AndroidHealthClinic

Clenbuterol

Bezoekers in dit topic

Clenbuterol.png


Clenbuterol

IUPAC naam

1-(4-amino-3,5-dichloro-phenyl)- 2-(tert-butylamino)ethanol

Ook bekend als

Clen

Farmaceutische & Chemische gegevens

Moleculaire massa basis:

277.193 g/mol

Biol. beschikbaarheid:

89-98% (oraal)

Halveringstijd:

36-39 uren

Gebruik:

Toediening:

Oraal

Effectieve dosis:

40-160 µg / dag

Verkrijgbare dosissen:

10,20,40 µg tabs, 16µg/ml injectie of 25 µg orale spray

Straatprijs:

0-0 € / 100 mg

Clenbuterol is een medicijn dat als decongestivum en ronchodilator wordt voorgeschreven aan patiënten met ademhalingsstoornissen. Mensen met chronische aandoeningen zoals astma gebruiken het als een bronchodilator om de ademhaling te vergemakkelijken. Het is gewoonlijk verkrijgbaar in zout vorm als clenbuterolhydrochloride. In België en Nederland is het enkel legaal op de markt voor gebruik bij paarden. Het werkt als beta2 sympathomimeticum.


Geschiedenis
In 1998 heeft het (Amerikaanse) FDA de clenbuterol-gebaseerde Ventipulmin siroop goedgekeurd, wat vervaardigd werd door Boehringer Ingelheim Vetmedica Inc, als een medicijn voor de behandeling van obstructie van de luchtwegen bij paarden, dat alleen op recept verkrijgbaar was (0,8-3,2 mg / kg tweemaal daags). Dit product was niet bestemd voor menselijk gebruik of voor gebruik bij voedselproducerende dieren.

Medisch gebruik
Menselijk gebruik
Clenbuterol is in sommige landen (via recept) goedgekeurd voor gebruik als bronchodilator voor astma-patiënten. Er zijn recentelijk echter ook publicaties verschenen met betrekking tot het off-label gebruik, namelijk als medicijn om af te vallen. Het wordt vaak gebruikt als een vermageringsmiddel, ondanks het ontbreken van voldoende klinisch bewijs ter ondersteuning van dergelijk gebruik (1). Omdat vele grote dieet-websites het vaak hebben over clenbuterol, en gezien de toegankelijkheid ervan via het internet, wordt de drug vaak gebruikt als een "voedingssupplement". Het wordt tegenwoordig zelfs aanbevolen door trainers als de voornaamste oplossing voor bodybuilders die een voldoende laag lichaamsvet wensen te verwezenlijken zodat hun spieren beter zichtbaar zijn. In veel gevallen wordt het niet aan het schema toegevoegd als illegale drug, maar simpelweg als een hulpmiddel om gewicht te verliezen. Dit vermindert de negatieve connotaties die aan illegaal drugsgebruik hangen, waardoor de trainee minder zal aarzelen om het te gebruiken.

Veterinair gebruik
Clenbuterol wordt wereldwijd gebruikt voor de behandeling van allergische respiratoire aandoeningen bij paarden, het is namelijk een bronchodilator. Een gemeenschappelijke handelsnaam is Ventipulmin. Het kan zowel oraal als intraveneus gebruikt worden. Het is ook een niet-steroïdaal anabool en metabolisme versneller, via een mechanisme dat men nog niet goed begrijpt. Het vermogen om gewichtsverlies te veroorzaken, waarbij de verhouding spier tegenover vet verhoogt, maakt het illegaal gebruik in de veeteelt erg populair.

Doping
Clenbuterol wordt ook gebruikt als dopingproduct bij o.m. bodybuilders en wielrenners. In dierstudies bleek clenbuterol namelijk anabolische effecten te hebben. Dit effect is echter nooit bewezen bij mensen, het zou zelfs eerder een katabolisch effect hebben. Bovendien is de stof levertoxisch.

Gebruik in bodybuilding
Eigenschappen
Clenbuterol is een veel gebruikte drug en heeft een hele reputatie. Een goede reputatie onder atleten en recreatieve gebruikers, en een zeer slechte onder de mensen die heel weinig weten over het illegaal verbeteren van prestaties. Het is geen steroïde. Het enige medische gebruik waarvoor clenbuterol over het algemeen voorgeschreven wordt (minder en minder door het onwettig gebruik) is voor obstructies van de luchtwegen. Mensen met chronische aandoeningen zoals astma gebruiken het als een bronchodilator om de ademhaling te vergemakkelijken. Maar dat is eigenlijk slechts één van de vele toepassingen van clenbuterol.

260px-NIHFIClenbuterol.jpg


Clenbuterol NIHFI

De werking van dit geneesmiddel kan het best vergeleken worden met die van efedrine (nu ook illegaal) en haar legale vervanger, ma huang. Al deze producten werken voornamelijk door middel van het verhogen van de productie en secretie van katabole hormonen, bekend als cathecholamines (zoals dopamine, epinephrine (adrenaline) en norepinephrine (noradrenaline)) die worden afgescheiden vanuit de bijnier regio. Deze hormonen hebben een grote verscheidenheid aan functies. Allereerst lijken zij de eigenschappen van het contraheren van gladde spieren te veranderen, maar heel specifiek. Sommigen zullen worden gestimuleerd, terwijl andere worden geremd. Onder zij die geremd worden, zijn er de gladde spieren in de bronchi, wat het rustgevend effect bij patiënten met ademhalingsproblemen verklaard. Wat het ook doet is de thermogenese verhogen. Dit omvat meestal een stijging van de bloeddruk, een stimulerende werking op de hartspier en een daaruit voortvloeiende stijging van de lichaamstemperatuur.

Samen met het omkeren van de effecten van insuline (en het remmen van de werking van insuline), wat resulteert in een afgifte van glycogeen die terug in de bloedbaan komt als glucose, en een onvermogen om meer glycogeen op te slaan of te verbruiken, zal het de mate waarin eiwit en vet wordt verbrand in het lichaam verhogen. Voor bodybuilders lijkt dat het voornaamste gebruik van de drug te zijn. Deze thermogenese en de toename in de mate dat vet wordt verbrand heeft meestal als gevolg dat het metabolisme van de gebruiker veel hoger is en dat er meer calorieën verbrand worden. Dit resulteert in een verlies van vetweefsel en bijgevolg een slankere lichaamsbouw met meer zichtbare lijnen en 'strepen'. De keerzijde van dit effect is dat er een gelijktijdige stijging is van de verbranding van eiwitten. Wanneer vet wordt gehaald uit het vetweefsel in het lichaam, word eiwit gewoonlijk gehaald uit de spier. Zoals bij alle katabole hormonen kan en zal er na bepaalde tijd spierverlies optreden. Dit is waarom veel gebruikers deze stof combineren met anabole steroïden, wat immers zal helpen om spiermassa te behouden tijdens het verminderen van het lichaamsvet.

Onder de andere acties die cathecholamines hebben, is er een verhoging van de aërobe capaciteit (door het gemakkelijker ademen), stimulering van het zenuwstelsel (door norepinephrine en acetylcholine afgifte) en daarmee het skeletspier-systeem, een toename van het zuurstof transport (door de verhoogde bloeddruk) en een toename van vigilie. Deze kenmerken maken deze drug met name interessant voor atleten die aan duursport doen en een boost nodig hebben. Clenbuterol wordt op grote schaal misbruikt, vooral bij activiteiten waarbij middellange afstanden worden afgelegd. Het is bekend dat bij het wielrennen er een vloeibare vorm van clenbuterol wordt gecombineerd met een pijnstiller en de drug EOB (synthetische erytropoëtine, een nier-hormoon) waardoor de productie van rode bloedcellen toeneemt. Het wordt tijdens de wedstrijd geïnjecteerd om zo een positieve uitslag te voorkomen bij test die vooraf gaan aan de wedstrijd. Een dergelijke cocktail is zeer gevaarlijk voor het cardiovasculair systeem. Men kan het grootschalige gebruik en immense populariteit bij atleten vaststellen aan de hand van statistieken en praktische voorbeelden. Sporttraining-geïnduceerde astma is een aandoening die normaal gezien voorkomt bij 3.7% van de bevolking, en wordt in sommige zeldzame gevallen behandeld met clenbuterol. In 2000 beweerde 60% van de Amerikaanse Olympische atleten sporttraining-geïnduceerde astma te hebben. Bij alle gevallen werd clenbuterol voorgeschreven voor deze aandoening. Een drug die anders illegaal was, werd alleen voor deze reden toegestaan. Dit terwijl de Roemeense turnster Andrea Raducan haar gouden medaille verloor voor de 25 mcg Norefedrine in een medicijn tegen verkoudheid dat ze nam.

260px-BalkanPharmaceuticalsClenbuterol.jpg


Clenbuterol Balkan Pharmaceuticals

In meerdere studies met dieren (2,3,4) was ook gebleken dat clenbuterol optrad als een anabool, waardoor men geloofde dat het de spiermassa kon doen toenemen. Dit is echter nooit aangetoond bij mensen (5), en er zijn meer aanwijzingen dat het effect van clenbuterol op katabole hormonen eerder het tegenovergestelde veroorzaakt. In ieder geval werden in de studies met dieren veel hogere doseringen gebruikt (6) dan wat veilig aanbevolen kan worden voor de mens. Dan Duchaine, door velen bekend als steroïdengoeroe en voormalig schrijver van de nu verdwenen MM2K, geloofde dat het iets te maken had met de stimulatie van een derde bèta-receptor, die anders was dan bij de mens in vergelijking met andere zoogdieren, en dat dit de reden was dat het voor de mens geen anabole voordelen had. Dit is zeer discutabel en er is nog steeds geen duidelijkheid hieromtrent. Ondanks de vele beweringen die hierover gemaakt worden door bodybuilders en andere atleten, zijn sommige experts er van overtuigd dat er geen anabole werking bestaat (9).

Wanneer clenbuterol gebruikt wordt om vet te verbranden is het piramide schema het meest gebruikelijk. Het langzaam opbouwen van de dosis is belangrijker dat het afbouwen ervan, omdat gebruikers zelden of nooit op voorhand weten hoe ze erop zullen reageren.

Vanwege de effecten op de bloeddruk is het verstandig om te beginnen met 20-40 mcg per dag, om vervolgens langzaam de dosis elke 3 dagen te verhogen met 20 mcg, tot een maximum van 120-160 mcg (de meeste gebruikers vinden 80 mcg voldoende). Het kan ook beter niet gebruikt worden voor lange perioden. Lichaamshomeostase lijkt de prikkelende en remmende functies van clenbuterol na verloop van tijd teniet te doen, wat een vals gevoel van voldoening creëert. De voordelen van zenuw-stimulatie en vetverlies gaan na 3 tot 4 weken verloren zodat langer gebruik zinloos is. De gebruiker kan op dat moment beter stoppen voor een periode zo lang als de periode van gebruik, en later eventueel de kuur hervatten.

Een ander aspect waar gebruikers zich van bewust moeten zijn is de inherente levertoxiciteit geassocieerd met het gebruik van clenbuterol. Wanneer het gecombineerd (of gestacked) wordt met orale 17-alpha-gealkyleerde steroïden, Accutane, antibiotica of andere hepatoxische middelen, moet de gebruiker de leverwaarden op regelmatige tijdstippen laten controleren door een gediplomeerd arts, om problemen te voorkomen. Bij een gele verkleuring van de huid moet de kuur onmiddellijk gestaakt worden, en moet er contact opgenomen worden met de huisarts.

Bijwerkingen
 • Verhoogde hartslag

 • Hartkloppingen

 • Slapeloosheid

 • Hepatoxiciteit
Stacken en gebruik
Clenbuterol moet geleidelijk op- en afgebouwd worden met toenemende en afnemende doseringen elke 3 tot 4 dagen, waarbij de dosis voor veilig gebruik, nooit hoger dan 160 mcg per dag is. Gewoonlijk word het gebruikt voor een periode van 2-3 weken waarop het gebruik gestopt wordt voor een even lange periode, om de gewenning van het lichaam aan de effecten te voorkomen. Om vet te verbranden en voor een snel effect, word clenbuterol vaak gestacked (gecombineerd) met een andere fatburner, of afgewisseld met een andere fatburner door gebruikers die gedurende een lange periode een droge en harde look wensen. Gewoonlijk word cytomel (T3) voor dergelijke doeleinden gebruikt, met afwisselende cycli van 3 weken. Indien beiden samen gebruikt worden, mogen de cycli niet compleet overlappen, maar moeten ze licht verschillen. Op deze manier worden hoge doseringen niet met hoge gecombineerd, en lage doseringen niet met lage. Een typische clenbuterol-kuur kan 3 weken duren, met dagelijkse hoeveelheden van 40/40/40/60/60/60/80/80/80/100/100/100/80/80/80/60/60/60/40/40/40 mcg per dag. De gebruiker stopt dan voor drie weken en begint eventueel opnieuw.

260px-ClenbuterolHubei.jpg


Clenbuterol Hubei Huangshi Nanshang (China)

Het wordt gewoonlijk ook gestacked met anabole steroïden. Meestal niet-aromatiserende steroïden die de gebruiker voorzien van een slankere en hardere look, en voor minder waterretentie zorgen. Deze anabole steroïden hebben als hoofddoel om zoveel mogelijk van de eerder gewonnen spiermassa te behouden, terwijl de gebruiker met katabole hormonen zoals clenbuterol het gewonnen vet probeert kwijt te geraken. Clenbuterol wordt over het algemeen beschouwd als redelijk veilig (7), vandaar het grootschalige gebruik. Het moet ontraden worden voor personen met een hoge bloeddruk, of personen waarbij eerder cardio-vasculaire problemen gediagnosticeerd werden. De meeste mensen verdragen het echter vrij goed. Door het opbouwen van de dosis zal vanzelf gemerkt worden welke dosis als te sterk wordt ervaren. Het gebruik van clenbuterol zal een hogere lichaamstemperatuur, hogere bloeddruk, en vooral bij hogere doseringen slapeloosheid en nervositeit veroorzaken. Deze effecten zijn echter niet zo uitgesproken als bij efedrine en de legale variant ma huang. Deze effecten kunnen ook vrij gemakkelijk vermeden worden door het schema van inname aan te passen, bijvoorbeeld zodat men geen clenbuterol neemt in de 4 uren die vooraf gaan aan het slapengaan. Pre-training is een moment dat veel gebruikers kiezen omwille van het energie-opwekkend effect.

Een andere goede partij voor clenbuterol in een stack is de plant-afgeleide yohimbine Hcl. Hierbij gaat het over de generieke stof yohimbine, niet de grondstof yohimbe (die onbruikbaar is). In kleine doseringen van 20 tot 30 mg per dag, kan het de down-regulatie van de noradrenaline feedbackmechanismen stoppen, die meestal de acties van noradrenaline remmen, door vermindering van de receptor affiniteit. Dit heeft twee belangrijke voordelen. Het eerste is dat de duur van activiteit van clenbuterol kan worden verbeterd met een paar uur wanneer het gecombineerd wordt met Yohimbine HCl (hoewel het al een aanzienlijke halfwaardetijd heeft van 36 uur (8) en een dagelijkse dosis voldoende moeten zijn). Het tweede is dat het gelijktijdig gebruik van Yohimbine HCl mogelijk maakt dat de effecten van clenbuterol op de vetverbranding langer dan 2-3 weken duren, het kan in plaats daarvan 5-6 weken gebruikt worden. Yohimbine Hcl is, althans op dit moment, een legaal supplement dat voor zeer weinig geld en uit legale bronnen kan worden verkregen.

Gebruikersmeningen
Topics uit het Bodybuilding.nl anabolen forum:

Of start een nieuw topic.

Merken & producten
Arzneimittel Werk Dresden

Contraspasmin (G)

20 mcg tabs

Biomedica Foscama

Clenasma

20 mcg tabs

Chinoin

Novegam (MX)

20 mcg tabs

Falqui

Contrasmina (I)

20 mcg tabs

Fidelis

Cesbron (PT)

20 mcg tabs

Juste

Ventolase (ES)

20 mcg tabs

Quimedical

Broncoterol (PT)

20 mcg tabs

Richter

Ventipulmin (A)

16 mcg/ml

Salus

Prontovent (I)

20 mcg tabs

Sopharma Sofia

Clenbuterol Pharmachim (BG)

20 mcg tabs

Thomae

Spiropent (G, A,DK,I,ES,MX,BG,HU,CZ)

20 mcg tabs

Spiropent mite (G)

20 mcg tabs

Spasmo-mucosolvan (G)

20 mcg tabs

Valeas

Monores (I)

20 mcg tabs

Von Boch

Broncodil (I)

20 mcg tabs

Onbekend

Oxyflux (MX)

20 mcg tabs

Boehringer-Ingelheim

Ventipulmin

25 mg/ml oral spray (vet.)
Referenties
 • 1. Howard, Rebecca (2006-10-09). "The size zero pill". Daily Mail. Retrieved on 2007-07-01.

 • 2. Ricart-Firinga C, Stevens L, Canu MH, Nemirovskaya TL, Mounier Y. Effects of beta(2)-agonist clenbuterol on biochemical and contractile properties of unloaded soleus fibers of rat. Am J Physiol Cell Physiol 2000 Mar; 278 (3) : C582-8

 • 3. Hayes A, Williams DA. Long-term clenbuterol administration alters the isometric contractile properties of skeletal muscle from normal and dystrophin-deficient mdx mice. Clin Exp Pharmacol Physiol 1994 Oct; 21 (10) : 757-65

 • 4. Maltin CA, Delday MI, Hay SM, Smith FG, Lobley GE, Reeds PJ. The effects of the anabolic agent, clenbuterol, on overloaded rat skeletal muscle. Biosci Rep 1987 feb; 7 (2) :143-9

 • 5. Human fat cell beta-adrenergic receptors : beta-agonist dependent lipolytic reponses and characterization of beta-adrenergic bindingsiteson human fat cell membranes with highly selective beta-1 agonists. J lipid Res 1988 May; 29 (5) : 587-601

 • 6. Prather ID, Brown DE, North P, Wilson JR. Clenbuterol : a substitute for anabolic steroids ? Med Sci Sports Exerc 1995 Aug; 27 (8) : 1118-21

 • 7. Su WJ, Perng RP. Spiorpent (clenbuterol) : another choice for patients with chronic irreversible airway obtsructions. Chung Hua I Hsueh Tsa Chih (Taipei) 1991 Jan; 47 (1) : 13-7

 • 8. Meinen K, Rahn M, Hermer M, Rominger KL, Kanitz T. Oral tocolytic therapy with clenbuterol - clinical facts. Z Geburtshilfe Perinatol 1988 Jul ; 192 (4) : 163-8
 
Back
Naar boven