Fitness Seller

Coca Cola ZERO.

Bezoekers in dit topic

Cyan

Huge Freak
+15 jaar member
Lid geworden
16 mrt 2005
Berichten
7.682
Karma
9
Kzie op t etiket : 1kcal per blik.
Kan het kwaad als ik het drink tijdens me cut?
 

the better dayz

Competitive Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
23 apr 2006
Berichten
1.832
Karma
0
1kcal per blik, dat mag je zelfs drinken tijdnes vasten, man;)...
1kcal=0kcal:p
 

Tsunami

Rijk man
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
12 nov 2002
Berichten
1.035
Karma
1
Afgezien van de zuren en de verslavende werking niet echt. IMO hoort cola niet thuis in een fatsoenlijk schoon dieet, maar da's ieder voor zich.
 

Ovide

Cool Novice
+10 jaar member
Lid geworden
15 feb 2006
Berichten
125
Karma
0
thee, water etc. lijkt me toch beter ipv de commerciele mierenzoete rommel...
 

MeDieViL

Monstrous Giant
+15 jaar member
Lid geworden
8 jan 2005
Berichten
12.252
Karma
559
Lengte
2m30
Massa
40kg
Vetpercentage
> 50%
lol is blijkbaar wel populair aant worden die coke zero, hebbem ook liggen
af en toe kan het zeker geen kwaad, zolang je het meeste water drinke;)
 
OP
Cyan

Cyan

Huge Freak
+15 jaar member
Lid geworden
16 mrt 2005
Berichten
7.682
Karma
9
Jep, goede smaak(even goed als de gewone cola imo).
Natuurlijk komt water op nr 1, ma ik vroeg me gewoon af in hoeverre het schadelijk was voor m'n cut. :D
 

Danielito

Dutch Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
3 aug 2005
Berichten
409
Karma
0
Ik drink al een aantal jaar cola light en neem in plaats van suiker zoetjes in m'n koffie, echter ben ik onlangs toch eens op onderzoek gegaan wat betreft het 'light'-aspect. Behalve in Cola blijkt het allemaal al geen zoden aan de dijk te zetten en af en toe vraag ik me wel af of het aspartaam (zoetstof) dat ik veelvuldig tot me neem, wel een geschikte keuze is. Vooral als je leest dat aspartaam tot dit soort verschijnselen kan leiden:

ASPARTAAM EN GLUTAMINAAT

Aspartaam is de chemische naam voor de merken: NutraSweet, Canderel, Natrena en onnoemelijk veel andere merknamen. Aspartaam werd 'per ongeluk' ontdekt in 1965, toen James Schlatter, chemicus bij de firma G.D. Searle een geneesmiddel tegen maagzweren testte. Aspartaam werd in 1981 goedgekeurd voor gebruik in droge artikelen en in 1983 voor gebruik in koolzuurhoudende dranken. (Eigenlijk werd het oorspronkelijk al op 26 juli 1974 goedgekeurd in droge artikelen, maar bezwaren van neurowetenschappelijk onderzoeker Dr. John W. Olney en advocaat James Turner en ook onderzoek naar de research praktijken van G.D. Searle brachten de FDA er toe om de goedkeuring van aspartaam op te houden.) In 1985 kocht Monsanto G.D. Searle en maakte van de farmaceutische afdeling van Searle en de firma NutraSweet twee aparte dochterondernemingen.
Aspartaam is veruit de gevaarlijkste stof op de markt die aan voeding wordt toegevoegd. Aspartaam is verantwoordelijk voor meer dan 75% van de bijverschijnselen van voedingsadditieven die aan de Food and Drug Administration (FDA) in Amerika werden gerapporteerd. Veel van die reacties zijn zeer ernstig waaronder epileptische aanvallen en dood zoals werd onthuld in een rapport van het Department van Volksgezondheid van februari 1994.


Enkele van de 92 bij de FDA gedocumenteerde symptomen uit het rapport die veroorzaakt worden door aspartaam zijn:
Duizeligheid Beven Migraine of erge hoofdpijn
Geheugenverlies Onduidelijk spreken Verwarring
Chronische vermoeidheid Depressie Gevoelloosheid of tintelen extremiteiten
Slapeloosheid Geirriteerdheid Paniek aanvallen
Fobieen Astmatische reacties Persoonlijkhiedsveranderingen
Versnelde hartslag Pijn op de borst Hoge bloeddruk
Misselijkheid of braken Diarree Pijn bij het slikken
Jeuk Netelroos Kroep
Allergische reacties Menstruele problemen Pijn in de (onder)buik
Arthritis Opgezwollen gevoel, Oedeem Problemen met het bloedsuiker
Hersen tumoren Ademhalings moeilijkheden Branderige ogen of keel
Branderige urine Niet goed kunnen denken Chronische hoest
Buitensporige honger of dorst Onwerkelijk voelen Blozen van het gelaat
Dunner worden van het haar Kaalheid Gehoor stoornissen
Coïtusuele problemen of impotentie Concentratie problemen Vatbaarheid voor infecties
Gewrichtspijn Strottenhoofd ontsteking Slecht geheugen
Spierkrampen Slepend praten Huiduitslag
Oorsuizen Gezichtsverlies Aankomen in gewichtHoe Glutaminaat en Asparaginezuur schade veroorzaken
Aspartaam wordt samengesteld uit drie chemicaliën, asparaginezuur, phenylalanine en methanol. Asparaginezuur (40% van aspartaam) en glutaminezuur (99% van glutaminaat) werken als neurotransmitters in de hersenen door de overdracht van informatie tussen neuronen vergemakkelijken. Te veel aspartaat en glutaminaat in de hersenen vernietigen sommige neuronen door de toevloed van te veel calcium in de cellen. Deze toevloed veroorzaakt een overmatige hoeveelheid vrije radicalen dat de cellen doodt. De schade aan de zenuwcel die door overmatige hoeveelheden aspartaat en glutaminaat veroorzaakt kan worden is de reden dat er naar verwezen wordt als "exitotoxins." (prikkelend gif). Ze prikkelen of overstimuleren de zenuwcellen zodanig dat ze afsterven.

Asparaginezuur is een aminozuur. Wanneer het in zijn vrije vorm (ongebonden aan eiwit) wordt gebruikt verhoogt het de plasma bloedspiegel van aspartaat en glutaminaat beduidend. De overmaat van aspartaat en glutaminaat in het bloedplasma kort na opname van aspartaam of producten met vrije glutaminaat (voorloper van glutaminaat) leidt tot een hoge spiegel van neurotransmitters in bepaalde delen van de hersenen.

De bloed brein barrière (BBB) beschermt de hersenen tegen te veel glutaminaat en aspartaat, zo wel als tegen vergif. . . . .

Het kan echter voorkomen dat de bloed brein barrière:
1) tijdens de jeugd niet voldoende is ontwikkeld.
2) onvoldoende alle gebieden van de hersenen beschermt.
3) door ontelbare chronische en acute condities is beschadigd
4) het teveel aan glutaminaat en aspartaat in de hersenen laat door siepelen zelfs wanneer ze intact is.


De overmaat aan glutaminaat en aspartaat vernietigt langzaam de neuronen. De overgrote meerderheid (75%) van de zenuwcellen in een bepaald gebied van de hersenen kan worden vernietigd, voordat er van enig klinisch symptoom van een chronische ziekte sprake is. Dit komt omdat de schade niet veroorzaakt wordt in dat gedeelte van de hersenen waar zich de motorische zenuwen zich bevinden. Helaas is dit ook de reden dat de meeste mensen zich weinig zorgen maken over de gevolgen, omdat deze lange tijd niet zichtbaar behoeven te zijn. Een aantal van de vele chronische ziekten waarvan gebleken is dat langdurig gebruik bijdraagt aan de schade door prikkelende aminozuren zijn:

MS Geheugen verlies
Hormonale problemen Ziekte van parkinson
Epilepsie Hypoglycemie
Ziekte van Alzheimer Epilepsie
Gehoor stoornissen Hersenbeschadigingen
Dementie Neurologische en endocriene kwalen


Het risico van prikkelende vergiften voor zuigelingen, kinderen, zwangere vrouwen, ouderen en mensen met bepaalde chronische gezondheidsproblemen is groot. Zelfs de Amerikaanse Federatie van Verenigingen voor Experimentele Biologie (FASEB), die problemen meestal te licht opvat, verklaarde kortgeleden in een overzicht dat: "het veilig zou zijn om het gebruik van dieet-toevoegingen met L-glutaminezuur te vermijden bij zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen. Het bestaan van bewijs van potentiële hormonale reacties, zoals verhoogd cortisol en prolactine en het verschil in reacties tussen mannen en vrouwen, kan een neuro-endocrine samenhang aangeven, zodat een teveel aan L-glutaminezuur bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en bij personen met PKU vermeden zou moeten worden." Asparaginezuur uit Aspartaam heeft de zelfde schadelijke effecten op het lichaam als glutaminezuur.


Volgens onderzoekers en doktoren die de bijverschijnselen bestuderen,
kan het de volgende chronische ziekten veroorzaken of verergeren.

Reacties die bij de FDA gerapporteerd werden zijn:
Fibromyalgie Arthritis
MS (Multiple Sclerose Ziekte van parkinson
Lupus Diabetes complicaties
Ziekte van Alzheimer Epilepsie
Geboorte defecten Chronische Vermoeidheids Syndroom
Lymphomen Ziekte van Lyme
Paniek Aanvallen ADD
Depressies en andere Psychologische Stoornissen


Dr. Russel L. Blaylock, professor in de neurochirurgie aan de Medische Universiteit van Mississippi, publiceerde kort geleden een boek waarin de schade die veroorzaakt wordt door aspartaam en glutaminaat uit MSG (monosodium-glutaminaat) - ook wel het Chinese Restaurant syndroom genoemd - grondig uiteengezet wordt.
Dr. Blaylock gebruikt bijna 500 wetenschappelijke referenties om te bewijzen hoe overmatig prikkelende vrije aminozuren zoals asparaginezuur en glutaminezuur in ons voedsel ernstige chronische neurologische kwalen en ontelbare andere acute symptomen kunnen veroorzaken.

Een algemene gehoorde klacht van mensen die lijden aan de effecten van aspartaam is geheugen verlies. Ironisch genoeg, begon G.D. Searle de fabrikant van Aspartaam in 1987 met onderzoek naar een geneesmiddel om geheugenverlies door schade van prikkelende aminozuren te bestrijden.

We zouden het nog ironischer kunnen noemen, als het niet zo intens triest is, dat Monsanto in de periode waarin aspartaam op de markt kwam, tegen veel van de hier genoemde kwalen o.a. artritis, geneesmiddelen op de martk heeft gebracht, eveneens tegen door aspartaam veroorzaakte depressies, (Prozac) die ontstaan doordat aspartaam het serotonine gehalte in de hersenen verlaagt.

Dr. Blaylock is een van de vele wetenschappers en artsen die bezorgd zijn over schade door prikkelende aminozuren door opname van aspartaam en MSG.
Enkele van de vele experts die zich hebben uitgesproken tegen schade veroorzaakt door het gebruik van aspartaat en glutaminezuur zijn:

Adrienne Sarnuels, Ph.D. -- experimenteel Psycholoog gespecialiseerd in het ontwerpen van research modellen.

John W. Olney, MD -- professor van de artsenopleiding bij de afdeling Psychiatrie van de Universiteit van Washington. Hij is neurowetenschapper en onderzoeker en een vooraanstaand autoriteit op het gebied van exitotoxins.
(Hij lichtte Searle al in 1971 in dat asparaginezuur gaten veroorzaakte in de hersenen van muizen.)

Francis J. Waickman, Arts -- ontvanger van de Rinkel en Forman Award en bevoegd in Kindergeneeskunde, allergie en Immunologie.

John R. Hain, MD -- bevoegd gerechtelijk Patholoog

H.J. Roberts, MD, FACP, FCCP -- Diabetes specialist, Who's who in Amerika, The World, Wetenschap en Technologie, en door een nationaal medisch tijdschrift gekozen als "The Best Doctor in the U.S."

John Samuels, -- stelde een lijst samen van wetenschappelijk onderzoek die voldoende was om de gevaren aan te duiden die liggen in overmatig gebruik van vrije glutamaat en asparaginezuur....

en vele anderen.


Phenylalanine (50% van aspartaam)
Phenylalanine is een aminozuur dat normaal voorkomt in de hersenen. Mensen met de genetische aandoening PKU, (phenylketonurie) kunnen phenylalanine niet verteren. Dit leidt tot gevaarlijke grote hoeveelheden phenylalanine in de hersenen. (soms dodelijk).
Het is gebleken dat opname van aspartaam, speciaal samen met koolhydraten kan leiden tot een overschot van phenylalanine in de hersenen, zelfs bij mensen die geen PKU hebben. Dit is niet slechts theorie, daar veel mensen die grote hoeveelheden aspartaam gedurende langere tijd hebben gebruikt en geen PKU hebben, extreme hoeveelheden phenylalanine in het bloed bleken te hebben.
Buitensporige hoeveelheden phenylalanine in de hersenen verlaagt de hoeveelheid serotonine in de hersenen, wat leidt tot emotionele stoornissen zoals depressies. Het bleek dat bij menselijke proefpersonen die langdurig aspartaam gebruikten de hoeveelheid phenylalanine in het bloed beduidend was verhoogd. Zelf eenmalig aspartaam gebruik verhoogde het phenylalanine peil van het bloed.

In zijn getuigenis voor het Congres van de VS toonde Dr. Louis J. Elsas aan dat een hoog gehalte phenylalanine in het bloed zich kan concentreren in delen van de hersenen en bijzonder gevaarlijk is voor zuigelingen en de ongeboren vrucht. Hij toonde ook aan dat phenylalanine door knaagdieren veel beter door de stofwisseling wordt verwerkt dan bij mensen. Dit is van essentieel belang voor de bepaling van de ADI, omdat deze voor mensen is afgeleid van onderzoek bij knaagdieren.

Zoals Dr. Blaylock in zijn boek uiteenzet, werden eerdere onderzoeken, die de toename van phenylalanine in de hersenen hadden opgemeten, vervalst. Onderzoekers die metingen deden aan specifieke hersen-gedeelten en de gemiddelden van de gehele hersenen, ontdekten belangrijke stijgingen in de hoeveelheden phenylalanine. Vooral de hypothalamus, medulla oblongata en corpus striatum van de hersenen vertoonden de grootste toename van phenylalanine.
Dr. Blaylock zegt verder dat buitensporige toename van phenylalanine in de hersenen schizofrenie kan veroorzaken of iemand vatbaarder kan maken voor epileptische aanvallen. Daarom kan langdurig buitensporig gebruik van aspartaam de verkoop stimuleren van serotonine-remmers zoals Prozac en medicijnen om schizofrenie en epileptische aanvallen onder controle te houden.


Methanol (methylalcohol) (10% van aspartaam)
Methanol (methylalcohol) is een dodelijk gif. Sommige mensen zullen zich methanol nog wel herinneren als het gif dat bij sommige zwervers die alcoholist waren blindheid en de dood veroorzaakte omdat deze mensen spiritus dronken om in hun alcohol behoefte te voorzien. Methanol komt langzamerhand vrij in de dunnedarm door de inwerking van het enzym trypsine op de methylgroep van aspartaam.
De hoeveelheid methanol in het lichaam wordt aanzienlijk groter zodra vrije methanol wordt opgenomen. Vrije methanol ontstaat wanneer aspartaam boven de 30 C verhit wordt. Dit gebeurt wanneer een aspartaam houdend product onjuist wordt opgeslagen of bij verhitting.

Methanol wordt in het lichaam afgebroken in formaline en mierenzuur. Formaline is een dodelijk zenuwgif. Berekening van de EPA toonde aan dat methanol wordt beschouwd als een cumulatief vergif doordat het zeer traag wordt uitgescheiden nadat het eenmaal geabsorbeerd is. In het lichaam wordt methanol geoxideerd tot formaline en mierenzuur, beide afbraak producten zijn giftig. Ze raden een maximale consumptie aan van 7.8 mg/dag. Een liter met aspartaam gezoete frisdrank bevat ongeveer 56 mg methanol. Zware gebruikers van aspartaam bevattende producten gebruiken soms wel 250 mg methanol per dag of wel 32 maal de EPA limiet.

De symptomen van methanol vergiftiging omvatten hoofdpijn, oor suizen, duizeligheid, misselijk, maagdarm stoornissen, zwakheid, draaiduizeligheid, rillingen, geheugen stoornissen, doof gevoel en pijnscheuten in de extremiteiten, gedragsveranderingen en zenuwontsteking. Het belangrijkste bekende probleem van methanol is het probleem met het zien, mistig gezichtsvermogen, progressieve samentrekking van gezichtsvelden, vervlakken van het zien, versluieren van het gezichtsvermogen, schade aan het netvlies en blindheid. Het speelt een rol bij de vermeerdering van het DNA, waardoor geboorte defecten kunnen ontstaan.

Door het ontbreken van een aantal belangrijke enzymen, zijn mensen vele malen gevoeliger voor de giftige effecten van methanol dan dieren. Daarom geven testen van aspartaam of methanol op dieren niet precies de gevaren weer voor mensen.
Zoals Dr. Woodrow C. Monte, voorzitter van de afdeling Voeding Wetenschap en Laboratoria op de Universiteit van Arizona, uiteenzet: "Er bestaat *GEEN* onderzoek bij mensen of zoogdieren om de mogelijke mutagene, teratogene of carcinogene effecten van chronisch methylalcohol gebruik te beoordelen."

Hij was zo bezorgd over onopgeloste veiligheidskwesties dat hij een kort geding aanspande tegen de FDA en om een hoorzitting verzocht met een petitie over deze onderwerpen.
Hij vroeg de FDA om "het onderwerp frisdrank lang genoeg te vertragen om enige belangrijke antwoorden op vragen te verkrijgen. Het is niet eerlijk dat jullie de bewijslast overlaten aan diegenen onder ons die bezorgd zijn en slechts over beperkte geldmiddelen beschikken. Jullie moeten begrijpen dat jullie de laatste verdedigingslinie zijn van het Amerikaanse volk. Zodra jullie het gebruik (van aspartaam) toestaan is er letterlijk niets dat ik of mijn collega's kunnen doen om het verloop te keren. Aspartaam zal zich dan voegen bij sacharine, de sulfurs en God weet hoeveel andere twijfelachtige mengsels er worden voorgeschreven om het menselijk gestel te ondermijnen met goedkeuring van de regering".
Kort daarna, keurde FDA -commissaris, Arthur Hull Hayes Jr. het gebruik van aspartaam in koolzuurhoudende dranken goed en nam ontslag om direct daarna in dienst te treden van de PR-firma van G.D. Searle .

Er is op gewezen dat bepaalde vruchtensappen en alcoholische dranken kleine hoeveelheden methanol bevatten. Het is echter belangrijk te onthouden dat methanol nooit alleen voorkomt. In alle gevallen is er ook ethanol aanwezig, meestal in veel grotere hoeveelheden. Ethanol is een tegengif voor methanol vergiftiging bij mensen.

In een wet uit 1993 die alleen omschreven kan worden als "onjuist" keurde de FDA aspartaam goed als ingrediënt in talrijke voedingsmiddelen die altijd verhit zouden worden boven de 30C.


Diketopiperazine (DKP)
DKP is een afbraak product van aspartaam. DKP werd gevonden bij het optreden van hersentumoren. Dr John Olney merkte op dat zodra DKP in de darm werd opgenomen het een mengsel produceerde dat gelijk was aan N-nitrosourea, een krachtige chemische stof die hersentumoren veroorzaakt. G.D. Searle hield een aantal dier experimenten over de veiligheid van DKP. De FDA ontdekte talrijke fouten in de experimenten, met inbegrip van "administratieve fouten, verwisselde dieren, dieren die niet die stoffen toegediend kregen die ze zouden moeten krijgen, verdwenen pathologische monsters door onjuiste behandeling," en vele andere fouten. Deze slordige laboratorium procedures zouden kunnen verklaren waarom zowel de test en controle dieren zestien maal zoveel hersentumoren hadden dan verwacht zou worden bij experimenten van deze lengte


Hier is enige informatie over de afbraakproducten in frisdrank..
Datum van 6 maanden 36 maanden
Botteling Na botteling Na botteling
Aspartaam 550.0 mg 155.34 mg 19.70 mg
L-phenylalanine methyl ester 0.0 mg 28.62 mg 13.01 mg
DKP 0.0 mg 135.66 mg 173.28 mg
L-aspartylphenylalanine 0.0 mg 158.31 mg 189.05 mg
L-phenylalanine 0.0 mg 42.22 mg 101.27 mg


Tsang, Wing-Sum en anderen. 1995/ "Bepaling van Aspartaam en zijn afbraakproducten in limonade door Omgekeerde Fase Chromatografie met UV detectie, "Tijdschrift voor landbouw en voedsel chemie, Vol. 33, No 4, Blz. 734-738.

Door een ironische kronkel, gebruikte de FDA, kort nadat de fouten in de experimenten ontdekt waren, richtlijnen aanbevolen door G.D. Searle om een standaard te ontwikkelen voor de gehele industrie i.v.m Goede Laboratorium praktijken.

DKP wordt door FDA toxicoloog Dr. Jacqueline Verrett in haar getuigenis voor de Senaat van de VS ook genoemd als oorzaak van baarmoeder poliepen en veranderingen in het cholesterol gehalte van het bloed. De bestanddelen van Aspartaam kunnen leiden tot een grote verscheidenheid van aandoeningen. Sommige problemen verschijnen geleidelijk, andere geven direct acute reacties. Er is een enorme bevolkingsgroep die lijdt aan symptomen veroorzaakt door aspartaam, toch hebben ze er geen idee van waarom kruiden en geneesmiddelen niet helpen om hun klachten te verminderen. Er zijn andere aspartaam gebruikers waarvan het *lijkt* of ze niet lijden aan onmiddellijke reacties. Maar zelfs deze enkelingen zullen op de lange duur schade ondervinden, die veroorzaakt wordt door de prikkelende aminozuren, phenylalanine, methanol en DKP


Enkele van de vele aandoeningen waar ik ernstig ongerust over ben zijn de volgende.

Geboorte defecten
Dr. Diana Dow Edwards, een onderzoeker werd door Monsanto gefinancierd om mogelijke geboorte defecten te bestuderen veroorzaakt door het gebruik van aspartaam. Nadat inleidende gegevens schadelijke informatie aantoonde over aspartaam, werd de financiering van het onderzoek stop gezet. Een geneticus kinderarts aan de Emory Universiteit getuigde dat aspartaam geboorte defecten veroorzaakt.

In het boek "While Waiting: een prenatale gids" door George R. Verrilli, Arts en Anne Marie Mueser, staat dat aspartaam verdacht wordt van het veroorzaken van hersenbeschadiging bij gevoelige individuen. Voor een foetus kunnen deze effecten gevaarlijk zijn.... sommige onderzoekers hebben gewaarschuwd dat grote doses aspartaam de oorzaak kunnen zijn van problemen, uiteenlopend van duizeligheid en kleine veranderingen in de hersenen tot achterlijkheid."


Hersentumoren
In 1981, stelde Satya Dubey, FDA-statisticus vast dat de gegevens over hersentumoren door aspartaam zo "zorgwekkend" waren dat hij de goedkeuring van aspartaam niet kon aanbevelen. Tijdens een twee jaar durende studie gehouden door de fabrikant van aspartaam, ontwikkelden 12 van de 320 ratten die een dieet met aspartaam kregen, hersentumoren terwijl geen van de controle ratten tumoren hadden. Vijf van de 12 tumoren werden gevonden bij ratten die een lage dosis aspartaam kregen.

De goedkeuring van aspartaam was een overtreding van het Delaney Amendement dat verondersteld werd om kanker veroorzakende stoffen zoals Methanol (formaline) en DKP uit onze voeding te weren. Wijlen Dr. Adrian Gross, FDA-toxicoloog, getuigde voor het congres van de VS dat aspartaam in staat was om hersentumoren te veroorzaken. Dit maakte het voor de FDA onrechtmatig om een dagelijks toegestane hoeveelheid aan te geven van welk niveau dan ook. Hij verklaarde in zijn getuigenis dat de studies van Searle " in grote mate onbetrouwbaar" waren en "tenminste een van de onderzoeken zonder enige twijfel bewezen had dat aspartaam in staat was hersentumoren te veroorzaken bij proefdieren...." Hij beëindigde zijn getuigenis door te vragen, " Wat is de reden voor de ogenschijnlijke weigering van de FDA om het zgn. Delaney Amendement toe te passen voor dit voedingsadditief?... En als de FDA verkiest om de wet te overtreden, wie blijft er dan nog over om de gezondheid van het publiek te beschermen?"

In het midden van de 70er jaren werd ontdekt dat de fabrikant van aspartaam de onderzoeken op meerdere manieren had vervalst. Een van de gebruikte technieken was om tumoren uit proefdieren te snijden en hen dat terug in het onderzoek te brengen. Een andere techniek die gebruikt werd om onderzoeken te vervalsen was om dieren die gestorven waren opnieuw op de lijst te zetten alsof ze de testen hadden overleefd. Dus de gegevens over hersentumoren waren waarschijnlijk ernstiger dan boven besproken werd. Bovendien vertelde een voormalig werknemer van de fabrikant van aspartaam, Raymond Schroeder, op 13 juli 1977 aan de FDA dat de DKP deeltjes zo groot waren dat ratten onderscheid konden maken tussen de DKP en hun normale voedsel.

Het is interessant om op te merken dat het aantal hersentumoren bij personen van boven de 65 jaar gestegen is met 67% tussen de jaren 1973 en 1990. Hersentumoren zijn bij alle leeftijdsgroepen gestegen met 10%. De grootste stijging was in de jaren 1985-1987. In zijn boek, "Aspartaam (NutraSweet). Is it Safe?" geeft Dr. H.J. Roberts bewijzen dat aspartaam een zeer gevaarlijke vorm van kanker kan veroorzaken --- nl. primair lymphoma van de hersenen.


Diabetes
De Amerikaanse Diabetes Associatie (ADA) beveelt dit chemische vergif in feite aan voor mensen met diabetes. Volgens onderzoek door H.J. Roberts, diabetes specialist, lid van de ADA, en autoriteit op het gebied van de kunstmatige zoetstof aspartaam:

1) Leidt het tot een versnelling van de klinische diabetes.
2) Geeft het verminderde diabetische controle bij insuline of orale antidiabetica.
3) Geeft verergering van de complicaties bij diabetes zoals retinopathie, cataract en neuropathie.
4) Veroorzaakt het stuiptrekkingen.

In een verklaring over het gebruik van producten die aspartaam bevatten door personen met diabetes en hypoglycaemie, zegt Dr. Roberts:

"Helaas, ontwikkelen veel patiënten in mijn praktijk en anderen die mij raadpleegden ernstige stofwisselings- neurologische- en andere complicaties die specifiek te wijten waren aan het gebruik van aspartaam houdende producten. Dit werd bewezen door:

"Het verliezen van de controle over de diabetes, de verheviging van de hypoglycaemie, het voorkomen van veronderstelde 'insuline reacties (met inbegrip van stuiptrekkingen) waarvan bleek dat het aspartaam reacties waren, en de versnelling, verergering of het nabootsen van diabetes complicaties (speciaal gezichtsschade en neuropathie) bij het gebruik van deze producten."
"Dramatische verbetering van zulke verschijnselen na het staken van aspartaam *en* de direct voorspelbare terugkeer van deze problemen wanneer de patiënt het gebruik van aspartaam gewild of ongewild hervatte."


Dr. Roberts gaat verder:
"Ik betreur het dat andere artsen en de Amerikaanse Diabetes Associatie (ADA) geen passende waarschuwing geven aan patiënten en gebruikers gebaseerd op deze herhaalde bevindingen die beschreven zijn in neutrale onderzoeken en publicaties."

Dr. Russel L. Blaylock, professor in de neurochirurgie van de Medische Universiteit van Mississippi verklaarde dat prikkelende vergiften zoals die gevonden worden in aspartaam het krijgen van diabetes kan versnellen bij personen die genetische ontvankelijk zijn voor deze ziekte.


Emotionele Stoornissen
Een dubbel blind onderzoek naar de effecten van aspartaam bij personen met emotionele stoornissen werd gehouden door Ralph G. Walton. Daar het onderzoek niet gefinancierd noch gecontroleerd werd door de makers van aspartaam, weigerde de firma NutraSweet hem de aspartaam te leveren. Dr. Walton was verplicht om het uit een andere bron te betrekken.

Het onderzoek vertoonde een grote toename van ernstige verschijnselen bij personen die aspartaam gebruikten. Daar sommige van de verschijnselen zo ernstig waren was men van hoger hand verplicht het onderzoek te staken. Drie van de deelnemers verklaarden dat ze "vergiftigd waren" door aspartaam. Dr. Walton concludeerde dat "personen met emotionele stoornissen in het bijzonder gevoelig zijn voor deze kunstmatige zoetstof; het gebruik bij deze bevolkingsgroep zou ontmoedigd moeten worden." Er zich bewust van zijnde dat de experimenten niet herhaald konden worden vanwege het gevaar voor de proefpersonen zei Dr. Walton: "Ik weet dat het epileptische insulten veroorzaakt. Ik ben er ook van overtuigd dat het absoluut gedragsveranderingen veroorzaakt. Ik ben erg kwaad dat deze stof op de markt is. Persoonlijk twijfel ik aan de betrouwbaarheid en de deugdelijkheid van enig onderzoek dat gefinancierd is door de firma NutraSweet."

:eek:

Bron: Aspartaam en Glutaminaat


Daarentegen:

Hoe veilig is aspartaam ?
Dit is de meest gestelde vraag, en er zijn een aantal internet pagina's opgezet,waarin aspartaam tot een groot gif wordt bestempeld. Geen enkele stof is volledig veilig, of het nu gaat om een natuurlijke of een synthetische stof. Het grote verschil is, dat bij natuurlijke stoffen de giftigheid vaak onbekend is, terwijl voor synthetische stoffen uitebreide studies nodig zijn, voor de stof mag worden toegepast.

De giftigheid van een stof wordt bepaald op een groot aantal gebieden. Voor toelating moet een stof getest zijn op een groot aantal aspecten, volgens internationaal vastgelegde voorschriften. Uit die testen komt een bepaalde giftigheid naar voren. Het grootste deel van de nieuwe zoetstoffen (er zijn tientallen zoetstoffen ontdekt) komt niet door deze testen heen, en komt dus ook noooit in de handel. Aspartaam voldeed aan alle eisen, zoals die gelden voor zoetstoffen.

Voor alle synthetische toevoegingen wordt nav de toxicologische (giftigheids)testen een maximaal aanvaardbare dosis opgesteld (ADI=acceptable daily intake). Dat is de hoeveelheid van een stof die een mens dagelijks binnen mag krijgen, zonder dat hij/zij er ziek van wordt. Meestal wordt gekeken vanuit data verkregen in dierproeven. Omdat een mens en een dier kunnen verschillen wordt de waarde van het gevoeligste dier gebruikt, en komt daar een marge van 10-100 overheen. Een ADI van 100 mg/kg/dag voor een rat wordt dan 1-10 mg/kg/dag voor een mens.
Voor aspartaam gelden 2 verschillende ADI-waardes, 40 mg/kg/dag voor de stof zelf, en een lagere van 7.5 mg/kg/dag voor het afbraakproduct diketopiperazine. Voor een gemiddelde mens van 70 kilo kom je met de laagste ADI waarde uit op 525 mg/dag, overeenkomend met 75-125 gram suiker aan zoetkracht.
Om deze lage ADI te halen moet een mens per dag eten/drinken :
4 liter frisdrank, of 320 kauwgumtabletten, of 133 zoetjes, of 12 liter vruchtenyoghurt. Voor de hoge ADI dus alles 4.5x zo veel.
De meeste mensen eten dit uiteraard niet, maar zelf bij combinaties van al deze stoffen wordt in Nederland zelden de ADI gehaald. En zeker niet dagelijks.

De ADI is niet geheel onomstreden, er kunnen (en vaak zullen) altijd mensen zijn die gevoeliger of allergisch zijn voor een bepaalde verbinding. Dit is niet te voorzien, noch te voorkomen.

Een aparte groep voor aspartaam zijn mensen met PKU, phenyl-keto-uria. Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door het feit dat het lichaam vrij fenylalanine niet kan uitscheiden in de urine. Het fenylalanine hoopt zich op in het lichaam en kan tot nadelige effecten leiden. Deze mensen moeten een speciaal, eiwit-beperkt, dieet volgen, aangezien fenylalanine inieder eiwit voorkomt. Aangezien ook aspartaam fenylalanine bevat, moeten deze mensen uitkijken met de hoeveelheden aspartaam die ze binnenkrijgen. Op verpakkingen dient dit ook vermeld te staan als 'bevat een bron van fenylalanine'.


;)
 
Laatst bewerkt:

MeDieViL

Monstrous Giant
+15 jaar member
Lid geworden
8 jan 2005
Berichten
12.252
Karma
559
Lengte
2m30
Massa
40kg
Vetpercentage
> 50%
aspartaam zijn gewoon 2 aminozuren, niets schadelijk aan;)
 

Mark NL

Can't stop the hunger...
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
5 aug 2003
Berichten
2.485
Karma
1
niets schadelijk aan;)


Tot op zekere hoogte is het niet schadelijk nee, boven een bepaalde grens kunnen sommige mensen er wel gevolgen van hebben.
Dat betekend dus niet dat iedereen die gevolgen krijgt, denk maar eens aan de laxerende waarschuwing die in kauwgom zit door xillitol.
Die grens ligt dus hoger dan de ADI, maar bij sommige mensen zou deze ook lager kunnen liggen.

Ontopic:
Omdat het nou bijna geen calorieën bevat, zou ik er evengoed niet te veel van consumeren. Cola e.d. zijn als de pest voor je tandglazuur.
Beperk het tot 1-2 glaasjes per dag, de rest gewoon water/thee zonder suiker.
 

billiejoe

Competitive Bodybuilder
+10 jaar member
+15 jaar member
Lid geworden
9 nov 2005
Berichten
2.610
Karma
31
De smaak van cola alleen al is genoeg om het zo min mogelijk te drinken.. :kots:
 

TongPo

Ripped Bodybuilder
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
28 apr 2003
Berichten
4.250
Karma
5
Wat is het verschil met cola light?
 

Mark NL

Can't stop the hunger...
Elite Member
+15 jaar member
Lid geworden
5 aug 2003
Berichten
2.485
Karma
1
Cola zero is volgens ts 1kcal per blik (330cl?)
Cola light is iets van 4kcal per 100ml dacht ik.
Komt bijna op hetzelfde neer.
 

MeDieViL

Monstrous Giant
+15 jaar member
Lid geworden
8 jan 2005
Berichten
12.252
Karma
559
Lengte
2m30
Massa
40kg
Vetpercentage
> 50%
zero is iets zoeter en smaakt meer naar de gewone cola
 

Moen

Ripped Bodybuilder
+15 jaar member
Lid geworden
1 jul 2003
Berichten
3.922
Karma
1
Drink sie ****ing coke!
 

samvdh

Novice
+10 jaar member
Lid geworden
26 sep 2006
Berichten
12
Karma
0
waaaauw...3 calorieën minder,ik vraag me toch af waar ze al die smaakjes blijven halen hoor...bij fanta heb je er de laatste tijd ook constant nieuwe,die ECHT heel chemisch smaken,allemaal brol
 

StevenG

Ripped Bodybuilder
+10 jaar member
Lid geworden
27 jun 2006
Berichten
3.034
Karma
123
en jij vergeet de caffeïne die erin zit zeker?
H2O rocks :thumb:
 
Naar boven