zowel mannen en vrouwen van alle leeftijden.

300px-Oxan.jpg


Oxandrolone van SPA

Oxandrolone werd geïntroduceerd in 1964, toen Searle de originele Anavar op de markt bracht. Het werd al snel een populaire drug in de sport, met name voor mensen die op zoek waren naar een veiliger alternatief voor de belangrijkste steroïde destijds Dianabol (methandrostenolon). Het bleef één van de best-sellers voor ruim 2 decennia tot het voor onbepaalde tijd stopgezet werd in het jaar 1989. Iets wat erg betreurd werd door de bodybuilding en powerlifting gemeenschap. De prijzen bleven hoog voor de kleine voorraad die nog beschikbaar was. Het enige merk dat nog gemakkelijk gevonden werd, was oxandrolone SPA, vervaardigd in Milaan, Italië. Dat is dus tot 1995, wanneer het gebruik in de behandeling van de enorm verspreidende immuno-deficiëntie ziekte aids (10) de interesse wekte van BTG, een Amerikaans bedrijf dat Oxandrin op de markt bracht. Dit was het eerste oxandrolon product dat op grote schaal beschikbaar kwam sinds de Anavar productie was gestopt.

De belangrijkste redenen voor het wijdverspreide gebruik van oxandrolone in de sport, is dat het zeer aantrekkelijk is voor zowel vrouwelijke als mannelijke atleten. Het veroorzaakt weinig of geen virilisatie (vermannelijking), wat gedemonstreerd was in medische behandelingen bij vrouwen. Dit is eerder verwonderlijk, aangezien oxandrolon ook niet aromatiseerd. Het is de enige steroïde die zowel veilig als handig is, zonder overtollig oestrogeen te produceren. Dat maakt het vooral handig bij het cutten (vet verliezen) voor een wedstrijd of om een stijging van het lichaamsvet te voorkomen, wat het gevolg kan zijn van oestrogene effecten. In feite is het voornaamste gebruik van oxandrolone voor een bodybuilder het onderhoud van de spiermassa gedurende het verminderen van lichaamsvet. Oxandrolon zelf zal het lichaamsvet niet zozeer verminderen, maar het speelt een belangrijke rol in het proces. Net als de meeste niet-aromatiserende stoffen, heeft het een onderdrukkend effect op de eetlust waardoor het makkelijker wordt voor de gebruiker om eetbuien te controleren en het dieet strikt te volgen.

Oxandrolone heeft ook weinig effect op de natuurlijke hormoonproductie van het lichaam. De negatieve feedback werd zeer gering bevonden, wat betekent dat tijdens het korte termijn gebruik geen onderdrukking van gonadotropin releasing hormoon (GnRH, start van de natuurlijke testosteron productie) werd vastgesteld. Dit betekende dat ongeacht welke winst er gemaakt werd, hoe weinig het ook was, het zeer eenvoudig te behouden was na de kuur. Dus er was ook geen nood aan producten als Clomid of Nolvadex in een kuur met oxandrolon. De gemakkelijk te onderhouden lage winsten zouden duiden op een lage binding aan de androgene receptor. Hoewel niet extreem hoog, moet echter worden opgemerkt dat het wel degelijk een behoorlijke binding aan de androgene receptor heeft. Maar de reden voor de milde effecten ligt zeer waarschijnlijk in de lage dosis die gebruikt wordt. Vaak zijn doseringen niet hoger dan 20 mg per dag. Hetzij vanwege het gemak of als gevolg van de hoge prijs. Maar in vergelijking met de doseringen van andere steroïden is dit opvallend laag. Dus het is alleen maar logisch dat de winsten en neveneffecten niet erg opvallend zijn.

300px-AnavarHu.jpg


Anavar van Hubei Huangshi Nanshang (China)

Natuurlijk heeft een bodybuilder maar in beperkte mate voordeel aan een stof, die zowel een zwak androgeen is aan de gebruikelijke doseringen als niet aromatiseerd, vermits er geen noemenswaardig effect op de spiermassa geproduceerd kan worden om de chemisch versterkte atleet te bevredigen. Daarom kan opgemerkt worden dat oxandrolone het meest populair is bij powerlifters en gewichtheffers om de spierkracht te vergroten, zonder verhoging van het lichaamsgewicht. Dit is een zeer gewaardeerde eigenschap, omdat krachtatleten vaak concurreren in gewichtsklassen. Oxandrolone verhoogt de spierkracht niet via androgene stimulatie, althans niet in de eerste plaats. Het stimuleert echter de vorming van phosphocreatine, een lichaamseigen stof die ATP (adenosine tri-fosfaat) kan aanvullen, de voornaamste energievorm van het levende organisme. Dit geeft een enorme verbetering van de anaërobe korte termijn prestaties, het type dat nodig is voor explosieve acties, zoals sprinten en het tillen van een gewicht.

Voor bodybuilders worden de beste resultaten gezien bij het stacken van oxandrolone met een zeer androgene stof. Hetzij gedurende een massa stack met aromatiseerbare producten als impuls voor meer spierkracht, of in combinatie met een niet-oestrogene stof. Dit is met name gunstig, omdat men zo spiermassa kan behouden, eetlust verminderd, spierhardheid verbeterd en het niveau van spierkracht hoog houdt, zonder een verhoogd risico op androgene bijwerkingen (acne, prostaat hypertrofie, haaruitval) wanneer het gestacked wordt met pure androgenen (stanozolol, drostanolon). Atleten die op zoek zijn naar een veilige manier om spiermassa te behouden kiezen wel eens voor een stack van Anavar met Primobolan. Voor algemeen gebruik ligt de dosis van oxandrolone op 0,25 mg per kilo lichaamsgewicht. Voor mannen is dit 0,40 mg per kilo, voor vrouwen 0,16 mg per kilo per dag.

De minpunten aan oxandrolone zijn gering. Het veruit ergste probleem is de slechte beschikbaarheid en de hoge prijs. Maar het dient te worden opgemerkt dat, hoewel oxandrolon niet in de buurt komt van Halotestin of Anadrol op vlak van hepa-toxiciteit, het ook een 17-alfa-gealkyleerde stof is die kan leiden tot leverbeschadiging bij langdurig gebruik. Andere vaak voorkomende bijwerkingen omvatten hoofdpijn, verlies van libido, diarree en duizeligheid.

De conclusie is dat oxandrolone begrijpelijkerwijs nog steeds een populaire en zeer veelzijdig steroïde is, en zeer geliefd is bij zowel ervaren sporters als beginnende gebruikers vanwege zijn vele eigenschappen. Hoewel weinigen zullen zeggen dat het hun favoriete steroïde is, zal men ook niet veel atleten vinden die er iets negatiefs over te zeggen hebben.

Bijwerkingen
 • Hoofdpijn

 • Libidoverlies

 • Diarree

 • Duizeligheid

 • Belasting van de lever (schadelijk bij langdurig gebruik en/of hoog doseren)

 • Androgene bijwerkingen bij hoog doseren (acne, groei van lichaamshaar,...)

 • Vermannelijking bij vrouwen bij hoog doseren
Stacken
Vanwege het milde karakter en de gewoonlijk lage doseringen die gebruikt worden bij oxandrolone er is zeer weinig nood aan secundaire medicijnen zoals aromataseremmers, oestrogeen receptor-antagonisten of bloeddrukverlagers. Dit compenseert misschien deels de hoge kosten, en relatief lage winsten in spiermassa, van Anavar zelf.

In stacks wordt Anavar soms gebruikt om de spierkracht te doen toenemen of deze te helpen handhaven tijdens de groeifasen. Oxandrolone heeft natuurlijk weinig toe te voegen in termen van massa in vergelijking met de andere stoffen die worden gebruikt voor het verkrijgen van dergelijke doelstellingen. Het is zwak in vergelijking met testosteron, nandrolon, Anadrol, D-Bol en dergelijke. Toch word het vrij vaak toegevoegd, misschien omdat mensen veronderstellen dat het de totale stack minder schadelijk zal maken, maar dat is een mythe natuurlijk. Experts wijzen erop dat er betere en goedkopere middelen zijn voor de atleet die massa wilt (11).

Tijdens een cut (vet verliezen) fase kan oxandrolone goed gecombineerd worden met 120-140 mcg clenbuterol dagelijks, gestacked met een middel als Halotestin of Winstrol. Deze combinatie verbetert de hardheid van spieren en de 'strepen' alsmede het behoudt van massa en kracht. Ervaren gebruikers zouden bij voorkeur Testosteron Propionaat of Equipoise toevoegen, eerder dan Halotestin of Winstrol vanwege de schadelijkheid voor de lever van deze twee geneesmiddelen, vooral Halotestin.

Meestal wordt het gebruikt om behoorlijke spierkracht-winsten te behalen zonder al te veel toename in gewicht, wat het bijzonder geschikt maakt voor gewichtheffers, powerlifters en martiale kunstenaars. In dat aspect, is Winstrol volgens experts ook een goede keuze voor een stack (11). 50 mg Winstrol elke dag, gestacked met 30-40 mg oxandrolon dagelijks zou een zeer goed resultaat kunnen opleveren op vlak van spierkracht, zonder een overdreven toename van gewicht aan het lichaam.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Searle

Anavar (o.c.) (US)

2.5 mg tabs

Anatrophill (o.c.) (FR)

2.5 mg tabs

Lipidex (Brazil)

2.5 mg tabs

Lonavar (o.c.) (Argentina)

2.5 mg tabs

Dainippon

Lonavar (Japan)

2 mg tabs

Societta Prodotti Antibiotica

Oxandrolone SPA (I)

2.5 mg tabs

Kowa

Vasorome (Japan)

0.5 and 2 mg tabs

Ttokkyo Labs

Oxandrolone

5 mg tabs

BioTechnology General (BTG)

Oxandrin (US)

2.5 mg tabs
Referenties
 • 1. Jeschke MG, Finnerty CC, Suman OE, Kulp G, Mlcak RP, Herndon DN (September 2007). "The effect of oxandrolone on the endocrinologic, inflammatory, and hypermetabolic responses during the acute phase postburn". Ann. Surg. 246 (3): 351–60; discussion 360–2. doi:10.1097/SLA.0b013e318146980e. PMID 17717439.

 • 2. Segal S, Cooper J, Bolognia J., Treatment of lipodermatosclerosis with oxandrolone in a patient with stanozolol-induced hepatotoxicity., J Am Acad Dermatol 2000 Sep;43(3):558-9

 • 3. Demling RH., Oxandrolone, an anabolic steroid, enhances the healing of a cutaneous wound in the rat., Wound Repair Regen 2000 Mar-Apr;8(2):97-102

 • 4. Demling RH, Orgill DP., The anticatabolic and wound healing effects of the testosterone analog oxandrolone after severe burn injury., J Crit Care 2000 Mar;15(1):12-7

 • 5. Hart DW, Wolf SE, Ramzy PI, Chinkes DL, Beauford RB, Ferrando AA, Wolfe RR, Herndon DN., Anabolic effects of oxandrolone after severe burn., Ann Surg 2001 Apr;233(4):556-64

 • 6. Demling RH, DeSanti L., The rate of restoration of body weight after burn injury, using the anabolic agent oxandrolone, is not age dependent., Burns 2001 Feb;27(1):46-51

 • 7. Demling RH, DeSanti L., Oxandrolone, an anabolic steroid, significantly increases the rate of weight gain in the recovery phase after major burns., J Trauma 1997 Jul;43(1):47-51

 • 8. Papadimitriou A, Preece MA, Rolland-Cachera MF, Stanhope R., The anabolic steroid oxandrolone increases muscle mass in prepubertal boys with constitutional delay of growth., J Pediatr Endocrinol Metab 2001 Jun;14(6):725-7

 • 9. Doeker B, Muller-Michaels J, Andler W, Induction of early puberty in a boy after treatment with oxandrolone? Horm Res 1998;50(1):46-8

 • 10. James JS., Wasting syndrome: oral oxandrolone re-released in U.S., AIDS Treat News 1995 Dec 22;(no 237):3-4
 
Back
Naar boven