MuscleMeat

België stijgt snel op 'bankroetlijst'

Bezoekers in dit topic

Centaur

Colossal Veteran
Elite Member
15 jaar lid
Lid sinds
14 jul 2004
Berichten
13.691
Waardering
417
Lengte
1m90
Massa
110kg
BRUSSEL (AFN) - België is de laatste maanden snel gestegen op een lijst van landen die het risico lopen bankroet te gaan. Kort voor de parlementsverkiezingen van juni 2010 nam het land nog een 53e plaats in, maar inmiddels is het opgerukt naar de zestiende plek, aldus de Vlaamse krant De Morgen maandag.

De zogenoemde 'bankroetlijst' wordt elk kwartaal opgesteld door het internationale onderzoeksbureau Credit Market Analysis (CMA). Dat baseert zich vooral op de verzekeringspremies die grote beleggers kwijt zijn om zich tegen wanbetaling te verzekeren.

Voor België is die premie opgelopen tot zo'n 250.000 euro per jaar bij een lening van 10 miljoen euro. Nog geen half jaar geleden bedroeg de verzekeringspremie voor België minder dan de helft.

Hoge staatsschuld

Onze zuiderburen staan op de bankroetlijst nu vlak achter landen als Libanon en Roemenië. De verslechterde positie van België heeft te maken met zijn hoge staatsschuld en met zijn onvermogen om een nieuwe regering te vormen, aldus CMA.

Vorige week liep de zoveelste poging stuk om een compromis te bereiken over een staatshervorming, die nodig is om tot een nieuwe regering te komen. Vooral de Vlaams-nationalistische N-VA, die de macht wil verschuiven van de centrale overheid naar de deelstaten, stelt zich hard op,

Voorstel Reynders

Ook over een voorstel van vicepremier Didier Reynders om het demissionaire kabinet-Leterme tijdelijk meer bevoegdheden te geven, raken de politieke partijen het vooralsnog niet eens. Reynders, een Franstalige liberaal, wil de regering een doorstart laten maken, zodat ze noodzakelijke bezuinigingen kan treffen en eventueel ook het asielprobleem kan aanpakken. De N-VA, die geen deel uitmaakt van het kabinet-Leterme, is bereid deze constructie vanuit de oppositiebankjes te steunen.

Maar de christendemocratische CD&V, de partij van premier Yves Leterme, voelt niets voor het plan. Ze heeft geen zin het vuile werk op te knappen terwijl de N-VA aan de zijlijn toekijkt, zeggen anonieme bronnen in Belgische media.

http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_...nel_gestegen_op__bankroetlijst___.html?p=31,3
 
Toch nog een lijst waar de belgen op stijgen. "ha" "ha"
 
Zijn ze toch nog ergens goed in
 
Back
Naar boven