- Lid sinds
- 11 okt 2002
- Berichten
- 6.844
- Waardering
- 25
Dit las ik vanochtend.. zou ik miss dan toch binnenkort in NL veilig uit kunnen gaan zonder zere keel en stinkende kleren te krijgen?
Telegraaf
Asbak horeca verdwijnt uit zicht
door Annemiek Paping
WOERDEN, zaterdag
De asbak wordt verbannen uit alle Nederlandse eetcafés,
disco´s en restaurants. Gasten die een sigaret willen opsteken, zullen
speciaal om een asbakje moeten vragen.
De maatregel maakt deel uit van het stappenplan dat de
horeca heeft opgesteld om roken te ontmoedigen. "Het automatisme verdwijnt",
licht directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) toe. "Ook in
ruimten waar roken in principe wel is toegestaan, zal naast de peper- en
zoutvaatjes niet meer vanzelfsprekend een asbakje staan."
Verder zal op alle horecaopleidingen en -cursussen ruime
aandacht worden besteed aan het rookbeleid. "Werkgevers en werknemers zullen
moeten wennen aan een horeca waar steeds minder wordt gerookt", aldus KHN.
"Op zich is dat een goede ontwikkeling, want roken is en blijft ongezond.
Samen komen we er wel uit, want de horeca is gastvrij voor zowel rokers als
voor niet-rokers." Enkele maanden geleden ging er een schok door de
horecabranche toen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
halsstarrig vasthield aan het wetsvoorstel waarmee het recht op een
rookvrije werkplek, ook voor werknemers in de horeca, is geregeld. KHN
voorspelde dat door een algeheel rookverbod minimaal 50.000 banen verloren
zouden gaan.
In september werd besloten dat de horeca in principe
wordt vrijgesteld van de eis om personeel een rookvrije werkplek te
garanderen. Wel moet, via een gezamenlijke inspanning, een stappenplan
worden geïntroduceerd met concrete maatregelen om roken te ontmoedigen
AD
Asbak weg uit café
Door Frank Renout
De asbak verdwijnt uit cafés, restaurants en hotels. Wie straks buitenshuis
gaat drinken, eten of logeren zal moeten zoeken naar een plek voor de
askegel. Zo willen de horecagelegenheden het roken ontmoedigen. Alleen als
de klant erom vraagt, komt de asbak tevoorschijn.
,,We willen bij de ondernemers een nieuwe denkwijze creëren'', vertelt
Jacques Happe van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Als hij nu de
mise-en-scène in zijn zaak regelt, zet hij standaard peper en zout, een
bloemetje, een kaars en een asbak op tafel. En van die asbak moeten we af,
dat nodigt mensen uit om te roken.''
Koninklijke Horeca Nederland kondigde gisteren nieuwe maatregelen aan om tot
'rookvrijere' etablissementen te komen. Vorige maand gaf minister
Hoogervorst (Volksgezondheid) de horeca een uitzonderingspositie: een
rookverbod is van de baan, als de branche dan maar zelf maatregelen neemt om
de sigaret en sigaar te weren. Het verbannen van de asbak is één stap.
Eerder werden 'tegenstanders' als het Astmafonds en de Kankerbestrijding
gevraagd mee te denken over een acceptabel rookbeleid.
Nu is ook besloten dat 'rookbeleid' een verplicht onderdeel wordt van de
horeca-opleidingen. ,,Je komt er niet met alleen wat nieuwe regels die
worden opgelegd van bovenaf'', zegt directeur Ben Rijgersberg van de
Stichting Vakonderwijs Horecabedrijven (SVH). ,,Het moet gewoon op de
werkplek zelf professioneel worden aangepakt.'' Daarom wordt 'rookbeleid'
een verplicht examenonderdeel van het vak sociale hygiëne. Dat leggen ruim
20.000 aspirant-ondernemers per jaar af. ,,In dit vak leer je wat de regels
van de overheid zijn, maar ook hoe je het het best kan aanpakken.''
Straks moet iedere horeca-ondernemer duidelijk maken aan de klant: hier
wordt wel of niet gerookt. ,,Nu is dat vaak niet zo en krijg je problemen.
Je zit lekker te eten en dan steekt de meneer achter je een dikke sigaar
aan. Weg smaak, weg stemming. Dat is slecht voor de klant én voor het
bedrijf.''
De SVH is ervan overtuigd dat meer en meer cafes en restaurants zich als
rookvrij zullen manifesteren. ,,Dat is gewoon de trend, je ziet het in het
buitenland.'' Bedrijven moeten zich daar ook op voor laten staan, zegt
Rijgersberg, want dat zal lonen. ,,Zet het op je site, zet het op je
menukaart. Hang desnoods een bordje aan de deur: hier wordt niet gerookt.''
Espi, die de rookvrije horeca in de VS, Canada, ja zelfs Mexico en Brazilië mist
Telegraaf
Asbak horeca verdwijnt uit zicht
door Annemiek Paping
WOERDEN, zaterdag
De asbak wordt verbannen uit alle Nederlandse eetcafés,
disco´s en restaurants. Gasten die een sigaret willen opsteken, zullen
speciaal om een asbakje moeten vragen.
De maatregel maakt deel uit van het stappenplan dat de
horeca heeft opgesteld om roken te ontmoedigen. "Het automatisme verdwijnt",
licht directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) toe. "Ook in
ruimten waar roken in principe wel is toegestaan, zal naast de peper- en
zoutvaatjes niet meer vanzelfsprekend een asbakje staan."
Verder zal op alle horecaopleidingen en -cursussen ruime
aandacht worden besteed aan het rookbeleid. "Werkgevers en werknemers zullen
moeten wennen aan een horeca waar steeds minder wordt gerookt", aldus KHN.
"Op zich is dat een goede ontwikkeling, want roken is en blijft ongezond.
Samen komen we er wel uit, want de horeca is gastvrij voor zowel rokers als
voor niet-rokers." Enkele maanden geleden ging er een schok door de
horecabranche toen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
halsstarrig vasthield aan het wetsvoorstel waarmee het recht op een
rookvrije werkplek, ook voor werknemers in de horeca, is geregeld. KHN
voorspelde dat door een algeheel rookverbod minimaal 50.000 banen verloren
zouden gaan.
In september werd besloten dat de horeca in principe
wordt vrijgesteld van de eis om personeel een rookvrije werkplek te
garanderen. Wel moet, via een gezamenlijke inspanning, een stappenplan
worden geïntroduceerd met concrete maatregelen om roken te ontmoedigen
AD
Asbak weg uit café
Door Frank Renout
De asbak verdwijnt uit cafés, restaurants en hotels. Wie straks buitenshuis
gaat drinken, eten of logeren zal moeten zoeken naar een plek voor de
askegel. Zo willen de horecagelegenheden het roken ontmoedigen. Alleen als
de klant erom vraagt, komt de asbak tevoorschijn.
,,We willen bij de ondernemers een nieuwe denkwijze creëren'', vertelt
Jacques Happe van Koninklijke Horeca Nederland. ,,Als hij nu de
mise-en-scène in zijn zaak regelt, zet hij standaard peper en zout, een
bloemetje, een kaars en een asbak op tafel. En van die asbak moeten we af,
dat nodigt mensen uit om te roken.''
Koninklijke Horeca Nederland kondigde gisteren nieuwe maatregelen aan om tot
'rookvrijere' etablissementen te komen. Vorige maand gaf minister
Hoogervorst (Volksgezondheid) de horeca een uitzonderingspositie: een
rookverbod is van de baan, als de branche dan maar zelf maatregelen neemt om
de sigaret en sigaar te weren. Het verbannen van de asbak is één stap.
Eerder werden 'tegenstanders' als het Astmafonds en de Kankerbestrijding
gevraagd mee te denken over een acceptabel rookbeleid.
Nu is ook besloten dat 'rookbeleid' een verplicht onderdeel wordt van de
horeca-opleidingen. ,,Je komt er niet met alleen wat nieuwe regels die
worden opgelegd van bovenaf'', zegt directeur Ben Rijgersberg van de
Stichting Vakonderwijs Horecabedrijven (SVH). ,,Het moet gewoon op de
werkplek zelf professioneel worden aangepakt.'' Daarom wordt 'rookbeleid'
een verplicht examenonderdeel van het vak sociale hygiëne. Dat leggen ruim
20.000 aspirant-ondernemers per jaar af. ,,In dit vak leer je wat de regels
van de overheid zijn, maar ook hoe je het het best kan aanpakken.''
Straks moet iedere horeca-ondernemer duidelijk maken aan de klant: hier
wordt wel of niet gerookt. ,,Nu is dat vaak niet zo en krijg je problemen.
Je zit lekker te eten en dan steekt de meneer achter je een dikke sigaar
aan. Weg smaak, weg stemming. Dat is slecht voor de klant én voor het
bedrijf.''
De SVH is ervan overtuigd dat meer en meer cafes en restaurants zich als
rookvrij zullen manifesteren. ,,Dat is gewoon de trend, je ziet het in het
buitenland.'' Bedrijven moeten zich daar ook op voor laten staan, zegt
Rijgersberg, want dat zal lonen. ,,Zet het op je site, zet het op je
menukaart. Hang desnoods een bordje aan de deur: hier wordt niet gerookt.''
Espi, die de rookvrije horeca in de VS, Canada, ja zelfs Mexico en Brazilië mist
Laatst bewerkt: