echte pure chocolade kan zelfs een aanwinst zijn als voedingsbron
Verlaagd ldl-cholesterol
Pure chocolade verlaagt bij regelmatig gebruik het slechte ldl-cholesterol in het bloed. Chocola vermindert de neiging tot vorming van stolsels in het bloed en gaat aderverkalking tegen. Dagelijks twee blokjes pure chocolade eten met een hoog cacaogehalte dringt hoge bloeddruk iets terug, doordat het de bloedvaten ontspant.
Leverancier van mineralen en aminozuren
Chocola levert belangrijke mineralen, essentiële aminozuren en polyfenolen. Chocola bevat nog meer antioxidanten dan bekende leveranciers als blauwe bessen en groene thee. Het beschermt lichaamscellen en werkt ontstekingsremmend. Er zijn aanwijzingen dat chocola de werking van insuline bij diabetespatiënten verbetert.
Goed voor de hersenen
Vermoed wordt dat chocola gunstig is voor de bloedstroom in de hersenen en de kans op dementie verkleint. Chocola werkt volgens sommige onderzoeken goed tegen hoestklachten en helpt diarree voorkomen. Vermoed wordt dat chocola ook een anti-carcinogene werking heeft, maar bewijs is daarvoor nog niet geleverd.
Bron van calorieën
Wetenschappers waarschuwen bij de publicatie van al dat goede nieuws wel steeds dat chocolade ook suiker en verzadigde en onverzadigde vetten bevat. Er zijn overigens aanwijzingen dat de verzadigde vetten in pure chocolade helemaal niet slecht zijn. houd wel rekening met de totale dagelijkse calorie-inname. Pure chocola levert per 100 gram ruim 500 calorieën