Shogun zei:
N.a.v. een posting van HardCase ("Nieuw Voedingsschema"), zie eerdere thread, zou ik graag een discussie willen starten over of het wel verantwoord is wat jongens als HardCase en met name Pascalletjuh (!) aan het doen zijn.
Ik zie in hun schema's dat ze net zo bezig zijn als de ervaren BB-ers, compleet met voedingsschema's erbij. Ik vrees dat zij niet goed beseffen waar zij mee bezig zijn. Zo is het bekend dat bij overtraining - en dat gaat heel gauw bij dit soort jongens, enthousiast als ze zijn - dat het de lichaamsgroei kan beperken en nog veel meer.
Persoonlijk vind ik dat de ervaren BB_ers hier dit soort jongens er beter op moeten attenderen en er op moeten wijzen, dat ze niet aan overtraining moeten doen, maar rekening houdend met hun jonge leeftijd niet te zwaar gaan trainen en goed begeleid dienen te worden.
Ik vond via Google ondermeer dit artikel, hoewel er zeker nog veel meer zullen zijn:
[Link niet meer beschikbaar]
Ik ben benieuw naar reakties hierop en dan met name hoe het zit met de verantwoording van de hier aanwezige ervaren BB_ers om kinderen - sorry Pascalletjuh, niet lelijk bedoeld - te waarschuwen voor de gevaren waar zij zich aan blootstellen, om maar te zwijgen van anabole middelen, wat ik ook zo links en rechts wel eens lees/hoor.
nu, het gebruiken van voedingsschema's is imo net goed, want een verantwoord voedingsschema zal ervoor zorgen dat de jonge athleet veel minder snel overtraind zal geraken, dat hij/zij de juiste voedingsstoffen binnen heeft etc. combineer dit het met het feit dat krachttraining een unieke hormonale respons heeft, en je zal dan ook zeer snel resultaten zien. je lichaam past zich aan de situatie waarin het zich bevind. dat is de bottom line, of het goed is of niet is eerder een vraag die niet zoveel met sport te maken heeft, daar het uitgaat van een algemeen beeld van de mens. een sport zoals krachttraining zal ervoor zorgen dat je op jongere leeftijd al veel hardere en stevigere spieren zal hebben en je dus (zeker als vrouw zijnde) het risico op ostheoporose significant zal verminderen. ook zal je meer spiermassa hebben dan de gewone jongen die heel zijn jeugd heeft gevoetbald heeft. als het beeld van een gezonde is dat je heel smal en veel uithouding moet hebben, dan is het inderdaad niet aangewezen om in het lager onderwijs of vroege middelbaar onderwijs krachttraining te geven. is je mensbeeld beïnvloed vanuit een russisch standpunt daarentegen, dan ga je ervan uit dat je op vroege leeftijd al over heel wat kracht en coördinatie en lenigheid bezit om later vroeger te kunnen doorbreken in de professionele sport. vandaar dat russische kinderen op zeer vroege leeftijd (meesten op 8 jaar al) al te maken hebben met krachttraining, meer bepaald gewichtheffen.
overtraining is iets wat bij alle sporten gebeurt, en is niet iets dat unieks is aan krachttraining, dus om dit te gaan linken met deze sport vind ik al niet eerlijk, want kinderen die 24uur per week (!) turnen, kunnen imo net iets gemakkelijker overtrainen dan jongens die 5 uur per week eens gaan fitnessen of powerliften.
zwaar gaan (in gewichten neem ik aan) heeft niets te maken met overtraining. ja, te vaak zwaar gaan kan gevolgen hebben, maar indien je dit linkt met een aangepaste voeding en genoeg rust en je ook je training wat periodiseert, zou er geen probleem moeten zijn. wel ben ik van mening dat je de eerste jaren (ja jaren) van je training moet toewijden aan een stevige basis. dit merk je in alle sporten. bij volleybal worden er uren en dagen en maanden gewerkt aan je toetstechniek, totdat deze instinctief correct is, en je met de bal kan spelen zoals jij dit wil. dit is vaak monnikkenwerk. iets dat ik niet vaak terugvind bij de mensen die hier trainen, en daar geef ik jou gelijk. hun schema's zouden niet zo mogen zijn zoals de ervaren bodybuilders. ook al train je 'al 2 jaar waaronder 1 jaar intensief'. je moet een zo breed mogelijke basis vormen. ben je bodybuilder, dan betekent dit simpelweg zoveel mogelijk algemene MASSA en KRACHT verwerken gedurende een paar jaar, en DAN pas beginnen cutten en/of beginnen met specifiekere oefeningen. In amerika hebben veel bodybuilders eerst powerlifting gedaan, waarom? omdat je daar beestig sterk van wordt, en de massa die je kweekt is harde blijvende massa. daarna kan je beginnen met isolerende oefeningen. maar eerst een aantal jaren je gewoon focussen op de bench, de deadlift, de squat, en de military press (ikzelf heb een voorkeur voor de push press, maar da's eerder iets persoonlijks). nog beter, een combinatie van powerlifting en gewichtheffen. brute kracht EN coördinatie.
nu over die blessures die je kan oplopen. daar heb ik een gemakkelijk antwoord op : roekeloosheid (ongeduld en ego) en slechte uitvoering. pak dit aan en het aantal blessures vermindert drastisch
idem AS, eerst een zo breed mogelijke basis opbouwen, wat bij 9 mannen op de 10 hier niet gebeurt. oh ja, ze denken dat, omdat ze 3 jaar intensief trainen. maar is dit genoeg? imo lang niet genoeg. je moet kijken naar je vooruitgang en ook naar je ervaring en je leeftijd. als je van mening bent dat je alles eruit hebt kunnen halen, en je op kwestie van training alles heb opgezocht en geprobeerd en getoetst en je goed bent blijven vooruitgegaan, dan mag je IMO nog een aantal jaartjes zo vooruitgaan. om maar een voorbeeld te geven... 3xl, dat vind ik nou het voorbeeld van een goede basis om op te beginnen kuren. punt uit. hij heeft ervaring, kennis, en geduld. vergeet niet, weinigen onder jullie zullen de kans krijgen om competitief te worden, dus het is ook de bedoeling zo lang mogelijk te gaan in de sport, en het zo gezond mogelijk te houden. neem hem als voorbeeld, als jullie na 20 jaar nog zo verliefd zijn op de sport en jullie een heleboel kennis hebben vergaard en nog zo leergierig zijn, en ook weten hoe toch nog te blijven vooruitgaan, dan mag je wel een stap verder gaan.
ik hoop dat dit een zinvolle reactie was