XXL Nutrition

Eiwitprofielen bij plantaardige eiwitten (1 bezoeker)

Bezoekers in dit topic

Esperantisto

Freaky Bodybuilder
15 jaar lid
Lid geworden
11 okt 2002
Berichten
6.844
Waardering
25
'k Zag WEG2 gisteren en ze vertelde me als ontbijt muesli te eten met soja-eiwitten.
Ik begon eerst tegen te sputteren dat soja-eiwit een incompleet eiwit is, maar ze ketste de bal terug door te zeggen dat het heel goed de eiwitten in muesli complementeert.
Wat me aanspreekt in plantaardige eiwitten is dat het goedkoper en milieuvriendelijker is.

Weet hier iemand meer van?

Omdat ik weer wat meer KH kan eten dan voorheen daar ik niet meer superstrikt een ketodieet aanhoud.

Welke combinaties moet je maken? Is er een goede webstek voor?

Ik weet bijv. ook dat je bijv. peulvruchten met maïs kunt combineren, zoals de ganse bevolking van Centraal-Amerika doet.
Ook dat de eiwitten in graan en noten min of meer overeen komen.

Heb nu even niet veel tijd en ga nog wel wat lezen hierover...

Enne, zijn er hier soms ook vegetariërs onder de bodybuilders?

Espi
 
ik meen dat bonen ook en goede vervanger is. en waarom geen tofu?
 
Bonen goede vervanger van wat?
Snap je de vraag wel?
Ik bedoel dat plantaardige eiwitten geen compleet eiwitprofiel hebben, dus niet ALLE eiwitten bevatten die je als mens nodig hebt. Dit is WEL het geval voor dierlijke eiwitten.
Combineer je echter 2 soorten plantaardige eiwitten,dus in het voorbeeld bonen (= peulvruchten) met maïs (granen) dan is dat WEL een compleet eiwit. En een veel goedkopere eiwitbron.

Ik lees hier in voedingsschema bijna nooit dat mensen die keuze maken, maar misschien heb ik niet goed gekeken?

Espi
 
Klopt, vegetariers moeten hierop letten door idd verschillende eiwitbronnen te combineren... ik zou niet weten welke, ben geen vegetarier. sorry :]
 
Je kunt toch ook wel vegetarisch ETEN joh, dan hoef je nog geen vegetariër te zijn?
Liefst dus ook in 1 maaltijd de juiste eiwitten combineren...

OK, ik wacht even meer reacties af!

Espi
 
Hmm... ja ik eet altijd vegetarisch tenzij ik vlees erbij eet :p Ik zal eens een website opzoeken waar iets over combinaties stond...
 
Ik heb die combinaties wel ergens in een boek staan. Maar als je nu gewoon dierlijke producten erbij eet dan hoef je ook niet moeilijk te doen. Waarom vegetarisch doen als het ook dierlijk kan;)
 
http://www.sover.net/~timw/soyvswhy.htm

soja mist maar 1 aminozuur. maar in de meeste soy isolaat wordt die al toegevoegd.

verder heb ik nog geen lekkere soy isolaat gezien. :kotsicoon:

ik gebruik er 20 gram per dag van, gewoon als aanvulling.
 
Hee dank je wel ErEf

Goeie link.. ik ben overtuigd. Hoor alleen dat het vies smaakt.. nu nog wachten op soja eiwit poeder met vanilla-ijs smaak zoals ik dat nu heb met weipoeder.
Ofschoon, kun je zelf ook smaakstofjes toevoegen?

Espi, de zuunige Brabo die allang wist dat wei vroeger of werd weggegooid of aan de varkens gevoerd werd en een marktprijs heeft van 1 euro/kg naar ik hoor van mijn broer die melkveehouder is.
 
Staat barstensvol interessante dingen, maar nu ik nog steeds aan het lijnen ben is dit toch wel een zeer interessante paragraaf!

7. Soy Protein Isolate for Dieters

For years, bodybuilding gurus have recommended the use of soy protein for pre-contest bodybuilders who need to shed body fat while keeping as much lean muscle as possible. Normally when the body is forced into a low calorie diet program, it reacts by slowing down your metabolic rate. This will make it increasingly more difficult to lose body fat. Soy-protein isolate helps lessen this effect through several different pathways. First, soy-protein isolate has been found to enhance endogenous production of thyroid stimulating hormone (TSH), thyroxin (T4), and triiodothyronine (T3). Thyroxin is the main player in the regulation of your metabolic rate. The more thyroxin you have the faster your metabolism will be. A faster metabolism insures that more of the food you eat will be used as fuel and less will be stored as fat, an important advantage to any dieter.

Another way soy accelerates fat loss is with its unique concentration of amino acids. Soy-protein isolate has the highest concentration of amino acids in what is called the "critical cluster". This cluster of amino acids contains the three branch chain amino acids (BCAA's) and two essential aminos - glutamine and arginine. These critical amino acids help a bodybuilder spare muscle while losing body fat during a pre-contest diet. Any time you diet, your body tries to break down muscle glycogen in an effort to provide the body with more calories. In fact, your body will often try to use broken down muscle for fuel before it uses stored body fat. This is called muscle catabolism or muscle breakdown. These three branch chain amino acids are the first amino acids that are used for fuel when your body begins muscle catabolism. If you have a high amount of these branch chain amino acids in your diet, your body will first use these for fuel before it breaks down your stored muscle.
 
Originally posted by Esperantisto
Staat barstensvol interessante dingen, maar nu ik nog steeds aan het lijnen ben is dit toch wel een zeer interessante paragraaf!

7. Soy Protein Isolate for Dieters

1) Thyroxin is the main player in the regulation of your metabolic rate. The more thyroxin you have the faster your metabolism will be. A faster metabolism insures that more of the food you eat will be used as fuel and less will be stored as fat, an important advantage to any dieter.

2) Another way soy accelerates fat loss is with its unique concentration of amino acids. Soy-protein isolate has the highest concentration of amino acids in what is called the "critical cluster". This cluster of amino acids contains the three branch chain amino acids (BCAA's) and two essential aminos - glutamine and arginine. These critical amino acids help a bodybuilder spare muscle while losing body fat during a pre-contest diet. Any time you diet, your body tries to break down muscle glycogen in an effort to provide the body with more calories. In fact, your body will often try to use broken down muscle for fuel before it uses stored body fat. This is called muscle catabolism or muscle breakdown. These three branch chain amino acids are the first amino acids that are used for fuel when your body begins muscle catabolism. If you have a high amount of these branch chain amino acids in your diet, your body will first use these for fuel before it breaks down your stored muscle.

1)Vind ik een beetje vreemd. Eerst zeggen ze dat t3 + t4 stijgen en nu zeggen ze dat thyroxin= t4 de belangrijkste 'speler' is. Dit klopt gewoon niet. Een stijging van t4 zegt nog helemaal niks als je deze niet om kunt zetten naar t3. T3 is de main player. Wanneer je op dieet bent dan wordt de omzetting van t4 naar 3 verminderd doordat er weinig glycogeen/ atp in de lever bevind. Zou dit niet verminderen dan zul je meer spierverlies zien. Eigenlijk is het een beschermings mechanisme.

2) Dit lijkt gewoon een reclame tekst. Dierlijke eiwitten bevatten ook een hoge concentratie aan BCAA. Zeker whey eiwit.

Maar verder niks tegen soy hoor. Er zijn zoveel tegenstrijdigheden over. Het zal allemaal wel meevallen zolang je het beperkt.
 
en...
8. The Health Benefits of Soy Isolate

Now that we know that soy is a quality protein source, what health benefits can soy protein bring to its consumer? The intake of soyfoods has long been associated with a reduced risk for certain cancers. Research has suggested that phytic acid and protease inhibitors, two of the nonnutritive compounds in soybeans, contribute to the observed anticarcinogenic effects of consuming soy. (1) Residents of the United States and the United Kingdom, as a whole, consume the smallest amounts of soyfoods but have the highest instances of breast and prostate cancer. Japanese residents in comparison are the largest consumers of soyfoods and have the lowest instances of these cancers. (3) Researchers point to the isoflavones genistein and daidzein, which are found exclusively in soy and soy protein isolate, as the major components behind soy's anti-carcinogenic effects.(2)

Soy protein isolate has shown the ability to promote bone health, which in turn aids in the prevention of Osteoporosis. Osteoporosis is a chronic disease characterized by a decrease in bone density, which results in abnormally porous and fragile bones. It has been suggested that a high protein diet may increase the excretion of calcium in the urine, which can lead to this health condition. Studies have shown that not all proteins have the same effect on calcium excretion. Compared with animal protein, soy does not result in an increased loss of calcium in the urine thus promoting a more optimal calcium balance. (4) In addition, the isoflavones in soy protein have been shown to increase both bone mineral content and bone mineral density which will improve the health of abnormally porous bones.(5)

Soy protein isolate has shown the ability to effectively lower LDL cholesterol and triglyceride levels in the blood. Experts agree that these cholesterol-lowering effects can be achieved through the consumption of as little as 25 grams of soy isolate protein each day. The experts point to the high levels of the amino acid arginine for this lipid lowering effect. (6) LDL cholesterol is one of the primary factors behind progressive atherosclerosis. This medical condition is caused by the progressive build up of plaque that clogs blood flow in the arteries.

Soy protein has also shown the ability to improve kidney function. While scientists agree that the high protein intake of bodybuilders is necessary for proper muscle building and repair, they also agree that this diet will place additional stress on the kidneys. Studies of both humans and animals have shown that soy proteins filter more easily in the kidneys thereby reducing their workload. In 1993, a study was performed on the Romanian Olympic swimming and rowing teams. In this study, the athletes were supplemented with 1.5 grams per kg of bodyweight of soy protein along with their dietary protein (2 grams per kg of bodyweight) per day. This additional protein showed no detrimental effects on kidney function and actually showed from 5 to 46 percent improvement in kidney function.
 
Lijkt wel alsof de schrijver van het artikel WERKT voor de soja-industrie. Voor mij is toch vooral belangrijk of het goed smaakt.. ik heb wel gehoord dat het ontiegelijk smerig is. Ik moet zeggen dat ik gruw van tofu en het ook toen ik nog vegetariër was (OK, de katholieke variant met ongeveer 2x per week vis) nooit wilde eten (en ook weinig noten, eieren en kaas at :( )
 
[Link niet meer beschikbaar] is een linkje dat Wateengedoe2 me gaf.. precies wat ik zocht. Raar trouwens van die pinda's dat zijn toch geen noten en vallen onder peulvruchten of zie ik dat verkeerd?

Espi
 
Back
Naar boven