MuscleMeat

Andriol

Bezoekers in dit topic

200px-Testo.png


Testosteron

IUPAC naam

Testosteron: (8R,9S,10R,13S,14S,17S)- 17-hydroxy-10,13-dimethyl- 1,2,6,7,8,9,11,12,14,15,1 6,17- dodecahydrocyclopenta[a] phenanthren-3-one
Andriol: androsta-4-en-3-one,17b-ol

Ook bekend als

Andriol, testosteron undecanoaat

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

288.429 g/mol

Moleculaire massa ester:

186.2936 g/mol (undecanoic acid, 11 carbons)

Biol. beschikbaarheid:

Zeer laag

Halveringstijd:

3-5 uren

Gebruik:

Toediening:

Oraal

Effectieve dosis:

8-16 caps / dag

Verkrijgbare dosissen:

40 mg/ml caps

Straatprijs:

1 € / 40 mg capsule

Andriol is een oraal werkzaam testosteronpreparaat. Per capsule bevat het 40 mg testosteronundecanoaat, opgelost in oliezuur.


Geschiedenis
Andriol is een oraal testosteronpreparaat, ontwikkeld door de farmaceutische multinational Organon. Het verscheen begin jaren '80 op de markt en is daardoor één van de relatief recentere anabole steroïden.

Medisch gebruik
Andriol wordt voorgeschreven bij primaire en secundaire testosterondeficiëntie.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Andriol is een vrij recent ontwikkelde steroïde. Het was een nieuwe poging tot het maken van een oraal werkzame vorm van testosteron, de eerste sinds de zeer onpopulaire methyl-testosteron. Het transportsysteem dat bij Andriol gebruikt wordt is een vernieuwing op zich en klinkt veelbelovend. Indien het niet enkele nadelige kenmerken had, dan zou het snel meer succes hebben gehad. Het ruwe methyl-testosteron was de eerste van vele orale steroïden die getransporteerd werd door middel van een 17-alpha-methyl verandering aan de basisstof. Afgezien van het veranderen van de affiniteit voor heel wat structuren, waardoor een steroïde werd gemaakt met totaal verschillende eigenschappen, was het grootste probleem dat het een bepaald niveau van hepatoxiciteit met zich meebracht. Soms gering, soms ernstig (Anadrol, Halotestin). Dit betekende dat de behandeling niet in volledige veiligheid en voor langere tijd kon worden voortgezet. De vraag naar een orale steroïde, die zou kunnen worden gebruikt voor langdurige behandeling was sinds het begin hoog. Allereerst is het voor een arts nooit makkelijk om zijn patiënten te overtuigen om te kiezen voor levenslange periodieke injecties (velen hebben angst of tenminste een afkeer voor naalden) en voor de arts zou het ook gemakkelijker zijn als de patiënt een pil kan slikken, in plaats van tweewekelijks te moeten terugkeren voor een injectie. Dus er was een zekere druk om een steroïde te creëren waarbij geen 17-alpha-methyl verandering vereist was.

Het antwoord was; op zoek gaan naar een nieuwe manier van transport door het lichaam, niet via de lever, zodat er geen verandering aan de steroïde nodig was om ze te beschermen tegen uitschakeling door de lever. Deze manier werd gevonden in lymfatische absorptie. Zoals met vele paden van opname, is ook deze een zeer specifieke en beperkte. Het lymfestelsel is een reeks van sterk gefilterde kanalen die bestemd zijn voor de resorptie van water. Wanneer er bloed wordt geleverd aan weefsels via het arteriële systeem, dan worden zuurstof en voedingsstoffen eruit gehaald, waarop het bloed vervolgens teruggeleid wordt naar het hart via het veneuze systeem. Er kan echter maar ongeveer 85% van de vloeistof gemakkelijk opnieuw geabsorbeerd worden. Dat betekent dat 15% achter blijft in het weefsel. Als dat proces dag en nacht zou blijven doorgaan, zouden we allemaal opzwellen als een marshmallow-man en ontploffen in minder dan een week. Daarom is er in weefsels nog een ander uitgebreid systeem van vaten, anders dan het cardiovasculaire. Het lymfevatenstelsel. De belangrijkste taak is drainage van water uit weefsel. Dit is waarom het meestal alleen water transporteert. Het wordt ook sterk gefilterd door lymfeklieren doorheen het lichaam die bijna alles verwijderen, want het systeem is makkelijk te bereiken en als het niet goed gefilterd wordt kan een virus of kankercel zich op deze manier gemakkelijk verspreiden door het hele lichaam. Maar in het maagdarmkanaal lijkt het lymfevatenstelsel een uitzondering te maken. Lymfevloeistof is meestal transparant (vermits het puur water is), maar in dit gebied is het troebel. Dat komt omdat het ook oliën en vetten lijkt te absorberen.

260px-Restandol-andriol.jpg


Restandol

Steroïden worden gemaakt van cholesterol, de primaire opslag van vet in het lichaam. Er was dus een duidelijke mogelijkheid. En het lymfevatenstelsel mond voor 75-80% uit in de grote borstbuis (ductus thoracicus), die op zijn beurt uitmondt in de angulus venosus, waar de vena jugularis interna (interne halsader) en de vena subclavia (ader onder het sleutelbeen) ontmoeten, vlak voordat ze het hart binnengaan door middel van een gemeenschappelijk ader. Dat betekent dat, zonder dat ze de lever moeten passeren, deze vetten rechtstreeks naar het hart kunnen worden geleverd. Nu is de vraag; indien het inderdaad gemakkelijk geabsorbeerd wordt door het lymfevatenstelsel, waarom dan überhaupt de steroïde aanpassen om de passage door de lever te overleven? De reden was dat eerdere steroïden in olie onvoldoende werden opgenomen. Dat komt omdat alleen de werkelijke vetten geabsorbeerd worden. De drager bij Andriol is daarom gericht op de oplossing van de steroïde in een vorm van olie, zodat de steroïde mét de olie zal opgenomen worden. Het heeft ook tot doel om de stof meer vetoplosbaar te maken, zodat de oplossing meer compleet en permanent is. Zoals eerder bleek bij injecteerbare steroïden, kan men een stof meer vetoplosbaar te maken, door er een ester aan te verbinden. Hoe langer de ester is, hoe meer vetoplosbaar het de steroïde maakt. In dit geval koos men voor een undecanoaat ester, welke een lengte heeft van 11 koolstofatomen, de langste ester die tot nu toe gebruikt wordt.

In dit geval gaat het over testosteron undecanoaat. Het is opgelost in een soort steriele olie en vervolgens in een verzegelde capsule. De opgeloste steroïde wordt vervolgens gemakkelijk geabsorbeerd door het lymfevatenstelsel, nog vóór het passeren van de lever, en getransporteerd naar het hart waar het vervolgens verstuurd wordt door het hele lichaam. Het systeem zelf is vernuftig en in theorie perfect. Maximale levering en geen hepatoxiciteit. Een krachtige steroïde die voor langdurige behandelingen kan worden gebruikt. In de praktijk zijn de resultaten echter minder gunstig. In studies (1) die gedaan werden bij zowel mannen als vrouwen, bleek Andriol op zijn best een milde en inconsistente steroïde te zijn. Mild is een probleem dat makkelijk opgelost kan worden met hogere doseringen, maar het inconsistent zijn is een groter nadeel. Het lijkt erop dat de hoeveelheid testosteron die werd geleverd en de piekwaarden ervan in het bloed, alsmede de duur van de activiteit, niet alleen van persoon tot persoon verschilden, maar ook van dag tot dag. Dat betekent dat patiënten en gebruikers zeer uiteenlopende niveaus van testosteron in het bloed krijgen. De verschillen zijn bovendien niet gering.

De ene persoon kan mogelijk piekwaarden van 5 ng/mmol hebben terwijl dit bij de andere kan oplopen tot 50 ng/mmol. Maar wat erger is, is dat dezelfde persoon deze niveaus op verschillende dagen zou kunnen krijgen. In termen van het anabole (d.w.z. niet-medisch) gebruik, betekend dat dat doses van 8-16 caps per dag worden gebruikt. Dat is meer dan de meeste gebruikers per week zullen injecteren van de kortere cypionaat en enanthaat esters. Normaal levert één capsule 40 mg testosteron undecanoaat. Een ester lost de steroïde in het bloed, waardoor er ongeveer 25 mg testosteron per capsule (het is een lange en zware ester) overblijft. Dat is 200-400 mg per dag dat wordt gebruikt, en omdat Andriol zo vernieuwend is, is het niet goedkoop of makkelijk te vinden. Dat maakt het, op zijn best, net zo oninteressant als methyl-testosteron.

Net als bij een propionaat ester of een suspensie injectie, zijn niveaus van testosteron, DHT en oestrogeen makkelijk te controleren, waardoor deze steroïde een mogelijkheid biedt voor gebruik gedurende ieder moment van het jaar, ongeacht of de sportbeoefenaar wenst aan te komen of af te vallen. De waterretentie is minder opvallend dan bij injecteerbare langere esters, en indien te hoog gemakkelijk controleerbaar met Proviron of Nolvadex. Het is pure testosteron, dus bij voldoende hoge doseringen, en omwille van eerder vermeldde redenen, is het natuurlijk een goede massa-bouwer met alle kenmerken van testosteron. Het is natuurlijk een veilige (voor de lever), goed controleerbare orale steroïde die gebruikt kan worden voor langere perioden, wat sommigen kan interesseren, maar serieuze gebruikers vinden Andriol gewoonlijk een zeer slechte koop. De medische wereld beschouwd Andriol als een belangrijke uitvinding, maar in de wereld van de atleet is er zeer weinig interesse voor dit product.

Bijwerkingen
 • Gynecomastie (ontwikkeling van borsten) als gevolg van oestrogeenvorming

 • Benigne prostaathypertrofie of BPH (vergroting van de prostaat)

 • Acne en vette huid

 • Erectiestoornissen (tijdelijk)

 • Hoge bloeddruk en afname van de goede cholesterol

 • Vergrote kans op hartaandoeningen

 • Bij mannen kunnen de testikels tijdelijk krimpen indien er geen voorzorg voor wordt getroffen (Pregnyl)

 • Opgezwollen gezicht door vasthouden van water (problemen in de osmoseregeling)

 • Toename van het lichaamshaar

 • Alopecia androgenetica (haaruitval)

 • Vermannelijking (bij vrouwen)
Stacken en gebruik
Wanneer gebruikt in doses van 8-16 caps per dag, kan Andriol gestacked worden met bijna elke andere steroïde. Problemen met waterretentie die gebruikelijk zijn bij testosteron zijn meestal controleerbaar genoeg om gebruik zelfs te verantwoorden tijdens dieetfasen, en zelfs als Proviron kan worden toegevoegd om het potentieel te maximaliseren. Het gebruik van extra medicijnen is meestal niet nodig aangezien het zeer mild is, en de meeste problemen kunnen worden opgelost door de beëindiging van het gebruik of het verlagen van de dosis. De gebruikelijke anti-oestrogenen kunnen worden gebruikt, maar over het algemeen zijn de kosten van Andriol zo hoog voor de resultaten die het opleverd dat men er weinig voor voelt om te investeren in meer dure middelen zoals Arimidex.

Capsules worden het best gespreid over de hele dag. De meeste orale steroïden hebben een 17-alpha-methyl aanpassing die de affiniteit en binding van de steroïde verandert, zodat een enkele dosis meestal genoeg is. Bij Andriol is de opname snel, de maximale dosering hoog, maar de steroïde gaat nooit voorbij de halfwaardetijd van 3-5 uur. Dus moet het worden toegediend in drie gelijke doseringen gedurende de dag, bij voorkeur bij de maaltijd aangezien lymfatische absorptie wordt gestimuleerd in de aanwezigheid van gal en andere secreties in het spijsverteringskanaal.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Organon

Andriol (CH,CN,NL,PL,G,A,PT,MX,HU,Thailand,I)

40 mg/ml caps

Androxon (NO,SA, Brazil)

40 mg/ml caps

Panteston (FI,FR)

40 mg/ml caps

Restandol (DK,GB,GR)

40 mg/ml caps

Undestor (B,S,BG,CZ)

40 mg/ml caps

Virigen (TK)

40 mg/ml caps
Referenties
 • 1 Cantrill JA, Dewis P, Large DM et al. Which testosterone replacement therapy ? Clin Endocrinol (oxf) 21 (1984) 97-107

 • Andriol
 
Back
Naar boven