XXL Nutrition

"De wereld wordt steeds religieuzer" (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

apfelstrudel

Enormous Athlete
15 jaar lid
Lid geworden
15 nov 2008
Berichten
39.954
Waardering
52.879
Lengte
1m86
Massa
105kg
Vetpercentage
25%
Slecht nieuws helaas:

http://www.scientias.nl/de-wereld-wordt-steeds-religieuzer/

Tegen 2050 zal de wereld een stuk religieuzer zijn dan nu het geval is. Het percentage atheïsten en agnosten loopt terug, terwijl het percentage religieuze mensen toeneemt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Wetenschappers van Pew Research Center schetsen op basis van demografische gegevens een helder beeld als het om de toekomst van religie gaat. Religie blijft. Religie groeit. Alle grote religieuze stromingen – met uitzondering van het Boeddhisme – zullen de komende decennia groeien, terwijl het aantal mensen dat niet religieus is, afneemt.
Christendom en Islam
Op dit moment is het christendom de grootste religie, met zo’n 2,2 miljard aanhangers (oftewel bijna 31 procent van de wereldbevolking). Islam staat op de tweede plek met 1,6 miljard aanhangers (23 procent van de wereldbevolking). Naar verwachting zullen dit ook in 2050 nog de twee grootste geestelijke stromingen zijn, alleen is de islam tegen die tijd net zo omvangrijk als het christendom. Naar verwachting neemt het aantal moslims de komende vier decennia namelijk met 73 procent toe. Het aantal christenen stijgt ook, maar minder snel (met zo’n 35 procent). De enorme groei van de islam is het resultaat van het feit dat moslims een relatief jonge populatie met hoge geboortecijfers vormen. Tegen 2050 zullen er naar schatting zo’n 2,8 miljard moslims (30 procent van de wereldbevolking) en zo’n 2,9 miljard christenen (31 procent van de wereldbevolking) zijn.
Groei, stabiliteit of krimp? Wat zijn de belangrijkste demografische factoren wanneer we willen voorspellen of een religie groeit, stagneert of zelfs krimpt? De gemiddelde leeftijd van de gelovige is heel belangrijk: zijn de gelovigen nog jong (dat wil zeggen: vruchtbaar) dan is groei waarschijnlijker. Ook het geboortecijfer is belangrijk. moslims hebben het hoogste geboortecijfer (3.1 kind per vrouw), gevolgd door christenen (2,7 kinderen per vrouw). Het geboortecijfer onder Hindoes is vergelijkbaar met het wereldwijde geboortecijfer: 2,4 kinderen per vrouw. Het geboortecijfer onder Joden ligt op zo’n 2,3 kinderen per vrouw. Naast leeftijd en geboortecijfers speelt ook het percentage mensen dat van religie wisselt een rol. In sommige landen is het heel gewoon dat mensen een andere religie omarmen dan waarmee ze zijn opgegroeid, in andere landen is dat ongebruikelijk of zelfs verboden. Naar verwachting zal het christendom netto gezien het meeste te lijden hebben onder mensen die van religie veranderen: zo’n 40 miljoen mensen zullen christen worden, terwijl zo’n 106 miljoen mensen het christendom zullen verlaten (het grootste deel van deze 106 miljoen mensen zal deel uit gaan maken van de groep ‘religieus niet-geaffilieerden’).

Boeddhisme
Niet alleen het christendom en de islam groeien. Alle geestelijke stromingen maken groei door, met uitzondering van het Boeddhisme. Dat laatste is te verklaren door het feit dat boeddhistische landen sterk vergrijzen en lage geboortecijfers hebben. Het Hindoeisme groeit wel en zal tegen 2050 zo’n 1,4 miljard aanhangers hebben (nu: 1 miljard).
Joden en volksreligies
Ook het aantal joden neemt toe: van 14 naar 16,1 miljoen (een groei van 16 procent). Net als het aantal aanhangers van volksreligies (denk dan aan Afrikaanse traditionele religies en de religie van de Australische aboriginals) neemt toe: van 405 miljoen naar bijna 450 miljoen. Datzelfde geldt voor de kleine religies zoals het sikhisme en taoïsme. Deze religies worden door de onderzoekers onder de verzamelnaam ‘andere religies’ geschaard en maken samen een groei van zes procent door. Hoewel de volksreligies, het jodendom en ‘andere religies’ in absolute aantallen groeien, groeien ze niet zo hard als de wereldbevolking. Daardoor zullen ze in 2050 een kleiner percentage van de wereldbevolking uitmaken dan nu het geval is.
Niet-geaffilieerd
Een andere interessante groep in het onderzoek zijn de ‘religieus niet-geaffilieerden’. Onder deze groep vallen mensen die niet in een god geloven, agnost zijn of geen specifieke religie aanhangen. Hoewel hun aantal groeit (van 1,1 naar 1,2 miljard) maken ze een steeds kleiner deel van de wereldbevolking uit. Nu vormen ze nog 16 procent van de wereldbevolking: in 2050 zal dat 13 procent zijn. Wanneer we niet kijken naar de wereldbevolking als geheel, maar inzoomen op specifieke regio’s ontstaat een ander beeld. Zo zal het percentage ‘religieus niet-geaffilieerden’ in een regio als Europa en Noord-Amerika juist groeien. In het geval van de VS hebben we het dan over een flinke groei: van 16 naar 26 procent.
2070.jpg
Een voorzichtige voorspelling van hoe het aantal christenen zich in 2070 tot het aantal moslims verhoudt.

Voorbij 2050
De onderzoekers stellen in hun studie vast hoe het religieuze landschap er tegen 2050 uit komt te zien. Misschien maakt het je nieuwsgierig: hoe gaat het daarna verder? Streven de moslims de christenen voorbij? Het hangt allemaal af van de vraag of de trend die de onderzoekers tot 2050 schetsen ook daarna doorzet. Als dat het geval is, zullen het christendom en de islam tegen 2070 ongeveer even groot zijn (32 procent van de wereldbevolking). Daarna zal het aantal moslims groter worden dan het aantal christenen, maar beide religieuze stromingen zullen qua groei vergelijkbaar zijn. Tegen 2100 zal 35 procent van de wereldbevolking moslim zijn, terwijl 34 procent van de wereldbevolking christen is. Dat de twee grootste geestelijke stromingen zo sterk in aantal toenemen, is vooral toe te schrijven aan de groeiende Afrikaanse bevolking: het vruchtbare Afrika telt veel christenen en moslims en doordat het aantal mensen in Afrika explosief toeneemt, zal ook het percentage van de wereldbevolking dat christen of moslim is sterk stijgen. Maar – zo benadrukken de onderzoekers – een kleine verandering kan er al voor zorgen dat het heel anders loopt. Stel bijvoorbeeld dat een groot deel van China overstapt op het christendom, dan kan dat er zomaar eens voor zorgen dat het aantal christenen groter blijft dan het aantal moslims. En als het in moslimlanden gebruikelijker wordt om van religie te wisselen, kan het toekomstperspectief van deze religie er ook al heel ander uit komen te zien.


http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2015/04/fuck_in_2050_meer_religie_dan.html
 
christendom gaat toenemen.

jij wat ? :roflol:
 
christendom gaat toenemen.

jij wat ? :roflol:

Opzich niet heel raar, met de nieuwe paus nu wordt het allemaal wat meer luchtiger en makkelijker in te stromen bij de katholieke kerk. Er gebeuren meer kut dingen in de wereld, wat voor veel mensen ook een soort reden is om 'steun' te zoeken in kerken en geloven/religies.
 
Niet gek aangezien Z Amerika en Azië nog steeds neuqen als konijnen
 
Niet gek aangezien Z Amerika en Azië nog steeds neuqen als konijnen

ja maar dat is bijna alleen maar islam, dat deel snap in ook wel.

naar mijn idee is het christendom moeilijk snel dood aan het gaan.

zal ook wel komen omdat nederland een erg ongelovig land is.
 
ja maar dat is bijna alleen maar islam, dat deel snap in ook wel.

90% van de Latijns-Amerikanen is rooms-katholiek, en het Latijns-Amerikaanse katholicisme kent op sommige punten duidelijk indiaanse invloeden. Een paar procent van de bevolking is protestants, maar dit aantal neemt snel toe, voornamelijk in Centraal-Amerika.

ja
 
ja maar dat is bijna alleen maar islam, dat deel snap in ook wel. naar mijn idee is het christendom moeilijk snel dood aan het gaan. zal ook wel komen omdat nederland een erg ongelovig land is.
In Europa is het christendom aan het uitsterven ja, in andere werelddelen niet.

Globaal gezien blijft het percentage christenen daarom gelijk.
 
ja maar dat is bijna alleen maar islam, dat deel snap in ook wel.

naar mijn idee is het christendom moeilijk snel dood aan het gaan.

zal ook wel komen omdat nederland een erg ongelovig land is.

Nederland is een ongelovig land geworden.

In 1809 was 0% van Nederland ongelovig, volgens een volksstelling.
In 2002-2003 was dit 41%, volgens een steekproef.

Hier ook een leuk kaartje van de verdeling van godsdiensten in 1849.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Nederlandgodsdienst1849.PNG
 
Nederland is een ongelovig land geworden.

Dat dit kan in Nederland, ondanks de inspanningen van deze man!

crazylife.venster.muntz.jpg


"Zou je ook zijn wijf neuken in de naam van Jezus?"
 
Nederland is een ongelovig land geworden.

In 1809 was 0% van Nederland ongelovig, volgens een volksstelling.
In 2002-2003 was dit 41%, volgens een steekproef.

Hier ook een leuk kaartje van de verdeling van godsdiensten in 1849.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/Nederlandgodsdienst1849.PNG

ehhm ja, zelfde verhaal met het merendeel van de ontwikkelde landen toch?

verhoudingen zijn bij andere landen anders maar het lijkt dat hoe meer een land zich ontwikkeld hoe meer geloof uitsterft en intelligentie omhoog gaat.
 
ehhm ja, zelfde verhaal met het merendeel van de ontwikkelde landen toch?

verhoudingen zijn bij andere landen anders maar het lijkt dat hoe meer een land zich ontwikkeld hoe meer geloof uitsterft en intelligentie omhoog gaat.

Ik zeg niet dat het verband heeft met elkaar, maar als je ziet hoe het vroeger was, toen er dus meer gelovigen waren en hoe het nu is met onze maatschappij (elke week wel kopschop video's, moeders die hun baby vermoorden om een spelletje en tieners die comazuipen elk weekend) dan wil ik niet echt zeggen dat de intelligentie omhoog is gegaan, zéker niet doordat geloof afneemt.
Door jouw zin lijkt het alsof je wilt zeggen dat intelligentie omhoog gaat omdat geloof uitsterft. Dit is natuurlijk niet zo, net zoals dat het niet zo is dat mensen agressiever worden omdat geloof uitsterft.
 
Nice, wordt vannacht weer leuke posts van TheDeen lezen als hij dit topic ziet :)
 
Ik zeg niet dat het verband heeft met elkaar, maar als je ziet hoe het vroeger was, toen er dus meer gelovigen waren en hoe het nu is met onze maatschappij (elke week wel kopschop video's, moeders die hun baby vermoorden om een spelletje en tieners die comazuipen elk weekend) dan wil ik niet echt zeggen dat de intelligentie omhoog is gegaan, zéker niet doordat geloof afneemt.
Door jouw zin lijkt het alsof je wilt zeggen dat intelligentie omhoog gaat omdat geloof uitsterft. Dit is natuurlijk niet zo, net zoals dat het niet zo is dat mensen agressiever worden omdat geloof uitsterft.

hoe intelligenter de persoon hoe kleiner de kans dat deze gelovig is. ( in de ontwikkelde landen iig)

voorbeelden van domme dingen die vaak gebeuren in deze tijd is natuurlijk niet een manier om intelligentie van nu aan te geven dat weet je zelf ook.
 
Nice, wordt vannacht weer leuke posts van TheDeen lezen als hij dit topic ziet :)

Wou net zeggen
Alsof 2 topics nog niet genoeg waren :p
 
  • Like
Waarderingen: mat
hoe intelligenter de persoon hoe kleiner de kans dat deze gelovig is. ( in de ontwikkelde landen iig)

Dat is een gok en een hele andere stelling dan zeggen dat sinds de godsdienst afneemt, de mensen intelligenter worden.
De kans dat een kopschopper (absoluut geen intelligent persoon) gelovig is, is nog kleiner dan dat een intelligent persoon gelovig is.

Er is geen (goed te onderzoeken) verband tussen intelligentie en geloof.
 
aan de andere kant lijkt het me ook niet ondenkbaar dat kinderen die hun hele leven gestimuleerd en aangemoedigd worden om zelf na te denken slimmer eindigen dan full blown balls to the wall geindoctrineerde kinderen
 
Back
Naar boven