XXL Nutrition

Een uitgebreide samenvatting over cranberry- en granaatappel(sap) - Veel leesplezier alvast :)

Bezoekers in dit topic

Vegan1907

Cool Novice
Lid geworden
7 sep 2013
Berichten
59
Waardering
5
Lengte
1m91
Massa
71kg
Hierbij heb ik een uitgebreide samenvatting gemaakt over cranberry- en granaatappel(sap) en hoe gezond deze fruitsoorten nu eigenlijk wel zijn, veel leesplezier alvast;)

Cranberry(sap)

Cranberrysap is goed voor je blaas, het remt de ontwikkeling van blaasontstekingen en voorkomt ze voor een groot deel ook. Als je er al één hebt wordt het minder.

Bereidingen van veenbessen (bijvoorbeeld gedroogd of als cranberrysap) zijn effectief in de preventie en behandeling van blaasontsteking. Er zijn drie soorten verbindingen in cranberry's die verantwoordelijk worden gehouden voor dit effect.

De proanthocyanidines (gezonde stof) in cranberry's remmen van de aanmaak van de bacteriële celwand en voorkomen de expressie van de haartjes (pili) waarmee de E. coli zich probeert te hechten aan het epitheel in de urinebuis.

De proanthocyanidines zijn in cranberry op een andere wijze (A-type) gebonden in vergelijking met die in andere fruitsoorten (B-type). Juist deze type-A proanthocyanidines zijn effectief in het voorkomen van kolonisatie door E. coli (bacterie).

Ook fructose in cranberry's heeft enige anti-adhesieve eigenschappen, maar vooral mannose vermindert de hechting van pathogene bacteriën. Daardoor verminderen de kolonisatiemogelijkheden van deze bacteriën, waardoor ze via de urinestroom naar buiten worden gespoeld.

Er zijn bovendien aanwijzingen dat de bessen zouden helpen bij het voorkomen van maagzweren en van tandplaque.

Bijwerkingen: het gebruik van grote hoeveelheden kan misselijkheid en diarree veroorzaken.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Cranberry

Granaatappel(sap)

In het meinummer van Medisch Dossier vertelt Joanna Evans over de indrukwekkende onderzoeksresultaten met granaatappelsap. Het is nog te vroeg om te stellen dat het sap bepaalde ziekten kan voorkomen of behandelen, maar de resultaten doen vermoeden dat dit drankje in de toekomst wellicht hulp kan bieden bij de behandeling van veel ziekten van onze tijd.

Het aanwijsbaar gunstige effect van granaatappelsap wordt grotendeels toegeschreven aan de antioxidante werking, voornamelijk door de hoge concentratie polyfenolen (gezonde stof) hierin.

Het sap in zijn totaliteit heeft een hoger gehalte hiervan en een sterkere antioxidante werking dan andere gangbare vruchtensappen − zoals sinaasappel-, appel-, ananas-, grapefruit-, rodedruiven- en cranberrysap.

Onderzoek

In recent laboratoriumonderzoek is aangetoond dat granaatappelsap en bestanddelen daarvan krachtige eigenschappen tegen kanker bezitten. Manuela Martins-Green, hoogleraar celbiologie ontdekte een aantal stoffen daarin − fenylpropanoïden, hydroxybenzoëzuren en geconjugeerde vetzuren − die de groei van kankercellen belemmeren.

Eerder onderzoek liet al zien dat granaatappelsap de celgroei bij borstkanker, darmkanker en longkanker kan remmen. Bestanddelen uit het granaatappelsap bleken effectief te zijn tegen de vorming van nieuwe bloedvaten die maken dat tumoren kunnen groeien en uitzaaien.

De belangrijkste vraag is echter of de granaatappel zich ook heeft bewezen in klinisch onderzoek. Tot dusver bestaat er maar één onderzoek onder kankerpatiënten, maar de uitkomsten zijn veelbelovend. Meer onderzoek is nog gaande, om vast te stellen of deze eerste bevindingen in gerandomiseerd dubbelblind placebo-gecontroleerd onderzoek zullen worden bevestigd.

Hartziekten

Naast dit effect tegen kanker lijkt granaatappelsap ook te beschermen tegen hartziekten, waardoor het heilzaam kan zijn voor hartpatiënten. Het drinken van dit sap kan tot een verlaging van de systolische bloeddruk leiden en de oxidatie van cholesterol verlagen. Volgens de onderzoekers ligt dit aan de krachtige antioxidante eigenschappen van de polyfenolverbindingen in dit sap. Om te bepalen of het drinken van granaatappelsap hartziekte bij gezonde mensen kan voorkomen is echter meer onderzoek nodig.

De ziekte van Alzheimer

Een studie uit Californië bevat aanwijzingen dat granaatappelsap alzheimer zou kunnen tegengaan.

Vele onderzoeken en studies hebben uitgewezen dat granaatappels indrukwekkend goed zijn voor de gezondheid. Dat is ook vooral te danken aan de natuurlijke antioxidanten die wij mensen zo hard nodig hebben om ons immuunsysteem zo optimaal als mogelijk is in stand te houden. Natuurlijk zijn er vele groetensoorten en vruchten die allemaal hun steentje kunnen bijdragen maar granaatappels verdienen toch wel een extra lintje.

Wat in ieder geval zeker is, is dat granaatappels vruchten zijn die supergezonde voedingsstoffen bevatten die wij heel goed kunnen gebruiken om ons immuunsysteem te versterken. Ën, zo denkt men, om ziektes als diabetes, hart- en vaatziekten, kanker en Alzheimer te voorkomen of helpen verbeteren. Vooral het hoge antioxidanten-gehalte (wel 3x meer dan in andere producten als: rode wijn, druivensap en groene thee) zou hier verantwoordelijk voor zijn. Zoals je misschien wel weet zijn antioxidanten heel erg belangrijk om ziektes te voorkomen. Wil je daar meer over weten lees dan dit artikel: ‘Antioxidanten. Een noodzaak voor uw gezondheid’.

In granaatappels vinden we dus polyfenolen, kalium, foliumzuur, ijzer en de vitamines A, B en C.

De voordelen van granaatappels/sap:

*Regelmatig zijn er artikelen te lezen over de grote voordelen van het eten van granaatappelen...

*Zo zijn er Schotse wetenschappers die beweren dat granaatappel het hardnekkige vet rond de buik doet wegsmelten als sneeuw voor de zon.

*Ook schijnt granaatappelsap de hoeveelheid vetzuren in ons bloed helpen te verlagen. Deze vetzuren zijn verantwoordelijk voor een verhoogde vetopname waardoor het risico op bijv. Diabetes 2 en hartkwalen wordt verhoogd.

*1 glas sap per dag zou al verschil maken bij bijvoorbeeld prostaatkanker. Het zou de woekering van deze ziekte tegengaan en de kans op genezing en/of verbetering ernstig bevorderen.

*Granaatappels bevatten fytochemicaliën en deze remmen de groei van oestrogeenresponsieve borstkanker.

*Granaatappelsap werkt als een natuurlijke bloedverdunner waardoor de bloeddruk wordt bevorderd. Het drinken van 5ml sap is al voldoende om de bloeddruk met 5% te verlagen.

*Granaatappelsap zou als remmer fungeren op enzymen die verantwoordelijk zijn voor beschadigingen aan het kraakbeen zoals bijv. Bij artrose.

*Uit onderzoek is gebleken dat het drinken van granaatappelsap helpt om tandplak te voorkomen.

*1 a 2 glazen sap per dag helpen u om griep en verkoudheid te voorkomen of sneller te genezen.

*Granaatappels verlagen het LDL cholesterol (het slechte soort)

*Granaatappels verlichten de symptomen van de menopauze bij vrouwen.

*Granaatappelsap helpt vroegtijdige veroudering te voorkomen.

*Zoals gezegd helpen granaatappels of sap bij de bestrijding van ziektes als: diabetes, hart en vaatziektes, kanker en Alzheimer.

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/73984-granaatappels-zijn-super-gezond.html
 
Laatst bewerkt:
Mss een lucky punch, maar het heeft bij mij wel degelijk blaasproblemen opgeheven. Blaasontsteking, ik kon amper pissen van de pijn.

Het zou kunnen werken inderdaad en afhangen van de oorzaak van de infectie (type bacterie) en concentratie actieve stoffen in het sap.
 
Back
Naar boven