XXL Nutrition

brandnetel thee bij kuur


Bezoekers in topic

patrol

Cool Novice
+15 jaar member
Lid geworden
23 sep 2004
Berichten
71
Karma
0
Hey mensen. Vroeg me af of je brandnetelthee en groene thee kan gebruiken tijdens je kuur. zitten veel vit en mineralen in ,alsook stoffen tegen kanker. De groene thee zet daarbij de vetverbranding iets hoger en de brandnetel is zeer sterk bloed zuiverend.
En dat is het nu net,bloedzuiverend. Zou dit iets afdoen van de resultaten van de kuur? mischien beter niet tijdens kuur drinken? of zou dit te verwaarlozen zijn?
 

skydirk

Huge Freak
+15 jaar member
Lid geworden
9 apr 2003
Berichten
7.654
Karma
1.449
tuurlijk mag je groene thee of brandnetelthee drinken tijdens je kuur. zal niets veranderen aan de resultaten van je kuur. een beetje een rare vraag. als je maar goed traint, eet en rust.
 

eddycaminos

Advanced Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
30 mei 2003
Berichten
1.148
Karma
1
opzich mischien niet zo'n hele rare vraag want ik heb al vaker bij medicijnen in de bijsluiter gezien dat je bv geen sint jans kruit thee erbij mag nemen....

heb in bijsluiters van as nog nooit iets hierover gelezen dus lijkt me vrij harmloos....
 

patrol

Cool Novice
+15 jaar member
Lid geworden
23 sep 2004
Berichten
71
Karma
0
  • Topic Starter Topic Starter
  • #4
Brandnetel thee zou sterk bloedzuiverend zijn. Dus dacht ik dat het mischien zou kunnen zijn dat het de "werkzame stoffen" sneller zou afvoeren-verwijderen. Vandaar.
 

2hard2die

Competitive Bodybuilder
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
15 jun 2004
Berichten
1.560
Karma
2
groene thee is voor groene mannetjes... :D
 

patrol

Cool Novice
+15 jaar member
Lid geworden
23 sep 2004
Berichten
71
Karma
0
  • Topic Starter Topic Starter
  • #6
groene thee

(camellia sinensis)
Laten we groene thee gaan drinken voor onze gezondheid. Misschien is het wel een kleine moeite uw dagelijkse thee te verwisselen voor de groene. Ook is het een goed idee voor verpleeghuizen en andere instellingen waar mensen te kampen hebben met vaak grote gezondheidsproblemen, de thee te veranderen in de groene of op zijn minst dat men daar een keuze kan maken als de dagelijkse thee geserveerd wordt.
De gewoonte om groene thee te drinken in Japan stamt al van heel lang geleden. De thee staat vanouds bekend om zijn gezondheidsbevorderende en levensverlengende eigenschappen. Hoewel de gezondheidsbevorderende eigenschappen van de groene thee door de eeuwen heen proefondervindelijk zijn bewezen, neemt de wetenschapper van tegenwoordig daar geen genoegen meer mee en vindt dat de werkzaamheid in het laboratorium bewezen moet zijn. Recente studies over de groene thee hebben het geloof en de voordelen van het drinken van groene thee dan ook gerechtvaardigd. Sebastiaan Kneipp had ook al de stelling: 'laat je voeding je medicijn zijn en je medicijn je voeding.'
Omdat groene thee niet wordt gefermenteerd (gistingsproces), blijven alle natuurlijke stoffen behouden. Dit heeft tot gevolg dat de groene thee nog vol zit met waardevolle stoffen. Hieronder zal ik ze op een rijtje zetten, alhoewel er nog aanzienlijk veel meer stoffen zijn gevonden in de theestruik:
provitamine A vitamine A vitamine B1 vitamine B2 vitamine B12 vitamine C vitamine E vitamine D caroteen calcium chroom ijzer kalium kobalt koper mangaan magnesium molybdeen natrium nikkel fosfor tannine theobromine theofylline selenium strontium zink
Verder treft men nog vele verschillende aminozuren (eiwitten) in groene thee aan en catechinen , waarover later meer.
Zoals u in bovenstaande lijst kunt zien vindt men bijvoorbeeld ook selenium in groene thee. Al naar gelang de bodem waar de thee op groeide, zal het wat meer of minder zijn, maar uit onderzoek is gebleken dat de thee een rijke bron van selenium is. Sommige studies tonen aan dat het sterftecijfer wat betreft kanker, lager ligt bij mensen met een hogere seleniumspiegel in het bloed. Ook veel van de andere stoffen in deze thee zijn van belang voor het algemeen welbevinden. Door de afzonderlijke stoffen op internet te zoeken, bijvoorbeeld als zoekwoord: selenium en kanker kan men hierover weer een heleboel te weten komen. Mensen met een gestoorde suikerstofwisseling hebben behoefte aan chroom, en mangaan is belangrijk voor de eiwitstofwisseling én de bloedsuikerspiegel. Ook zink is van belang voor een goed werkend immuunsysteem.
Het sterftecijfer door kanker is zeer laag bij mannen en vrouwen in Japan. In de regio van Shizuoka waar 87 % van de Japanse groene thee wordt verwerkt en waar men zo'n vijf à zes kopjes groene thee per dag drinkt, blijken de cijfers die de sterfte aangeven van maagkanker behoorlijk te zijn afgenomen door het dagelijks drinken van groene thee. Wetenschappelijke studies die zijn gedaan door het Nationale Kanker Instituut in Tokyo tonen aan dat de primaire inhoudstoffen van groene thee, tannine en catechine die in voldoende mate aanwezig zijn, het percentage van mensen met kanker kan verminderen. Een studie van professor Shu-Jun Cheng van het Kanker Instituut in Beijing heeft met cijfers aangetoond dat een extract van groene thee het aantal gevallen van kanker met 50 % heeft doen verminderen.
Nu even iets in het kort over catechinen. Catechinen hebben zeer sterke antioxidatieve eigenschappen ten opzichte van de zogenaamde vrije radicalen.
-Antioxidanten beschermen het menselijk lichaam tegen de schadelijke invloed van vrije radicalen, ze gaan de beschadiging van celwanden tegen.
-Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes. Ze kunnen celwanden en celkernen beschadigen en versnellen zo de veroudering. Vrije radicalen zijn ook agressieve stoffen, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan door stress.
We gaan verder met de catechinen. Catechinen behoren tot de groep van flavonoïden en hebben een sterke antioxidatieve werking ten opzichte van de vrije radicalen. Hier kunt u meer lezen over flavonoiden <flavonoiden.htm>
Dit artikel is afkomstig van de volgende website: <http://oud.refdag.nl/gezo/990622gezo10.html >
Als antioxidant zijn de catechinen ongeveer 100 maal sterker als het bekende antioxidant vitamine C en 25 maal sterker als vitamine E. De catechinen aktiveren de gluthathionperoxidase (een enzym met een sterke antioxidatieve werking). Ook werken catechinen mee aan het doen dalen van de cholesterolspiegel en verhinderen de vorming van artheriosclerotische afzettingen of plaques (verzadigd vet en cholesterol dat zich in de bloedvaten afzet in de vorm van plaques of atheromas. Deze plaques kunnen een blokkade in de bloedvaten vormen en uiteindelijk leiden tot een hartinfarct. Let wel, hartziekten kunnen aanzienlijk veel meer oorzaken hebben !
Catechinen doen nog veel meer, want ze dragen ook bij aan het reguleren van de bloeddruk en normaliseren de bloedsuikerspiegel door het vrijmaken van insuline.
Catechinen beschermen ook de lever tegen giftige inwerkingen van vele schadelijke stoffen.
Verder dragen catechinen bij als bescherming tegen belasting van het lichaan door stralingen, ze zijn antiviraal en antibacterieel en kunnen bijvoorbeeld de groei van de heliobacter pylori en de escherichia coli en de staphylococcus aureus afremmen.
Studies hebben aangetoond dat een bepaald soort catechine, het zogenaamde epigallocatechin-Gallat de groei van tumorcellen kan doen remmen omdat het bepaalde enzymen kan blokkeren die deelhebben aan de vermeerdering van kankercellen.
Catechinen remmen ook afzettingen van tandplaques in het gebit en zodoende dus cariës van het gebit.
Bij allergische reacties kunnen de catechinen het vrijmaken van histamine remmen en een lichte nachtblindheid verbeteren.
Vele van bovenstaande werkingen zijn in experimentele studies bewezen, echter nog niet alles is op mensen uitgeprobeerd.
Catechinen treft men vooral aan in groene thee. Omdat groene thee geen calorieën bevat in tegenstelling tot chocolade, is deze thee belangrijk voor het binnenkrijgen van catechinen. In veel mindere mate zitten de catechinen in zwarte thee, druiven, wijn en chocolade.
Catechinen kunnen door hun sterke antioxidatieve werking hart- en vaatziekten en kanker voorkomen, dus dienst doen als preventief middel.
- bescherming tegen vrije radicalen
- bescherming tegen bestraling en chemotherapie
- bescherming tegen allergische reacties
- ter voorkoming van hart- en vaatziekten
- reguleert bloeddruk en cholesterol
- helpt mee om kanker te voorkomen
- bescherming tegen cariës
- kan een lichte nachtblindheid voorkomen
- is anti-viraal, dus ter ondersteuning bij allerlei virale aandoeningen
- is anti-bacterieel
- bloedsuiker regulerend
- gaat veroudering tegen, bijvoorbeeld veroudering van de huid
In het algemeen worden dagelijks 4 kopjes groene thee aanbevolen. Ter ondersteuning van genezingsprocessen zou men wel vijf tot tien kopjes per dag kunnen drinken. Het is van belang dat men ekologisch verbouwde thee koopt in verband met misschien nog aanwezige insekticiden en pesticiden.
 

Big'r

Competitive Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
22 dec 2004
Berichten
1.794
Karma
19
Dit zit een beetje ingewikkeld in elkaar.

Groene thee in hoge doseringen verlaagt waarschijnlijk je hormoonspiegel (insuline, testosteron en nog een hele rits andere hormonen).
Aan de ene kant is het goed tegen kanker, goed voor je hart en misschien ook voor je lever. Verder zou positief zijn voor de verhouding goed/slecht cholesterol.
Groene thee zou positief kunnen werken bij prostaatkanker (juist bij de androgeen-gevoelige versies ervan).

In theorie zou dit de werking van AAS kunnen verminderen, door verbeterde ontgifting van je lever en verlaging van natuurlijke hormoonspiegels. Aan de andere kant zou het misschien de negatieve bijwerkingen van AAS ook kunnen verminderen.

Feitelijk gezien komt het er op neer dat er in ieder geval te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de werking van groene thee op de hormoonhuishouding bij mensen (alleen bij ratten). En dat je alleen theoritisch kunt beredeneren het juist wel of juist niet tijdens een kuur te gebruiken.

Ik ga het na de kuur in ieder geval wel gebruiken samen met 1 tl geelwortel/dag + mariadistel + een grammetje of 5 vit. C/dag.
Deze stoffen werken waarschijnlijk (het merendeel van het wetenschappelijk onderzoek is positief, maar niet onomstreden) allemaal positief voor je prostaat, lever en cholesterolspiegel. En hebben met een redelijke waarschijnlijkheid een synergetisch effect. Ze werken via verschillende mechanismen, waardoor de kans op gevoeligheid voor deze stoffen vergroot.
 

patrol

Cool Novice
+15 jaar member
Lid geworden
23 sep 2004
Berichten
71
Karma
0
  • Topic Starter Topic Starter
  • #8
brandnetel

Brandnetel is door de eeuwen heen voor alles en nog wat gebruikt. Soldaten in de oudheid wreven zich ermee in om warm te blijven, het was grondstof voor vezels en monniken gebruikten brandnetels bij boetedoening. Ook diende en dient de plant, die rijk is aan mineralen, als een gezonde voedselbron, bijvoorbeeld in soep.
De plant bezit een grote rijkdom aan vitaminen en mineralen.
Het is een plant/kruid, dat in de homeopathie bekend staat om zijn enorme reinigende werking van het menselijk lichaam. Brandnetel is het best bekende bloedreinigende maar ook bloedvormende geneeskruid dat er is.Het wordt vooral aanbevolen bij ziektes en ontstekingen van de urinewegen.
Mensen die met hun gezondheid kwakkelen, en aan de hieronder genoemde kwalen/ziekten lijden zouden (in normale hoeveelheid) dagelijks brandnetelthee moeten drinken. Ook als je deze gebreken niet hebt, is het verstandig om regelmatig brandnetelthee tot je te nemen, al was het maar om je lichaam in balans te houden, en ziektes te weren.
Hieronder volgt een opsomming van kwaaltjes/ziekten waar het (onder andere) bij helpt:
- Tegen/bij nier gruis vorming (nierstenen ).
- Tegen/bij lever- en galkwalen
- Tegen/bij milt problemen
- Bij bloedarmoede, bleekzucht, anemie en allerlei andere zware bloedziektes.
- Bij hooikoorts zou men lange tijd brandnetelthee moeten drinken.
- Het helpt bij adervernauwingen, bijvoorbeeld het welbekende rokersbeen. Een amputatie zou verkomen kunnen worden door tijdig brandnetelvoetbaden te nemen.
- Welbekend is de brandnetelshampoo, die de hoofdhuid reinigt, en daardoor een betere haargroei stimuleert.
 

Naar boven