- Lid geworden
- 18 nov 2010
- Berichten
- 367
- Waardering
- 8
- Lengte
- 1m75
- Massa
- 78kg
- Vetpercentage
- 13%
Wie kan me wat meer vertellen over de effecten van de bovenstaande (en vergelijkbare) handelingen?
Voor zover ik het weet (of denk te weten) is het zo dat als je onverzadigde vetten verhit, deze verzadigd raken, en dat wil je weer liever niet. Maar, even er van uitgegaan dat dit klopt, als ik als voorbeeld kaas neem, wanneer gebeurt dit? Is dit alleen als je een plakje kaas verwarmt en hij zachter wordt? Of pas op het punt dat hij vloeibaar wordt?
Wat ik me ook afvraag is wat er gebeurt als je een boterham in de rooster gooit. En dan niet eens tot hij keihard is en goed bruin aan beide kanten, maar gewoon een minuutje zodat hij net iets knapperig is (in ieder geval niet meer "soepel" is). Gebeurt er dan ook nog iets mee wat wellicht niet goed is?
De 2 bovenstaande samengevat. Stel je neemt 2 volkoren boterhammen, een paar plakjes kaas en een plak magere ham. Is het dan (veel) gezonder om deze zo op te eten dan dat je er een tosti van maakt?
Nog een vraag, voedsel in de blender gooien. Stel je kookt of stoomt een broccoli of wat andere groenten en je gooit het in de blender, wat water of zo erbij en blenden die hap en opdrinken. Is dat net zo gezond als dat je het niet had gedaan en gewoon had gekauwd en opgegeten? Of is dit misschien zelfs gezonder? (omdat je vaak leest dat je voedsel goed moet kauwen omdat je darmen anders niet alle voedingsstoffen eruit kunnen halen voordat het bij het eindstation weer naar buiten komt)
Zijn er nog andere dingen die ik hierboven niet genoemd heb en die aan of af te raden zijn?
Ik ben benieuwd naar de reacties!
Voor zover ik het weet (of denk te weten) is het zo dat als je onverzadigde vetten verhit, deze verzadigd raken, en dat wil je weer liever niet. Maar, even er van uitgegaan dat dit klopt, als ik als voorbeeld kaas neem, wanneer gebeurt dit? Is dit alleen als je een plakje kaas verwarmt en hij zachter wordt? Of pas op het punt dat hij vloeibaar wordt?
Wat ik me ook afvraag is wat er gebeurt als je een boterham in de rooster gooit. En dan niet eens tot hij keihard is en goed bruin aan beide kanten, maar gewoon een minuutje zodat hij net iets knapperig is (in ieder geval niet meer "soepel" is). Gebeurt er dan ook nog iets mee wat wellicht niet goed is?
De 2 bovenstaande samengevat. Stel je neemt 2 volkoren boterhammen, een paar plakjes kaas en een plak magere ham. Is het dan (veel) gezonder om deze zo op te eten dan dat je er een tosti van maakt?
Nog een vraag, voedsel in de blender gooien. Stel je kookt of stoomt een broccoli of wat andere groenten en je gooit het in de blender, wat water of zo erbij en blenden die hap en opdrinken. Is dat net zo gezond als dat je het niet had gedaan en gewoon had gekauwd en opgegeten? Of is dit misschien zelfs gezonder? (omdat je vaak leest dat je voedsel goed moet kauwen omdat je darmen anders niet alle voedingsstoffen eruit kunnen halen voordat het bij het eindstation weer naar buiten komt)
Zijn er nog andere dingen die ik hierboven niet genoemd heb en die aan of af te raden zijn?
Ik ben benieuwd naar de reacties!