Fitness Seller

Blindstaren op voedingswaarde van producten (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Jij denkt dat op elke pizza evenveel saus en ander beleg zit?
Het is een gemiddelde waar je dus niet volledig vanuit kan gaan.

Als je kcal telt uit onbewerkte producten zit je vele malen meer in de buurt.

Weet je hoe weinig calorieën er in tomatensaus zit? Verder zal er met al het voedsel dat je niet 100% zelf maakt altijd een beetje speling in zitten.
Het zal hooguit 50-100 kcal verschillen. Echt nadelig impact op je vooruitgang gaat dat echt niet maken joh.
 
  • Like
Waarderingen: Pren
Jij denkt dat op elke pizza evenveel saus en ander beleg zit?
Het is een gemiddelde waar je dus niet volledig vanuit kan gaan.

Als je kcal telt uit onbewerkte producten zit je vele malen meer in de buurt.

De afwijking mag wettelijk gezien maximaal 10% zijn. Op een pizza van 800 kcal is dat 80 kcal. Dat ga je echt niet merken.

Bovendien is het een gemiddelde. De ene keer heb je meer, de andere keer minder. Zo werken gemiddeldes.
 
Weet je hoe weinig calorieën er in tomatensaus zit? Verder zal er met al het voedsel dat je niet 100% zelf maakt altijd een beetje speling in zitten.
Het zal hooguit 50-100 kcal verschillen. Echt nadelig impact op je vooruitgang gaat dat echt niet maken joh.

Oke slecht voorbeeld dan.
Plakjes salami, als er 10 plakken meer op zitten heb je zo meer dan 100kcal te pakken.

Wat ik ermee bedoel te zeggen dat cheat meals qua kcal tellen een stuk minder nauwkeurig is.
 
Oke slecht voorbeeld dan.
Plakjes salami, als er 10 plakken meer op zitten heb je zo meer dan 100kcal te pakken.

Wat ik ermee bedoel te zeggen dat cheat meals qua kcal tellen een stuk minder nauwkeurig is.

Dat geld niet voor cheat meals maar voor alle maaltijden die je niet 100% zelf bereid.
Hoe wil je dat met eieren doen dan? Weeg je die ook allemaal op de gram af? Het ene ei is namelijk 58 gram en het andere ei is 70 gram.
Hoe bereken je precies hoeveel olie je vlees opneemt als je het in de pan gooit? Ene keer kan je vlees misschien wat meer olie absorberen dan de andere keer.

Calorieberekening is altijd een schatting. Op zekere hoogte een patroon aan te houden kan je gemiddeld altijd hetzelfde binnen krijgen en op basis daarvan meer/minder eten.
Als je elke dag 2 eieren eet maakt het niet uit of het de ene keer 58 of 70 gram is omdat je gemiddeld altijd evenveel binnenkrijgt als het gemiddelde ei.
 
Oke slecht voorbeeld dan.
Plakjes salami, als er 10 plakken meer op zitten heb je zo meer dan 100kcal te pakken.

Wat ik ermee bedoel te zeggen dat cheat meals qua kcal tellen een stuk minder nauwkeurig is.

Het middelt zich gewoon uit, dus geen probleem. En als je daar niet ingeloofd, ga er dan niet vanuit dat de fabriek stelselmatig 10% teveel in een verpakking stopt, dat gaat tenkoste van de winst
 
Dat geld niet voor cheat meals maar voor alle maaltijden die je niet 100% zelf bereid.
Hoe wil je dat met eieren doen dan? Weeg je die ook allemaal op de gram af? Het ene ei is namelijk 58 gram en het andere ei is 70 gram.
Hoe bereken je precies hoeveel olie je vlees opneemt als je het in de pan gooit? Ene keer kan je vlees misschien wat meer olie absorberen dan de andere keer.

Calorieberekening is altijd een schatting. Op zekere hoogte een patroon aan te houden kan je gemiddeld altijd hetzelfde binnen krijgen en op basis daarvan meer/minder eten.
Als je elke dag 2 eieren eet maakt het niet uit of het de ene keer 58 of 70 gram is omdat je gemiddeld altijd evenveel binnenkrijgt als het gemiddelde ei.
Dit vraag ik me eigenlijk al een tijdje af, hoe doe je dat, hoe maak je daar een schatting in?
 
Zolang je niet naar de Mr.O gaat maakt de hoeveelheid olie die het vlees opneemt geen ene donder uit. Kip en kalkoen kan je in een pan met water opwarmen, dan heb je geen olie nodig.
 
Wat ik ermee bedoel te zeggen dat cheat meals qua kcal tellen een stuk minder nauwkeurig is.

Stel je voor dat Jij hebt berekend dat je 2500 kcal per dag verbruikt (en dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk klopt, wat best vaak niet zo blijkt te zijn) Waar is deze berekening dan allemaal op gebaseerd? (Je BMR + activiteit). Je BMR is elke dag constant, maar je activiteit zal niet elke dag constant zijn. De ene dag ben je lekker druk bezig met allemaal dingen. De andere dag ben je meer aan het chillen, gamen of tv kijken. De ene dag sport je, de andere niet. De ene dag pak je de fiets, de andere dag het OV. Kortom je gemiddelde verbruik is misschien 2500. Maar je daadwerkelijke verbruik is de ene dag misschien 2300, de andere 2500 en weer een andere 2700. bvb.

Als je een appel eet, dan tel je daarvoor waarschijnlijk een standaard aantal kcal. Terwijl de ene appel 150 gram weegt en de andere 400. Dus tenzij jij iedere appel voor het eten gaat wegen en dan het gewicht van het klokkenhuis er vanaf haalt, zijn ook dit lauter schattingen.

Als je een stuk kip braad, dan staat op de verpakking het aantal gram vet vermeld wat het product rauw heeft. Echter bij het braden blijft meer dan de helft in de braadslede achter (heb het een keer gewogen). Dus bij een kippenpoot (16g vet per 100g), zul je na bereiding wellicht nog maar 8g vet overhouden die je daadwerkelijk binnenkrijgt. (of je bakt een hamburger. Dan blijft ook een deel van het vet achter in de pan, welke je dus niet binnenkrijgt).

Stel je voor dat je alles weegt. Zelfs dan hebben de meeste weegschalen geen heel grote nauwkeurigheid. Er zit vaak wel een afwijking van enkele grammen. Als je dus 15g noten afweegt, kunnen dit er ook 16 of misschien wel 17 zijn. Scheelt ook 7-14 kcal.

Kortom er zijn altijd veel variabelen die niet 100% accuraat zijn. En de waarheid is dat je je daar niet echt druk om hoeft te maken. Stel je voor dat ik voor dat pond kippenpoot uit de oven elke dag 350 kcal teveel zou rekenen omdat ik een groot deel van de vetten niet binnenkrijg. Wat gebeurt er dan? Ik merk na enkele weken tot een maand, dat ik niet aankom. Ik voeg iets aan voeding toe en bekijk het opnieuw. Wat als die appel niet 78 maar in werkelijkheid 200 kcal bevat? Kom ik te snel aan in gewicht en pak ik teveel vetmassa? haal ik iets van voeding weg en bekijk het opnieuw een tijdje en vind zo mijn optimum wat voor mij werkt op dat moment.

Natuurlijk is het wel handig als je bij voorbaat enkele onzekerheden qua variabelen uit kunt sluiten of minimaliseren (of in geval van een wisselend dagelijks calorieverbruik wat bij sommige mensen heel sterk wisselt van dag tot dag, er rekening mee houden). Maar mijn ervaring is dat dit veel tijd en energie kost, in 90% van de gevallen niet nodig is en relatief weinig oplevert. Zeker als je kijkt naar de lange termijn (dus ook hoelang kan ik deze manier van bezig zijn met voeding volhouden), is dit het niet waard.

Dit gezegd hebbende. Soms is het wel handig / nodig. En wanneer maximaal rendement uit voeding en training het allerbelangrijkste in je leven is (je verdient er bijvoorbeeld je brood mee), worden zoveel mogelijk van zulke onzekerheden geminimaliseerd (Bewegen, slapen, eten allen zo constant mogelijk).
 
Stel je voor dat Jij hebt berekend dat je 2500 kcal per dag verbruikt (en dat dit in de praktijk ook daadwerkelijk klopt, wat best vaak niet zo blijkt te zijn) Waar is deze berekening dan allemaal op gebaseerd? (Je BMR + activiteit). Je BMR is elke dag constant, maar je activiteit zal niet elke dag constant zijn. De ene dag ben je lekker druk bezig met allemaal dingen. De andere dag ben je meer aan het chillen, gamen of tv kijken. De ene dag sport je, de andere niet. De ene dag pak je de fiets, de andere dag het OV. Kortom je gemiddelde verbruik is misschien 2500. Maar je daadwerkelijke verbruik is de ene dag misschien 2300, de andere 2500 en weer een andere 2700. bvb.

Als je een appel eet, dan tel je daarvoor waarschijnlijk een standaard aantal kcal. Terwijl de ene appel 150 gram weegt en de andere 400. Dus tenzij jij iedere appel voor het eten gaat wegen en dan het gewicht van het klokkenhuis er vanaf haalt, zijn ook dit lauter schattingen.

Als je een stuk kip braad, dan staat op de verpakking het aantal gram vet vermeld wat het product rauw heeft. Echter bij het braden blijft meer dan de helft in de braadslede achter (heb het een keer gewogen). Dus bij een kippenpoot (16g vet per 100g), zul je na bereiding wellicht nog maar 8g vet overhouden die je daadwerkelijk binnenkrijgt. (of je bakt een hamburger. Dan blijft ook een deel van het vet achter in de pan, welke je dus niet binnenkrijgt).

Stel je voor dat je alles weegt. Zelfs dan hebben de meeste weegschalen geen heel grote nauwkeurigheid. Er zit vaak wel een afwijking van enkele grammen. Als je dus 15g noten afweegt, kunnen dit er ook 16 of misschien wel 17 zijn. Scheelt ook 7-14 kcal.

Kortom er zijn altijd veel variabelen die niet 100% accuraat zijn. En de waarheid is dat je je daar niet echt druk om hoeft te maken. Stel je voor dat ik voor dat pond kippenpoot uit de oven elke dag 350 kcal teveel zou rekenen omdat ik een groot deel van de vetten niet binnenkrijg. Wat gebeurt er dan? Ik merk na enkele weken tot een maand, dat ik niet aankom. Ik voeg iets aan voeding toe en bekijk het opnieuw. Wat als die appel niet 78 maar in werkelijkheid 200 kcal bevat? Kom ik te snel aan in gewicht en pak ik teveel vetmassa? haal ik iets van voeding weg en bekijk het opnieuw een tijdje en vind zo mijn optimum wat voor mij werkt op dat moment.

Natuurlijk is het wel handig als je bij voorbaat enkele onzekerheden qua variabelen uit kunt sluiten of minimaliseren (of in geval van een wisselend dagelijks calorieverbruik wat bij sommige mensen heel sterk wisselt van dag tot dag, er rekening mee houden). Maar mijn ervaring is dat dit veel tijd en energie kost, in 90% van de gevallen niet nodig is en relatief weinig oplevert. Zeker als je kijkt naar de lange termijn (dus ook hoelang kan ik deze manier van bezig zijn met voeding volhouden), is dit het niet waard.

Dit gezegd hebbende. Soms is het wel handig / nodig. En wanneer maximaal rendement uit voeding en training het allerbelangrijkste in je leven is (je verdient er bijvoorbeeld je brood mee), worden zoveel mogelijk van zulke onzekerheden geminimaliseerd (Bewegen, slapen, eten allen zo constant mogelijk).

Goede reply!
En call me crazy, maar ja ik weeg alles af. Ook een banaan, een ei of mijn stuk vlees wat gebraden is.
 
Je moet je vlees alleen wel voor het bakken wegen.
 
Goede reply!
En call me crazy, maar ja ik weeg alles af. Ook een banaan, een ei of mijn stuk vlees wat gebraden is.

Achja. Als het voor jou werkt.
Ergens moet je een afweging maken of iets de moeite waard is t.o.v. je quality of life.
Als je op zo'n extreme manier je voeding bijhoudt is er ook geen lol meer aan. Vooral omdat het je op progressieniveau hooguit een paar procentjes gaat helpen.
 
Begrijp me niet verkeerd. Zelf heb ik in het verleden ook jarenlang mijn voeding op een zeer gedetailleerd niveau afgestemd. Dat leverde mij erg goede resultaten. Beter dan vrijwel iedereen om me heen en wellicht beter dan wanneer ik dit niet zo gedetailleerd had gedaan.

Hierdoor was ik qua voeding echter niet flexibel (om het maar subtiel uit te drukken) en nam het bezig zijn met voeding relatief gezien veel tijd in beslag. Meer dan het zou doen wanneer ik niet zo gepassioneerd (en soms obsessief) ermee bezig zou zijn geweest. Ik heb er echter wel ontzettend veel van geleerd en heb er absoluut geen spijt van.

Het is wat Valandinz hiervoor al zei: Is de extra tijd en moeite die je investeert (en de consessies die je maakt), het extra aan resultaat waard. Is anderhalf maal zo veel ervoor werken, 10% meer resultaat waard? (In een optimistisch geval zal het 10% effectiever zijn). Stel je voor dat jij met 40 uur werken per week 4000 euro per maand verdient. Zou je dan ook 60 uur per week werken voor 4400 euro per maand? De meeste mensen vinden de investering qua tijd onevenredig ten opzichte van extra resultaat (beloning). Dat geldt ook voor mij en hoe ik nu in het leven sta (Een intensieve job als consultant, wil veel tijd met gezin doorbrengen).

Maar als je doel maximaal resultaat is en alles in jouw leven staat in het teken daarvan... Dan is het een ander verhaal.
 
Oke slecht voorbeeld dan.
Plakjes salami, als er 10 plakken meer op zitten heb je zo meer dan 100kcal te pakken.

Wat ik ermee bedoel te zeggen dat cheat meals qua kcal tellen een stuk minder nauwkeurig is.
Lange leven de standaarddeviatie, norm, onderste + bovenste actiegrens en onderste en bovenste blokeergrens. Zo werkt dat nou eenmaal met producten uit de levensmiddelenindustrie, denk je dat melk altijd evenveel vet en eiwit bevat? Je hebt altijd te maken met variantie. Staat ook duidelijk in de wet, en afhankelijk van het product en gewicht heb je het Eeg teken.
 
Daaro
Precies dit, af en toe wat minder verantwoord voedsel houdt het leuk..
Daarom ben ik zo'n fan van flexibel diëten.
Let wel, geen extreme IIFYM, want die gasten nemen alleen maar alle junk in een strak calorie/macro schema, werkt ook voor body composition, maar voor gezondheid is 't maar niets!
 
Lange leven de standaarddeviatie, norm, onderste + bovenste actiegrens en onderste en bovenste blokeergrens. Zo werkt dat nou eenmaal met producten uit de levensmiddelenindustrie, denk je dat melk altijd evenveel vet en eiwit bevat? Je hebt altijd te maken met variantie. Staat ook duidelijk in de wet, en afhankelijk van het product en gewicht heb je het Eeg teken.

Correct!
 
Back
Naar boven