Fitness Seller

Catalonië

Catalaanse Onafhankelijkheid


  • Totaal stemmers
    22

Bezoekers in dit topic

Regionale verkiezingen Catalonië zijn nek-aan-nekrace tussen voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid
De regionale verkiezingen zijn een nek-aan-nekrace tussen de Catalaanse oppositiepartij Ciudadanos (of Ciutadans in het Catalaans) en de separatistische Esquerra Republicana de Catalunya. De eerste exitpolls leveren tegenstrijdige resultaten. De naar separatisme strevende partijen zouden samen nog steeds een krappe meerderheid kunnen behalen in het 135 zetels tellende regionale parlement.

Exitpolls voor de krant La Vanguardia geven momenteel een nipte meerderheid aan Ciudadanos. De partij zou uitkomen op 34 tot 37 zetels. Dat zijn er minstens negen meer dan in 2015.

De geboren Andalusische Inés Arrimadas García inspireert veel tegenstanders van afscheiding. Zij leidt de in Catalonië opgerichte Spaanse partij Ciudadanos (Burgers). Als de partij van de 36-jarige Arrimadas de grootste wordt, komt volgens Spaanse media de Spaanse premier Mariano Rajoy dat in Barcelona meevieren, ook al is hij van een andere partij, de Volkspartij die op verlies staat.

Uit de eerste tellingen, met slechts 3,48 procent van de stemmen geteld, behaalt de Junts per Catalunya, de lijst van de afgezette Catalaanse premier Carles Puidgemont, 28,9 procent van de stemmen: goed voor 40 zetels. De separatistische Esquarra Republicana de Catalunya (ERC) komt voorlopig op 32 zetels.

Nog voor onafhankelijkheid gewonnen, zou de Candidaura d’Unitat Popular (CUP) tot nu toe op 7 zitjes uitkomen.

De drie samen behalen op basis van die eerste resultaten dus 79 van de 135 zetels.

De Parti des Socialistes de Catalunya (PSC) behaalt 18 tot 20 zetels, Catalunya en Comu-Podem 7 tot 8 stuks. Beide partijen zijn tegen afscheiding van de regio.

De absolute meerderheid van 68 zetels zit er dus voor geen enkele partij in. Naar verwachting komen er moeilijke coalitie-onderhandelingen, omdat er ook in beide kampen soms grote meningsverschillen zijn.

De exitpoll is op een representatief staal van 3.200 kiezers gebaseerd. De opkomst bedroeg volgens de openbare omroep BBC 86 procent.

 
Boze Catalanen opnieuw op straat in Barcelona

1571306407448.png


1571306418742.png
Duizenden woedende Catalanen kwamen kwamen gisterenavond voor de derde dag op rij op straat in Barcelona. Ze protesteerden tegen de veroordeling van negen prominente Catalaanse separatisten, die kregen door het Spaanse Hooggerechtshof celstraffen opgelegd van negen tot dertien jaar. De onafhankelijkheidsgezinde president van de Spaanse regio, Quim Torra, heeft intussen opgeroepen om “onmiddellijk” een einde te maken aan het geweld in de stad.

“We kunnen de incidenten die we nu op straat zien gebeuren, niet toestaan... dit moet onmiddellijk stoppen”, verklaarde Quim Torra op de regionale televisie. Enkele uren eerder had de Spaanse premier Pedro Sanchez aan Torra gevraagd om het geweld ondubbelzinnig te veroordelen.

Catalaanse demonstranten kwamen gisterenavond opnieuw in botsing met de oproerpolitie in het centrum van Barcelona en staken auto’s, barricades en straatmeubilair in brand in de buurt van regionale overheidsgebouwen in de stad. De politie voerde charges uit en vuurde schuimrubberen kogels af op de demonstranten. Zeker vier straten waren geblokkeerd door de branden. Enkele auto’s ontploften door het vuur. Volgens de politie gooiden vermomde demonstranten niet enkel stenen en rotjes naar de agenten maar ook met objecten die bijtend zuur bevatten.

In de stad Girona kwam het eveneens weer tot onlusten. Demonstranten gooiden daar met onder meer stenen en rotjes naar de politie.

Ook gisteren ging het er hevig aan toe. Toen probeerden deels vermomde betogers veiligheidshekken rond Spaanse regeringsgebouwen omver te werpen. Ze gooiden ook met blikken, fakkels en verfbommen naar de veiligheidsdiensten.

Agenten schoten opnieuw met rubberkogels. Die waren zo groot als een pingpongbal, zo merkt onze reporter ter plaatse op. Er werden verschillende charges uitgevoerd om de betogers te verdrijven, en politiehelikopters cirkelden boven de stad. Sommige - ook vreedzame - betogers werden hard aangepakt.

In totaal kwamen er 40.000 mensen op straat en vielen er 74 gewonden. Heel de nacht bleef het onrustig in Barcelona.

Het Vlaams Parlement veroordeelt de zware straffen die het Spaanse Hooggerechtshof heeft uitgesproken tegen negen Catalaanse politici en activisten. In een resolutie die vandaag unaniem werd goedgekeurd vraagt het Vlaamse halfrond dat de veroordeelde politici en activisten gratie krijgen en dus worden vrijgelaten.

Afgelopen maandag sprak het Spaanse Hooggerechtshof lange gevangenisstraffen uit tegen negen boegbeelden van de Catalaanse separatistische strijd. Het Vlaams Parlement hekelt die zware straffen. “Democratisch verkozen politici en burgers worden veroordeeld en opgesloten voor het uitoefenen van hun politieke activiteiten. Dat is ontoelaatbaar.”, zegt N-VA-parlementslid Karl Vanlouwe, die het initiatief nam voor een resolutie van meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld.

Het Vlaams Parlement keurde in oktober 2017 al een resolutie goed waarin de internationale gemeenschap werd opgeroepen om een bemiddelende rol te spelen tussen de Spaanse en Catalaanse regering. “Vandaag moeten we helaas vaststellen dat er niets gebeurt. Het oorverdovend stilzwijgen van de Europese Commissie werkt dialoog niet in de hand maar juist tegen”, meent Vanlouwe.

“Wij blijven dan ook - meer dan ooit - aandringen op een politieke dialoog tussen Barcelona en Madrid en vragen dat de Europese en internationale gemeenschap niet langer wegkijkt, maar hierin bemiddelt”, klinkt het.
 
Back
Naar boven