XXL Nutrition

Bodybuilding en water

Bezoekers in dit topic

Bodybulding en water

Water duidt op leven, geen mens, geen levend wezen kan zonder. Water = leven. Wat doet het allemaal, hoeveel hebben we er nu precies van nodig? Wanneer moeten we het innemen.

Water is een essentieel bestanddeel van ons lichaam, ons lichaam bestaat namelijk uit ongeveer 60 tot 80 procent water. Het is verantwoordelijk voor veel verschillende processen in ons lichaam, zeker bij bodybuilders. Je kunt lang zonder voedsel, maar absoluut niet lang zonder water. Bedenk je maar eens waarom mensen vaak klagen over hoofdpijn, zeker als het warm is, hoofdpijn is het eerste verschijnsel van uitdroging, vaak drinken deze personen te weinig water. Of bijvoorbeeld een kater, alcohol is een vochtafdrijvende substantie, geen wonder dat je soms opstaat met hoofdpijn niet?

Water is nodig voor het lichaam, zeker bij bodybuilders en het wordt door veel mensen te weinig aandacht aan besteed. Het is ten eerste bevorderlijk voor de algemene gezondheid, het zuivert je lichaam van afvalstoffen en het voorkomt intoxicatie. Als de temperatuur buiten te warm is, koelt water het lichaam af tot op de gewenste temperatuur. Daar komt dan nog eens bij dat wij als bodybuilders vaak supplementen gebruiken of AAS wat nog eens een extra belasting is voor de lever en nieren dus water is een zeker niet te verwaarlozen onderdeel van onze dagelijkse voeding.

Water heeft ook invloed op de inname, verwerking en opname van onze voeding/voedingsstoffen. Het is essentieel om eiwitten te breken in aminozuurketens en je lichaam in staat te stellen deze te gebruiken. Het helpt ook om je honger te controleren, als je na een maaltijd nog honger hebt, kan water dit hongergevoel wegnemen voor een poosje, zodat je niet steeds met honger loopt. Koud water drinken verhoogt ook ons metabolisme.

Als we dan eens kijken naar de invloed van water op onze spieren en spieropbouw. Ten eerste is water verantwoordelijk om elektrolyten naar de spieren te brengen die spierkracht en spiercontrole beïnvloeden. Dit maakt water essentieel in de spieropbouw, het is van belang voor de vetverbranding (metabolisme boosten), energietoevoer en spieropbouw, een groot deel van de spiercel bestaat namelijk uit water!

Net zoals dat een machine olie nodig heeft om goed te draaien, heeft het lichaam water nodig als smeersel. Water is één van de hoofdingrediënten dat als smeersel dient voor de gewrichten en het kan ook blessures aan de gewrichten of aanhechtingen voorkomen. Het is een schokdemper voor de gewrichten, zeker als je traint met zware gewichten. Het dient ook als bescherming voor de pezen, dus als je blijft doortrainen, zonder voldoende water te drinken, kan je hier blessures aan oplopen. Water is dus het smeersel van de gewrichten, tijdens je training drink je dan best ook twee grote glazen water.

Als je wil weten hoeveel water je MINSTENS nodig hebt per dag moet je jouw vetvrije massa vermenigvuldigen met 0,04 en dan kom je het gewenste aantal liters uit.
 
Laatst bewerkt:

JanetKracht

Cool Novice
Lid geworden
20 okt 2013
Berichten
62
Karma
3
Lengte
1m68
Massa
85kg
Vetpercentage
20%
Bedankt voor het artikel.
 
Naar boven