1. (werkt op alle apparaten, ook desktop, behalve iphone/ios)

  Ontzet Notitie

Sticky De 10 Gouden Bodybuilding Regels

Topic in 'Post Je Eigen Artikels' gestart door Big-T, 9 aug 2008.

Tags:

Bezoekers aanwezig in Topic (Leden: 0, Gasten: 1)

 1. Big-T

  Big-T Administrator Admin Founder - R.I.P. +15 jaar member Topic Starter

  Berichten:
  55.078
  Leuk Bevonden:
  3.228
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  198
  Veel mensen hebben de tendentie om alles altijd veel ingewikkelder te maken dan het eigenlijk hoeft te zijn. Dat is bij bodybuilding niet anders. Terwijl het helemaal niet zo ingewikkeld is. Het moeilijkste aan bodybuilding is de discipline kunnen opbrengen, daarnaast is het slechts een kwestie van de basisregels volgen. In dit stukje zal ik enkele belangrijke punten kort overlopen.

  1. Plan alles van tevoren

  Dit is de belangrijkste regel van bodybuilding. Je moet eigenlijk alles reeds een jaar op voorhand gepland hebben voor je begint. Je moet vervolgens ook de maanden, weken en dagen op voorhand plannen. Je moet weten wanneer je gaat trainen, wanneer je gaat eten, wanneer je gaat slapen en wanneer je moet werken. Je hebt een schema nodig voor je voeding en voor je training. Als je AAS gaat gebruiken heb je daar natuurlijk ook een schema voor nodig, maar daar hoef je als beginner nog niet aan te denken.

  2. Voer je plannen strikt uit

  Wat je plant, moet je ook strikt uitvoeren. Je hoeft niet te stoppen met feesten in het weekend (hoewel het kan helpen) maar als je in je programma schrijft "Zaterdag trainen" dan moet je dat ook doen. Als je je programma gaat beginnen veranderen in de praktijk, dan loopt het mis. Je gaat zaken verwaarlozen en na een tijdje volg je nog amper de helft van je schema. Als je altijd strikt bent, dan zal je altijd doen wat je moet doen. Dan krijg je het gevoel dat je ook voor elkaar krijgt wat je plant en dat geeft motivatie en resultaten.

  3. Gebruik vooral zware compound oefeningen

  Verlies geen tijd met lichte oefeningen of machines. Natuurlijk zal je hiervan groeien, maar als je massa wilt, kies je beter meteen voor de massabouwers. Er zijn honderden oefeningen, maar je hebt in principe maar enkele tientallen echt nodig. Leer de uitvoering goed, focus op progressie en gebruik hiervoor ook een schema zodat je weet dat je vooruit gaat over een bepaalde periode. Als je toch isolatieoefeningen nodig hebt, gebruik dan alleen de zwaarste en meest efficiënte. Probeer zoveel mogelijk dumbbells te gebruiken, indien niet mogelijk dan barbells en indien dat niet mogelijk is kabels. Als zelfs kabels niet beschikbaar zijn, dan pas kan je denken aan andere machines. Ga naar het Oefeningen subforum om meer te leren.

  4. Eet, eet, eet!

  Spieren komen niet uit de lucht vallen. Er is een ongelooflijke hoeveelheid voeding nodig om 1 kg spiermassa op te bouwen. We zijn namelijk, anders dan bepaalde dieren, niet gemaakt om veel spiermassa te groeien. Bereken het aantal kcal dat je nodig hebt, groei je niet, dan moet je dat aantal verhogen. Als BB moet je eigenlijk eten voor 2: voor jezelf en voor je spieren. 500-800 kcal bovenop je onderhoud is normaal gezien een goede richtlijn. Heb je een snelle stofwisseling, dan moet je mogelijk het aantal kcal nog verhogen. Ga naar het Voeding subforum om meer te leren.

  5. Volg een strikt maar eenvoudig voedingsschema

  Eet alleen wat in je voedingsschema staat en niets anders. Als je graag eenmaal door de week een junkfood maaltijd wil eten, schrijf deze dan ook op in je schema. Kies voor eenvoudige maaltijden die op voorhand (snel) klaargemaakt kunnen worden en goedkope ingrediënten bevatten. Maak het jezelf niet moeilijker dan nodig. Zorg dat je het schema kan volhouden door smakelijke maaltijden te bereiden. Als je weinig tijd hebt, maak dan je maaltijden op voorhand klaar op een moment dat je wel tijd hebt. Sla bij voorkeur nooit een maaltijd over. Als het toch gebeurd, probeer dan iets meer te eten in de overige maaltijden.

  6. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk

  Dit kan ik niet genoeg benadrukken, daarom een eigen puntje. Maak je schema's zo makkelijk mogelijk, zorg dat je een vaste routine hebt in alles wat je doet. Verander niet steeds je schema's als ze werken. Zoek niet teveel naar technieken om je training te verbeteren. Kennis opdoen is leuk, maar 90% van BB is hard werk en doorzettingsvermogen. Zolang je hard traint en goed eet zal je vooruitgaan. Details kan je later nog altijd finetunen.

  7. Probeer liever niet "voor een tijdje te stoppen"

  Eén van de grootste gevaren is vroegtijdig stoppen omdat je het even beu bent. Het gevaar bestaat dat je te lang stopt en uit je routine raakt. Dit gaat makkelijker dan je denkt. De mens is een gewoontedier, maak er een gewoonte van om te gaan trainen, eten, enz. Het op één na moeilijkste aan bodybuilding is eraan beginnen, het moeilijkste is het volhouden...

  8. Maak realistische doelen

  Denk niet dat je heel snel je gewenste fysiek zal halen. Je moet goed weten hoeveel tijd je nodig hebt om een doel te halen. Maak voor jezelf duidelijk wat je doel is en bepaal wanneer je dat doel bereikt wil hebben. Voor een beachboy fysiek moet je toch minimaal 1 tot 1,5 jaar goede training rekenen afhankelijk van je aanleg. Een beetje bodybuilding fysiek gaat al snel naar de 2-5 jaar, hoger niveau bereiken kan wel 10-15 jaar duren, afhankelijk van je aanleg en of je naturel blijft.

  9. Hou het leuk

  Dingen die je leuk houdt kan je langer volhouden, dat spreekt voor zich. Daarom moet je alles wat je doet op een zo aangenaam mogelijke manier doen. Accepteer dat je levensstijl verandert als je aan BB doet, maar zorg er tegelijk voor dat niet alles een sleur en vervelend wordt. Er zijn voldoende hulpmiddelen om het leuk te houden en zo gemotiveerd te blijven. Als je iets echt niet graag doet (zoals een bepaalde vervangbare oefening of maaltijd) gooi die dan ook uit je routine. Want als je deze regel niet kan volgen dan zal je al snel ook regel 7 gaan overtreden.

  10. Blijf positief denken

  Je zal sowieso door tijden gaan dat je het allemaal even beu bent. Iedereen heeft het meegemaakt en de ene al wat vaker dan de andere. Je moet dan denken aan de positieve punten om jezelf te motiveren. BB levert een hele lijst aan voordelen op: een betere gezondheid (afhankelijk van het programma), meer zelfvertrouwen, een doel in het leven, meer zin in het leven, goed in je vel zitten, beter libido, meer spierkracht, meer respect (voor jezelf en van anderen) enz... Denk daar ook aan als je down bent. Durf de sleur ook eens te doorbreken door eens een week iets helemaal anders te gaan doen (een andere sport, een reis,...). Ga naar het Gemoed en Motivatie subforum om meer te leren.

  Succes!

  Zie ook:

   
  chrisje123, Aranu, ButchMcDick en 3 anderen vinden dit leuk.
 2. 4 Myself

  4 Myself Competitive Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  2.486
  Leuk Bevonden:
  68
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Goed stuk! Mensen vergeten vaak de basis en grijpen vaak te snel naar hulpmiddelen.
   
 3. CoachDO

  CoachDO Freaky Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  6.165
  Leuk Bevonden:
  249
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  16.163
  Lengte:
  1m86
  Massa:
  95kg
  Vetpercentage:
  12%
  Mooi stukje, misschien nog linken naar compund oefeningen voor de beginnelingen.
   
 4. Ano_43562

  Ano_43562 Huge Freak +10 jaar member

  Berichten:
  9.435
  Leuk Bevonden:
  213
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  9.539
  Lengte:
  1m92
  Massa:
  104kg
  Vetpercentage:
  13%
 5. BackInAction

  BackInAction Competitive Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  2.548
  Leuk Bevonden:
  20
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m85
  Massa:
  115kg
  leest heel vlot, alles mooi overzichtelijk op een rijtje..
  Thx T :thumbs:
   
 6. Clein

  Clein Freaky Bodybuilder Elite Member +10 jaar member

  Berichten:
  6.252
  Leuk Bevonden:
  137
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m50
  Massa:
  150kg
  Vetpercentage:
  > 50%
 7. Ryu

  Ryu MMA Fighter Elite Member +15 jaar member

  Berichten:
  13.577
  Leuk Bevonden:
  100
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m77
  Massa:
  82kg
  Vetpercentage:
  7%
  Als ik dit zo lees dan ben ik eigenlijk helemaal geen bodybuilder. :D
   
  lars nakrona vindt dit leuk.
 8. OneUp

  OneUp Competitive Bodybuilder +15 jaar member

  Berichten:
  2.971
  Leuk Bevonden:
  17
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m74
  Massa:
  82kg
  Punt 3 en 4 vind ik het belangrijkste, ben 2 weken op vakantie geweest en vanaf maandag ga ik ook weer volle bak aan de slag met nadruk op die 2 punten!
   
 9. Xto

  Xto Freaky Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  5.381
  Leuk Bevonden:
  167
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m82
  Eerder een SuperDude toch? :D
   
 10. Maiskorrel

  Maiskorrel Monstrous Giant Elite Member +10 jaar member

  Berichten:
  10.440
  Leuk Bevonden:
  129
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
 11. Sanca Magni

  Sanca Magni Resurrected Super Mod +10 jaar member

  Berichten:
  69.859
  Leuk Bevonden:
  26.213
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  92.727.689
  Lengte:
  1m78
  Massa:
  106kg
  Vetpercentage:
  1%
 12. FitnessPaul

  FitnessPaul JULLIE HELD Elite Member +10 jaar member

  Berichten:
  2.371
  Leuk Bevonden:
  19
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Hehe ik word al moddervet van mijn "onderhoud"
   
 13. Ryu

  Ryu MMA Fighter Elite Member +15 jaar member

  Berichten:
  13.577
  Leuk Bevonden:
  100
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m77
  Massa:
  82kg
  Vetpercentage:
  7%
  Nee, een luie hond. :D
   
 14. jerney

  jerney Huge Freak +10 jaar member

  Berichten:
  9.476
  Leuk Bevonden:
  738
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m63
  Massa:
  56kg
  Vetpercentage:
  27%
  Door dit soort stukjes raak ik altijd weer prima gefocussed!
   
 15. leotje36

  leotje36 Cool Novice +10 jaar member

  Berichten:
  93
  Leuk Bevonden:
  0
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
 16. koosgewichtloos

  koosgewichtloos Cool Novice +10 jaar member

  Berichten:
  70
  Leuk Bevonden:
  0
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Leuk stukje, vooral nummer 7 komt me bekend voor. :(

  Voorlopig maar geen vakantie meer nemen....;)
   
 17. Usernamed

  Usernamed Competitive Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  1.520
  Leuk Bevonden:
  0
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
 18. zitzakken

  zitzakken Advanced Bodybuilder +10 jaar member

  Berichten:
  1.252
  Leuk Bevonden:
  13
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m85
  Massa:
  88kg
  Vetpercentage:
  10%
  +1
  mooi stukkkje gevoel erin gebracht :D !!
  full with passion and build musscles! ...
   
 19. Roderik

  Roderik Cool Novice +10 jaar member

  Berichten:
  100
  Leuk Bevonden:
  2
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  10 Gouden Bodybuilding Regels

  Prima, makkelijk leesbaar stuk (zeker voor een beginner) dat zeker extra motivatie geeft om r morgen weer extra tegen aan te gaan!:cool:

  Maar die hoeveelheid eten kan ik echt niet aan beginnen... Ik moet nog 10 tot 15 % vet kwijt zien te raken.:o
   
 20. Victory

  Victory * * * Commitment * * * Elite Member +10 jaar member

  Berichten:
  5.045
  Leuk Bevonden:
  17
  Geslacht:
  Man
  Karma:
  0
  Lengte:
  1m83
  Massa:
  99kg
  Vetpercentage:
  8%

  zegt genoeg toch?

  goed stukje Big T
   
  Laatst bewerkt door een moderator: 4 mei 2019

Deel Deze Pagina

 1. Deze website gebruikt cookies om inhoud en advertenties te personaliseren, uw ervaring aan te passen en u ingelogd te houden als u zich registreert.
  Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
  Ontzet Notitie