Originally posted by Big Byron
Wheyshake wegens snel opgenomen, gemaakt met water!
ONZIN als je melk lekkerder vind gewoon met melk nemen, maakt geen reet uit!
-------------------
[Link niet meer beschikbaar]
Laten we ff een rekensommetje maken
Melkeiwit heeft een caseine/wei verhoding van 80/20, dwz dat van elke 100gr, 80gr caseine en 20gr wei is.
"Van elementair belang zijn de melkeiwitten, de proteïnen. Hier spelen vooral twee hoofdgroepen een
belangrijke rol: caseïnen en weiproteïnen. Qua opbouw en eigenschappen verschillen ze heel sterk van elkaar.
Bij caseïne gaat het om de 'kaasstof', die procentueel ook het grootste deel uitmaakt van het totaal aan
melkeiwitten: 80% bij koemelk, 84% bij schapenmelk en 79% bij geitenmelk. "
http://www.ping.be/Kaasmeester.Else...aasmaken.htm#De melk
Gaan we ff uit van 3dl melk met een eiwit% van 3.5% dan betekend dit dat je ca 10gr eiwit binnenkrijg,
waarvan 8gr caseine en 2gr wei.
Als je een goed weiproduct heb met ca 80% wei, dan zit er in een dosis van 30gr ca 24gr wei, samen met de
melk maakt dit dus 26gr wei tov 8gr caseine, zeg maar een 25/75 verhouding. Voeding met een
40/60verhouding word als wei dominant beschouwd.
"Melkeiwit kan onderverdeeld worden in twee fracties: de caseïnen (minder verteerbare eiwitten) en de
wei-eiwitten of serum-eiwitten (zeer gemakkelijk verteerbaar). Wei-eiwitten bestaan vooral uit lactoglobuline
en lacto-albumine.
- Caseïne is een fosfoglycoproteïne. Het bezit de eigenschap om bij een lage pH uit te vlokken, waardoor de
melk stremt. Caseïne-moleculen bezitten een 'ontvouwen' kluwenstructuur.
- De wei-eiwitfractie bestaat uit alfa-lactalbumine, beta-lactoglobuline, serum, verschillende
immunoglobulines en enzymen als lactoferrine en lysozyme. Ze bezit eveneens een relatief hoog gehalte aan
cystine en taurine.
De caseïne/wei-eiwit verhouding bepaalt mede het soort mengsel dat in de maag wordt gevormd. Als een
voeding een hoog caseïne gehalte bevat (vb: caseïne/wei-eiwitverhouding 80/20), geeft dit in de maag een
grofvlokkig stremsel, dat traag de maag verlaat. Een wei-dominante voeding, vb: caseïne/wei-eiwit
verhouding 40/60, geeft in de maag een fijnvlokkig stremsel, dat snel de maag verlaat. "
[Link niet meer beschikbaar]
Ik denk dus niet dat de caseine in melk de wei opname veel zal beinvloeden.
-------------------------