AndroidHealthClinic

Anti Oxidanten

Bezoekers in dit topic

Status
Niet open voor verdere reacties.

Little Me

Competitive Bodybuilder
15 jaar lid
Lid geworden
21 jun 2005
Berichten
2.664
Waardering
1
U rookt niet, drinkt nauwelijks of geen alcohol, eet oergezond, beweegt zich dagelijks volop en u gaat op tijd naar bed. Nou, gezonder kan haast niet. Maar terwijl u zich uitslooft om zo gezond mogelijk te blijven, proberen de vrije radicalen intussen wel uw lichaam te 'verroesten' daarom zijn Anti Oxidanten onze beschermheren

In de lucht die we inademen zit zuurstof, we hebben zuurstof nodig voor onze ademhaling en om ons voedsel te verbranden.
Dat levert namelijk energie op om onze spieren te bewegen, onze temperatuur op peil te houden en organen zoals hart en hersenen optimaal te laten functioneren. Maar die zuurstof heeft ook zijn nare kanten. Want, hoe gezond we ook leven, we krijgen iedere dag ongewenst de nodige chemische troep naar binnen. Vrije radicalen worden ze genoemd, kort levende agressieve deeltjes, die voortdurend bij onze stofwisseling vrijkomen en onze cellen aanvallen. En die vrije radicalen zitten in al die chemische troep die we dagelijks binnenkrijgen: Uitlaatgassen, smog, bestrijdingsmiddelen, sigarettenrook, schoonmaakmiddelen etc..Dag-in-dag-uit plegen vrije radicalen al keiharde aanslagen op ons lichaam. Populair gezegd, ons lichaam gaat 'verroesten' door schadelijke oxidatie. Vooral de bloedvaten worden minder elastisch en kunnen zelfs scheuren. Niet alleen van binnen richten vrije radicalen schade aan, ook aan de buitenkant van het lichaam is te zien dat het bindweefsel door oxidatie achteruit gaat. Kijk maar eens om u heen: vale huid, matte oogopslag, dof en/of vettig haar en noem maar op. Nou hoeven vrije radicalen natuurlijk niet helemaal onze gezondheid te bedreigen. Ons lichaam produceert deze agressieve stoffen zelfs bij heel normale stofwisselingsprocessen en gebruikt ze als wapen om binnendringende ziektekiemen of vreemde stoffen aan te vallen. Maar worden ze in grote hoeveelheden gevormd, dan brengen ze wel een sluipend proces in ons lichaam teweeg. Schrijdt dit proces gestadig voort, dan kan dat allerhande enge ziekteprocessen op gang brengen.

Evenals er antiroestmiddelen nodig zijn om ons autootje tegen oxidatie te beschermen, zijn er anti oxidanten die er gezamenlijk voor zorgen dat ons lichaam optimaal wordt beschermd, zodat we niet te snel gaan 'roesten':

Bètacaroteen (ook wel caroteen genoemd):
Deze grondstof, waarvan ons lichaam vitamine A kan maken, staat bekend als een sterke antioxidant. Caroteen beschermt niet alleen onze weefsels, maar beschermt ook tegen smerige stoffen van buitenaf.

Vitamine C:
Een perfecte antioxidant als het om bescherming tegen schadelijke stoffen uit het milieu gaat. De grootste kracht van vitamine C schuilt echter in een ideale celvoeding, vooral van de witte bloedcellen. Deze spelen namelijk een heel belangrijke rol bij het behouden van onze natuurlijke weerstand.

Vitamine E:
Deze 'top-vitamine' staat bekend als een ware 'vrije radicalen-vanger' en geldt als een ijzersterke beschermheer van onze longen tegen luchtverontreiniging. Uit onderzoek bij dieren is gebleken dat vitamine E de gevaarlijkste component uit de vervuilde lucht
- het stikstofdioxide - in de longen onschadelijk maakt.

Selenium:
Selenium geldt als een ijzersterke lichaamsbeschermer en is broodnodig voor een gezonde celfunctie. Als anti oxidant beschermt selenium de weefsels tegen veroudering en tegen oxidatieschade van 'vrije radicalen'. Verder is dit mineraal nauw betrokken bij de stofwisseling van vitamine E en kan het niet zonder deze vitamine bij de activiteiten van lichaamscellen.Weliswaar staan anti oxidanten niet garant voor het 'eeuwige leven', maar ze kunnen er wel voor zorgen dat ziekten en kwalen minder kans krijgen zich te ontwikkelen, waardoor u minder snel zult gaan 'roesten'.



Mzzl
 
dit stukje kende ik al.

de sterkste anti-oxidanten worden niet genoemd:

sommige bioflavonoiden (EGCG,OPC en nog vele anderen, te veel om op te noemen)
carotenoiden behalve caroteen (luteine/lycopeen/cryptoxantine/astaxantine...)
liponzuur
gluthation
etc...

sommige van deze 30x zo sterk als de genoemde vitamines..
 
Laatst bewerkt:
Muis zei:
dit stukje kende ik al...

jammer dat de sterkste anti-oxidanten niet worden genoemd:

sommige bioflavonoiden (EGCG,OPC en nog vele anderen, te veel om op te noemen)
carotenoiden behalve caroteen (luteine/lycopeen/cryptoxantine/astaxantine...)
liponzuur
gluthation
etc...

sommige van deze 30x zo sterk als de genoemde vitamines..

wel gooi de info er bij dan , altijd goed om weten

grtzz
 
Little Me zei:
wel gooi de info er bij dan , altijd goed om weten

grtzz

staat er toch?

genoeg stof om te googlen lijkt me..
 
Wederom geen bronvermelding, locked. Knippen en plakken is makkelijk, maar draagt verder niet zoveel bij. Dit is info die je met Google redelijk snel oplepelt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Back
Naar boven