http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=135
Als je weet dat je erfelijk belast bent met jicht, is het verstandig alle risicofactoren te vermijden. Het nuttigen van orgaanvlees, schelpdieren en alcohol kun je het beste zoveel mogelijk beperken. Mensen met overgewicht moeten afvallen en zorgen voor voldoende lichaamsbeweging. Bovendien moet je regelmatig je urinespiegel laten controleren.
Mensen bij wie jicht is vastgesteld, moeten naast hun geneesmiddelen ook een aantal voedingsvoorschriften in acht nemen:
• zwaarlijvige jichtpatiënten moeten eerst en vooral afvallen. Dit moet onder medische begeleiding gebeuren omdat snel afvallen het gehalte aan urinezuur kan verhogen en tot een nieuwe aanval leiden.
• Purinerijke voedingsmiddelen moeten worden vermeden of beperkt.
-Zeer purinerijke voedingsmiddelen zijn o.m. varkensvlees, gans, wild, sardines, haring, ansjovis, forel, zalm, kabeljauw, orgaanvlees, peulvruchten en spinazie.
-Volgende voedingsmiddelen hebben een gemiddeld gehalte aan purines: rund, kalf, konijn, schaap, kip, kalkoen, eend, duif, schaaldieren, asperges, bloemkool en paddestoelen.
-Weinig of geen purine: bladgroenten, fruit, melk, kaas, eieren, rijst en andere granen, deegwaren, aardappelen, brood, jam.
• Alcohol vermindert de afscheiding van urinezuur door de nieren. Jichtlijders moeten daarom matig omspringen met alcohol, maar wel heel veel water drinken
Eieren worden in dit artikel niet genoemd