MuscleMeat

Eieren

Bezoekers in dit topic

michieln

Ripped Bodybuilder
Lid geworden
11 jun 2012
Berichten
4.242
Waardering
283
Lengte
1m90
Massa
92kg
Aangezien m'n ouders er nogal problemen mee hebben dat ik 6 eieren per dag eet, heb ik ze even laten zien dat er niets mis is met eieren (integendeel zelfs). Zet de inhoud ook ff hier neer, misschien wel zo leuk:

______________________________

Lees eerst dit artikel: http://www.huffingtonpost.com/dr-mercola/the-cholesterol-myth-that_b_676817.html

Cholesterol is dus niet slecht voor je, en cholesterol uit voeding heeft niet tot nauwelijks effect op bloedcholesterol.

Dit is ook wel een goede link, ook allemaal wetenschappelijke referenties: http://examine.com/faq/will-eating-eggs-increase-my-cholesterol.html
Hier wordt nog even uitgelegd dat eieren gezond zijn: http://examine.com/faq/are-eggs-healthy.html
Goed, dus eieren zijn niet slecht voor je cholesterol. En tevens is een hoog cholesterol gehalte niet de oorzaak van hart- en vaatziektes: [Link niet meer beschikbaar]
Verzadigde vetten trouwens ook niet (meta-analyse): http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/535.abstract
Harvard University geeft ook nog maar even aan dat eieren niet slecht voor je zijn: http://www.health.harvard.edu/press_releases/egg-nutrition
Nog een link die uitlegt dat er in eieren een stofje zit die opname van cholesterol verlaagt: http://www.bio-medicine.org/medicine-news/Lecithin-lowers-cholesterol-absorption-in-body-729-1/

Nog wat links (artikelen) waarin wordt verteld dat het verhaaltje rond eieren en cholesterol onzin is:
http://www.health.com/health/condition-article/0,,20259746,00.html
http://uk.askmen.com/sports/foodcourt_60/66_eating_well.html
http://www.naturalnews.com/025995_cholesterol_eggs_eating.html
[Link niet meer beschikbaar]
http://www.gezondheidsnet.nl/goed-in-je-cholesterol/artikelen/95/eieren-gezond-of-niet
http://www.optimalegezondheid.com/kunnen-eieren-je-cholesterol-verhogen-verlagen/
http://www.sport-en-dieet.nl/bekijk/artikel/id/41/Eieren_en_cholesterol,_gezond_of_ongezond

Nog wat wetenschappelijke onderzoeken:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21776466
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16340654
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023005
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20683785
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19759170
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20598142
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7310532
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12672915
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3771966
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15640512
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22983850
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18575296
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18203890
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3163364
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11023006
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7124663
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23295181
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23021013
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19751443
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16218496
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15721501

http://ajcn.nutrition.org/content/55/2/400.abstract
http://jn.nutrition.org/content/134/1/187.full.pdf+html
http://phys.org/news139156140.htmlhttp://ajcn.nutrition.org/content/36/4/617.abstract

_____

Dus als je ontwetende, heilig in het voedingscentrum gelovende familie leden of vrienden oid hebt die zich zorgen maken om jouw grote ei consumptie, copy-paste deze post en stuur ze een mailtje hehe
 
Je ouders kunnen overtuigen?
 
Het is voldoende onderbouwd dat een matige consumptie van eieren (< 7 eieren/week) het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd. Het cholesterol in eieren lijkt dus niet zo'n probleem te zijn. Maar er zijn wel enkele kanttekeningen bij dit onderwerp te plaatsen om onbeperkt eieren te gaan eten:

Mensen met diabetes mellitus
Er zijn aanwijzingen dat een consumptie van >7 eieren/week het overlijdensrisico en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes mellitus verhoogd (1-3).

Meer is niet altijd beter
De onderzoeken die je aanhaalt hebben niet gekeken naar een consumptie van 42 eieren/week. De onderzoeken kun je daardoor ook niet gebruiken om je ouders te overtuigen dat deze hoeveelheid geen kwaad kan. Wanneer één ei per dag geen kwaad kan, wil dat niet zeggen dat zes eieren dat ook niet kan.


1. Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):964-9.
2. Hu FB, Stampfer MJ, Rimm EB, Manson JE, Ascherio A, Colditz GA, Rosner BA, Spiegelman D, Speizer FE, Sacks FM, Hennekens CH, Willett WC. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women.J AMA. 1999 Apr 21;281(15):1387-94.
3. http://canceranddiet.nl/cardiovascular_disease/eggs.html
 
Laatst bewerkt:
En hielp het ? Nemen je ouders al die wetenschappelijke flauwekul van je aan ?
 
Het is voldoende onderbouwd dat een matige consumptie van eieren (< 7 eieren/week) het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd. Het cholesterol in eieren lijkt dus niet zo'n probleem te zijn. Maar er zijn wel enkele kanttekeningen bij dit onderwerp te plaatsen om onbeperkt eieren te gaan eten:

Mensen met diabetes mellitus
Er zijn aanwijzingen dat een consumptie van >7 eieren/week het overlijdensrisico en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes mellitus verhoogd (1-3).

Meer is niet altijd beter
De onderzoeken die je aanhaalt hebben niet gekeken naar een consumptie van 42 eieren/week. De onderzoeken kun je daardoor ook niet gebruiken om je ouders te overtuigen dat deze hoeveelheid geen kwaad kan. Wanneer één ei per dag geen kwaad kan, wil dat niet zeggen dat zes eieren dat ook niet kan.


1. Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):964-9.
2. Hu FB, Stampfer MJ, Rimm EB, Manson JE, Ascherio A, Colditz GA, Rosner BA, Spiegelman D, Speizer FE, Sacks FM, Hennekens CH, Willett WC. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women.J AMA. 1999 Apr 21;281(15):1387-94.
3. http://canceranddiet.nl/cardiovascular_disease/eggs.html

Dat is het leuke van wetenschap... je kunt je gelijk nooit bewijzen... hoogstens aannemelijk maken. Er hoeft maar 1 (goed opgezette, herhaalbare) studie te zijn die je ongelijk bewijst en dat is dan genoeg.
 
Stats: M 21j en je laat je ouders nog bepalen wat je wel en niet mag eten... :roflol:

Maakt niet uit hoe oud je bent. Als je thuis woont is het wel klote als je ouders er de hele om zitten te zeuren als je een ei kookt of bakt.
 
Maakt niet uit hoe oud je bent. Als je thuis woont is het wel klote als je ouders er de hele om zitten te zeuren als je een ei kookt of bakt.

Dan moet je je ouders beter africhten.
 
En hielp het ? Nemen je ouders al die wetenschappelijke flauwekul van je aan ?

Hebben het nog niet gelezen.

Stats: M 21j en je laat je ouders nog bepalen wat je wel en niet mag eten... :roflol:

Ze bepalen niet wat ik eet.

Het is voldoende onderbouwd dat een matige consumptie van eieren (< 7 eieren/week) het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd. Het cholesterol in eieren lijkt dus niet zo'n probleem te zijn. Maar er zijn wel enkele kanttekeningen bij dit onderwerp te plaatsen om onbeperkt eieren te gaan eten:

Mensen met diabetes mellitus
Er zijn aanwijzingen dat een consumptie van >7 eieren/week het overlijdensrisico en het risico op hart- en vaatziekten bij mensen met diabetes mellitus verhoogd (1-3).

Meer is niet altijd beter
De onderzoeken die je aanhaalt hebben niet gekeken naar een consumptie van 42 eieren/week. De onderzoeken kun je daardoor ook niet gebruiken om je ouders te overtuigen dat deze hoeveelheid geen kwaad kan. Wanneer één ei per dag geen kwaad kan, wil dat niet zeggen dat zes eieren dat ook niet kan.


1. Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians' Health Study. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):964-9.
2. Hu FB, Stampfer MJ, Rimm EB, Manson JE, Ascherio A, Colditz GA, Rosner BA, Spiegelman D, Speizer FE, Sacks FM, Hennekens CH, Willett WC. A prospective study of egg consumption and risk of cardiovascular disease in men and women.J AMA. 1999 Apr 21;281(15):1387-94.
3. http://canceranddiet.nl/cardiovascular_disease/eggs.html

Het zijn niet alle onderzoeken die er naar gedaan zijn natuurlijk, maar daar gaat het niet om. Het ging erom dat mijn ouders ophouden met zeuren.
En cholesterol uit voeding is nou eenmaal niet schadelijk bij de meesten. Als het bij de meesten 0% effect heeft, dan is 42 x 0% nog steeds 0.
Er zijn genoeg mensen die veel meer dan 6 eieren per dag eten en een perfect cholesterol hebben.
 
Laatst bewerkt:
Ik eet gemiddeld 2-3 eigeel per dag en 10 ei-eiwit per dag. Mijn cholesterol is nog in orde, gecontroleerd door resultaten uit bloedtest.
 
michieln zei:
Het zijn niet alle onderzoeken die er naar gedaan zijn natuurlijk, maar daar gaat het niet om. Het ging erom dat mijn ouders ophouden met zeuren.
En cholesterol uit voeding is nou eenmaal niet schadelijk bij de meesten. Als het bij de meesten 0% effect heeft, dan is 42 x 0% nog steeds 0.
Er zijn genoeg mensen die veel meer dan 6 eieren per dag eten en een perfect cholesterol hebben.
Je wilt je ouders aan de hand van wetenschappelijk onderzoek overtuigen dat de consumptie van 6 eieren per dag geen kwaad kan. Dan moet je ook onderzoek aanhalen waarin dat onderzocht is.
De redenering is onjuist dat wanneer voedingscholesterol nauwelijks effect heeft op het cholesterolgehalte je onbeperkt eieren zou kunnen eten. Dat is alles behalve wetenschappelijk en vatbaar voor onjuiste aannames.


Je zult onderzoeken moeten aanhalen die gekeken hebben naar de consumpie van eieren. Toevallig vind ik net een meta-analyse met prospectieve onderzoeken van een paar dagen geleden, waarin de onderzoekers hebben gekeken naar de dosis-respons relatie van de consumptie van eieren op coronaire hartziekten en een herseninfarct (1).
Hierin bevestigen ze dat een consumptie van <7 eieren/week het risico daarop niet verhoogt. De meta-analyse laat wel een significant verhoogd risicio zien op coronaire hartziekten bij mensen met diabetes mellitus. Dat resultaat mag niet genegeerd worden. Als mogelijke verklaringen geven de auteurs:

"Subgroup analyses have suggested a positive association between egg consumption and coronary heart disease risk in diabetic patients. Among diabetic populations, decreased plasma levels of apolipoprotein E, together with increased levels of apolipoprotein C-III could lead to abnormal cholesterol transport, which might increase the risk of coronary heart disease. The adverse effect of egg consumption on lipoprotein profile and glycemic control could contribute to the elevated risk of coronary heart disease in diabetic populations."

Dit geeft aan dat het kijken naar alleen het cholesterolgehalte onvolledig is. Je eet namelijk eieren en niet alleen voedingscholesterol.



1. http://www.bmj.com/highwire/filestream/623581/field_highwire_article_pdf/0/bmj.e8539
 
Ik denk dat het ook wel veel afhangt van wat je op de rest van de dag eet. Als je gezond eet (wat toch de bedoeling is :p) denk ik dat je wel meerdere eieren per dag kan eten, maar dan denk ik wel aan 2 max 3eieren per dag. Niet wetenschappelijk onderbouwd maar ik vind 6 eieren nogal veel.
Is het ook niet dat de cholesterol dan alleen maar in het eigeel zit? Ik heb dit ooit eens gelezen denk ik :p Desnoods eet je 6 eiwitten maar 2 eigelen per dag, om zeker te zijn?
 
Alles waar "te" voor staat is niet goed (bijna alles), maar denk dat het "vooroordeel" over eieren inmiddels wel achterhaald is. Je moet er geen 10 per dag eten natuurlijk. Dagen er bij dat ik er 6 naar binnen werk incl eigeel. Dagen erbij alleen eiwit. Nooit ergens last van als alleen stinkscheten.
 
Je wilt je ouders aan de hand van wetenschappelijk onderzoek overtuigen dat de consumptie van 6 eieren per dag geen kwaad kan. Dan moet je ook onderzoek aanhalen waarin dat onderzocht is.
De redenering is onjuist dat wanneer voedingscholesterol nauwelijks effect heeft op het cholesterolgehalte je onbeperkt eieren zou kunnen eten. Dat is alles behalve wetenschappelijk en vatbaar voor onjuiste aannames.


Je zult onderzoeken moeten aanhalen die gekeken hebben naar de consumpie van eieren. Toevallig vind ik net een meta-analyse met prospectieve onderzoeken van een paar dagen geleden, waarin de onderzoekers hebben gekeken naar de dosis-respons relatie van de consumptie van eieren op coronaire hartziekten en een herseninfarct (1).
Hierin bevestigen ze dat een consumptie van <7 eieren/week het risico daarop niet verhoogt. De meta-analyse laat wel een significant verhoogd risicio zien op coronaire hartziekten bij mensen met diabetes mellitus. Dat resultaat mag niet genegeerd worden. Als mogelijke verklaringen geven de auteurs:

"Subgroup analyses have suggested a positive association between egg consumption and coronary heart disease risk in diabetic patients. Among diabetic populations, decreased plasma levels of apolipoprotein E, together with increased levels of apolipoprotein C-III could lead to abnormal cholesterol transport, which might increase the risk of coronary heart disease. The adverse effect of egg consumption on lipoprotein profile and glycemic control could contribute to the elevated risk of coronary heart disease in diabetic populations."

Dit geeft aan dat het kijken naar alleen het cholesterolgehalte onvolledig is. Je eet namelijk eieren en niet alleen voedingscholesterol.



1. http://www.bmj.com/highwire/filestream/623581/field_highwire_article_pdf/0/bmj.e8539
Ik wil dat ze ophouden met zeuren, ik hoef ze niet per se te overtuigen met een correct onderbouwde essay inclusief juiste referenties.

Daarnaast is, voor zover ik weet, het verhaal rondom eieren en cholesterol ontstaan omdat bekend werd dat eieren, voor een voedingsproduct, veel cholesterol bevatten. Automatisch werd aangenomen dat dat invloed zou hebben op je bloedcholesterol.
Bekend is nu dat dat gewoon niet zo is. Je lever maakt veel meer cholesterol dan je uit voeding binnen kan krijgen, en past zich ook aan op de hoeveelheid die je binnenkrijgt uit voeding. Daarnaast wordt cholesterol uit voeding sowieso moeilijk opgenomen, en als het effect heeft op je bloedcholesterol, is het dat het zowel LDL als HDL verhoogt, en de ratio (waar het uiteindelijk om draait), niet veranderd.
Waarom zou je geen 6 eieren per dag kunnen eten? Het argument dat eieren veel cholesterol bevatten lijkt me duidelijk ongegrond. En geef me anders is een wetenschappelijke bron die WEL beweert dat 6 eieren per dag (of iets in die trend) niet goed zou zijn.

Lijkt me absurd dat natuurlijke, onbewerkte voeding, slecht voor je kan zijn. Ik denk dat bewerkte voeding, zoals we die de laatste paar decennia kennen (transvetten, veel plantaardige olie (dus veel te veel omega 6), te weinig omega 3, veel meer suikers dan we nodig hebben, andere toegevoegde rotzooi) voor problemen zorgen. Niet eieren, gewoon een ongezond dieet an sich.

Slaat dus nergens op om te zeggen dat 6 eieren per dag niet zou kunnen.
En laten we ook niet vergeten dat we sporters zijn, dat heeft volgens mij ook nog wel enige invloed.
 
michieln zei:
Waarom zou je geen 6 eieren per dag kunnen eten? Het argument dat eieren veel cholesterol bevatten lijkt me duidelijk ongegrond. En geef me anders is een wetenschappelijke bron die WEL beweert dat 6 eieren per dag (of iets in die trend) niet goed zou zijn.
Er is volgens mij geen onderzoek gepubliceerd dat gekeken heeft naar een dergelijke hoge consumptie. Een gevolgtrekking daarvan is dat je daar wetenschappelijk gezien ook geen uitspraak over kunt doen, hoe graag je dat ook wilt.

Je baseert het probleemloos eten van zes eieren per dag op het gegeven dat voedingscholesterol weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte. Dus alle levensmiddelen met cholesterol kunnen probleemloos gegeten worden?
Maar waarom laat de meta-analyse wel een significant verhoogt risico op coronaire hartziekten bij mensen met diabetes mellitus? Een ander onderzoek vindt een significant 23% verhoogd risico op vroegtijdig overlijden bij meer dan zes eieren/week met een duidelijke trend (1).
Zoals ik al eerder aangaf zul je moeten kijken naar de consumptie van eieren en het effect ervan op de gezondheid.

michieln zei:
Lijkt me absurd dat natuurlijke, onbewerkte voeding, slecht voor je kan zijn. Ik denk dat bewerkte voeding, zoals we die de laatste paar decennia kennen (transvetten, veel plantaardige olie (dus veel te veel omega 6), te weinig omega 3, veel meer suikers dan we nodig hebben, andere toegevoegde rotzooi) voor problemen zorgen. Niet eieren, gewoon een ongezond dieet an sich.
Het wil niet zeggen dat een natuurlijk product onbeperkt gegeten zou kunnen worden. Watervergiftiging is ook mogelijk als je er maar genoeg van drinkt binnen een korte tijd. Een vergelijking maken met bewerkte voeding verandert dat niet.

michieln zei:
Slaat dus nergens op om te zeggen dat 6 eieren per dag niet zou kunnen.
Met jouw beginpost wilde je wetenschappelijke onderbouwingen aandragen voor het probleemloos eten van zes eieren per dag. Je laat terecht zien dat voedingscholesterol weinig effect heeft op het cholesterolgehalte. Nog niet gesproken over de betekenis van het cholesterolgehalte als risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar je toont niet aan dat het eten van zes eieren per dag geen kwaad kan. En dat was volgens jouw doel van jouw beginpost.
Je redeneert dat wanneer het eten van zeven eieren/week geen kwaad kan, dat dit ook wel zal gelden voor 42 eieren/week. Daar komt weinig wetenschap bij kijken.

michieln zei:
En laten we ook niet vergeten dat we sporters zijn, dat heeft volgens mij ook nog wel enige invloed.
Bron?

michieln zei:
Ik wil dat ze ophouden met zeuren, ik hoef ze niet per se te overtuigen met een correct onderbouwde essay inclusief juiste referenties.
Misschien kun je je ouders zeggen dat je oud genoeg bent om zelf je keuzes te maken en dat je hun mening inmiddels weet, maar dat je die niet telkens hoeft te horen. Het is en blijft jouw keuze, of die nu wel of niet wetenschappelijk onderbouwd is.


1. http://ajcn.nutrition.org/content/87/4/964.full.pdf
 
  • Like
Waarderingen: FTIO
Er is volgens mij geen onderzoek gepubliceerd dat gekeken heeft naar een dergelijke hoge consumptie. Een gevolgtrekking daarvan is dat je daar wetenschappelijk gezien ook geen uitspraak over kunt doen, hoe graag je dat ook wilt.

Je baseert het probleemloos eten van zes eieren per dag op het gegeven dat voedingscholesterol weinig invloed heeft op het cholesterolgehalte. Dus alle levensmiddelen met cholesterol kunnen probleemloos gegeten worden?
Maar waarom laat de meta-analyse wel een significant verhoogt risico op coronaire hartziekten bij mensen met diabetes mellitus? Een ander onderzoek vindt een significant 23% verhoogd risico op vroegtijdig overlijden bij meer dan zes eieren/week met een duidelijke trend (1).
Zoals ik al eerder aangaf zul je moeten kijken naar de consumptie van eieren en het effect ervan op de gezondheid.
Dus waarom zou dat enige betekenis voor gezonde mensen, zonder diabetes, moeten hebben?
Oh, en ik quote uit die studie: "The present study had additional limitations. We did not exclude unmeasured confounding or residual confounding as a possible explanation of the observed positive association among
persons with diabetes. In particular, we were not able to examine the effects of saturated fat, markers of insulin resistance, lipids, and other nutrients or relevant biomarkers on the observed association."


Het wil niet zeggen dat een natuurlijk product onbeperkt gegeten zou kunnen worden. Watervergiftiging is ook mogelijk als je er maar genoeg van drinkt binnen een korte tijd. Een vergelijking maken met bewerkte voeding verandert dat niet.
Beetje onzinnige en weinig relevante opmerking. We gaan hier uiteraard uit van een gezond en gebalanceerd dieet, waar we immers naar streven als op voeding lettende sporter.


Met jouw beginpost wilde je wetenschappelijke onderbouwingen aandragen voor het probleemloos eten van zes eieren per dag. Je laat terecht zien dat voedingscholesterol weinig effect heeft op het cholesterolgehalte. Nog niet gesproken over de betekenis van het cholesterolgehalte als risicofactor voor hart- en vaatziekten. Maar je toont niet aan dat het eten van zes eieren per dag geen kwaad kan. En dat was volgens jouw doel van jouw beginpost.
Je redeneert dat wanneer het eten van zeven eieren/week geen kwaad kan, dat dit ook wel zal gelden voor 42 eieren/week. Daar komt weinig wetenschap bij kijken.
Het hele probleem zit hem toch in de grote hoeveelheid cholesterol dat in eieren zit? We weten dus dat dat geen effect heeft op bloedcholesterol, en dat cholesterol ook niet de oorzaak is van hart- en vaatziektes. Waarom is de hoeveelheid eieren die we eten dan van belang? Ik zie het verband niet.

Wil je dat ik een bron geef voor iets wat algemeen bekend verondersteld wordt?


Misschien kun je je ouders zeggen dat je oud genoeg bent om zelf je keuzes te maken en dat je hun mening inmiddels weet, maar dat je die niet telkens hoeft te horen. Het is en blijft jouw keuze, of die nu wel of niet wetenschappelijk onderbouwd is.
Ik blijf doen wat ik zelf wil; ik doe mijn best er zo veel mogelijk kennis over te vergaren terwijl zij blind overnemen wat het voedingscentrum zegt.
 
Laatst bewerkt:
michieln zei:
Dus waarom zou dat enige betekenis voor gezonde mensen, zonder diabetes, moeten hebben?
De opmerking plaatste ik omdat je aangaf dat het voedingscholesterol geen invloed heeft op het cholesterolgehalte en daardoor het eten van zes eieren per dag geen kwaad zou kunnen. De meta-analyse laat echter zien dat dit niet zo eenvoudig ligt. Hoe verklaar je anders het significant verhoogde risico? Leg je dat naast je neer?

michieln zei:
Oh, en ik quote uit die studie: "The present study had additional limitations. We did not exclude unmeasured confounding or residual confounding as a possible explanation of the observed positive association among
persons with diabetes. In particular, we were not able to examine the effects of saturated fat, markers of insulin resistance, lipids, and other nutrients or relevant biomarkers on the observed association."
Ieder onderzoek heeft zijn beperkingen. Maar wanneer een meta-analyse laat zien dat het eten van meer dan zeven eieren/week een significant verhoogt risico geeft op coronaire hartziekten bij mensen met diabetes mellitus zou ik dat niet negeren.

michieln zei:
Beetje onzinnige en weinig relevante opmerking. We gaan hier uiteraard uit van een gezond en gebalanceerd dieet, waar we immers naar streven als op voeding lettende sporter.
Is het dan wel zinnig om te zeggen dat het absurd is dat natuurlijke onbewerkte voeding slecht voor je kan zijn?

michieln zei:
Het hele probleem zit hem toch in de grote hoeveelheid cholesterol dat in eieren zit? We weten dus dat dat geen effect heeft op bloedcholesterol, en dat cholesterol ook niet de oorzaak is van hart- en vaatziektes. Waarom is de hoeveelheid eieren die we eten dan van belang? Ik zie het verband niet.
Daar baseer jij jouw mening alleen maar op. Wie zegt dat er geen andere factoren een rol spelen? Daarom zou ik mijn focus niet richten op het idee dat voedingscholesterol geen kwaad kan, hoeveel dan ook, maar op onderzoeksresultaten waarin gekeken is naar eieren.
Heb je onderzoek waaruit blijkt dat 9000 mg voedingscholesterol/week (ecuivalent van 42 eieren) geen kwaad kan?

Maar volgens mij ben je met geen enkel argument te overtuigen waardoor ik mij afvraag waarom ik reageer....
 
De opmerking plaatste ik omdat je aangaf dat het voedingscholesterol geen invloed heeft op het cholesterolgehalte en daardoor het eten van zes eieren per dag geen kwaad zou kunnen. De meta-analyse laat echter zien dat dit niet zo eenvoudig ligt. Hoe verklaar je anders het significant verhoogde risico? Leg je dat naast je neer?
Geen idee, maar ik denk wel dat een verkeerd cholesterolgehalte/ratio niet de oorzaak is van ei consumptie en/of vetten, maar van een te grote hoeveelheid omega-6, te weinig omega 3, vitaminetekorten ed, te veel suikers, te weinig beweging, transvetten en te veel bewerkte voeding. Gewoon een compleet verkeerd dieet, die de hedendaagse dogma's die nergens op slaan (angst voor vetten, en met name verzadigde vetten bijvoorbeeld) volgen

Ieder onderzoek heeft zijn beperkingen. Maar wanneer een meta-analyse laat zien dat het eten van meer dan zeven eieren/week een significant verhoogt risico geeft op coronaire hartziekten bij mensen met diabetes mellitus zou ik dat niet negeren.
Ik heb geen diabetes mellitus, dus ik zie niet in hoe dat relevant is voor mij, of andere gezonde mensen.


Is het dan wel zinnig om te zeggen dat het absurd is dat natuurlijke onbewerkte voeding slecht voor je kan zijn?
Ja. Interessant stuk om te lezen: http://www.lewrockwell.com/miller/miller33.1.html - misschien niet direct gelinkt aan onze discussie maar het staat wel in verband met mijn hierboven genoemde opmerking(en) over bewerkte voeding enzo.

Daar baseer jij jouw mening alleen maar op. Wie zegt dat er geen andere factoren een rol spelen? Daarom zou ik mijn focus niet richten op het idee dat voedingscholesterol geen kwaad kan, hoeveel dan ook, maar op onderzoeksresultaten waarin gekeken is naar eieren.
Heb je onderzoek waaruit blijkt dat 9000 mg voedingscholesterol/week (ecuivalent van 42 eieren) geen kwaad kan?

Maar volgens mij ben je met geen enkel argument te overtuigen waardoor ik mij afvraag waarom ik reageer....
Heb jij een onderzoek waaruit blijkt dat het wel kwaad kan? Op gezonde personen? In goed uitgevoerde studies, waarbij men niet de correlatie =/= causatie fout maakt? Waarbij er gecorrigeerd is op andere variabelen ed?

Overigens vind ik het best een leuke discussie hoor. Maar als jij er geen zin meer in hebt, moeten we het maar eens zijn om het oneens te zijn ;p

Ben nu overigens de stad in dus kan pas morgenavond op zijn vroegst reageren op een eventuele reactie.
 
michieln zei:
Heb jij een onderzoek waaruit blijkt dat het wel kwaad kan? Op gezonde personen? In goed uitgevoerde studies, waarbij men niet de correlatie =/= causatie fout maakt? Waarbij er gecorrigeerd is op andere variabelen ed?

Nee, eerder schreef ik:
Er is volgens mij geen onderzoek gepubliceerd dat gekeken heeft naar een dergelijke hoge consumptie. Een gevolgtrekking daarvan is dat je daar wetenschappelijk gezien ook geen uitspraak over kunt doen, hoe graag je dat ook wilt.

michieln zei:
Ik heb geen diabetes mellitus, dus ik zie niet in hoe dat relevant is voor mij, of andere gezonde mensen.
Het heeft ook geen betrekking op jou. Jouw aanname is dat voedingscholesterol en daardoor eieren geen kwaad kunnen. Toch wordt er bij mensen met diabetes een verhoogd risico op coronaire hartziekten gevonden. Hoe verklaar je dat? Of leg je de resultaten uit de meta-analyse naast je neer?

michieln zei:
Overigens vind ik het best een leuke discussie hoor. Maar als jij er geen zin meer in hebt, moeten we het maar eens zijn om het oneens te zijn ;p
Het is niet dat ik er geen zin heb, maar de wetenschappelijke argumenten die ik aandraag leg je naast je neer op basis van redeneringen en aannames die je maakt.

Wanneer je zo vast blijft houden dat een hoge hoeveelheid voedingscholesterol geen kwaad kan, heb je dan onderzoek waaruit blijkt dat dit ook geldt voor 9000 mg voedingscholesterol/week (ecuivalent van 42 eieren)?
 
Back
Naar boven