AndroidHealthClinic

Complexe Koolhydraten

Bezoekers in dit topic

Dawg

Dutch Bodybuilder
Lid geworden
4 apr 2018
Berichten
337
Waardering
1.636
Lengte
1m85
Vetpercentage
11%
Hoe zit het precies met complexe koolhydraten na hoelang werken die? Worden die opgeslagen? Moet je die een dag van te voren eten om de volgende dag te trainen of voor de training op de dag zelf?
 
Wat versta jij onder complexe koolhydraten?
 
complexe koolhydraten zijn kh die je lichaam langzamer verteerd, het geeft je langer energie en het geeft persoonlijk mij langer een verzadigend gevoel. Denk hierbij aan havermout, volkoren pasta, zilvervliestrijst enz.
 
complexe koolhydraten zijn kh die je lichaam langzamer verteerd, het geeft je langer energie en het geeft persoonlijk mij langer een verzadigend gevoel. Denk hierbij aan havermout, volkoren pasta, zilvervliestrijst enz.

Koolhydraten kun je qua complexiteit onderverdelen in verschillende groepen:
Monosachariden (suikers): Deze zijn de eenvoudigste koolhydraten die als basis dienen voor complexere koolhydraten.
Disachariden (suikers) die uit twee met elkaar verbonden mono sachariden bestaan
Oligosachariden zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit een klein aantal (3-9) mono sachariden eenheden
Polysachariden zijn koolhydraten die zijn opgebouwd uit tien of meer (tot wel duizenden) mono sachariden eenheden

Witmeel, aardappel, witbrood, bruinbrood, volkorenbrood, quinoa, havermout, etc. De koolhydraten in deze producten zijn voornamelijk polysachariden. Oftewel als iemand iets een complexe koolhydraat vindt op basis van deze onderverdeling, dan is witbrood of bloem ook een complexe koolhydraat.

Maar zelfs als je verder zou gaan met onderverdelen op basis van complexiteit en dus uit hoeveel mono sachariden eenheden de koolhydraat bestaat. Als ik als voorbeeld even rijst neem. Dan is er op dit gebied geen verschil tussen witte en bruine rijst. Het is namelijk dezelfde rijst waar wel of geen vliesje omheen zit. Het verschil tussen beiden is dan ook op gebied van hoeveelheid vezels die het bevat en nutrienten die in deze vezels zitten. Niet de koolhydraten zelf. De complexiteit van de koolhydraat is gelijk.

Vandaar mijn vraag: Wat versta jij onder complexe koolhydraten. Wanneer wordt volgens jou aan dit criteria voldaan. Wanneer valt een voedingsmiddel er wel of niet onder.
----------------------------

@TS: Koolhydraten worden afhankelijk van de hoeveelheid, complexiteit, het vezelgehalte in de koolhydraatbron, en de overige voeding die je al dan niet gecombineerd met de koolhydraat bron inneemt opgenomen met een bepaalde snelheid. Denk hierbij in termen van minuten tot uren. Op jouw eerste vraag is dus geen eenduidig antwoord te geven. Maar in de meeste gevallen onder normale omstandigheden zal afgifte van glucose na 15-30 minuten beginnen te stijgen als de maaltijd koolhydraten bevat. Hoe hoog glucose gehaltes geraken en hoe lang deze verhoogd zijn is mede afhankelijk van de eerder genoemde factoren.

Koolhydraten verhogen het bloedglucose. Als het bloedglucose te hoog wordt, zal onder invloed van insuline de glucose worden opgeslagen in je glycogeen voorraden in spier en lever. Dus ja ze worden opgeslagen.

Het belangrijkste is dat je per dag ongeveer de hoeveelheid aan koolhydraten binnenkrijgt, die jij nodig hebt om je energiek te voelen en intensief te kunnen trainen. Of je het merendeel in de ochtend eet. Of in de avond. Voor je training. Na je training. Het heeft voornamelijk met voorkeur te maken. De meeste mensen eten sowieso de hele dag door wel 3 of meer maaltijden. Een maaltijd 1-2 uur voor het trainen en een uurtje na het trainen is voor de meesten wel gebruikelijk.
 
Laatst bewerkt:
Quinoa, zoete aardappel en volkoren pasta
 
:D
 
Back
Naar boven