De meeste bb-ers eten wel eieren, dus hier heb ik wat handige tipjes om te kijken of het ei nog vers is en hoe je het kan bewaren.
De kwaliteit van verse eieren gaat achteruit, de poreuze schaal laat vocht door, waardoor de inhoud krimpt. Schimmels en bacteriën kunnen er ook doorheen.
Kwaliteit kan beoordeeld worden door;
-Drijfproef; 1 L water, 80 g zout, ei erin leggen. Een ouder ei gaat schuin staan, gaat het ei drijven dan is het ongeschikt voor consumptie.
-Rolproef; een oud ei rolt lang en stabiel dit omdat de hagelsnoeren verslapt zijn en de dooier dan naar het midden kan, een vers ei zal waggelen.
-Breekproef; een vers ei heeft na het breken een bolle stevige dooier en veel dikwit ten opzichte van dunwit.
-Schudden; inhoud van oud ei klotst bij het schudden ivm grote luchtkamer.
-Plaats van dooier; na het koken kan men de versheid bepalen.
Bewaren
Verse eieren zijn 6 weken in de koelkast houdbaar. Men dient de eieren regelmatig te draaien. Bewaar het grootste deel van de tijd het ei met de punt naar beneden, dit ivm de luchtstreng die dan geen zuurstof in het ei laat.
Wassen van eieren met schaal wordt afgeraden ivm beschermlaag. Dooiers zijn enkele dagen afgedekt in koelkast houdbaar.
Eiwit blijft onder olie of in water goed afgedekt een week goed. Gekookte eieren zijn enkele dagen in koelkast houdbaar.
Bij 0 °C zijn eieren 6 maanden te bewaren. Hierna moeten ze wel binnen een week verwerkt worden. (dus niet voor consument)
Een ei is oud wanneer het eigeel onder ligt en niet meer drijft. Wanneer er veel wit is en de dooier is mooi rond en bol dan is het ei vers.
Van de dooier naar de schil zit een strengetje vast die het ei van lucht kan voor zien.
Salmonella kan in het hele ei zitten, dus het eigeel en het eiwit, het veroorzaakt diaree of iets dat ernstiger is. In 70% van de eieren zit wel salmonella. Wanneer je de eieren kookt boven de 74°C gaat de salmonellabacterie dood gaan. Zorg dus dat het ei goed gaar is.
Checken of een ei gekookt is of niet; laat het ei rollen, leg 1 tel je vinger er op gaat het ei daarna weer draaien dan is het rauw.
De kwaliteit van verse eieren gaat achteruit, de poreuze schaal laat vocht door, waardoor de inhoud krimpt. Schimmels en bacteriën kunnen er ook doorheen.
Kwaliteit kan beoordeeld worden door;
-Drijfproef; 1 L water, 80 g zout, ei erin leggen. Een ouder ei gaat schuin staan, gaat het ei drijven dan is het ongeschikt voor consumptie.
-Rolproef; een oud ei rolt lang en stabiel dit omdat de hagelsnoeren verslapt zijn en de dooier dan naar het midden kan, een vers ei zal waggelen.
-Breekproef; een vers ei heeft na het breken een bolle stevige dooier en veel dikwit ten opzichte van dunwit.
-Schudden; inhoud van oud ei klotst bij het schudden ivm grote luchtkamer.
-Plaats van dooier; na het koken kan men de versheid bepalen.
Bewaren
Verse eieren zijn 6 weken in de koelkast houdbaar. Men dient de eieren regelmatig te draaien. Bewaar het grootste deel van de tijd het ei met de punt naar beneden, dit ivm de luchtstreng die dan geen zuurstof in het ei laat.
Wassen van eieren met schaal wordt afgeraden ivm beschermlaag. Dooiers zijn enkele dagen afgedekt in koelkast houdbaar.
Eiwit blijft onder olie of in water goed afgedekt een week goed. Gekookte eieren zijn enkele dagen in koelkast houdbaar.
Bij 0 °C zijn eieren 6 maanden te bewaren. Hierna moeten ze wel binnen een week verwerkt worden. (dus niet voor consument)
Een ei is oud wanneer het eigeel onder ligt en niet meer drijft. Wanneer er veel wit is en de dooier is mooi rond en bol dan is het ei vers.
Van de dooier naar de schil zit een strengetje vast die het ei van lucht kan voor zien.
Salmonella kan in het hele ei zitten, dus het eigeel en het eiwit, het veroorzaakt diaree of iets dat ernstiger is. In 70% van de eieren zit wel salmonella. Wanneer je de eieren kookt boven de 74°C gaat de salmonellabacterie dood gaan. Zorg dus dat het ei goed gaar is.
Checken of een ei gekookt is of niet; laat het ei rollen, leg 1 tel je vinger er op gaat het ei daarna weer draaien dan is het rauw.
Laatst bewerkt: